Csonközön az Andrássy úton
2008. június 26. írta: városjáró

Csonközön az Andrássy úton

Érdekes favágásnak voltam minap tanúja az Andrássy út 3-as számú lakóház - a Postamúzeumot (még) magábafoglaló, valamikori Saxlehner palota - épülete előtt.

A ház előtt álló két nagylombú fát ugyanis a törzsükig visszavágták - a "bevett" három-négy méteres magasságban operáló módszerrel. Figyeltem a vágást: egészségesek voltak az ágak, és maguk a törzsek is annak tűntek. Ha pedig mégsem voltak azok, akkor legalább annyira nem, mint amennyire az Andrássy 1. előtt állók sem. Azokhoz viszont, izgalmas, de nem nyúltak...
Mi következhet ebből? Hogy hamarosan nekikezdenek az A3 átépítésének is, és zavarja a beruházókat (reklámozókat) a belógó fák létezése. Máskülönben ugyanis nem visszavágás történt volna (a mélyen nem tisztelt Főkert Zrt. részéről), hanem teljes kiemelés, és új fák ültetése. A "csonkolásos megmentés" ugyanis az esetek döntö többségében életképtelen próbálkozás. Lásd a jelzett házzal srévizavé álló Bajcsy sarki csonk évek óta tartó vegetálását.

E sajátságos faápolás egyébként megfigyelhető a sugárút több, felújítás alatt álló épülete előtt is. Érdekes... 

 

A kép illusztráció

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr51540788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én vagyok 2008.06.30. 11:51:58

Úgy bírom, amikor valaki azt hiszi, hogy mindenhez ért. Amikor az idős nőt agyonütötte a fa az Erzsébet téren, akkor hol volt az a sok favédő, környezetvédő meg ál civil demszkiző fideszes, hogy vállalja a felelősséget?

Most is láttál valamit a szemed sarkából. Lehet, hogy a felénél se tartanak a munkával, de te azért mondod a magadét. Ez hiszti, nem hír.

Masni 2008.07.03. 11:36:23

en is lattam a favagast, nagyon megdobbentett, es meg gondoltam is ra, hogy meg kellene allni es kerni az engedelyuket, h mire hivatkozva vagnak fat. sajnos rohnnom kellett dolgozni. de tenyleg egeszseges fak voltak, alig birtak felpakolni az agakat a teherautokra.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.07.03. 23:50:50

Én vagyok!
Ez nem hír, hanem inkább tudósítás. Azt látja, megint logikátlanul történik valami.

Néhány fa, hiába vágják le 3-4m magasan az ágait képes újra kihajtani.
Az belváros, szükség van fára, kell az oxigén.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.07.03. 23:52:28

Demszky y-nal írja a nevét. (Fidesz pedig nagy F.)
Szerintem ha valamit képviselsz, legyél felkészült, gondolom a Fideszesek is azok...

Pingu 2008.07.07. 13:16:55

Csúnya, rossz, gonosz fák! Rá mernek dőlni az emberre és azt se szégyellik, hogy szép, aranyos, okos autókra dőlnek vihar idején, ahelyett, hogy körülnéznének és valami kevésbé értékesre esnének, mondjuk egy másik fára!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.07.07. 16:38:16

Elkorhadnak? Meglehet. És akkor a megoldás a csonkolás?! Aligha...
Kiszed, újat ültet, metsz, évente viszgál, gyógyít-ápol. Magánfáknál így szokás. Közfáknál nem. Na látod, itt a bökkenő!

