Gyermekek Háza építkezés - csak felnőtteknek
2020. augusztus 05. írta: városjáró

Gyermekek Háza építkezés - csak felnőtteknek

2019 őszén egy meglepően nagyvonalú állami támogatásnak köszönhetően, megkezdték a Völgy utcai Gyermekek Háza 3,5 Mrd-os kialakítását a volt SZOT Kutatóintézet területén.
Elsőként "természetesen" likvidálták a telek majd' összes fáját
 (ennyit tehát a 2. kerület 2019 tavaszán - Láng Zsolt regnálásának idején - nagy hanggal elfogadott favédelmi rendeletének komolyságáról), azután a lehető legprimitvebb módon álltak neki az épületek bontásának. Bármiféle porfogó technika nélkül, manuálisan öntve le a kertbe a képződő sittet az épületek oldalaiba vájt nyílásokon.

gyh_4_kicsi.jpgv_25.jpgA KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

A kezdeti állapotokhoz képest később legalább egy palánksort húztak az ingatlan körül futó kerítésre. Így persze azóta már látni sem igen lehet utcaszintről, hogy telken belül hogyan és miként is folyik a további munka. Annak hozadékát azonban annál inkább. Szétzúzott padkákat, kráteres útburkolatokat, sárral borított úttestet, megsüllyedt villamospananeleket.

 gyh_250_kicsi.jpggyh_15_kicsi.jpggyh_36_kicsi.jpg

Persze mindarról, hogy az alig publikált tervekben szereplő fejlesztés majdani élete hogyan befolyásolja majd az érintett utcák (Ötvös János, Völgy) korábbi nyugodt mindennapjait, semmiféle információval nem szolgált sem a beruházó, sem az építettő, sem a projektet finaszírozó állam, vagy a közigazgatásilag érintett 2. kerület - noha a projekt elindításának híre már 2018 óta ismert volt.

Nem lehetett tudni, hogy miként érinti majd a fejlesztés a környező utcák forgalmi rendjét, hogy az intézmény belső parkolói mennyi férőhelyet biztosítanak majd az iskola 350 fős tanulólétszámát hordozó szülőknek és az őket oktató / ellátó mintegy 50 dolgozóknak, vagy hogy milyen lesz a terület megnövekedő igényeire reflektáló majdani forgalomszabályozás. Ugyanígy nem lehetett tudni semmit arról sem, hogy a sok éve lebegtetett hűvösvölgyi villamosvonal (akkor még 2019-re) tervezett akadálymentesítése során megvalósítandó megállóperon átépítési hullám fog-e kapcsolódni az immáron megnövekedő és megváltozó helyi körülményekhez - és ha igen, akkor miként. 

Ezt az információhiányt próbáltam meg pótolni először 2018 elején, amikor a projekt várható hatásaival kacsolatban megkerestem az akkor még aktívan hivatalban lévő Láng Zsolt polgármestert, ám azon kívül, hogy  munkatársai szűkszavúan ígéretet tettek a Völgy utcai lezárás fenntartására, egyéb hasznos információval nem szolgáltak. Az érintett Völgy utcai villamosmegálló átépítésére vonatkozó kérdésre pedig annak ellenére kitérő választ adtak, hogy a vonalat érintő Szilágyi Erzsébet fasor felújítása kapcsán indítandó BKK-s közbeszerzési pályázat akkorra már kiírásra került.

Tisztelt Cím! (Teljes név)


Dr. Láng Zsolt polgármester úr köszönettel kézhez kapta levelét. Kerületi új iskola kialakítását érintő változások ügyében kérdéseire tájékoztatom, hogy a Völgy utca jelenlegi forgalmi rendjének megváltoztatása  és az Ötvös János utca átépítése nem szerepel terveink között. A hűvösvölgyi villamos vonal megállóinak átalakítására vonatkozóan információval nem rendelkezünk, hiszen a tömegközlekedést érintő fejlesztési feladatok nem a kerületi Önkormányzat feladatkörébe tartozó.

Érdeklődését megköszönve maradok tisztelettel.
dr. Kolláth Adél
Kabinetvezető

2019 őszén aztán új időszámítás kezdődött a kerületi közigazgatásban Őrsi Gergely megválasztásával. De az első állampolgári megkeresések egyikeként felé megküldött tájékoztatást kérő levelemre sajnos ő is csak a Láng érát idéző módon reagált - vagyis nem válaszolt.

Idén nyár elején aztán, többszöri megkeresésre végül sikerült szóra bírni őt és hivatalát. Melynek eredményeként végre megtudtattuk, hogy a 350 gyereket befogadni szándékozó intzémény területén összesen 17 db(!) rövidtávú parkolóhelyet fognak kialakítani a gépkocsival érkező szülőknek, míg a cca. 50 fős dolgozói létszámot 20 db(!) földbe sülyeszettet férőhely fogja szolgálni. A fennmaradó várakozási igényeket tehát leginkáb az érintett Ötvös József utca és a polgármesteri válaszban nem említett Völgy utca lesz kénytelen ellátni - és elviselni. Addig legalábbis bizonyosan, amíg a beszerzett terheltségi tapasztalatok alapján (utólagos tűzoltásként) megoldást nem próbálnak majd keresni a már most előre látható közlekedési és környezetterhelési problémák kezelésére.
A munkagépek által tönkretett Ötvös János utcát és Völgy utcai torkolatot pedig ugyancsak a projekt befejezése után vizsgálják majd csak meg. Ahogy az intézmény tömegközlekedési kapcsolatát adó villamosvonal érintett megállójának majdani kialakítását is. Noha egy előrelátóbb tervezéssel már most kidolgozottak lehetnének mindezek végleges(nek mondható) megoldásai.
 

gyh_23_kicsi.jpggyh_6_kicsi.jpg

Tisztelt Cím (Teljes név)

2020. május 19-én, a GyermekekeHázaépítésével kapcsolatban írt kérdéseivel kapcsolatban megkerestük a beruházó és majdani üzemeltető Közép-Budai Tankerületi Központot. Az őket érintő kérdésekben az alábbiakról tájékoztatták Hivatalunkat:

Az Intézmény tömegközlekedéssel, valamint gépjárművel, kerékpárral, illetve gyalogosan lesz megközelíthető.

Tömegközlekedésként a Völgy utcában közlekedő villamosjáratot, valamint a Hűvösvölgyi úton közlekedő autóbuszjáratokat lehet igénybe venni.

A szülői gépjárművek részére 17 db parkolóhelyet biztosítanak az intézmény telkén belül. Ezeket a parkolóhelyeket úgynevezett „átmenő” rendszerben vehetik igénybe a szülők, amíg gyermekeik biztonságosan kiszállnak a gépkocsiból, majd a szülő kihajt az iskola területéről, így biztosítva a folyamatos forgalmat az Ötvös János utcában.

A dolgozók részére a fent említett tömegközlekedés igénybe vétele mellett, a saját gépjárművel érkezők részére 20 db földbe süllyesztett, félig nyitott parkolóhely fog majd rendelkezésre állni. Az ingatlanon belül kerékpártárolók lesznek kialakítva a kerékpárral érkezőknek.

A villamosperon felújításával kapcsolatban a beruházás megkezdése előtt egyeztetést folytattak a Budapest Közút Zrt. és a Budapest Közlekedési Központ Zrt. illetékes szakembereivel.

Az egyeztetés alapján a hűvösvölgyi villamosvonal megállóinak fejlesztése és akadálymentesítése a Gyermekek Háza Tagintézmény beruházásának befejezése után kezdődik majd meg.

A másik két kérdése Hivatalunk hatáskörébe tartozik, ezekre az alábbi tájékoztatást adjuk:

A Völgy utcában a süllyedőoszlopok megmaradnak, továbbra is csak az arra jogosultak (lakók, mentők, tűzoltók, rendőrség) kapnak hozzáférést az oszlopok süllyesztéséhez/nyitásához.

Az Ötvös József utca útburkolatának szélessége nem változik. Amint a munkaterületet visszavesszük a beruházó által megbízott kivitelezőtől, megvizsgáljuk a járdakialakítás lehetőségét. Tervezzük, hogy az utcában található másik iskola környezetében rövid megállásra alkalmas (úgynevezett K+R, egy puszi és mehetsz”) típusú parkolóhelyeket alakítunk ki, továbbá felmerült a korlátozott várakozási övezet bevezetése is. Mind a járdaépítés, mind pedig a parkolóhelyek kialakítása előzetes terveztetést igényel. Emiatt csak a Tankerületi Központ megbízott vállalkozójának levonulása után, a Tankerületi Központtal egyeztetve az iskolába érkezők kialakult szokásait megfigyelve (mennyien érkeznek gépkocsival, villamossal vagy busszal, lesz-e számottevő kerékpáros forgalom, van-e értelme korlátozni a várakozási időt, stb.) tudunk érdemben terveztetni, hiszen nem mindegy, hogy milyen szempontok figyelembevételével kell az utca felújítását elvégezni.

Türelmüket előre is köszönjük!

Tisztelettel:
Őrsi Gergely
POLGÁRMESTER

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4116103630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása