Tisztuló kép a Csalogány utcában
2010. április 28. írta: városjáró

Tisztuló kép a Csalogány utcában


Múlt hét elején megjelent
Nem dalol a csalogány - avagy titokzatos Lidl akció a Vizivárosban című posztunkban - a II. kerületi sajtóosztályhoz küldött érdeklődésünk ellenére - nem tudtunk pontosabb képet adni a Csalogány utcai munkálatok szabályozási hátteréről és az utca kiszélesítésének lehetőségeiről. A részletek megismerésének érdekében megkerestük közvetelnül a Főépítészi Irodát is, ahonnan mai napon az alábbi tájékoztatást kaptuk. A tájékoztatást ezúton is köszönjünk.

 

Tisztelt Városjáró (valós név)!

Az egykori Nevelőotthont a fővárosi önkormányzat értékesítette.

A mai tulajdonos LIDL Magyarország Bt., meghívásos építészeti pályázat lebonyolításába kezdett.

Az ingatlan beépítésének helyi szabályait Budapest II. ker. Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2000.(V.30.) rendelete határozza meg.
A telket magába foglaló telektömbre a városközponti VK-II/4 jelű építési övezet előírásai vonatkoznak, mely alapján:
- maximális beépítettség 75% lehet ,
- szintterületi mutató 3,5 + 0,5* m²/m² lehet (* csak tetőtéri szinten alkalmazható),
- maximális építménymagasság a csatlakozás szabályai szerint állapítandó meg,
- minimális zöldfelület a telek területének 20%-a.
A Jurányi utca – Csalogány utca saroktelken lévő épülethez zártsorúan, tűzfaltakarással kell csatlakozni. Az Erőd utca mentén kötelező építési vonalat állapít meg a szabályozás, amely a meglévő Erőd utcai lakóépület és az új épület között 26,00 m épületközt biztosít.
A Csalogány utcai építési vonal – középső szakasza, a teljes homlokzati felület közel fele – tervünkben javaslatként szerepel, tervező belátására bízva az épület előtti teresedés alakítását.
A területen elhelyezhető építmények rendeltetésére a budapesti keretszabályzatban foglaltak az irányadók, azzal a megkötéssel, hogy telkenként 2000 m² bruttó szintterületnél nagyobb kereskedelmi építmény nem helyezhető el.

A tíz évvel ezelőtt készült szabályozási terv felülvizsgálata folyamatban van.
A felülvizsgálat eredményeként a terepszint alatti építési helyet is meghatároztuk. A telek belső területe „kertje” építési helyként van jelölve.

A szabályozási terv természetesen tartalmazza a Csalogány utca kiszélesítésének lehetőségét. A Csalogány utca javára mintegy 14x83 m= 1014 m², az Erőd utca javára pedig mintegy 4x34 m = 136 m² területet kell átadniuk.
A Csalogány utca területét elfoglaló épület bontása megkezdődött.
A Csalogány utca fővárosi tulajdon, tömegközlekedés által igénybevett közterület, a szélesítés a fővárosi önkormányzat kompetenciája.
A II. kerület szívesen venné, ha a Csalogány utca légterét minél kisebb mértékben foglalnák el épületek megakadályozva a gyalogos és közúti közlekedést és nem utolsó sorban a hegy felől érkező levegő szabad áramlását is.

Üdvözlettel
Beszédes Rita

 
 Linkelt kiemelés: Városjáró

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr701958271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2010.04.30. 11:27:27

A Csalogány utca kiépítése mai formában a két világháború között történt. Mindez előtt földszintes házak tarkították ezt a terület.
Viziváros szabályozási tervét az FKT 1937-ben hagyta jóvá.
Az előírásból idézve:
- Előkertek előírása
- Keretes beépítés
- Értékesebb épületek megőrzése
- Épületek magassága maximum 3, főútvonal mentén 4 emelet
Illetve szó eset a Víziváros-Belváros dunaalagútról is.

Ennek a szabályozásnak előzménye volt a 1934. évi adómentességi rendelet, melynek egyik hangsúlyos tétele volt, hogy maximális adómentességet keretes beépítés esetén ad.

Illetve még ami fontos, hogy ebben a korszakban jelent meg a „keretes beépítés” (csatlakozó udvaros, tömbszegély beépítés), sávos beépítés, csoportházak, melyet véglegesen a 1940. évi Budapesti Építésügyi Szabályzat és Budapest városfejlesztés programja rögzített.

Gondoltam ezt is fontos megemlíteni, ha már itten barangolunk :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.30. 22:31:37

@Sadia: Köszönet a kiegészítésért. Ez a korabeli szabályozás és ösztönzés - bár nem ismerem behatóbban - előremutatóbbnak tűnt, mint megannyi mai társa...

csiszlikek dáridója 2010.05.17. 23:51:42

Tisztelt V... úr!

E-mail üzenetét olvasva az alábbiakról szeretném Önt tájékoztatni:

- A bontási munkálatok során a Lidl Magyarország minden óvintézkedést megtett azért, hogy a szomszédos ingatlanok lakóinak életét a lehető legkisebb mértékben zavarja. Éppen ezért például a levelében megnevezett óvodával folyamatosan, szükség esetén naponta tartja a kapcsolatot. A porral és zajjal járó bontási munkafolyamatokat az alvállalkozónk megállapodás szerint az óvodai benti foglalkozások idejére ütemezi, s a kinti foglalkozások alatt kerüli a gyermekek és óvodai dolgozók számára zavaró munkálatokat. További óvintézkedést is tettünk: az építési területen egy 2 méter magas zárt lekerítést alakítottunk ki, így bontási munkafolyamatok gyakorlatilag takarásba kerültek. Mindemellett a területen az érintett hatóságok több alkalommal helyszíni szemlét folytattak le, melyek igazolták: a bontási tevékenységünk a jogszabályoknak megfelel.

- A tervezett beruházásról és a zöld területek kialakításáról egyelőre nem áll módunkban tájékoztatást adni, mert a terület felhasználásáról nem született végleges vezetőségi döntés.

- Köszönettel fogadjuk az irodaházakról és a kereskedelmi létesítményekről tett megállapításait, s a beruházási döntésnél törekszünk ezen szempontokat is figyelembe venni. Szeretném hangsúlyozni: a Lidl Magyarország határozott célja, hogy a területen igényes és korszerű fejlesztést hajtson végre.

Üdvözlettel:

Maurer Ildikó
sajtókapcsolatok
Lidl Magyarország Bt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.19. 01:04:25

@rackayouh: Nagyon nem akarnak tudni sokat a saját jövőjükről... Még az is lehet, hogy végül építési telekként hasznosítják - vagyis eladják. A bontás árát is beleszámolva br. 1 Mrd-ért vették. Tereprendezés után mennyiért kínálják majd vajon?

ildsisy 2010.05.20. 16:19:27

Most ebben a percben, 20-án szépen haladnak a romok elhordásával, (a napokban a téglákat összezúzták, elég sokat, most szállítják el.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.23. 11:57:17

A Lidl pénteken (06.25) délelőtt sajtótájékoztatót tart a beruházásról. A fejleményekről tudósítunk!
süti beállítások módosítása