Hidegkúti városközpont tervek - szubjektív fórumbeszámoló
2010. június 10. írta: városjáró

Hidegkúti városközpont tervek - szubjektív fórumbeszámoló


Június 8-án, kedden a 2. kerületi Önkormányzat lakossági fórumot tartott a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat (KVSZ) módosításáról és három kerületrész szabályozási tervének (Víziváros, Szépvölgyi út vége, Pesthidegkút kapuja) felülvizsgálatáról.

A fórumon többek között szó volt a Csalogány utcai Lidt telekről, egy Medve utcai üres házhely várható beépítéséról, de leginkább a hűvösvölgyi-hidegkúti városközpont tervei érdekelték a hallgatóságot. Én is inkább erre fókuszáltam.

Ez utóbbi ügy azért került napirendre, mert a korábbi körforgalmas kialakítás tervezete anyagi és kisajátítási gondok miatt kivitelezhetetlenné vált. A fórumon bemutatott rajzokból (melyek egyébként  a két másik KSZT-vel egyetemben jelenleg nem nyilvánosak!) az derült ki, hogy a korábban tervezett körforgalom helyett 90 fokos hagyományos útkereszteződést alakítana ki az Önkormányzat. Konkrét övezeti besorolások, beépíthetőségi százalékok említése nélkül annyi körvonalazódott, hogy óriás kereskedelmi létesítmények helyett kisebb szolgáltatóházakat épít(tet)nének a terület nyugati felén (a korábbi Hentes, Presszó, Fodrászat részén). A terület mögött pedig egy új utat is kiszabályoznának az Ördögárok u. és a Bátori u. között. A terv - mely jellemző mód kissé elavult tömegközlekedési viszonylatokat jelzett - új pályára terelné a hidegkútról befelé tartó buszokat. Amik ezek után az Ördögárok utcán át érnék el a Hidegkúti úti kereszteződést, ahol elkülönített sávból kanyarodhatnának jobbra kisívben a Hűvösvölgyi végállomás felé.

A Máriaremetei út sarkán álló CBA áruház területe kibővülhetne, az épület előtti jelenleg gazos telken pedig egy parkoló létrejöttének alapjait írná elő a terv.
Kiszabályoznának egy kb. 100 férőhelyes, úgynevezett lemezes - vagyis a kocsikat egymás felett elhelyező - P+R parkolót is a BKV végállomással szemben fekvő keleti oldal benyúlásán is - a már épülő pihenőpark/játszótér mellett/mögött.

A Rezeda utca kiszélesítésről lemondana a szabályozási terv. A Hidegkúti úton megmaradó magántulajdonú épületek mögött azonban szintén parkolást biztosítanának, ahol távlati lehetőségként akár még Bio-piac is helyet kaphatna.

A hozzászólók részéről felmerült a terület kerékpáros infrastruktúrájának rendezési igénye is. Egy kérdésre válaszolva kiderült, hogy a útfelület tavalyi felújításakor annak ellenére végleges burkolatot kapott a terület, hogy azt a 2. kerület - a későbbi átalakításra való tekintettel - kifejezetten ellenezte. Ennek eredménye lett a ma látható barátságtalan kerékpárútonal, illetve a rosszul kialakított gyalogosjárda.   Néhányan túlzottnak érezték a kialakítandó parkolóhelyek számát. Jobbnak látnák már korábban megfogni a beáramló autóforgalmat. Dr. Nagy Béla, a terveket készítő MŰ-HELY Zrt. vezérigazgatója, részben megfontolandónak értékelte a felvetéseket.


Épülő pihenőpark


Szolgáltatóház hely

A fórumon bemutatottakkal kapcsolatban többen is megjegyezték, hogy jó lenne ha a jövőben az ilyen lakossági tájékoztatás előtt közzétennék a várható rendezési tervek rajzait, paramétereit is - nem csak azok hivatalos címkézését. Hogy az érdeklődők valóban képbe kerülhessenek, és ne csak egy utolsó pillanatban megtartott másfél órás tervbemutatón találkozzanak először a várható változtatásokkal. A főépítész asszony ígéretet tett rá (ezúttal is), hogy publikálja a terveket, bár aggodalmának adott hangot, miszerint a tervek túl gyorsan változnak ahhoz, hogy érdemes legyen közzétenni azokat.
Ez a hibás aggodalom már a 2007-es KVSZ-tervezés időszakából is ismerős lehetett páraknak. Akkor nagy nehezen sikerült elérni, hogy közzétegyék a tervek rajzait is, s ne csak elvi szinten folyjon róla a polémia.
Remélhetőleg sikerül végleg meggyőzni a Hivatalt, hogy a tervek nyilvánosságra hozatala nem káros - hanem egyenesen kívánatos metódus a lakók érdemi bevonásához.

Az elhangzottakról egyébként jegyzőkönyv készült. Ha minden jól megy, bő egy hónap múlva lesz elérhető a kerületi honlapon – remélhetőleg.


