Szalánci meredély leküzdése (Hegyvidék)
2017. december 08. írta: városjáró

Szalánci meredély leküzdése (Hegyvidék)

A XII. kerületi Bürök utca környékén élők régóta szeretnék, hogy a Szalánci utca Németvölgyi úthoz csatlakozó  vége akadálymentessé, vagy legalább babakocsival, gurulótáskával is közlekedhetővé váljon, így az 59-es villamoshoz vezető zebrát könnyebben lehessen megközelíteni.

Jelenleg ugyanis a mártonhegyiek 1 kilométeres kerülővel tudják csak akadálymentesen elérni a Németvölgyi úti átkelőt – és ezáltal a szemközti villamosmegállót. A Szalánci utcai alsó végének rámpásításával azonban gördülékenyebbé válhatna a babakocsis, gurulótáskás közlekedés, ráadásul a villamossínek túlsó oldalán található nevelési intézmények is könyebben lennének megközelíthetőek. Ennek teljes elérése érdekében a gyalogátkelő keleti oldala és a Vas Gereben utca között hasznos lenne egy új járda kialakítása is.

A Németvölgyi út három évvel ezelőtti felújítása és a gyalogátkelők akadálymentesítése jelentős költséggel járt, a Szalánci kereszteződés kihasználhatósága azonban korlátozott maradt. A Mártonhegy felől „föntről” érkező vagy oda eljutni szándékozó idősek, babakocsival közlekedők (mozgássérültek) számára nem opció, holott a Boldog Teréz Anya téri buszmegálló miatt (amely éppen a Szalánci utca felső részénél fekszik) nagy igény volna rá.

A helybéliek meglátása szerint a Szalánci utca felső, földes torkolatának térkövezése és az utca alján lévő lépcsősor mellé építendő rámpa számottevő javulást hozhatna a környéken élők számára. A beruházás során nem kellene a teljes füves-porondos területet átépíteni, elegendő volna csak a felső (Bürök utcai) rész és a legalsó (Németvölgyi úti), meredek lépcsősor kiegészítése.

A mozgássérült akadálymentesítés előírásai elvileg megkötik az ilyen jellegű beavatkozásokat, ha azonban nem kerekesszékes szabvány szerint, hanem „csupán” a könnyebb babakocsis eljutás szempontjai alapján épülne meg az alsó lépcsőkar melletti rámpa (kiegészítve a már létező csapadékelvezető vályút), akkor nem ütközne akadályokba a megvalósulás – ugyanakkor a célját maradéktalanul el tudná látni.

A lakók kérésükkel megkeresték a Hegyvidéki Önkormányzatot. Remélik, meghallgatásra talál a javaslatuk, és e régóta létező igény alapján megvalósulhat a gyalogosforgalom megkönnyítését szolgáló beruházás.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1013450893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása