Életképek
2012. augusztus 18. írta: városjáró

Életképek

Bejegyzés alcíme...

herm.jpg

A Fővárosi Közterület-felügyelet emberei 8 autót bilincselnek le rajtaütésszerűen a Hermina út városligeti végében. Jogalap: egy alig látható módón kitett megállni/várakozni tilos tábla. Bár a saroktól számított húszadik méter után már nem zavarná a forgalmat az itt parkoló kocsik jelenléte, a tiltás elvileg a Kacsóh P. úti felúljáró felől bekanyarodó 74-es, és az Állatkert irányából érkező 72-es trolik haladását segítené.

A szituációval azonban - jelen esetben - nem is ez a legnagyobb gond. Hanem a miként! Abból ugyanis, hogy a kocsiknak tilos itt várakozniuk, máris az következne, hogy a közterületeseknek viszont máris szabad parkrongáló módón felparkolniuk a védett zöldterületre? Ugyehogy nem!

Másik nem elhanyagolható kérdés, hogy ha annyira zavaró az itt parkoló autók jelenléte, akkor valóban a kerékbilncseléses röghözkötés-e a legjobb megoldás a probléma orvoslására?!


Kedves Olvasók! Ti hogy látjátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr544719506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.22. 11:33:33

Nem írom le, hogy látom, mivel nem szeretném kitiltatni magamat obszcén kommentelésért.

Kicsi Kacsa 2012.08.27. 21:19:53

Csatlakozom. Értelmetlen a kerékbilincs. Attól nem fog jobban elférni a troli.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.08.29. 09:52:37

Naponta erre mentem munkába az elmúlt tucat évben.
A saroktól jó bőven számított huszadik méter után van a trolimegálló, amit a táblával védeni akarnak. A megálló után meg egy gyalogos átkelőhely, ami (nem mellékesen) egy gyermekkórházhoz vezet - szinte egyetlen, hogy ne mondjam fő útvonalként. (Ebből az irányból.)
Az átkelő után már nem lenne zavaró a parkolás - ha csak személyautók használhatnák. Ezzel szemben gyakran szinte egybefüggő turistabusz-fal van itt, a takarásból váratlanul (és figyelmetlenül) kibújó emberekkel…
Biztonságosabb lenne egy kötelező buszparkolót kijelölni, és a tilalmat be is tartatni. Mondjuk, mint Bécs városában, vagy Londonban…

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a kerékbilincs értelmes volna. Vagy mondjuk egyenlőképpen alkalmazott. Mellettünk a hétfő reggel nem hatkor elálló, külföldi rendszámú kocsira egyből bilincset raktak (némi helyszíni készpénzfizetés reményében), a hónapokig ott terpeszkedő, láthatólag kilyukadt kerekű, mozgásképtelen, ám érdekes tulajdonosú "bömösre" még csak mikuláscsomag se került…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.08.29. 10:01:04

A közterületesek és egyéb "öntörvény" szervezetek parkolási szokásait meg inkább ne is emlegessük.
Kirívó eset volt az, mikor tán négy éve a Hevesi Sándor térnél parkolt le egy mentő úgy, hogy a trolik képtelenek voltak befordulni és bő fél óráig állt a forgalom - hatalmas dugóval a Wesselényi-Rottenbiller-Izabella utcákban és a kapcsolódó kis utcákban. Mivel a trolik többsége nem volt önjáró, a közéjük szorult kocsik se tudtak megszökni. Szerencsénkre a pilóta ajtót nyitott - gyalog mehettem haza :-P
Hangsúlyozom: a mentőnek lett volna módja - érkezésének irányából még könnyebb és értelmesebb is lett volna - a színház előtt megállni, hiszen a nézőtéren lett rosszul valaki… Csak hát egyszerűen nem törődtek vele.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.08.29. 10:31:53

@Mormogi Papa: Szerintem messzebb van oda az a megálló, mint 20 méter! De poszt lényege nem is ez, hanem a közteresek parasztsága.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.08.29. 21:16:06

Így igaz.

Azt viszont én tudom, milyen forgalmi dugót okoznak ott a tilosban parkolók reggelente - mivel a troli kénytelen a belső sávba sorolni (elöbb kap zöldet…), a többek meg kullognak utána - és mikor a trolimegállóba se tud (akar :-( ) a pilóta beállni, akkor van a haddelhadd…
(A megálló után ugyanis jogosan parkolnak kocsik a szélső sávban… elötte meg a nélkül.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.08.29. 21:41:19

az autósok is megérik a pénzüket, DE! ha hatékony megoldást akarnának, akkor sárga csík kéne a járdaszegélyre, jobban látható megállni tilos tábla járdára (nem a saroknál lévő felsővezetéktartón 3 méteren, hanem az utána lévő sima kresztábla oszlopon), sávelválasztó szaggatott vonal az útra, meg két-két nyíl a sávokba. ha ezek után is megállnak, jöhet a bírság. de nem a zöldeterületre parkolva és nem feltétlenül kerékbilinccsel, mert azzal csak stabilizálja a közeg a zavart.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.08.30. 08:58:09

Egyetértek. A kereszteződésbe se ártana felfesteni a kanyarodás irányát, mert állandóan gondot okoz, hogy ki merről kerüli a középső apró járdaszigetet. A felüljáróra felhajtókra, meg a Hermináról balra kanyarodókra vonatkozóan.
Rossz helyre tett Kresz-táblákkal meg tele a város - egy részüket az évek alatt megnőtt fák takarják el, de akad olyan is, amit "gutaütésre" helyeztek el - például egy ház oldalán tartja egy falikonzol több méter magasan: este, lámpafénynél sofőr legyen a talpán, aki meglátja!

Az autósok megérik… na ja. Va egy utca Budán, amit teljes joggal egyirányúsítottak: a hajtűkanyar beláthatatlan, a járdán parkoló kocsik miatt meg le kell menni a járdáról. A kanyar után meg ott az óvoda! Egyes "kényelmes" és lelkiismeretlen egyének a múlt évben vagy hatszor "szerelték le" a táblát. Mert nem hajlandók három perces kerülőre. Hogy ez mibe került pénzben, az a kevésbé érdekes - de miért veszélyeztetik mások életét???
süti beállítások módosítása