1956 - a buborékforradalom
2010. június 02. írta: városjáró

1956 - a buborékforradalom

Az elmút időszakban több pályaművet is bemutatott az Építészfórum.hu a XII. kerületi Gesztenyés kert közepén kialakítandó 1956-os emlékszobor-tervek közül. Legutóbb a Tervhivatal Stúdió elképzelését publikálták, melynek gyermekien tradiciómentes gondolatisága felkeltette Városjáró érdeklődését is.

A Benedek Zsanett & Lakos Dániel páros terve egy üvegből készült forradalmi trikolort formáz, melynek lyukas közepéből gépesített szappanbuborék-folyamok hullámoznának a légbe.

 

Megközelítésünkben az új 56-os emlékmű tervezésénél alapvető fontosságú a lehető legtöbb korosztály megszólítása, különös tekintettel a legfiatalabbakra. Pályázatunkban egy áporodott pátosztól és unalmas közhelyektől mentes tervet javaslunk. Tervünk szimbolikája könnyen értelmezhető, ugyanakkor új színt visz az 56-os emlékművek megszokott ikonográfiájába.

 


Két dolog miatt fogott meg bennünket a terv. Egyfelől, mert miközben használatba adja a művet az egyszeri parklátogatóknak, egyúttal üzen is vele: "A szerteszálló szappanbuborékok illuzórikus valósága a törékeny, efemer szabadság metaforája". Másfelől mert elemelkedik a dogmatikus ötvenhat-ábrázolástól. Fiataloktól szól fiataloknak.

A terv ellenzői mondhatják persze, hogy egy ilyen alkotás nem ápolja kellően a forradalom eszmeiségét. Buborékfolyam nem méltó egy mementóhoz. A terv viszont mintha épp arra keresné a választ, hogy bő fél évszázaddal a forradalom után, és soktucatnyi ötvenhatos emlékművel mögöttünk, kell-e még patetikusságot sugároznia egy kortárs emlékszobornak?

Kedves Olvasók! Ti hogy látjátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr632052201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.06.03. 07:53:15

Modern, haladni kell a korral, nem rossz, más... de lehet, hogy a fiatalok nem értenék. De nekem minden új tetszik! :)

Cook kapitány 2010.06.03. 09:32:52

Nem kell patetikusságot sugároznia, de ez szerintem a már ló másik oldala. Gyermekjátékként bemutatni a forradalmat, jelentékteleníti azt, viccet csinál belőle. Nem illik össze ez a játékosság a véres csatákkal, szerintem kegyeletsértő is az áldozatokkal szemben.
Lehet kreatívat, újszerűt alkotni '56-os témában viccelődés nélkül is, ld. a baromi jó Felvonulási téri emlékművet.

A nagy buborékfújó önmagában klassz ötlet, más témában valóban jó lenne.

marguerite · http://margueriteclark.blogspot.com/ 2010.06.03. 12:40:21

Földünk egy kis hangyafészek,
Egy perchozta tűnemény;
A villám és dörgő vészek
Csak méhdongás, s bolygó fény;
A történet röpülése
Csak egy sóhajtás lengése;
Pára minden pompa s ék:
Egy ezred egy buborék.

marguerite · http://margueriteclark.blogspot.com/ 2010.06.03. 12:44:25

de amúgy Cook-kal tartanék, hogy nagyon jó a buborékfújó, viszont az adott témához kevéssé illeszkedik

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.03. 14:31:28

Ez a buborékolás az unalmas közhely... Minden gyermekjáték-boltban kapható a divatossá lett buborékoló - amit régen is árultak, bár más formában.
"Áporodott pátosz..." - ez már meg is adja az alaphangot. Szegeden láttam például egy igen jó ötvenhatos szobrot, a városligeti viszont nem egyéb epigonkodásnál. Tessék megtekinteni a berlini holokauszt-emlékművet. A modernkedés nem cél önmagában.

Kajánul mesélem el a képregényt, amit egy 78-as "Haraquiri" (hülye és harapós újság - mondja az alcíme) lapjain olvastam. Egy pár (férfi+nő) búvárruhát ölt; felveszik a neoprén szerkót, az uszonyokat, a maszkot, a palackot - és bebújnak az ágyba. Összeölelkeznek és a nő megszólal: "- Juszt is eredetiek leszünk!"

Ezt a mentalitást kellene megszüntetni - mert az "eredetiség", ha nincsen mögötte semmi tartalom, nem érdem. De még csak nem is művészeti kategória.
süti beállítások módosítása