Gipszdíszek nyomában
2011. október 12. írta: városjáró

Gipszdíszek nyomában


Törzskommentelőnk, Mormogi Papa nemrég az Izabella utcában járt és színes beszámolót állított össze a Podmaniczky utcához közeli 94-96-os számú ikerházakról.
Az épületek egyike 2001-ben megfiatalodhatott - díszítéseit visszakapta, homlokzata kiszínesedett. Másikuk máig az elmúlt évtizedekben elszenvedett sérüléseit nyögve várja sorsának jobbra fordulását. A szocializmus IKV korszakának egyenromos szürkeségében nem tűnt zavarónak az ilyen lepusztultság - hiszen többtucatnyi házával együtt volt rongyos a város. Ma azonban már egyre szembeötlőbb az efféle állapot.

Persze magántulajdon, magánpénztelenség - ahol egy teljes körű homlokzatfelújítás még alsó hangon is többmilliós tételt jelenthet. De végigpillantva az egy évtizede megújult háztárs visszapótolt gipszdíszein felötlik, hogy lám, némi stukkóragasztásal, frízeléssel, színezéssel - amolyan "díszletmunkával" - mennyit lehet javítani egy egyébiránt érdektelenül egysíkú sablonhomlokzaton is.

Ez juttott eszembe minap is, amikor az Orczy út végénél villamosoztam. Áll ugyanis ott egy valamikori gyárépület, melyben megannyi furcsa kínálatú diszkont és kereskedelmi iroda mellett legújabban egy arabian nights étterem nyitott kaput. Nos ennek a Lialina Restaurant-nak a bejárta van kvázi filmes díszletezéssel kicsinosítva. Amolyan keleties palota hangulatúra. Nem kérdés, mennyire illik az adott épülethez vagy a környékhez, mégis üdítő színfoltja az utcának. Pár faléc, hungarocell betűk, némi aranyozás - és kész is.


előtt (norc.hu)
 

 
után

Megoldás lehet házaink sablonos, unalmas felületeinek ilyen felturbózása? Építészeti hazugság-e ha vállaltan valami díszesebbre, szemkápráztatóbbra vágynunk, mint amit egy adott épület "törzsanyaga" adni tud? Öncsalás ez? Vagy csak egy frappáns lépés a pusztulni hagyás és a teljes átépítés közötti rögös úton?

Hasonló módon alkották meg filmes díszletezők annak idején például a Patika tv-sorozat pestújhelyi rákospalotai gyógyszertárának cégtábláit is, de így kerülhetett új - talán sosemvolt - díszfelirat és szemöldökpárkány Szabó István Napfény íze c. flmjének ferencvárosi főhelyszínére is, a Bokréta utca 15. fölé - melyeket azután a házak pár évvel későbbi felújításai során is megtartottak, így beépülve az új ornamentikába ma is láthatók a homlokzatokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr403209863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.10.13. 08:53:23

Köszönöm a hivatkozást. Alkalomadtán viszonzom :-)

trafikuty 2015.03.15. 00:22:31

Bár büszke vagyok arra, hogy Pestújhelyen, helyesbítenem kell, hogy az említett patika nem Pestújhelyen, hanem Rákospalotán van a Fő úton, pár lépésre a Kossuth-szobortól és a kerületi főpostától.

trafikuty 2015.03.15. 00:24:12

A mondat eleje helyesen:
Bár büszke vagyok arra, hogy Pestújhelyen születtem... stb.
süti beállítások módosítása