A megújuló Orczy parkban jártam
2008. június 12. írta: városjáró

A megújuló Orczy parkban jártam

Az Orczy park megújításának legpozitívabb fejlesztése számomra a tó körüli állapotok rehabilitálása volt. A park sétányaira új padok kerültek, s a tó kerítése is megújult. Az eddigi használhatatlan stégek is biztonságos pihenőfelületté váltak. Mi több, kis szökőkút is üzembe állt a vízminőség javításának érdekében. A park gyalogútjaira új murvát szórtak - az eddigi gyöngykavics helyett -, és a közvilágítást is felújították. Egyik szemem tehát nevet!

A strandként aposztrofált betonmedence azonban furcsa képet mutatott. A falazatát ugyan újravakolták s a védőrácsa is új festét kapott, ám nem derült ki számomra, mi végre is költöttek rá akár egyetlen forintot is. Víz helyett ugyanis tíz centis friss homokréteg fedte az alját - alkalmi strandröplada pályává változtatva a betonteknőt. A kovácsoltvas kerítés újbóli kialakításával pedig úgy tűnik, végérvényesen elvágták eredeti, fürdőzési funkciójától. Az egykori lábmosóból ezután nem lehet már többé a vízbe csobbanni, mivel friss kerítés állja útját a medence szélein állóknak. Mint ahogy az újramázolt - bár továbbra is retró megoldású - lejárólétrákat is a medencefal oldalihoz ácsolták - messze eredeti praktikus, medenceszéli helyeiktől. Persze kétséges is volna ennek a medencének újbóli üzembe helyezése, hiszen a megépültekor elfogadott "töltő-ürítő" rendszer mára népegészségügyi, higiéniai, és fiskális okokból egyaránt meghaladottá vált. Újranyitását ezért modernizálás nélkül aligha engedélyeznék.
Akkor viszont minek költöttek rá egyetlen forintot is?

Ahogy megfigyeltem, biciklibarátnak sem lehet nevezni egyelőre az új parkot. A friss járóutak kavicságyán ugyanis lehetetlen a kétkerekű haladás (s babakocsival sem könnyen használható), egyéb kiépített kerékpárútacskákról pedig nem gondoskodtak az első ütem kivitelezői.

Úgy fest, a valamikori buszgarázs Fővárosi rekultiválása és parkhoz csatolása is álom marad jó drarabig. A legjobb esetben is maximum talajcserén átesett területen ugyanis parkosítási munkáknak nyomát sem látni. Így a különböző üzemecskék és autójavító bázisok szakadozott épületei valószínűleg még hosszú évekig bitorolhatják a park valamikori területét.

Ettől függetlenül valóban felfrissült az élet az Orczy parkan. Remélhetőleg folytatódik a munka, és a ma még gondozatlan futókörök, üzemképtelen KRESZ PARK, és kikopott kezdőkörű focipálya is megújulhat a közeli jövőben. S ha jut a fenntartásra is évi 5-10 millió forint - és azt szakszerűen is költik majd a parkra -, akkor 100 milliókat remélhetőleg 50 év múlva kell csak egyösszegben rákölteni.

Szubjektív élmény: Az egykori úttörőház ma a Józsefvárosi Kulturális és Sport Kht. székháza. Állapota ugyanolyan mint egykoron. Talán retrós kicsit. De belesve az ajtaján, egy pillanatra újból kamasz lehettem - 20 éve itt avattak ugyanis ifivé... 

minden utca végén sarok

strandröpi?

over the hedge

garázs volt, most gyomhalom

futtatanó futókör

tavi fontana

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1517085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halastou 2008.07.01. 12:59:37

Számomra egy olyan parkfelújítás, amelynek eredményeképp babakocsival és kerekesszékkel használhatatlanná válik a park, a felújítás összes erénye ellenére vállalhatatlan. Égő, ciki, szégyen.

AXN 2008.07.19. 10:33:49

Teli volt cigánnyal, mikor pár napja arra jártam.

HBP · http://www.tar.hu/hbp 2008.08.17. 13:33:58

Bezzeg Kádár idejében...
süti beállítások módosítása