Bécsi utcai tömbradír
2010. július 04. írta: városjáró

Bécsi utcai tömbradír

Budapest legfrissebb építészeti híre a belvárosi Bécsi utca szanálásának tervezete. Átépítenék, eltüntetnék, felszámolnák! A nyilvánosságra hozott tervek még "csak" amolyan koncepcióvázlatok, de ismerve a hazai (v)iszonyokat, ennél már lényegesen előrébb tarthat a projekt.

Bécsi utca, ég veled!

A Foster&Partners esete Budapesttel

Védett belvárosi épületek bontás előtt - Utcát vegyenek!

Lebontják a Fischer-házat?

Nagy tervek útjában


Forrás: Építészfórum

 

Ezzel a lázálomtervvel csak az a baj, hogy amellett, hogy építészeti értékeket tüntetne el a föld színéről,  még csak városszöveti fejlődést sem hozna. Viszont végérvényesen megváltoztatná a környék építészeti közegét. Ez pedig egyedül a befektetőnek éri majd meg - akinek érdekeltségei már ma is körbeveszik a szanálásra ítélt zónát.

A várható projekttől nem lesz sem szellősebb a tömb,  sem  szélesebb az utcafront. Se nem válik kevésbé zsúfolttá a környék. Tetőkertes kárpótlással áltatni a népet pedig - ismerve a környék "nyilvánosnak" kikiáltott magánagóráinak sorsát - olcsó hazugság.
Ami a Bécsi utcában történni fog, az semmi más, mint nettó magánérdek. A város nem lesz élhetőbb tőle - sőt!

Hacsak nem egy új városalapítás zajlik épp köröttünk... De ilyen drasztikus "fejlesztések" általában háborúk, népvezércserék, tűzvészek, járványok után, vagy óriási gazdasági boom idején szoktak megvalósulni (nem elhanyagolható mértékű lakosságcsere mellett). Ilyen pedig jelenleg talán mégse nincsen. Vagy de?!

Sokan hanyatvágódnak a koncepciótervet megálmodó nevek láttán. A híres Foster! Aki többek között a berlini Reistag üvegkupolájának tervezésében is részt vett, vagy akinek nevéhez köthető a londoni uborka épülete. 
Nos, egyfelől nagy emberek is tudnak kisszerű dolgokat elkövetni, másrészt azt hinni, hogy ezt a plázát ugyanaz a Foster fogja tervezni aki Berlinben tízenéve nagyot alkotott... hamis kép. Maximum kiadja az irodájának a munkát. Hetente ha rájuk néz, és közben számolja a bevételt, amit a szignója ér. Ez pedig már nem ÉPÍTÉSZET. Ez büdös nagy biznisz. És a "nemes" fostereknek lagalább annyira, mint a "nemtelen" csipakoknak.

A jelenleg "még csak koncepcióterv" szinten mozgó - de minden bizonnyal nagyon is építésre kész - látványtervek alapján ez az építménytömb minden, csak nem városfejlesztés. Ez egy telekmegtöltés. Nettó spekuláció. A Holdon él, aki szerint ez a beruházás fogja megteremteni az "új belvárost". Miért, a régivel mi van? Nincs? Vagy van, csak az "még" nem az én tulajdonomban van?!
Ez a beruházás rá fog telepedni a környékre. Nem hoz új nívót. Szűk utcák fölé magasodó magamutogatás lesz - rengeteg lappangó káros hatással. Az hogy egy ekkora épület üzemeltetése mekkora terhelés, nem kérdés. Lehet álmodni, hogy majd bioház lesz ez is. De annyi technika lesz benne, hogy ez már eleve kétséges. Másrész sokkal rosszabb amit az emberek lelkében okoz majd. Nyomasztó, tikkasztó, rátelepülő lesz. Sok(k).

Az ember biológiai lény. Szakirányú végzettség nélkül is érzi az alapvető behatásokat. Érzi mi az hogy magas, hogy szűk, hogy sötét, vagy vakító. Érzi ha valami meleg vagy hideg, ha barátságos, vagy rideg. Az anyagok, az arányok mind kihatnak rá. Bűn, ha ezt egy polgármester, egy főépítész, egy befektető figyelmen kívül hagyhatja.

Ráadásul nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy minden új nagyberuházás azzal kezdődik városszerte, hogy előtte átírják hozzá a már létező KSZT-ket. S ha az már nem elég, akkor az FSZKT-t is, sőt tán még OTÉK-ot is. Hogy lehet az, hogy mint a napraforgó, arra forog minduntalan a város- és kerületszabályozás, ahonnan a talmi csillogás pénzparipáinak lódobogása hallik? Belterületbe vonások, átminősítések, szabályzatbővítések sora. Mi jöhet még? Ha elegendő pénzt tesz le valamelyik maffiózó befektető az asztalra, talán még a Dunát is elterelik miatta a városból????

Felmentést adni ennek a törekvésnek, és az így létrejővő "szép új világnak" -  akár csak elvi síkon is - több mint bűn!

HIBA!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr72128190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bubut 2010.07.05. 22:02:24

Először is nagyon jó gyűjtés, köszönöm!

Meg vagyok döbbenve!
Becsülettel végigolvastam az összes linket, még az építész fórumosat is és teljesen fel vagyok dúlva. Se a szellemet, se a funkciót, se az ötletet nem tartom nagyra. Középszerű, egyáltalán nem az élhető város a célja. Két sarokra lakom a tervezett bontásoktól és az új szörnyetegtől, de egyet biztosan állíthatok, a lehető legtöbbet meg fogom tenni azért, hogy a kerületiek tényleg megismerjék minden előnyét és hátrányát, majd döntsenek róla! Ez a mi életünket fogja (jelenleg még felbecsülhetetlen szinten) befolyásolni.
Egy kerületi lakos

pösti 2010.07.06. 13:19:45

Jól látok? 10+3(szivar) szint?!!!! Toronyház a belvárosban???
Kerületiként nálam is kiveri a biztosítékot( -1 szavazat ősszel a Tóninak)...

Aranylab6 2010.07.07. 15:41:39

Köszönöm, Kedves Városjáró! Jó cikk, jó linkek.

Két dolog, amiről eddig nem esett szó:
1. A mai magyar ún. építésztársadalom sok "húzóneve" ott van a tervet támogatók névsorán. pl.: Finta József - nem kell bemutatni, Balogh Balázs - egykori kamarai elnök (személyes jó ismerősöm, de ez csak még szomorúbbá tesz), Gunther Zsolt - az összességében tervet támogató opponencia írója, Z. Halmágyi - az első és eddig egyetlen kismagyar női "sztárépítész", stb... Én ezt tartom az egyik legnagyobb tragédiának. Mert a pénz az mindig olyan volt, amilyen, a pénzemberek mindig a maguk hasznát lesték bármi áron, a politika definíció szerint mocskos buli. De hogy hazánkban magukat meghatározónak tartó, és úgy általában is meghatározóként számon tartott építészek ilyen nagyvonalúan bánjanak azzal az építészeti örökséggel, amin többek között ők is nevelkedtek, na ez tragikus és kiábrándító. (Nincs is azon mit csodálkozni, hogy a laikusok, ha nyaralót szeretnének, akkor előjönnek a kockáspapírral és elmagyarázzák az építésznek, hogy mit rajzoljon le. Az építész meg felháborodik, hogy az ő szaktudását nem tisztelik. Hát így nem is fogják...)
2. Attól tartok, hogy egy ilyen projekt megvalósulása erős precedens értékkel bírna... Nem akarok tippelni, hogy mi sarjadhatna ezen a példán.

Aranylab6 2010.07.07. 15:55:15

Bocsánat, hogy megint....
Az építészfórumos cikk kommentjeit nagyon is érdemes végigolvasni. Tanulságos. (Tardos Tibor pedig a tőle megszokott groteszk humorú hozzászólásával még élmény is). De az ottani utolsó kommentet ide kell másolnom.
Kékharis(nya) írta:

Mit szól hozzá a "nép"? Beléje tartozom: elmondom. Azt, hogy Finta - aki szerintem több kárt tett a városban, mint az ostrom - üdvözli ezt a tervet, megértem: mit várjak tőle? Annak idején ő adta meg a jelet az Intercontinentallal: BÁRMIT lehet, amit csak a befektető óhajt. (És ott látszik a legjobban, mivé lesz egy üres "trendiségre" törekvő épület 30-40 év múltán. Százszor is fölújíthatják: ipari szemét.) De hogy a tervtanácson tíz "komoly" építész és Ráday Mihály bólintson rá egy ilyen lázálomra, hát ettől csak üvölteni lehet.

Másvalaki emlegette Le Corbusier-t. Ha jól emlékszem, úgy egy évig élt Indiában, mielőtt nekifogott volna Chandighar terveinek. Jártam ott: lepusztult, megkopott, de a lakói imádják. Mert Le Corbusier nemcsak azt nézte meg nagyon alaposan, hogy hogyan is laknak a legkülönbözőbb társadalmi rétegekbe tartozó emberek, hanem föl is ismerte, mivel lehet ezen a téren boldoggá tenni őket. Egyszerű: mindenki egy kicsit nagyobb helyet kapott, mint amekkora bármely más városban járt volna neki. És nemcsak a lakások tágasabbak (minden ár- és méretkategóriában), hanem a középületek és közterek is, ahol az emberek sok időt töltenek. Európai szemmel idegesítően nagy placcok terjengenek, némi satnya gyeppel. A bennszülöttek viszont ott sétálnak, meditálnak, rágják a bételt, teregetik a lepedőiket, és királynak érzik magukat, mert ekkora tér elvileg csak maharadzsáknak járna. Az egész város minden szöglete azt sugallja - éspedig helyi nyelven! -: nagyra tartlak, te ember, akárki vagy.