Mókus 2008.07.07. 20:49:51

Üdv. Ezt a facsonkítás nálunk is eljátszották itt a 13. kerületben, a Dráva utcai parkban. A 20 méteres nyárfákat a törzsük felénél keresztbe vágták, és az összes ágát levágták.
A kerület honlapján a fórumon számonkérték a történteket.
A válasz, ez az eljárás az úgynevezett "ifjítás", és korhadt is volt, és különben is, két év múlva már nem is látszik majd.
Röhej.

dromidriver · http://www.photoblog.com/dromidriver/2008/07/02/1day1photo-opening.html 2008.07.30. 20:59:26

a helyszínen úgy tűnt, h volt talán 2-3 csakugyan korhadó törzsű fa. csakhogy 3x, 4x ennyi fa lombkoronáját tüntették el a 'szakemberek'. akiknek 'szakértelméről' csak annyit: még a laikus is tudja, nem ez az az évszak, amikor a fákat metszeni kell. persze ez nem is metszés volt :(

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.07.30. 23:55:48

Köszi a képeket. Ezek szerint másnak is feltűnt, hogy itt valamit vészesen elszabtak megint...

Szomorú vagyok. Mert tudva tudom, hogy a csonkig visszavágott törzsek soha nem fognak hasznos lombot ereszteni. Legjobb esteben is csak sarjadzani kezdenek a vágott élek szélein, de lombkoronájuk soha nem lesz már.
Persze rákérdezhetnék a folyton hadováló Fővárosnál, vagy a kivitelező Főkert egyik-másik kamucsinovnyikjánál. De félő, hogy rövid úton durvaanyázás lenne a bejelentésemből. Ígyhát csak csendben üzenem nekik, hogy kapják be!

dromidriver · http://www.photoblog.com/dromidriver/2008/07/30 2008.08.01. 02:12:01

ne keseredj teljesen el, számos fa túl fogja élni, de megközelítőleg olyan lombjuk, mint amit most elvesztettek, nekik is csak 10-15 év múlva lesz. néhány fát vszleg tleg tönkretettek, s ki is fognak szedni. ami számomra érthetetlen, az ez az elképesztően elnagyolt, brutális metodika. ha lett volna céljuk - ne dőljön az úttest felé, ne árnyékolja az ablakokat, kevesebb fa legyen nagyobb lombbal etc -, azt vissza lehetne olvasni a szisztémából. amit ebből le lehet venni, h az illetőnek fogalma sincs, milyen érték egy felmelegedés periódusában - s hagyjuk a vitát, h most ez klimaváltozást jelent-e vagy sem - bármely nagyváros centrumában ennyi zöldfelület.

rittuci 2008.08.21. 10:30:15

Hol lehet tenni az ellen, ha egy társasház udvarán élő fát csonkít az egyik lakó?
Terézvárosi társasház, melynek az udvarán áll egy kb 100 éves, 20-25 m magas gesztenyefa. A szóban forgó tulaj, aki 10 éve lakik ott, módszeresen csonkolja a fát, évente egy-egy ágától megszabadítva, azzal az indokkal, hogy árnyékol a lakásában. A fa napjainkra már teljesen féloldalas a módszeres áglevágások miatt. Amikor a lakást megvette a honpolgár, ez a fa már cca. 90 éve ott "árnyékolt". Sajnos nagyon sok korlátolt elme létezik a földön, nem is kell ehhez építkezés, mélygarázs, vagy ilyesmi, elég ha egy ember érdeke úgy kívánja...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.08.22. 13:49:04

rittuci!
Én sajnos csak nemhivatalos megoldást tudok javasolni - tekintettel arra, hogy az Önkormányzat nagyívben tojik a saját fáira is, nemhogy a magántelkeken álló egyededk védelmére. Ez a privát megoldás pedig az adott lakóval való erőteljes párbeszéd lenne. Lehet kulturáltan, közgyűlést összehívva is, de lehet egy lépcsőházi magánbeszélgetés alkalmával is nyomatékostani benne, hogy hagyja abba a ház értékét növelő ősfa csonkolását. Ha továbbra sem értene a szóból... Nos akkor el kell törni a kezét!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.30. 19:30:26

Milyen érdekes... Elkezdték az A3 felállványozását. Immáron fa nem zavarja a reklámhálók jövöjét :(
süti beállítások módosítása