Hűvösvölgytől Zuglóig
2008. november 19. írta: városjáró

Hűvösvölgytől Zuglóig

A mai reggel lezajlott a hűvösvölgyi pályafelújítás utólagos megszemlézése. A BKV-t a beruházás vezetője képviselte, és a kerületi önkormányzattól is érkezett egy kolléga - megfigyelői státusban.

Az általam tapasztalt hiányosságok feljegyzésre kerültek, és a BKV részéről ígéret hangzott el azok mihamarabbi garanciális javítására.
A villamossín melletti - évek óta megsüllyedt - útpálya kijavítására pedig az önkormányzattól érkezetet ígérvény. Konkrét határidő nem lett kijelölve a munkák elvégzésére, de maximum negyed éven belül látszódniuk kell az eredményeknek mind a sínpálya, mind pedig a környező útfelület tekintetében.

  

A zuglói pláza-tájékoztatón a fenti esemény miatt személyesen nem tudtam jelen lenni. De tájékoztatásul faximile köreadom délután érkezett állásfoglalásukat. (A téma bővebb kifejtése az Urbanista blog frissített postjából szemezgethető.) 


 

Budapest főváros XIV. kerület, Zugló Önkormányzata - 2008. 11. 19.

 
Weinek Leonárd polgármester kezdeményezésére a zuglói képviselő-testület egységesen lép fel a Bosnyák térre tervezett hatalmas bevásárlóközpont megépítése ellen, hogy az eredeti terveknek és céloknak megfelelően egy valódi városközpont valósulhasson meg Zugló szívében. A zuglói plázastopot szerdán, a Bosnyák téren tartott sajtótájékoztató keretében jelentette be a polgármester.
 
A városközpont fejlesztője tavaly egy családbarát, zöld városközpont látványrajzait mutatta be a zuglói képviselő-testületnek, nemrég azonban újabb tervekkel kereste meg az önkormányzatot. Ezek az új tervek jelentősen növelik a beépítettséget, csökkentik a zöldfelületet és közösségi funkciókat is nélkülöznek. Emiatt Weinek Leonárd nem tudja, és nem is akarja támogatni a beruházást, polgármesterként pedig minden lehetséges eszközzel az eredeti koncepcióhoz való visszatérést fogja szorgalmazni.

 

 

 
„2006-ban Zugló polgárai bizalmat szavaztak nekem. Ezért felelősségem mindig minden ügyben, következetesen a kerület és a lakosság érdekeit képviselni. Olyan beruházásoknak, olyan fejlesztéseknek van helye nálunk, melyek megőrzik Zugló arculatát és zöld jellegét. Ezért csakis gondos városrendezés és a legszigorúbb környezetvédelmi szempontok mentén épülhet bármi is nálunk” – mondta Zugló polgármestere, aki a Bosnyák térre tervezett gigapláza megépítése ellen összpárti kezdeményezést hívott össze.
 
„Kérjük az Echo Investmentet, és a továbbiakban minden egyes, Zuglóban beruházni kívánó céget, hogy jóhiszeműen, az élő környezettel szorosabb együttműködésben és az épített környezettel pedig nagyobb összhangban járjanak el” – közölte a sajtótájékoztatón Weinek Leonárd polgármester.
 
Az első terv zöldebb volt
 
Az eredeti, tavaly ősszel bemutatott - az ötletpályázatra is és a szerződésben foglalt paraméterekre is jobban hasonlító - városközpont tervein olyan komplexum szerepelt, ahol a beépített terület több mint 30 százaléka, azaz az előírt 10 %-nál lényegesen magasabb arányban zöld maradt volna. „Úgy vélem, új fejezetet kell nyitni azon a téren is, hogy az önkormányzat ne adjon el úgy területet, hogy a szabályozási tervben és a szerződésben foglaltak eltérnek egymástól. Az első szerződést szeretnénk tiszteletben tartani, és annak tartalmát megtartani” – mondta Weinek. A centrum ráadásul olyan közösségi funkciókat is befogadott volna, amelyeket ma több, egymástól távol eső helyen lehet csak igénybe venni, az okmányirodától kezdve a közmű-ügyfélszolgáltatásokig.  
 