No, ránéztem ezekre a Foster- (vagy ki) tervekre, és föltettem a kérdést, mint a nép egyszerű gyermeke, mit mond nekem ez a gigagagyi. Nem mást hallottam lelki füleimmel, mint ezt az egyszerű mondatot: húzzá' innen, waze! A nép egyszerű gyermekének ettől kinyílik a bicska a zsebében, és kisterpeszben vicsorog, nem túl lányosan: húzzá' te anyádba léghajóstól, gyöttment szarházi, aki vagy!

Bővebben kifejtve: kikérem magamnak, hogy engem, a városom polgárát a városommal, az őseimmel együtt semmibe vegyenek, megalázzanak, pofán röhögjenek. Akkor is kikérem magamnak, ha sajna nem áll hatalmamban 1) seggbelőni sóspuskával ezt az önkorlátozásra képtelen, megalomániás "divatdiktátort"; 2) fölnégyeltetni a polgármestert és deresre húzatni a főépítészét; 3) leíratni százszor a tervtanács tagjaival: Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a földön!; és 4) kinevezni az új Közmunkatanácsot - nemigen tudom, kihez is kapnék, talán az egy Ferkait leszámítva. (Tessenek már felsorolni tíz-tizenöt velejéig becsületes, szakmailag kikezdhetetlen, közérdekű munkára hajlandó tagjelöltet.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.07.08. 08:22:55

@Aranylab6: Közben rájöttem, hogy ez a projekt egy építészeti rorschach teszt. Aki ezt az halálcsillagot csillógó szárnyű pillangónak látja az krónikus eset.

megállnék egy szóra 2010.07.09. 00:14:00

Egy idézet az egyik fenti hivatkozásból: "Végül csak három épület védettségének feloldását kérték a közgyűléstől: a Harmincad utca 3-ét és a Petőfi Sándor utca 14. és 16. számú házét, ám 2008-ban a kerület és a főváros még abban állapodott meg, hogy amíg nem látnak konkrét fejlesztési terveket, marad a védelem."

Úgy érzem, hogy az új idők új stílusokat és technológiákat követelnek meg, épp ezért nem tartom magam egy "minden áron védjük meg a régit" jelszóval rendelkezőnek. Úgy érzem, hogy a sokak számára ellenzett modern az kell, mivel csak úgy jöhetnek be új gondolatok, ha lépést tartunk a fejlődéssel. Ha nem költöztünk volna ki a barlangból, akkor a többeknek kedves, történetnek mondott belvárosunk sem alakulhatott volna ki.
De ha egy régi épület értékes és nem mellékesen még jó állapotban is van, akkor nem hiszem, hogy megengedhető egy ilyen kijelentés. Hiszen ha valami érték, akkor az nem a helyére tervezett fejlesztés miatt lesz kevésbé értékes.

megállnék egy szóra 2010.07.09. 00:21:32

elnézést-elnézést: a történetnek helyett történetinek-et szerettem volna írni...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.07.09. 10:02:31

@megállnék egy szóra:
Én viszont gyakran azt gondolom - nézve külföldi példákat is -, hogy a "fejlődés" kifulladni látszik. Van ahonnan már csak visszafelé út van. Jobb esetben vissza a gyökerekhez.
A ház szó asszociációjaként pl. az ember máig egy sátortetős, földszintes négyzetet rajzol fel magában. Eezek elévülhetetlen alapok. Lehet túllépni rajtuk, tágítani a határokat. Lehet lapostetősen tervezni, meg egekig kúszó falakat emelni, azokat üveggel borítani - aztán felfuttani algákkal az oldalait vagy genotermikus hűtést/fűtést kreálni az életbenmaradásunk érdekében -, de ezek az innovációk igazándiból már nem előre visznek. Hiszen számos "újítás" csupán szipmla önvédelem arra, hogy miközben önellenes módon terjeszkedünk, mégse dőljön ránk (teljesen) a világ. Az örök mértékegység mégiscsak az ember (mint biológiai lény) léptéke marad, mégha gépek segítségével megszázszorozható is a sebessége és a felügyeletére bízott rendszerek nagysága.

megállnék egy szóra 2010.07.09. 11:55:35

@városjáró:
Én elsősorban a külső megjelenés stílusváltozásaira gondoltam... Arra, hogy az építészeti - ma már különös figyelmet érdemlő - stílusok is a változásnak köszönhetően tudtak kialakulni.

De nem hiszem, hogy a geotermikus rendszerekkel ne lehetne mit kezdeni, ha már úgyis elszúrunk magunk körül mindent a környezetszennyező tevékenységekkel. Ha gazdaságosabban, környezetkímélő módon lehet élni, akkor nem hiszem, hogy elvetendők lennének az erre irányuló innovációk.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.07.10. 09:44:51

@megállnék egy szóra: Én is a külsőből indultam ki - csak egy vargabetűvel érinettem mai épületeink kvázi egyetlen értékét.
süti beállítások módosítása