Ui: Bár nem tartozott a fórum témáihoz, többen érdeklődtek a Pasaréti Akadémia sorsáról is. Ez ügyben kisebb vita alakult ki a lakók és a Hivatal között a védendő épületek kapcsán. A főépítész asszony szerint a 12,5 hektáros területen 8 hektár maradna zöldterület és csak a többi épülne be/át. A fővárosi kerettervben kijelölt hosszú távú alagútkapcsolati területek jövőjéről pedig - melyekről több helyen is lehetett az utóbbi időben olvasni/hallani - a Hivatal szerint nem érdemes gondolkodni, mert arra se pénz, sem igazi fővárosi akarat nincs. Az üggyel különben is egy másik lakossági fórum alkalmával kívánnak majd érdemben foglakozni - valamikor a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr802072865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.11. 15:33:26

"aggodalmának adott hangot, miszerint a tervek túl gyorsan változnak ahhoz, hogy érdemes legyen közzétenni azokat."

Na, ez igen… Kedves Városjáró, azt hiszem, ezúttal bőven idéztél a hivatalos szövegből - mert ilyen bikkfanyelven nem szoktál írni… :-(
"egy parkoló létrejöttének alapjait írná elő a terv" - no comment. Csak mutatóba!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.11. 16:31:07

Próbáltam újságírósra venni a figurát. :)
Az igazság az, hogy a főépítész azt mondta, hogy azért nem érdemes feltenniük a terveket a netre, mert mire felkerülnének, elavulnak és ez félreértéseket okozhatna. (Persze arra nem gondolt, hogy egy szegről-végről elmagyarázott - másfél óra alatt lezavart - bemutató még ennél is nagyobb félreértéseket tud okozni. És hogy a polgárok bizony konkrétumokra kiváncsiak a szépencsengő hivatali dumák mellett.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.11. 19:38:14

Hmmm... szerintem leginkább attól tart, hogy MEGÉRTIK, miről vagyon nagyba szó...

eml 2010.06.12. 00:43:40

A gépkocsiforgalmat a villamos előtt nem lehet megfogni, csak ott, ahol az utas a villamosra át tud szállni. Jelenleg a Völgy utcát használják azok, akik P+R szolgáltatásra vágynak.

A buszok az Ördögárokba? Szép harc lesz.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.12. 00:50:29

@eml: Ez igaz, de a Heinrich-es vadparkolás igazán nagy pofátlanság.

eml 2010.06.12. 01:09:46

@városjáró:
Szabályosan állnak? Akkor nincs mit tenni. A Heinrich az a StopShoppal szemközti? Az szűk!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.12. 01:26:16

@eml: Azaz. De a gigaparkolást a lenti villamosmegálló mellett adják elő.
Közben Norcon végigpáztáztam az Ördögárok utcát. Háááát nem lesz egyszerű végigveztni rajta a buszokat. A két vége még hagyján, nade a közepe? Amit ráadásul tavaly építettek át. Ezért is lett volna jó, ha a Hivatal nem csak elhadarta volna a főbb csapásirányokat, hanem közzétette volna a rajzokat és terveket. (Már írtam ezügyben Beszédes Rita főépítésznek. Remélem egy héten belül választ kapok!)

eml 2010.06.12. 02:20:38

@városjáró:
Az Ördögárokban a lakókkal lesz nagy a harc. Mindenki azt akarja, 2 percet se kelljen sétálnia a buszig, de nem az ő utcájában menjen.

Lesznek akik majd azt mondják, szüntessék meg.

Ha az Ördögárokra kerül a bejövő busz, akkor a busz az autók között fog cumizni, hacsak nem lesz az Ördögárok befele egyirányú, buszsávval, a Máriaremetei meg ugyanez kifele. De szerintem nem lesz.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.12. 10:32:09

Nem csak az a baj, hogy "ne az én ablakom alatt menjen", hanem hogy az út középső szakasza jelen új kialakíásában alkalmatlan kétirányú forgalom elvezetésére - de még az egyirányú buszvolnal áteresztésére is. És ez a kialakítás nem egy elavult régi dolog, hanem tavaly készült el! Namost szét lehet túrni újra és ki lehet szélesíteni, de egyfelől ennek ki lesz az anyagi felelőse? Másfelől itt is figyelmbe kellene venni, hogy egy légbőlkapott buszközlekedtetés le fogja vinni a lakások (élvezeti) értékét. És bár tudjuk, hogy a világ örökké változik, azért illik látni benne az egyént is.

eml 2010.06.12. 14:57:37

@városjáró:
Kb 1 éve nem voltam az Ördögárkon.
Lehet ugyanabba a csapdába esnek vele, mint a Gábor Áronnal: Megcsinálták 7,5t-ra, majd rátették a meghosszabbított 91-es buszt, mindjárt szétcseszte az új utat.

Jobb kéz és a bal.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.06.13. 20:51:30

Naponta figyelem a fejleményeket, kíváncsi vagyok mi lesz az eredmény.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.23. 09:28:19

Rákérdeztem a KSZT anyagok publikálására a főépítész asszonynál. Beszédes Rita ismét megmagyarázza, miért nem hajlandó továbbra sem ténylegesen nyilvánossá tenni a kerületiek életterét évekre meghatározó szabályozási tervek anyagait. Íme:

Tisztelt K.T Úr!

A KSZT ismertetésekor már tájékoztattam Önöket a készülő dokumentációk közzétételének rendjéről, melyet önkormányzatunk minden esetben követ. Azt is előadtam, hogy nem tartom jó megoldásnak munkaközi állapotban lévő tervlapok honlapunkon való szerepeltetését, mert az avatatlan érdeklődők, óhatatlan félreértésére adnánk csak lehetőséget. Ugyanakkor a tervezetek az elfogadás előtt nyilvánosságra kerülnek, tehát teljesül kérése, amely szerint még a hatálybalépés – és az elfogadás előtt – megismerhetőek az előterjesztések.
Önkormányzatunk honlapján az adatvagyon portál alatt a lakossági tervismertetésen is szóba jött területek érvényben lévő szabályozási tervlapja megtalálható.
Természetesen célunk és feladatunk a nyilvánosság biztosítása, ám ezt az arra megfelelő hivatalos fórumokon keresztül kívánjuk gyakorolni, nem pedig „szubjektív beszámolók” által meghatározott személyes oldalakon keresztül.

Üdvözlettel
Beszédes Rita

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.23. 09:49:34

Csak tudnám, miért is jut eszembe Mr Proser és a háza előtt a porban fekvő Arthur Dent e rövid párbeszéde:

"- De Mr. Dent, a tervek az elmúlt kilenc hónapban rendelkezésére álltak a helyi tervezőirodában!
- Ó, hogyne! Én is egyenesen odamentem, hogy megnézzem őket, mihelyst hallottam a dologról, tehát tegnap délután. Maguk aztán nem erőlködtek valami nagyon, hogy felhívják rájuk a figyelmet, ugye? Úgy értem, hogy például szóltak volna valakinek, vagy ilyesmi.
- De hiszen a tervek ki voltak állítva.
- Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe k3ellett lemennem, hohy megtaláljam őket.
- Ott van a kiállítási részleg.
- Zseblámpával.
- Talán leszakadt a villanyvezeték.
- Meg a lépcső.
- Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?
- Ó, hogyne - felelte Arthur -, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következő felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!"

(Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak - The Hich Hiker's Guide to the Galaxy)
Azért legyen velünk a Törölköző...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.23. 11:33:07

Tudom, hogy a tisztelt kommentelőim többsége pozitíve elfogult velem szemben, de minden esetleges előítéletet lehántva erről a történetről, komolyan kérdezem, ki van itt tévúton?

Komolyan érdekel, hogy a magamfajta nemszakmabeli, de a lakókörnyezetéről őszintén érdeklődő civil városjáró-e a túlérdeklődő, vagy a bürökrata rutinnal játszó hivatalnokok az alaptalanul túlrejtőzködők?

eml 2010.06.23. 12:33:54

MUTYI

Ez az első szó ami eszembe jutott.

cyan 2010.07.02. 22:49:06

Mint régi pannóniás kérdezem, mi van, mi lesz a Pannónia épületével? Hagyják teljesen szétrohadni?
2007-ben készült egy riport Ternovszky Bélával a Macskafogó 2 kapcsán. Még a tv stábot sem engedték be az épületbe, csak a kertben bóklászhattak, az ablakokon kukucskálhattak be.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.07.03. 09:58:17

Nincs naprakész infóm róla. Pár éve tervezték, hogy felülírják a területre vonatkozó KSZT-t Mégpedig valami egészségügyi komplexum építésének érdekében. Ami peresze lehet közkórháztól kezdve rekreációs apartman-hotelig bármi.

cyan 2010.07.13. 12:47:36

@városjáró: ezt én is hallottam. Ismerve az épület alaprajzát kíváncsi lennék, mégis hogyan fogják egészségügyi intézménynek átalakítani? Ez az épület kifejezetten a magyar szinkrongyártásnak épült. Menet közben "társult" be a rajzfilm szekció. Vágószobák, vetítők, gépházak, nagykeverő, aula (amit mi, dolgozók csak uszodának hívtunk, nem véletlenül).
Képek a stúdió életéből, most nincs időm kiguberálni az épületről készült fotókat, de pár darab van benne:

kep.tar.hu/pannoniafilmstudio

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.07.14. 20:29:38

@cyan cyca: Helló, C.C. Rider !
Téged aztán ritkán látlak mostanság :-)
(Tudom, figyusz a háttértárból :-)

Jilian2 2010.10.17. 21:08:43

Kedves felhasználók!

Tudom, sőt biztos vagyok benne, hogy rossz helyre írok, de lenne egy olyan kérdésem hátha valaki bárki tudna nekem segíteni. Van egy ház a Völgyi utca 13 ha jól emlékszem és szeretném megtudni, hogy eladó e vagy kié az a ház vagy volt. Ez egy régi ha jól láttam nem lakik benne senki. Köszönöm ha bárki tud segíteni.
süti beállítások módosítása