PARKoló akció - avagy üss oda, ahonnan nem ütnek vissza
2008. szeptember 11. írta: városjáró

PARKoló akció - avagy üss oda, ahonnan nem ütnek vissza

Egyre több médium ad hírt a szombatra tervezett nagykörúti parkolófosztó parképítő heppeningrőlKi szűkszavúan, ki áradozva. Érdekes demó lesz, annyi biztos... Csak hát eléri-e valódi célját? Mitőbb, van-e valódi célja?

Mert épp azok elől elvenni a helyet, akik nem pöfékelnének aznap (hiszen parkolnak) kicsit disszonáns. Arról nem beszélve, hogy ki az a fafej, aki az autók között, azok helyén akarna - akár csak néhány órára is - piknikelni, rekreálódni, sportolni? Ha még vendéglátóteraszt, netán bringasávot építenének oda, akár csak teszt jelleggel is... Na de álzöld műfüves plázst? Magamutogató önigazolás, akárcsak amilyen a nyár közepi Kossuth Lajos utcai levegőmunkacsoportos demonstráció is volt. Értelmetlen, de legalább zavaró.
Amikor fő közlekedési utak felújításakor sincs betervezve fasorfelúíjtás (vagy ha be is van, akkor rendre kihúzzák végül), addig nem látom értelmét épp azokon elverni a port, azok felé demonstrálni, akiknek közük sincs mindehhez. Akik nem okozói (legalábbis a parkolóhelyken parkírozva bizonyosan nem), hanem ugyanúgy elszenvedői a nagyvárosi zöldterületek rohamos fogyatkozásának.

A Nagykörút - de mondhatnánk bármely más, száz évvel ezelőtt kiépült főutunkat is - már születésekor is a közlekedést szolgálta. Ott annak idején sem terültek el pázsitos legelők. Villamosvonalak futottak rajta már akkor is, és 2x2 konflisnyi(vagy tán még nagyobb) helyek a közlekedésnek, várakozásnak. Persze élő kávéházi teraszok is - de azok is szigorúan a járdán. Akárcsak manapság. Pedig hol volt még akkoriban a motorizáció?! 

Épp ezért nem ilyen farral született akciókkal kellene elkezdeni a "népművelést". Sokkal inkább olyanokkal, melyek valódi változást idukálnak - még ha csak lokális szinteken is.
Hisz gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Ilyen lenne szerintem a méltánytalanul marginalizálódott Gang-Gong eredeti kezdeményezése, mely elszürkült bérházudvarok élhetővé tételét tűzte ki célul, vagy akár a Zöld vadművelet virágtelepítő akciói - semmint üres performaszok sütögetése (noha ez utóbbi csapat szándékoltan titkos, anonim stílusával sem könnyen lehet mit kezdeni).

Adni kell, nem csak elvenni! S talán nem csak egy újabb pofont a szarnak...

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr12658278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaze 2008.09.11. 20:26:47

bocs, csak az elejét olvastam el, de már az alapgondolattal volt egy kis bajom:

"Mert épp azok elől elvenni a helyet, akik nem pöfékelnének aznap (hiszen parkolnak) kicsit disszonáns"
És az aki ott parkolna az hogy kerül oda az autójával? Belebeg? Betolja a városhatárból?

Meg, khm, szerinted az autókkal.. hogy kérdezzem ezt: mi is a konkrét probléma az irreális és embertelen autóforgalommal?
A forgalom, a zaj, a bűz, a balesetveszély, a szmog és az estébé.
És természetesen az is, hogy egy autóra ne csak úgy tekints ami a fenti hibákat (?) elköveti, hanem ha épp nem szmogottermelve pöfög a dugóban akkro biza valahol parkol. És helyet foglal.

Tehát visszahódítani egy kis időre a város közterületéből egy szeletkét, talán nem bűn.

Eléri-e a célját?
Hogy figyelemfelkeltsen és pár órára elvarázsolja a várost ami autópályából és parkolóból áll?
Szerintem ezta célját 100%-ig el fogja érni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.11. 21:38:01

Ha csak az elejét olvastad el, akkor azt mondom, olvasd tovább is. Ott a lényeg.
süti beállítások módosítása