„Pártokon felülemelkedő konszenzussal dönthettünk az új városközpontról. A módosított tervek azonban már nem felelnek meg Zuglónak, és nem felelnek meg az eredeti megállapodásunknak” – figyelmeztetett a polgármester. „Pontosan értem, mit szeretne a beruházó, egykori befektetési szakemberként sejtem azt is, milyen várható megtérülés mellett akar belevágni a projektbe. Polgármesterként azonban a zuglóiak és Zugló érdekét kell szem előtt tartanom” – közölte Weinek Leonárd.  
 
Összpárti konszenzus a polgármester mögött
 
Október végén a polgármester és a frakciók vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, melyben egységesen elutasítják a jelenlegi terveket, és kinyilvánították akaratukat amellett, hogy folytassák a városközpont megépülését célzó megbeszéléseket a beruházóval. A képviselő-testület feladata kettős: meg kell akadályozniuk, hogy egy személytelen, a környezetébe egyáltalán nem illő pláza épüljön a Bosnyák téren, másrészt el kell érniük, hogy az eredeti céloknak megfelelően a zuglóiak egy új városközponthoz jussanak.
 
A sajtótájékoztatón szót kérő Rátonyi Gábor fideszes képviselő beruházással kapcsolatos álláspontja megosztotta a helyi fideszes vezetőket, akik egyöntetűen a gigapláza megépítése ellen vannak, és minden további nélkül Weinek Leonárdot támogatják. Az előző ciklus polgármestere, Rátonyi Gábor azonban lényegében és karakterében nem lát változást a korábbi és a jelenlegi Mundo-s tervek között. Ugyanis az új elképzelésekbe is beleképzeli a rendőrség, az egészségház és az önkormányzat leendő épületeit, holott az Echo Investment terveiben egyáltalán nem szerepelnek ezek a lehetőségek. A KDNP frakcióvezetője, Ferdinandy István megerősítette a polgármestert abban, hogy csupán egy pláza megépítését nem, de egy közösségi funkciókkal jelentősen ellátott városközpont kialakítását támogatják.
 
A rendezvényen zuglói kötődésű és fővárosi civil szervezetek is részt vettek. A Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke, Bojár Iván András a közösségi terek alakulásával, fejlődésével kapcsolatban elmondta, bár törvényszerű, hogy a közterek is együtt változnak a kor igényeivel, de azt is mindenféleképpen szem előtt kell tartani, hogy mi egy kerület és mi Zugló érdeke, hagyománya.
 
Weinek Leonárd polgármester még hozzátette, Zugló egyenletesen fejlődő, polgári városrész, amely ma újra egyaránt vonzza a beköltözőket és velük együtt az itt élőket kiszolgálni akaró beruházókat is. „Utóbbiakat mindig szívesen látjuk, azonban meg kell érteniük, hogy van néhány egyszerű szabály, amelyet be kell tartaniuk, ha minket választanak”.
 
Útmutató zuglói ingatlanfejlesztőknek
 
1.       Semmilyen építkezés nem eredményezheti a zuglói zöldfelület csökkenését, erre az országos szabályoknál szigorúbban ügyelünk.
2.       Ápoljuk Zugló hagyományait, ezért a beruházóknak meg kell őrizniük az egyes városrészek önálló karakterét.
3.       A lakónegyedekben minden eszközzel visszaszorítjuk az átmenő gépkocsiforgalmat, ezt várjuk a nálunk építkezőktől is.
4.       A kerületben a beruházóknak segíteniük kell a közösségi terek (piacok, sétálóutcák, kávéházak és más hasonló találkozó helyek) létrejöttét és megőrzését.
 
„Akik elfogadják ezeket a szabályokat, azokat örömmel látjuk Zuglóban, és minden eszközzel segítjük a munkájukat. Akik nem, azoknak nem tanácsolhatok mást, mint hogy keressenek maguknak egy másik kerületet, de leginkább egy másik várost!” – nyomatékosította Zugló polgármestere.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr57777773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása