Átalakuló Roosevelt tér. Hogyan?
2011. szeptember 03. írta: városjáró

Átalakuló Roosevelt tér. Hogyan?

Friss hírek szerint 2013/14-re mégiscsak átszabná a Főváros a belvárosi Széchenyi (volt Roosevelt) teret. Aktuális részletek egyelőre nem ismertek, a korábbi átalakítási tervek azonban park-kép szempontjából nem sok jóval kecsegtetnének. Erőteljes kövezés, mutatóba meghagyott zöldfelület, s rendezvényhelyszín mindenek felett (készítő: Város-Teampannon Kft).

 
Van...

Lenne?

Kérdés persze, hogy a park felületét ki milyen célból akarná megnyitni az emberek előtt? Ha pihenésre, feltöltődésre, akkor ahhoz a megismert tervekkel ellentétben egy kevésbé burkoláspárti megoldás is megfelelhetne - ami bevonná a környék gyalogosait a tér életébe, ugyanakkor annak eddig megszokott ökológiai értékeit sem csökkentené.

A teret jelenleg megkerülő átmenőforgalom tervezett délre tolása - kellően figyelmes kiépítéssel - elfogadható eleme lenne a fejlesztésnek, ám a park túlzott lekövezése, zöldfelületének drasztikus csökkentése semmiképp. Hiába szépen csengő fogalmak a "gyalogospreferencia elősegítése" vagy a "rendezvényhelyszín kialakítás", a városlakóknak - főként a belvárosban élőknek - igencsak szükségük van ligetes, parkos pihenőterületekre is. Ha újakat nem igazán tud számukra teremteni a város, akkor legalább a meglévőt ne csökkentse! A közzétett tervek azonban épp ezzel számolnak. Kőburkolat, vízfelület, maradványnövényzet.

Pedig a tér gyalogos kinyitásának barátságosabb - alkalmasint kevesebb pénzt felemésztő - megoldása is lehetséges volna, mint a telekövezés. Nem is kellene hozzá más, mint korhű utcabútorok a nagyobb fák alá és a tér két szobra köré, valamint néhány térre vezető új gyalogátkelő kiépítése. Pontosan öt darab. Kettő a Lánchíd lehajtójának két széléhez, egy a Sofitel elé, egy az Akadémiához, és egy Gresham épületével szembe - a Zrínyi utca torkolatához.

 
1920 körül

A tér belső leburkolásával azonban sokkal óvatosabban lenne jó bánni, mint az a tervekben szerepel(t). A gyalogosútvonalak kijelölését - skandináv minta alapján - első körben mindenképp a használókra lenne jó bízni. Így egy pár hetes tesztidőszak alatt kielemezhetővé válhatnának az áramlások, és a kapott adatok alapján gyalogosbiztosabban lehetne kijelölni a végső gyalogutak rendjét.

A járófelületek anyaga  - tovább víve a kiskörúton megismert burkolatot - lehetne akár K-kő is, de a Szomory Dezső téren alkalmazott vörös gránit is. A süttői mészkő - melyet az eddig megismert terv alkalmaz - világosabb ugyan, de könnyebben koszolódik, napfényben vakít, és nedvesen gyakran csúszóssá válik. Preferálása tehát végfelhasználói szempontból nem volna szerencsés.

A Széchenyi tér belső területének rekultivációján túl természetesen az Akadémia előtti parkoló teresítése is fontos elem kell legyen. Ezzel az ismert terv is számol. Ám olyan mérvű lekövezés (pláne mészkővel) mint amivel találkozhattunk benne, nem lenne szerencsés - az előbbiekben vázolt problémák miatt sem.

Kérdés tehát a tervezői akarat. Ha a cél a pihenés, nézelődés, akkor ehhez a fent vázolt alternatíva teljességgel elegendő lenne. Ha azonban a megbízói szándék "központi rendezvényhelyszínként" látná szívesen a belváros egyik utolsó zöld oázisát, akkor persze minden fűszál zavarólag hatna benne. De ilyen funkciót ide sokan nem látnának szívesen.

Jól átgondolt terveztetési folyamattal egy előremutató beruházással gazdagodhat a pesti belváros, s a Széchenyi (Roosevelt) tér átalakítási szándéka találkozhat a felhasználói akarattal. Ennek van itt most az ideje. Budapest érdekében reméljük, hogy így is fog történni!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr203199726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezga-aladar 2011.09.05. 15:37:59

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: és a kutyafitnesz welnesz szálló? az má kutyafile??? nagyon kurucos... mexívták a BRÜSSZELITÁK... a nyugat, azokat átvertük... nem lennék a helyükben...

felucca 2011.09.05. 15:56:14

A Főutcánál ellopták? Nem. Károly-körúton ellopták? Nem. Március 15. téren ellopták? Nem. majd ha itt ellopják, akkor rinyáljatok, ne előre, mert ez szánalmas!

mezga-aladar 2011.09.05. 16:03:27

menynire jön ki egy négyzetméter?

ha ezt megnézed rájössz: igen, nagyrészt ellopták..

felucca 2011.09.05. 16:14:59

És ha megmondom, mennyire jön ki egy négyzetméter, akkor mit fogsz kezdeni azzal az adattal? Mivel fingod sincsen ezekről a költségekről, nyilván semmit, inkább ordítozol, hogy ellopták, ellopták. Igen olcsó a népszerűség kis hazánkban:)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.05. 17:15:12

Üdv felucca! Te mint az átalakítás tervezőcégének egyik netkompatibilis dolgozója, megtennéd, hogy részletesebben beavatod az olvasókat a tervezés jelen stádiumába? Túúúúdom, szellemi titok, meg nem is biztos hogy ti csináljátok majd - de akkor is.
Jobb lenne minden egyéb félemagyarázásnál. KÖSZÖNÖM

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.05. 17:34:35

@felucca:

Kiskoromban elloptam a Benő bőrfociját. Mivel nem derült ki a mai napig, ezért nekem senki se rinyáljon, hogy én loptam el.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.05. 19:02:03

@városjáró: Nem érdekes, hogy minden ilyen posztodra rászáll egy troll valami fábólfaragott nickkel és ellentmond?

Csak tudnám, ki fizeti őket...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.05. 20:12:18

@Mormogi Papa: feluuca nem troll. Ő a Temapannon egyik tervezőmérnöke.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.05. 20:40:09

@városjáró: Akkor másként kérdem: mikor volt legutóbb száz feletti komment egyetlen posztodnál?

Lehet, hogy ő a kivétel, oké. Hiszek én a tündérekben is - míg a papíron maradnak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.05. 21:30:08

@Mormogi Papa: Én nagyon örülök hogy bekerülhetett a poszt az ajánlóba. És annak is, hogy a téma ennyi embert érdekel (reméltem is). Törvényszerű, hogy ilyenkor fel-felbukkan néhány troll, de ezek könnyen kezelhetők.
Felucca nem ilyen. Régi nagy szellemiségbeli ellenfelek vagyunk. Ami - hacsak nem válik felucca újra civillé, vagy netán én bennfentessé - így is fog maradni :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.05. 21:37:09

@városjáró: Ezt ilyen szép megfogalmazásban még nem is hallottam - de vevő vagyok rá :-)

Ha akad rá ok, hogy használjam - majd elkérem a kópérájtját :-)))

záporjózsi 2011.09.06. 05:46:21

@felucca: Az EU-s dolgokból pont olyan jól lehet lopni, mint máshonnan. Ma már egy jó kis túlszámlázás nem derül ki, mert mindenki túlszámláz, tehát az egységár tartalmazza az ellopandó összegeket. Meg aztán mihez is kezdenénk a baráti cégek nélkül.

felucca 2011.09.06. 09:34:47

@záporjózsi: OK, tehát mindenből lopnak. Ezek alapján nem kell az egyik projektet jobban utálni a másiknál, csak azért , mert abból IS lopnak. Mondd inkább azt, hogy ez nem tetszik neked, amaz meg tetszik, ezt elhiszem, nyílt és becsületes dolog.

záporjózsi 2011.09.06. 09:37:54

@felucca: ??? Próbálj már meg olvasni, hé! Mindegyikből lopnak, de ez itt természetes. Az a furcsa, ha ezen valaki csodálkozik. Az, hogy egyébként a projektek még jók is lehetnek, az nem kiválasztási szempont. Persze örül az ember, ha valami jól sikerül, de nem ettől fog egy adott projekt megvalósulni vagy elsüllyedni.

felucca 2011.09.06. 10:02:09

@záporjózsi: Bocsánat, félreértésben vagyunk. Én csak arra tettem megjegyzést, hogy több kommentben elhangzott, hogy azért szar a projekt, mert lopnak belőle. Én ezt annyiban próbáltam meg helyretenni, hogy EZÉRT nem lehet ez a projekt szarabb, mint a többi, hiszen ebből is, abból is lopnak. Közben persze érezhető, hogy a kommentelőnek nem igazán ez a baja, hanem nem tetszik neki a tér, de nem ezt mondja, hanem mást. Ne vedd magadra, túl vagyunk rajta.:)

felucca 2011.09.06. 10:03:40

@Mormogi Papa: Bocsánat, nem tudtam, hogy itt csak egyetérteni lehet. De majd disztingválom magamat és egy emberként kiáltom:El a kezekkel Koreától!

felucca 2011.09.06. 10:11:29

@városjáró: Nem tudok választ adni, mert más részlegben készül, nem kísérem nyomon, csak azt tudom, ami átszivárog hozzám. Közben igyekszem elzárni a szivárgást, nehogy megzavarjon a Ferenciek terének tervezésében:)

Ami átszivárog, az arról szól, hogy minden szétszaródik, mihelyt a politika elkezd beleszólni, legyen az tér, festmény, zenemű, vagy irodalom. És hogy ezt 50 év után még mindig nem veszi észre a politika.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.06. 10:28:13

@felucca: Értem. De van aki tud - és mer is - információt nyújtani?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.06. 12:40:53

@felucca:
Bocsánat, de ezt én nem kiáltom, mert még emlékszem rá és jól megszívtuk azt is annó. Meg Vietnamot és társait. Még akkor is, amikor már nem is gondoltunk rájuk. Meg mindenekelőtt Kubát, mert ők csak rendeltek, mi csak szállítottunk, fizetni meg valahogyan senkinek se sikerült… Ez is benne van a "mi" hiányunkban - csak nem összegszerűen, hanem tönkrement cégek, állásukat elvesztők formájában…
Egyebekben pedig arra még csak van némi remény, hogy a sz@r festmények, zeneművek - és főként regények, versek - ötvenakárhány év múlva kibuknak a rostán és alkotóikat méltó feledés lepi majd - de a rossz terek, a pocsékul kivitelezett és nyakunkba szakadó házak velünk maradnak :-(
Állítólag egy pocsék zeneműbe még nem halt bele senki… Viszont komoly történészek állítják, hogy egy ízben megpróbálták megtalálni azt a tömegsírt, amiben Mozart nyugszik. Mert senki sem tudja, hogy melyikbe temették. Nos, minden gyanúba vett sír mellé (úgy rémlik 5 volt ilyen) odafektettek négy-öt profi zenészt hallgatózni - miközben a temetőbe kivonult zenekar Wagnert játszott…
Aki azt hiszi, ez valami morbid tréfa, az téved. Jómagam a "Megbukott zenekritikák" című kötetben olvastam róla.

felucca 2011.09.06. 13:13:39

@Mormogi Papa: Na, pontosan ezért nem szabad rossz tereket csinálni! Ebben egyetértünk.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.06. 17:00:30

@felucca:
Nos, ennek igazán örvendek :-)

A látszat dacára ugyanis nem szeretek vitatkozni. Általában nincs is értelme - senki se győz meg senkit, csak a sértettség marad. Ami senkinek sem jó.

Már csak az nem egyértelmű, kinek milyen is a jó tér… :-P

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.06. 18:50:00

@felucca:

Némely projekten érezhető, hogy csak azért indították, hogy lehessen lopni.....

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.06. 18:53:15

Délután mondta egy haverom, hogy bacchatjuk az élhető várost, a treket, meg mindent, ha maga az ország nem élhető.

Nem viszem tovább ezt a gondolatot, mert elvezet a politika irányába, amit ezen a blogon eddig sikerült mellőzni, viszont megfontolásra ajánlom mindenkinek.

felucca 2011.09.07. 09:14:12

@Mormogi Papa: Hogy milyen a jó tér, arról igen, lehet vitatkozni. Számomra elsősorban intellektuális töltete van egy jó térnek. Ha így nézem, akkor a jelenlegi Roosevelt térnek nincsen semmiféle töltete (így alakult, ilyen lett), a tervezettnek meg magasan több van. Ehhez sajnos az kell, hogy olyan emberek nyúljanak hozzá, akikben szintén van ilyen töltet. A politikus az sajnos nem tartozik ezek közé.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.07. 09:41:34

@felucca: De persze a Város-Teampannon igen... Mi van ha mégse? Majd magyarázkodtok itt is újbabb éveken/évtizedken át? Köszi de inkább ne!

felucca 2011.09.07. 09:48:19

@városjáró: Folyamatosan azt a hangulatot próbálod kelteni (körülbelül minden mondatodban), mintha az eddig elkészült munkák miatt bárki folyamatos magyarázkodásra lenne kényszerítve. Valóban el kell néha magyarázni, hogy mit miért úgy és olyan, ezt a többség általában megérti és elfogadja, van egy hangos kisebbség, aki nem akarja, vagy nem tudja megérteni, abból a hazugságból kiindulva, hogy itt mindenkivel ki lett ám kegyetlenül baszva, mert ha János bácsit behívták volna az utcáról, akkor ő ingyen jobban megcsinálta volna. Nos, ez akkora demagógia, hogy csak úgy zörög, kár is rá több szót vesztegetni, nem igaz?:)

záporjózsi 2011.09.07. 09:59:31

@felucca: Így már érthető. :) Vizeljünk tisztát:
"azért szar a projekt, mert lopnak belőle"
Ezt kétfelé választanám. Vannak olyan projektek, amelyek azért rosszak, mert rosszra kellett tervezni, mert onnan lehet lopni. Talán a leghíresebbek a hegy nélküli löszalagutak az M6-oson. Más projektek hiába lettek jól megtervezve, ha végül a kivitelezésből kellett lopni, ezért összegányolták. Te vagy én vagy bárki hiába tervezünk jót, ha utána elkókányolják. Vagy hiába akarunk jót tervezni, ha mutatnak egy nem megfelelő irányt. Vagy kiszállunk a dologból - felvállalva azt, hogy megorrolás miatt a következő melóba nem is akarnak bevenni és éhkopp lesz -, vagy a felköp-alááll kombó alkalmazása mellett mentjük ami menthető. Egyik sem biztató jövőkép - és nem beszéltem pártokról, államról, önkormányzatokról, stb. Ez itt így működik és nem is fog változni.

felucca 2011.09.07. 10:03:28

@záporjózsi: Roosevelt esetében a második út a lehetséges - de erről majd akkor beszéljünk, ha épül és tényleg lopnak és ez meg is látszik esetleg.

záporjózsi 2011.09.07. 10:29:56

@felucca: De csak akkor, ha az első tényleg jól jön ki. Drukkolok, hogy ne szóljanak bele "föntről", hogy milyen megoldásokat "kell" alkalmazni. A kivitelezés pedig úgyis nettó lopás - csak azt lehet javítani, hogy tényleg a terv szerint valósuljon meg, megfelelő minőségben.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.07. 11:09:21

@felucca: Hazudsz - mint eddig már sokszor. Akár tudsz róla, akár nem. Akár direkt, akár nem.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.07. 11:14:52

Ezzel a lopással egyébként úgy vagyok, hogy ha a rendszeres karbantartó, szintfenntartó munkákon lopnak el alkalmanként 10%-ot, az még mindig jobb, mintha egy évtiezenként egyszer megcsinált presztizsberuházáson 50-et. Itt van a Lágymányosi híd újrafestési esete. Tuti vastagabban fog majd a cerka, mint amibe a festék+munkadíj kerül, de legalább megcsinálják végre. Inkább fessenek naponta zebrákat az utakra - felárral - mintsem 10 évente új, de szar burkolatcserékre költsnek 3x-os áron.

felucca 2011.09.07. 15:03:27

@városjáró: Provokatív erejű kommentedet miért csak én kaptam meg személyesen, itt miért nem jelenik meg?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.07. 15:11:05

nemtom. de amit írtam benne, vállalom.

felucca 2011.09.07. 15:56:59

@városjáró: Na, így most már rendben van, menetrend szerint eljutottál a személyeskedésig. Típushiba.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.07. 15:57:21

@felucca:
Intellektuális töltet van a térnek…
Nos, egyetértek, ez rendkívül fontos mindaddig, amíg a saját teredet tervezed meg, a saját lakásodban, kertedben, hétvégi házadban - vagy akár a vezetőfülkédben. Utóbbiból is láttam pár "szép" példát.

A probléma gyökere, hogy egyes tervezőzsenik azt hiszik, ők találták fel a vajvágó drótot (vagy a spanyolviaszt) és mindenkinek azt mondják, hogy hüle vagy, János bátyám, ÉN JOBBAN TODUM, mi kell NEKED.

Na, ez nem működik. Először át kellene gondolni (már ha a "felsőbb hatalmak" hagyják, ebben igazad van) hogy azt a teret mire lehet/érdemes/kell(?) használni. Olyan ez is, mint a legutóbbi bicikliút, amit ugye többször és több helyre képzeltek - s mire megvalósul, mindenkinek elmegy a kedve tőle…

Persze értem én, erről is többféle elképzelés létezik-létezhet, no meg nem fognak erről népszavazást kiírni - még ez is rendben - de hogy rendre ugyanazokat a baltávalfaragott szabványötleteket varrják a nyakunkba minden pesti átépítés során, talán lelki renyheségből, kényelemszeretetből - vagy akár a friss ötletek hiányából fakadóan, az nagyon nincsen rendben.

Mellesleg "az a szép zöld gyep" sem haszon nélkül való - ámbár természetesen törődni kell (kéne) vele, ha nem is angol módra 300 évig :-P

Az adott tér jellegét jelenleg a szállodák és a külföldi turisták határozzák meg a korzóval együtt. Az Akadémia - mint munkahely - ebbe legfeljebb a parkolóhely-igényével szól bele - no, azt messzebb kéne-lehetne vinni. Az Akadémia, mint nemzetközi tanácskozások, koncertek, előadások és egyebek terepe talán a forgalom fluenciáját (folyamatos, akadálytalan haladását) igényelné jobban - pillanatyi megállás, vendég kiszáll, kocsi tovább) alapon. Erre is akad példa, nem is messze: Bécsben. Ahol az autóbuszok nem parkolnak a városi parkok útjain ugye, de ez más téma. Nos, már a vázolt két lehetőség is ellentétben áll egymással - és az áthaladó forgalomról még nem is beszéltünk.

Dönteni kell, ez világos - és nem könnyű. Viszont kihat majd a belső kerületek lakóinak mindennapjaira - és az ingázók munkanapjaira is. (Itt most csak városon belüliekre értve.)

Tessék, szabad a pálya: várjuk az értelmes megnyilvánulásokat - mert abból van a legkevesebb.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.07. 18:46:13

@felucca:
"mindenkivel ki lett ám kegyetlenül baszva,"

Új fő utca, Vörösmarty téren új áruház, autómentes belváros.

A Vörösmarty téri áruház pont a nagy X6 Q7 M5 SLK stb tulajoknak épült.

Nem érzed az ellentmondást? Nem olvastad, mikor valaki elmondta, hogy a belvárosban lakik, és hála a különböző projekteknek lassan csak 3 megállónyira tud leparkolni a lakásától? Költözzön el?
Nem veszed észre, hogy ahol hagyják a forgalmat áramlani, ott nincs dugó, nincs zaj, nincs szmog?
Nem veszed észre, hogy minden reggel megáll a körút északi szakasza a kibaszott Margit szigeti lámpa miatt?

Nem veszed észre, hogy amik épülnek, azok csak díszletek, hogy kifele jobban nézzen ki a dolog, valójában a szép vakolat alatt mállik és omladozik a rendszer?

Nem veszed észre, hogy ezektől az átalakításoktól még nem lesz élhetőbb a város? Ahhoz, hogy a város élhetőbb legyen, előszőr magának az országnak kellene élhetőnek lenni?

felucca 2011.09.08. 09:22:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "....Nem veszed észre, hogy ahol hagyják a forgalmat áramlani, ott nincs dugó, nincs zaj, nincs szmog?..."

Ha valóban hagyjuk a forgalmat áramlani, ahhoz minden főútvonalon legalább 2x3, 2x4 sávos kialakítás lenne szükséges. Most. Hogy a jövőben mennyivel több, az egyelőre megjósolhatatlan. Van erre hely? Nincsen. Lesz erre hely? Nem lesz. A legrosszabb tehát, ha marad a jelenlegi helyzet, jobb úgy lehet, ha szépen fokozatosan szorítják össze fogót.
Azonkívül azt veszem észre, hogy ahol hagyják a forgalmat áramlani, ott előbb-utóbb kurva nagy dugó lesz. Az emberek ugyanis nem veszik észre az egyéni cselekvések, és a nagy rendszerek közötti összefüggéseket.

Ahol én gyerekeskedtem ,majd félig felnőttem, ott volt egy hosszú, nagy utca, amely majdnem elért a szomszéd városig. Az utca mentén sok fa volt, nyírott sövény, cukrászda, kocsma, park, lakóházak. A 90-es évek elején ennek az útnak a végét bekötötték a szomszéd város egy kínálkozó utcájába. Egyik évről a másikra megjelentek az autók, először egyenként, majd sűrűbben, jelenleg tömegével. Ma ezen az utcán csak úgy lehet átmenni, hogy megnyomod a gombot a jelzőlámpán. A lakóházakból elköltöztek, a cukrászda bezárt, a parkban autóparkolót építettek. Az út szélesítésekor kivágták a fák egy részét, a sövény kipusztult magától. Ez szerinted a fejlődés. Szerintem ez nem fejlődés, csak a csőd újratermelése egy más szinten. Senkinek nem lett jobb, ellenben rosszabb lett. Na, most mi a teendő? Ugye az utat lezárni már nem lehet (miért is nem?). Hogy lesz ez a helyzet élhetőbb?

Azt veszem észre, hogy a város kibaszottul élhetőbbé válik minden egyes projekt után. A Károly körút azelőtt egy közúti csatorna volt, ma élmény ott végigmenni. Ki ment korábban az Egyetem térre és minek? Ma sűrűn tele van a tér vendéglátóhelyekkel és emberekkel. Erre kellene azt mondani, hogy nem lett élhetőbb a város??? Normális?

záporjózsi 2011.09.08. 10:53:58

@felucca: Mást értesz élhetőség alatt, mint mondjuk én. És mást ért @Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: is, meg mindenki más is. Számomra az elérhetőség és a mobilitás is benne van. Nem feltétlenül a jelenlegi módszerekkel, de benne van.

felucca 2011.09.08. 11:00:27

@záporjózsi: Szerintem mindenki számára benne van. Amiről itt beszélünk, az viszont egyetlen funkció kizárólagosságáról szól. Ami városban nem működik.

záporjózsi 2011.09.08. 20:30:36

@felucca: A kiülős-sétálósról vagy a közlekedősről? Mert sajnos megint a végletek felé haladunk. Semmi bajom azzal, hogy az időbeni elérést korlátozzuk. A díjasítás is jó gondolat. De amikor az a díj, hogy nem lehet odajutni (persze egy kis táskával bárhová, de nem erről beszélek), szerintem túl magas - legalább is ilyen méretekben.
Amúgy az, hogy a Roosevelt téren milyen irányú sávokat alkotunk, tulajdonképpen mindegy. A fenti ábrán vannak, számukról, elhelyezkedésükről lehet vitatkozni, de vannak.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.08. 22:24:17

@felucca:
"Ma sűrűn tele van a tér vendéglátóhelyekkel és emberekkel. Erre kellene azt mondani, hogy nem lett élhetőbb a város??? "
- írod.

Ha esetleg beszélnél a Liszt Ferenc tér vagy a Hajós utca lakóival, talán árnyaltabb lenne a lelkesedésed.
Ha csak úgy átmész rajtuk (hogy egyéb Rádayakat ne említsünk) akkor persze "pezsgés"van meg úgynevezett "élet" - de valójában élhetetlenebb lett.
Persze a legtöbb európai városban már nem a város lakói élnek, hanem a turisták. Legalábbis a belvárosokban. Úgy is mondhatnám: már nem városként funkcionálnak. Nem is élhetők egyúttal. Csak lakhatók. Distinguo, altesse!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.08. 23:35:21

@felucca:
"ahol hagyják a forgalmat áramlani, ott előbb-utóbb kurva nagy dugó lesz. "
- Hungária krt jó példa. Miért is van rajta dugó? Mert a Kerepesinél, illetve a Thökölynél egyszerűen képtelenek egy alagutat vagy hidat építeni, és a vitézi féle rövid lámpaciklus megfogja a forgalmat.

Firenzében volt 2 perces zöldem, és ez nem a ciklus, ez az egyik iránynak a zöld. Volt kis dugó, de egyből fel is oszlott, ahogy zöld lett.

"A lakóházakból elköltöztek, a cukrászda bezárt" stb...

És kinek lett jobb? Esetleg annak a rengeteg (esetleg több ezer) embernek, akinek így nem kellett kilométereket kerülni?

Nem lehet minden utcából sétálóutcát csinálni.

.

záporjózsi 2011.09.09. 08:39:11

@Mormogi Papa: "Ha esetleg beszélnél a Liszt Ferenc tér vagy a Hajós utca lakóival, talán árnyaltabb lenne a lelkesedésed."
Budapest ennél azért kiterjedtebb város. Aki azt a fajta nyüzsgést nem bírja, el lehet költözni. Lesz, aki a helyére fog menni.

felucca 2011.09.09. 08:58:56

@Mormogi Papa: A városban van ilyen utca is, megy olyan utca is, ső, amolyan is. A piac azt mondja, hogy az egyik utcában csökkennek a lakásárak és nőnek az irodabérletek, a másik utcában nőnek a lakásárak és eszébe nem jutna senkinek irodát ott kialakítani, stb. A nyugdíjas, aki este 8-kor csicsikálni megy, valószínűleg nem fogja jól érezni magát a Liszt Ferenc téren, de a 30 éves szingli meg éppen ott keres lakást, mert neki ez a kiváló. És ez így van jól.

Ami viszont rejtetten a hozzászólások mögött van, hogy ugyanis miért nincsen minden utcában 2x3 sávos út, másért marhaság, már többen, többször leírtuk, hogy miért. Attól sem a nyugdíjas nem fog jól hajcsizni, sem a szingli.

Úgyhogy ne húzzuk elő hajánál fogva ezt a Liszt ferenc teret, szerintem.

felucca 2011.09.09. 09:04:45

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "....Hungária krt jó példa. Miért is van rajta dugó?...."

Mert az összes felüljáró 90-fokkal elfordítva épült meg rajta, a szükségeshez képest. És tudod miért? Azért, mert az Erzsébet híd 2x3 sávos, amit nem lehet, csak úgy veszni hagyni, no meg az évszázados szekérutak ugyebár szintén abban az irányban vezettek. Ilyen okos ez a koncepció!

"....Esetleg annak a rengeteg (esetleg több ezer) embernek, akinek így nem kellett kilométereket kerülni?...."

Nekik lehet, hogy jobb lett. Bár, amikor azt látom, hogy ez a több ezer ember 3km-rel odébb minden reggel egy gigadugóban üldögél, akkor ebben kételkedni kezdek. De biztos megérte azért a 3km-ért.

záporjózsi 2011.09.09. 09:28:13

@felucca: A csomóponti kapacitás szempontjából szinte mindegy, hogy a felüljáró melyik irányba néz, hiszen a kiemelt iránnyal így nem kell foglalkozni. Viszont a villamos a felüljárón problémásan mehetne. A befelé vezető utakon pedig a jelzőlámpák elláthatnak kapuzó szerepet is, ha úgy vannak programozva.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.09. 09:30:02

@záporjózsi:
Ez az "El lehet menni, kérem!" filozófia nagyon ismerős valahonnét.ű

És mégis: meddig??? Meddig költözzön valaki tovább, tovább és még tovább csakis azért, mert egyes "városátalakítóknak" új ideái támadtak?
Én azt mondanám: akiknek ilyen kell, azok építsenek maguknak várost máshol.
Nem az öreg fákat kell átültetni, nem mindig a nyugdíjasok izéjével verni a csalánt.
Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok nyugdíjas, valószínűleg sohasem leszek. Mert egyre emelik. Nem a fizetést, sem a nyögdíjat...
Miért kell mindig mások érdekeihez - pénzéhez idomítani azt, ami egyszer működött - persze előbb nagy műgonddal működésképtelenné téve azt.
Miért "alakult" úgy, hogy minden vállalatnál legelébb a működőképes, profitot termelő részlegeket szűntették meg, "szervezték ki"? Erre hasonlít ez a "városfejlesztási koncepció" is.
Biztos, hogy mindent a "30 éves szinglik" szemszögéből kell nézni?
Nem lehetne esetleg néha tágabb látókörrel gondolkodni?

Ugyanez tükröződik a tévéműsorokban és mindenütt - egyedül a reklámkészítők kezdik felfogni, hogy megéri a befektetést az idősebbekkel foglalkozni. De ez sem öröm nekik - tekintve a "rájuk szabott" reklámok speciális kínálatát.

Az USA-ban erre hamarább rájöttek - csakhogy ott a nyugdíjasok fizetőképessége ugye egy hangyányival jobb volt - és volt hagyománya az átköltözésnek, mert (kis túlzással) szinte bármelyik vidéken pontosan ugyanazokat a körülményeket találták: ugyanolyan lakást, bevásárlási lehetőségeket - esetleg "átigazoltak" a helyi egyik reformegyházhoz :-)

felucca 2011.09.09. 09:36:24

@záporjózsi: "...A csomóponti kapacitás szempontjából szinte mindegy, hogy a felüljáró melyik irányba néz, hiszen a kiemelt iránnyal így nem kell foglalkozni. ..."

Mivel itt éppen a kiemelt irány helyességét vitatom, ezért kell, igen, célszerű vele foglalkozni:)

"...Viszont a villamos a felüljárón problémásan mehetne...."

Hát, láttunk már karón varjút...elég ara gondolni, hogy az Üllői úti felüljárón is ment villamos - átmenetileg.

"....A befelé vezető utakon pedig a jelzőlámpák elláthatnak kapuzó szerepet is, ha úgy vannak programozva. ..."

Jaja, csak akkor minek ebben az irányban a felüljáró, ami éppen egy ellentétes gondolatból született.

felucca 2011.09.09. 09:37:59

@Mormogi Papa: Akkor nézzük az ellenkező oldalát. Ha az ablaka alatt marad a 2x2 sáv, akkor az jó a nyugdíjasnak? Csak az élet zavarja, az autók nem?

záporjózsi 2011.09.09. 12:15:45

@Mormogi Papa: "És mégis: meddig??? Meddig költözzön valaki tovább, tovább és még tovább csakis azért, mert egyes "városátalakítóknak" új ideái támadtak?"
A világ már csak ilyen. Vannak eszközök a megakadályozására még ha oly' használhatatlanok is. Amúgy ez az egy helyben maradás ez nálunk ennyire éles dolog, máshol azért nem hisztiznek ennyit ezért.

@felucca: "Mivel itt éppen a kiemelt irány helyességét vitatom, ezért kell, igen, célszerű vele foglalkozni:)"
A jelzőlámpa programnak meg mindegy, hogy melyik irányt szeded le róla, majd épp az lesz alárendelt.

"Hát, láttunk már karón varjút...elég ara gondolni, hogy az Üllői úti felüljárón is ment villamos - átmenetileg."
Ha a rámpák hosszát is figyelembe veszed, akkor a felüljáró közepére érdemes csak megállót tenni. Az meg nem olcsó, de legalább kényelmetlen.

"Jaja, csak akkor minek ebben az irányban a felüljáró, ami éppen egy ellentétes gondolatból született. "
Attól még, hogy egy irányt megkapuzok, a többi mehet békésen. A kaput pedig beállíthatom a felüljáró után is, mert a felüljáróról a bűz jobban eloszlik és elég teret ad egy fázis jó megtáplálásának. Ez a fázis mehet forgalomfüggően is, miközben a csomópont más paraméterek szerint alakítja saját magát.
Amúgy a Róbert Károly körút - Váci út sarkán a felüljárónak egészen praktikus, technológiai okai voltak, mivel a metró építése valahogy jól közelítette a felüljáróét.

záporjózsi 2011.09.09. 12:17:38

@felucca: Az autók ugyanúgy az élet részei. Viszont a terület felosztását valóban át és újra lehet gondolni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.09. 12:38:51

Vannak szociológiai vizsgálati eredmények, amik ennyire alapot adhatnak a "költözz el mert a város változni akar" mentalitásnak?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.09. 12:46:21

@felucca: Az élet? Szerinted ez, és csak ez az élet? Haverok, buli, f… mifene?
No, akkor pár év múlva beadhatod a kulcsot:-(

@záporjózsi: Hisztiznek? Azért, mert nálunk - fentebb nagyon röviden vázoltam - nem adottak a lehetőségek arra, hogy bárhol, de tényleg bárhol lakhass, dolgozhass - netalántán a társadnak is lehessen munkája, a gyereknek iskolája…

De nézhetjük másfelől is. Ez az "El lehet menni!" - mint a legutóbbi nagyfőnök kijelentette, ez olyan… ismerős a huszadik századból. Próbálkoztak már ezzel egypáran, hogy akik szerintük nem voltak oda valók, eléggé hasznosak, vagy csak nem tetszett a képük - szóval elküldték őket. Néha csak egy börönddel, néha mindjárt ad patres.
Jobb lett-e a világ egy-egy h.a. vagy j.v.szt. munkálkodásától, hogy a b.-i dekrétumokat és következményeit ne is említsük… vagy m. elvtárs és a hosszú menetelése - elég sokan próbálkoztak.
Az "el lehet menni" jelszavával.
Néha még segítettek is, "lakosságcsere" és más politically correct elnevezések mögé rejtve a valót.
Nem, köszönöm, ez nem rokonszenves.
Sőt, kifezetten ártalmas.

Begyepesedett szemléletre vall. Nem vet számot a valósággal, a léttel. Hogyan "költözzön el" az a nyugdíjas, aki pár éve megállapodott mondjuk egy bankkal életjáradék fejében? He? Persze biztosan erre is lesz egy legyintés, egy életidegen technokrata félmondat - a nyugdíjas meg kösse föl magát, hiszen úgy is túl sokan van - ez a lényeg. Szép új világ.
Én inkább a humanizmusra szavaznék. Bár jelenleg divatjamúltnak állítják be.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.09. 13:09:15

Ajánlott irodalom: Buzzati - Hajtóvadászat öregekre

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.09. 13:31:00

Avagy Logan futására mindig számíthatunk…

záporjózsi 2011.09.09. 14:02:11

@Mormogi Papa: Súlyos tévedésben tetszik leledzeni: sehol a világon nem adottak arra a körülmények, hogy máshol, máskor ugyanazt éld át. Egyúttal erős logikai túlzások a felhozott példák, ugyanis a felkészülés ideje, lehetőségei és a kényszerítő eszközök köszönő viszonyban nincsenek azzal, hogy jelen helyzetben akár pár utcával arrébb is lehessen újat/mást találni.
Emellett ez az öreg-fiatal szembeállítás erős degradációja a kérdésnek, de leginkább az öregeknek. Értem, hogy akkor sem volt más választás, amikor a Kádárékat elzavarták (?), de akkor valahogy nagyon kevesen követelték azt, hogy a jelenlegi rendszer ne alakuljon ki. De ettől még most ebben kell talpon maradni.

felucca 2011.09.09. 14:17:20

@városjáró: Nem, erre nincsenek szociológiai vizsgálatok, arra viszont vannak, hogy hányan költöznek el amiatt, mert a várost az autók eluralták.

Értem én, hogy utáljuk az egészet, és jó lenne bármi áron megfúrni a Roosevelt tér átalakítását, de akkor valami komolyan veendő szempontot kellene találni, mert ez a nyugdíjasügy, ez nagyon átlátszó, álságos.

záporjózsi 2011.09.09. 14:56:08

@felucca: Bár nem olvastam ilyeneket, de mintha lennének. A végeredmény az, hogy meg kell találni az egészséges arányt a maradás és a költözés motivációi között, hogy a terület frissüljön is és legyen hagyománya is.
A nyugdíjasokra való hivatkozás szerintem nem ezért gáz. Azért gáz, mert mindenki valami mutogatni való kirakati termékként tekint rájuk. Egyszerre páriák, sajnálkozni valók és még költségvetésileg is hiányt okoznak. Ez az a mentalitás, amely káros.

felucca 2011.09.09. 15:09:33

@záporjózsi: Egyébként igazad van, de én most nem vagyok hajlandó viszgálni ezt a "nyugdíjasügyet" másként, és úgy értékelem, mint a huszadik fogáskeresést, hogy valamit meg lehessen fúrni. És a nyugdíjasok - azokon kívül, amit írtál - bármilyen cél megfúrására is kíválóan alkalmasak. Mármint nem ők, személy szerint, hanem a rájuk való hivatkozás.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.09. 15:23:25

Nem, nem utáljuk az ésszerűen végig vitt, kiérlelt, és széleskörben lefuttatott egyeztetésen átesett projekteket. Csak lezáráoksta és értelmetlen lekövezéseket utáljuk. De azt nagyon.
És nem kedveljük túlzottan azokat a messziről jött tervezőket sem, akik kintről érzik úgy hogy miost megmutathatják bent a tutit.

Rajzolgatni, álmodni mindenki tud. Rendszerben cselekedni viszont annál kevesebben. Legalábbis buTapesten.

felucca 2011.09.09. 16:12:07

@városjáró: Ó, akkor ez egy kedvelt projekt lehet, mert ésszerű (mind a politikusok, mind az építészek jó egy évtizede úgy látják, hogy a tér kialakítása méltatlan a szerepéhez), széleskörben egyeztetett (többszörös tervtanács, BKK, KÖH), értelmetlen lezárást nem tartalmaz (már sajnos azt az egy értelmeset sem), lekövezése pedig mértéktartó, ahhoz képest, hogy itt a Korzó végpontja, és ez az Akadémia előtere is.

A kinti, vagy benti tervezőkről írottak pedig maga a merő értelmetlenség, lévén a nemzetközi tervpályázatok arról szólnak, hogy messziről jött tervező mutatja meg bent a tutit. Remélem, a következő poszt konzekvens módon a nemzetközi tervpályázatok ellen fog érvelni!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.09. 16:25:03

@záporjózsi:
Valóban van itt súlyos tévedés, csakhogy nem az én térfelemen.
Ha megéred, majd meglátod.

Mellesleg az, hogy erre terelődött a beszélgetés, annak egyetlen oka az intoleráns megjegyzés volt, amit nem én tettem. Mi több: kirekesztő megjegyzés, aminek a hangulatát még mindig érzem az "öregek" emlegetésével.
Talpon kell maradni - mondja nagyképüen az, aki elfelejti, hogy azok az "öregek" is talpon maradtak a maguk nem kevésbé kegyetlen körülményei között, különben ő se lenne itt. Most meg sokadszorra csúszik ki alóluk a talaj. Szovjet támogatással egyszer már megszűntették az egykori nyugdíj- és önsegélyező egyleteket, csoportokat - és a befizetett pénzekből mi is lett? De ez már más kérdés.
A káros mentalitás pedig itt ólálkodik a fenti kommentekben.
Amúgy a mérhetetlen zaj, mocsok, füst, környezeti ártalmak és környezetrombolás nem csak az idősebb embereket zavarja például az említett területeken. Persze a Rózsadombon, a Sashegyen ébredve madárdalra (tudom, miért nem kültözöm oda, na miért???) ezek a problémák sokadrangúnak tűnnek.
Meg aki mondjuk egy alvóvárosból vagy lakóparkból jön befelé autóval, az persze más prioritásokat tart fontosnak, értem én. De nem mindenkinek áll ez módjában, s elfogadhatatlan, hogy mindenért a már úgy is túlterhelt belső kerületek szívjanak… több benzingőzt, több cigarettafüstöt, több hajléktalanbűzt és ürüléket a kapujukban, s a tetejébe álságos tudákos leckéztetést a külső okosoktól.

Most látom, megint elszaladt a ló itt felül a Szentséges Tervezőm!-mel :-)))

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.09. 18:43:10

@felucca: Mint tudjuk, Vácon élsz. Laktál valaha Bp-en? Mettől meddig?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.09. 21:14:04

@felucca:

" miért nincsen minden utcában 2x3 sávos út, "
- Ez nincs ott minden hozzászólásban,mert eddig senki sem írta pl, hogy a Váci utcából miért nem lesz 2x3 sávos út.
Egyszerűen felborítjátok a Status Quo-t.

"Úgyhogy ne húzzuk elő hajánál fogva ezt a Liszt ferenc teret, szerintem."
- Pedig passzol ide, ugyanis ott felépült valami, (kávézók, teraszok, ki lehet ülni,...) és látszanak évek múltán az árnyoldalai is.

Világosan látszik, hogy nem lehet mindenhova Liszt Ferenc teret építeni, mint ahogy nem lehet minden utca 2x3 sávos.

Ahogy egy 6 sávos híd felhajtóját nem lehet elzárni egy rózsabokorral, úgy a városligetet sem lehet keresztülszelni egy 4 sávos úttal. A Koós Károly sétány forgalma is nyugodtan mehetne a föld alatt pl.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.09. 21:18:45

@felucca:

"Mert az összes felüljáró 90-fokkal elfordítva épült meg rajta, a szükségeshez képest. És tudod miért? Azért, mert az Erzsébet híd 2x3 sávos, amit nem lehet, csak úgy veszni hagyni,"

Ez baromság. Anno a sugárirányú felüljárók a városközpontba jutást voltak hivatott gyorsítani. Semmi köze a dolognak az Erzsébet hídhoz.

Már eleve azért szamárság ez az érv, ugyanis az Erzsébet híd és a Hungária gyűrű 4,6 km-re annak egymástól. Nyugodtan lehet a Hungáriának alul/felül-járót építeni a Thököly ill. Kerepesi csomópontnál.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.09. 21:27:49

@felucca:
A nyugdíjasokat a Roosevelt térbe belekeverni marhaság. A teret csupa hivatal és szálloda határolja. A hivatalok gépkocsiforgalmat indukálnak, a szállodák buszforgalmat.

Az, ha a tervezett felhajtási irány valósul meg, az jobb lesz ugyan, mert nem kell a téren sétakocsikázni, ugyanakkor az Andrássy Bajcsy vonaláig vissza kell nyúlni, és ott is korrekciókat kell végezni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.09. 21:30:40

@városjáró:

Esetleg egy budapesti tervező megtervezné Vác belvárosát. Úgy, hogy a régi kettes észak déli forgalma Kosd, Penc, és Rád érintésével haladhatna a Földváry tér és a Honvéd utca között.

záporjózsi 2011.09.10. 08:04:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azért a Thököly sarkán a különszintűt megnézném. Mondjuk ötleteim lennének rá, mert az egy igen értékes csomópont tudna lenni.

Az Andrássy-Kiskörút kereszteződéséig visszanyúlni talán nem olyan nagy probléma, mivel ott úgyis kell valamit tenni a dugógeneráló szűk keresztmetszet feloldása érdekében.

záporjózsi 2011.09.10. 08:06:11

@Mormogi Papa: "Ha megéred, majd meglátod." Nem kívánom megérni a gondolkodásodat.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.10. 16:38:51

Amúgy a Hungária - Thököly sarok mindennapos útvonalam része. A lehetetlenül "eltervezett" busz-sávval és életveszélyes biciklisávval együtt... (Ami ugye csak a buszmegálló előtt szűnik meg - aki nem ismeri előre a terepet, az csak magára vethet - keresztet... Már ha marad rá keze...)
Az egész Thököly igen jó biznisz volt valakinek még a villamospálya "felújítása" során. Apropos, tudna valaki arról mondani pár szót, miért nem vonták felelősségre azt a kivitelezőt, akinek a sínjeit tán még öt évig se lehetett használni? Senkisem? Hát nem érdekes? Csak nem volt benne valaki???
Aztán a megszüntetett vilinger helyett hány évig is közlekedett az a "villamospótló" autóbuszjárat, míg végül "integrálták" az ötös busz vonalába? Mennyi az szennyezett légköbméterben? Ja, hogy már a kérdés is demagógia... :-P
Mely mondott síneket aztán sikerrel leaszfaltozták abban a megállóban, ami talán kellemes a Bosnyák tér felől a vonatra átszállóknak (ugyan mennyi embert érinthet naponta? Na jó, vegyük hozzá a villamosra átszállókat is - de a gyalogoltatás miért csak ezen az egy helyen problémás? Máshol évekig lehet ilyen? Óh, Baross tér...) tán kényelmes, viszont mondjuk a kerületi körzeti rendelőházba (Hermina út) igyekvőknek, a trolibuszra átszállóknak és az ott lévő óvodába, két-tannyelvű iskolába, középiskolába - hogy a Vakok Intézetét már ne is említsem - járóknak viszont szenvedés - és az egyedüliként (nyilván a panaszok miatt) oda "visszavezetett" sima hetes busz vezetőjének rémálom...
Neki ugyanis csak akkor van némi esélye, ha a megállóban első busznak állva (dupla megálló) még a saját zöldje előtt kilő és átvág két forgalmi sávon, hogy elérhesse a buszöblöt... Ha valaki szintén előbb startol, akkor a belső (busz) sávban várhat addig, míg már a Hungáriának lenne szabad az útja, akkor tud továbbhaladni. Valóban nagyon gondos forgalomtervezés után született ez az elbarkácsolt megoldás a belső buszsávval...
A szembe irányú megálló is megérne egy misét, mivel azt meg a Hungáriára ráforduló járművek átkozzák el naponta - és vice versa, mivel a fordulásra várakozó kocsiktól meg a busz nem tud beállni. A régi helyén, egy sarokkal hátrébb (a patikánál) senkinek nem volt útjában, sőt: ott volt hely egy tág buszöbölnek (ami meg is maradt, csak minek, ha nem használják...)
És ez ugye csak egyetlen példa a székes és fő elqutyult közlekedési útvonalai közül.
És akkor még a "piroshullámot" nem is említettük, ami miatt az elkeseredett (lehetőleg pótos :-) kamionsofőrök még belerugaszkodnak a kereszteződésbe, és ott is akadnak legalább addig, míg a keresztirányú forgalom - a Thököly - újra pirosat nem kap...
Hogy ott hogyan lehetne felüljárót kialakítani (ma már talán tiltakozhat valaki, ha az ablakán beláthatnak a sofőrök, nem úgy, mint a régi cuclista időkben...) úgy, hogy a villamosok szintben haladhassanak, arra volna egy tippem, bár nem vagyok sem-sem. Egy ilyen (akár csak kétszer egy sávos) "gyorsforgalmi"-nak nevezhető útvonal nagyban tehermentesíthetné a kereszteződést. Szerintem egy közúti aluljáró jobb megoldás lenne - bár kétségkívül drágább a megépítése. Viszont ha véletlenül az sem "érne össze", olcsóbb kijavítani :-P

záporjózsi 2011.09.11. 06:59:21

@Mormogi Papa: "A lehetetlenül "eltervezett" busz-sávval és életveszélyes biciklisávval együtt... (Ami ugye csak a buszmegálló előtt szűnik meg - aki nem ismeri előre a terepet, az csak magára vethet - keresztet... Már ha marad rá keze...)"
Tanuld meg, csinálj jobbat! Te hol vezetnéd a kerékpárosokat? Mi a rossz abban a buszsávban?
"Az egész Thököly igen jó biznisz volt valakinek még a villamospálya "felújítása" során. Apropos, tudna valaki arról mondani pár szót, miért nem vonták felelősségre azt a kivitelezőt, akinek a sínjeit tán még öt évig se lehetett használni?"
A villamospályát nem újították fel legutóbb. Annyi történt, hogy az utat kicsit megerősítették és a lehetőségek szerint egységesen leaszfaltozták, valamint kicsit javítottak a közvilágításon. Előtte egy rövid szakaszt valóban felújítottak - úgy 1992 körül.
"Aztán a megszüntetett vilinger helyett hány évig is közlekedett az a "villamospótló" autóbuszjárat, míg végül "integrálták" az ötös busz vonalába?"
Kicsit több, mint 10.
"Mennyi az szennyezett légköbméterben?"
Meg is lehet szüntetni.
"Ja, hogy már a kérdés is demagógia... :-P"
Így biztos.
"Mely mondott síneket aztán sikerrel leaszfaltozták abban a megállóban, ami talán kellemes a Bosnyák tér felől a vonatra átszállóknak (ugyan mennyi embert érinthet naponta?"
Nem nyert. A vonatról a belvárosba tartók kicsit többen vannak. Nekik (is) rossz kialakítású az a megálló, de egyelőre nincs jobb. Az OTP előtti megállónál biztos jobb lett, de mivel csak a Hungáriánál vezet hozzá zebra, a megközelítése problémás.
"az egyedüliként (nyilván a panaszok miatt) oda "visszavezetett" sima hetes busz vezetőjének rémálom..."
A Vakok intézete miatt került vissza. A megállóból előnyitása van, ezért át tud sorolni. Ha nem, majd megoldják.
"Valóban nagyon gondos forgalomtervezés után született ez az elbarkácsolt megoldás a belső buszsávval..."
Valószínűleg az összes középen vezetett villamospálya is elbarkácsolt dolog.
"A régi helyén, egy sarokkal hátrébb (a patikánál) senkinek nem volt útjában, sőt: ott volt hely egy tág buszöbölnek (ami meg is maradt, csak minek, ha nem használják...)"
Valóban, minden jobb volt régen... Csak egy kicsit többet kellett gyalogolni, meg nem volt elég kompakt a csomópont. De pokolba is az átszállási idővel, fussa, na! Természetesen szebbnél jobb ötletek voltak ennél kedvezőbb kialakításra, csak akkor az autóknak nem maradt volna hely.
"És akkor még a "piroshullámot" nem is említettük, ami miatt az elkeseredett (lehetőleg pótos :-) kamionsofőrök még belerugaszkodnak a kereszteződésbe"
LOL! :D Oda kell állítani egy rendőrt és beszedni a 30 rugót. A kereszteződésbe csak akkor haladhat be, ha ki is tud haladni. Nem így tett. Szívás. A következő fázis elején haladva átért volna simán. Kamionok (akár nyerges, akár pótos, mert a nyerges félpóttal + pótos nálunk még nem emgedélyezett) pedig oda már csak engedéllyel haladhatnak be (ilyen pl. a Tesco kamionja). Piroshullám természetesen nincs. Ha megfelelő forgalmi körülmények között valaki betartja a sebességhatárokat és figyel, az szépen tud haladni. Van 2-3 hely, ami keresztbevált, de azért ez a sok km-es úton nem rossz.
"Hogy ott hogyan lehetne felüljárót kialakítani (ma már talán tiltakozhat valaki, ha az ablakán beláthatnak a sofőrök, nem úgy, mint a régi cuclista időkben...) úgy, hogy a villamosok szintben haladhassanak, arra volna egy tippem"
Ha felüljáróban gondolkozol, akkor kb. a Kacsóhtól a Puskásig kell végiggondolnod, hogy melyik útnak milyen csatlakozást tudsz adni. Ha amúgy is van egyenes fázis, akkor természetesen a villamos elmegy, de az lenne a fontos, hogy az egyenes fázist ki lehessen szűrni, mert akkor elegendően nagy lesz a Thököly áteresztőképessége.
Ugyan a 4-es metró már tuti nem épül meg odáig (belátható időn belül, utána biztos legalább a Bosnyákig kiviszik), de az aluljáró esetében az útfelület ebben az esetben vagy 15 m-re a felszíntől lesz. A felüljárót 10 m-ből meg lehet úszni, olcsóbb az építése is. A lakók problémáit meg megoldja, ha az épületeket elbontják vagy irodává alakítják.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.11. 20:25:27

Valóban, hová is lehetne tenni a bicikliutat?
Ahol a járdaszegély és a házak fala között legalább 8 méter távolság van, tényleg nem tudod???
A többi BKV-szempontú vakdumára nem pazarolom az időmet.
A rendőr a harminc rugóért viszont jöhetne - legalább száz kereszteződésbe csak a XIV. kerületben - csak nem jön. De ezt nem tudjuk elintézni, ugye? Csak itt izélgetjük azokat, akik nem az ikszfaktorban kiesett nagypofájú csaj érvkészletével operálnak normális beszélgetés helyett. (Nem én nézem, de sajnos behallatszik...)

záporjózsi 2011.09.12. 00:51:07

@Mormogi Papa:
"Ahol a járdaszegély és a házak fala között legalább 8 méter távolság van, tényleg nem tudod???"
Nem ez volt a kérdés. Az, hogy szegélymódosítás és fakivágás nélkül Te hogy oldod meg a feladatot. Az kérdés volt. Egyszer talán megérted.
"A többi BKV-szempontú vakdumára nem pazarolom az időmet."
LOL. :D Puffogni szép, nemes dolog. Lehet csinálni is. El is kezdheted.

felucca 2011.09.12. 09:41:50

No, akkor menjünk sorjában!
@városjáró: Nem, nem volt soha budapesti bejelentett lakcímem, ahogy Fintának sincsen Salgótarjánban, Sárosnak sincsen Vácon és Jászberényben, Makovecznek sincsen Sárospatakon, Dévényinek nincsen Budapesten, Norman Fosternek nincsen Berlinben, Nam Jun Paiknak nincsen Párizsban, Nagy Tamásnak nincsen Aszódon, de ha ez segít rajtad, akkor bejelentkezem falból egy Havanna-lakótelepi 30 négyzetméteres lakásba, és akkor végre szemedben is jogosulttá válhatok arra, hogy a szakmámat ott gyakoroljam, ahol akarom, meg ahol elismerik.

felucca 2011.09.12. 09:51:38

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "....Anno a sugárirányú felüljárók a városközpontba jutást voltak hivatott gyorsítani. Semmi köze a dolognak az Erzsébet hídhoz...."

Nana! Ha továbbgondolod ezt az Üllői út - Kálvin tér - Kecskeméti utcai vonalon, akkor sem fedezel fel semmi szándékosságot? Mi a fenét csinált volna az a sokszor három sávon a Belváros legközepébe irányított autótömeg? Felszívódott volna?

"... Nyugodtan lehet a Hungáriának alul/felül-járót építeni a Thököly ill. Kerepesi csomópontnál...."

Ebben egyetértünk. A Hungáriának lehet. Nem csak ott, hanem még sok helyen. De sajnos ennek pont az ellenkezője történt, a Hungáriát leszarták, ellenben a sugárirányú utakat igyekeztek akadálytalanná tenni. Ettől aztán kell is a 2x3 sávos híd a Belváros közepén. Vagy legalábbis úgy látszik.

felucca 2011.09.12. 09:56:11

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "...A nyugdíjasokat a Roosevelt térbe belekeverni marhaság. ..."

Ne nálam reklamálj, nem én hoztam elő ezt a nyugdíjastémát.

"...Az, ha a tervezett felhajtási irány valósul meg, az jobb lesz ugyan, mert nem kell a téren sétakocsikázni..."

Végre kimondatott, amit 40 éven át nem volt szabad kimondani!:)

"...ugyanakkor az Andrássy Bajcsy vonaláig vissza kell nyúlni, és ott is korrekciókat kell végezni. ..."

Természetesen. Sőt, egészen a Városligetig is vissza kell nyúlni és még sok-sok más helyen is be kell avatkozni!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.12. 10:41:36

"Sőt, egészen a Városligetig is vissza kell nyúlni és még sok-sok más helyen is be kell avatkozni!"

És be fognak? Rövidtávon (értsd: 5-10 év), tuti nem. Akkor viszont addig nem aktuális a blokk, nemde?!

záporjózsi 2011.09.12. 10:58:54

@felucca: "De sajnos ennek pont az ellenkezője történt, a Hungáriát leszarták, ellenben a sugárirányú utakat igyekeztek akadálytalanná tenni."
A válasz nagyon egyszerű. Megépült a Kacsóh, úgy ahogy. Emellett 2 másik felüljáró 1-1 metróállomással van szoros összefüggésben. Úgy volt egyszerűbb.
"Ettől aztán kell is a 2x3 sávos híd a Belváros közepén."
Ettől pont nem kellene, ugyanis ezekről az útvonalakról egészen nehéz odajutni.
"Vagy legalábbis úgy látszik. "
Szerintem ez jobb tipp.

záporjózsi 2011.09.12. 11:02:13

@városjáró: Felfestés és jelzőlámpa-beállítás. Nem kell alagutat építeni vagy nagy Duna-hidat. A Bajcsy csomópont így is erősen rémálom, mert nagyon rövidek a fázisok és sokszor van bennragadás.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.09.12. 11:14:05

@záporjózsi: Nincs beragadááááááás. Hiszen forgalom siiiiiiincs. Sőőőőőt egyre kevesebb forgalom siiiiiiincs. Sétatér az egész város. Az emberek már rég nem közlekednek. Meghaladták már. Hanem teleportálódnak... Se!

záporjózsi 2011.09.12. 12:29:26

@városjáró: Köszönjük a jó ötletet, de eddig erről szó sem volt. A fenti rajzocskán sem.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.12. 20:24:04

Voltam vasárnap Nagykovácsiban, ahol szintén átépítették a teret a buszvégállomásnál.

Vasárnap délután ötkor kb 7 BMX-'bandita' és egy fő sétáló tartózkodott a téren. Sétálókat a későbbiekbe sem gyakran láttam.

A Hűvösvölgyi és Budakeszi utak forgalma vasárnap este nyolc előtt túlszárnyalta egy hétköznap reggelét. Valahogy nem vonzó a tömegközlekedés.

Tehát akkor kiknek is készülnek a terek?

Budakeszin az önkormányzat előtti tér épül és szépül meg. A Fő utcán az aszfalthullámok miatt helyenként még 30-al sem lehet menni.

Igazából úgy érzem, hogy az arányokat nem sikerül értelmesen aránítani egymáshoz, illetve egyik kéz nem tudja mit csinál a másik.

A Vörösmarty térre építünk egy áruházat a budiraisikszhatossalmegyek rétegnek, majd kiűzzük az autókat a belvárosból.

Felujítunk egy villamospályát, majd egy év múlva felszedjük, és fákat ültetünk közéjük, ezáltal a 8kapott) teret életképtelenné tesszük a gyalogosok számára, egyben a (motorizált) közlekedés számára is életképtelenné tesszük.
Szombat éjjel a megállóba ki-be álló, egymástól el nem férő éjszakai buszok miatt a sor közel a bazilikáig ért. Pedig szombat éjjel háromnegyed kettőkor nincs nagy forgalom.

Felujítunk egy villamospályát, majd egy év múlva felszedjük, és fákat ültetünk közéjük, miközben a városban olyan pályaszakaszok vannak, ahol a max sebesség 10 km/h.

Felújítunk egy hidat, majd a rajta haladó tömegközlekedés egy részét ellehetetlenítjük a szélső sávba eresztett biciklisekkel, a felhajtót pedig olyan szűkre szabjuk, hogy az arra járó csuklós csak a két sáv együttes használatával fér el.
A hídfőnél a buszmegállóba külön művészet beállni, ha egy magasabb utas áll a járda szélén, akkor be sem tudnak a 91-es buszok állni.

Építünk egy zebrát a híd közepére, (AKADÁLYMENTESÍTÉS), ami biztos, hogy duzzasztja a forgalmat, (és láss csodát: duzzasztja), ráadásul a gyalogosoknak is rövid a zöldje.
Egyes emberek fennhangon hirdetik, hogy nincs is ott dugó, majd lásd. megjelenik a villamossínen a Buszsáv felfestés. Ily módon elismerve, hogy a dugó egy létező probléma.

Folyamatos a sírás a szmog miatt, és láss csodát, az Üllőin kifelé a Kálvin tértől a Ferenc krt-ig a Frenc krt a második piros lámpa. Tudják azt a zöldek, hogy egy induló (gyorsító) autó sokkal több szennyeződést generál, mint egy haladdó.

Ha valahol az emberek leteszi tömegesen a kocsijukat, hogy onnan esetleg buszozzanak, metrózzanak, villamosozzanak, egyből megjelenik a hatóság, és megpróbálja őket megvámolni, ellehetetlenítve a parkolást, miközben se P+R, se színvonalas tömegközlekedés nincsen. Ami van P+R, az sok helyen a valós igények 2%-ára elég.

Építsük át a Roosevelt teret, de gondoljuk végig, hogy a dugópuffer megszűnte miatt meddig fog érni a sor, gondoljuk végig, jó dolog-e két sávban engedni az Andrássyról a József Attilára, ahol egyből megszűnik a külső sáv, mert busz sáv lesz.

Gondoljuk végig, hogy a maketten látható kis szervízösvényre elférnek-e majd a Greshambe jövő buszok, a Gresham parkológarázsának az elérhetősége megmard-e, illetve a belügyminisztérium előtti esetenkénti forgalomkorlátozások (5 perces villámzárás) miatt feltorlódó kocsisor mekkora dugót tud kelteni akár még az Andrássyn is.

Az a duma, hogy majd most nem kedvezünk a motorizált közlekedésnek, és ez helyes is, nem más, mint poshadt malaszt.

Nem kell a motorizált közlekedésnek minden áron kedvezni, de tudomásul kell venni a létezését, és ha korlátozzuk, akkor komoly infrastruktúrával lehetséges ez csak.

Firenzében teljesen kitiltották az autókat a belvárosból. Mégsem tudták a gyalogosok birtokba venni a területet, mivel az utazási igények kiszolgálására jelenleg átlag 30 mp-enként mennek a buszok.

Értem én, hogy van egy tervező, ki védi a mundér becsületét és rohadt büszke rá, hogy részt vesz projektekben, és megtervezi, mi a jó nekünk. Viszont a tervezésnél el kellene gondolkozni, esetleg olyan terveket összekovácsolni, ami nem csak egy szűk réteg érdekeit szolgálja.

felucca 2011.09.13. 09:18:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Azt gondolom, hogy sok mindenben igazad van. Általában a magyaroknak gyengéje különböző folyamatok megfelelő koordinálása. De azt is gondolom, hogy nem kell a végtelenségig várni, ha nincsen koordináció, bizonyos dolgokat enélkül is meg lehet és meg kell lépni. Tehát sok mindenben nincsen igazad.

Biztos, hogy a különböző hatóságok és intézmények, sőt tervezők egy halom dolgot eleve elbasznak, rosszul kommunikálnak, embereket szükségtelenül egymásnak uszítanak, de ETTŐL FÜGGETLENÜL vannak folyamatok, amit irányítani, terelni, adott esetben ellenkező irányba fordítani kell.

A nagykovácsi főtér egy porhintés. semmiféle "főtér" nem életképes ott, ahol 5 fő / km2 a népsűrűség (hozzáteszem, ez az autó miatt van). Ennek a belátása elég nehezen meg még bele a politikusi agyakba, de azért már haladunk.

"...Valahogy nem vonzó a tömegközlekedés...." Ez most részedről kijelentés, lineárisan kivetítva a jövőbe. Szerintem meg MOST tényleg nem vonzó, de az (1) autók számának növekedésével egyre vonzóbb lesz, (2) szedje magát össze ez az ország és csináljon vonzó tömegközlekedést (hozzáteszem, 5fő /km2 népsűrűségű területeken nem csak főteret, hanem jó tömegközlekedést sem lehet csinálni, tehát a megoldás a területfejlesztésben inkább rejlik, mint a "vegyünk_új_buszt" - jellegű megközelítésben).

Hogy mitől életképtelen a tér, ha a villamosvágányok között fák vannak, az olyan baromság, amire többször nem kívánok reagálni. Ha elolvastad az erről szóló dolgokat figyelmesen, akkor tudhatod, hogy így 3x annyi fát lehetett elültetni, mint a járdaszélen (közmű-tűzoltók-stb.). Ha nem olvastad el, akkor meg lehet maradni a sávszámokon való anyázásnál.

A Margit-híd el van baszva az utolsó csavarig, ezzel egyetértünk.

A tervezőről és Roosevelt térről futtatott eszmék ott véreznek el, hogy a tér olyan kiemelt jelentőségű terep Budapesten, ahol a motorizált közlekedésnek egyszerűen nem osztottak lapot. Nem sok ilyen hely van, de ez az. Azok az esetleges közlekedési kényelmetlenségek, amit a tér átépítése okoz, messze eltörpülnek más szempontok mellett, amit a tér átépítésénél érvényesíteni kell. Vannak nyilván más területek a városban, ahol éppen a térépítészetnek nem osztanak lapot, ott szabad a gazda közlekedésileg.

Büszkének büszke vagyok néhány dologra. vannak olyan dolgok, amiket elbasztam, ezekre nem vagyok büszke. Vannak olyan dolgok, amiket félsikerként lehet értékelni, ezekből remélem, levontam a tanulságot. Mint már mondottam, ennek a térnek a tervezésében nem működtem közre, viszont egy csapásra megértettem a terv nagyszerűségét, ezért támogatom a fenti ábrácska megvalósulását. Több közöm nincsen hozzá.

cso zsi 2011.09.13. 13:17:39

@felucca: "Ahol én gyerekeskedtem ,majd félig felnőttem, ott volt egy hosszú, nagy utca, amely majdnem elért a szomszéd városig. Az utca mentén sok fa volt, nyírott sövény, cukrászda, kocsma, park, lakóházak. A 90-es évek elején ennek az útnak a végét bekötötték a szomszéd város egy kínálkozó utcájába. Egyik évről a másikra megjelentek az autók, először egyenként, majd sűrűbben, jelenleg tömegével. Ma ezen az utcán csak úgy lehet átmenni, hogy megnyomod a gombot a jelzőlámpán. A lakóházakból elköltöztek, a cukrászda bezárt, a parkban autóparkolót építettek."

Márpedig ez fejlődés. Egyesek szerint jó, szerinted nem.
De nem indok arra, hogy a Belvárosból falut csináljunk.

felucca 2011.09.13. 13:35:52

@cso zsi:

Nagyon mechanikus az a felfogás, hogy ahol sok autó és zaj van, az a város, ahol meg csönd van és nincsen autó, az a falu.

Szerintem ahol szar a tömegközlekedés és mindenki autóval jár, az a falu, ahol jó a tömegközlekedés, gazdaságosan sok embert tud szállítani, az a város.

Ahol kevés ember van az utcán és nem történik semmi, az a falu, ahol sok ember van az utcán, az a város.

Most éppen az embereknek csinálunk több helyet. Nem a járműveiknek.

Ez nem fejlődés, hanem az egyik érdekcsoport aránytalan térnyerése egy másik rovására.

felucca 2011.09.13. 13:54:43

Egyébként meg - többek között - erről a faluról beszélünk:

www.origo.hu/foto/20110912-elkeszult-a-karoly-korut-felujitasa.html

cso zsi 2011.09.13. 17:40:04

@felucca: "Nagyon mechanikus az a felfogás, hogy ahol sok autó és zaj van, az a város, ahol meg csönd van és nincsen autó, az a falu."

Lehet, de ettől még megáll a dolog. Ahol nyaralgatok, az egy falu, egy főközlekedési úttal a közepén. A főút melletti házakból menekül(né)nek a népek, de 50 méterrel beljebb már semmit nem veszel észre a forgalomból.
Pestkörnyéki, városi rangra emelkedett helység valamikor csendes utcája felhordóvá vált a főútra, és akkor még nem is volt M0. De lakópark, ill. helyi "Rózsadomb" épült, megnövelve a létszámot.

"Most éppen az embereknek csinálunk több helyet. Nem a járműveiknek.

Ez nem fejlődés, hanem az egyik érdekcsoport aránytalan térnyerése egy másik rovására. "

Szerintem ezt pont így látják azok, akikkel szembemész.

Mókás, hogy ugyanazt az origo-s linket a megfelelő témához illesztettem be, pedig nem is láttam, hogy te itt megtetted. A képeken tökéletesen látszik a szépnek gondolt rombolás.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.09.13. 21:14:48

@felucca:
A Károly krt-on létrejött egy zöld, ami gyalogosan kvázi megközelíthetetlen, élvezhetetlen, csak ott van középen. A Roosevelt téren pont ez szűnik majd meg.

Apró érdekesség,hogy mindkét esetben a motorizáció rovására.

záporjózsi 2011.09.14. 08:30:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Függetlenül attól, hogy az ott jó-e, vedd figyelembe, hogy ha a gyalogosok közé eresztenéd a zöldet, nem lenne zöld.

felucca 2011.09.14. 11:27:33

@cso zsi: Az egyik érdekcsoport aránytalan térnyerése a másik rovására már megtörtént, ami folyik, az ezeknek az arányoknak a hangyafasznyi korrekciója. Olyan apróságról van szó, hogy ettől Budapest még ugyanúgy az autózásról fog szólni - sajnos - mint ezelőtt.

A "szépnek gondolt rombolás" ürügyén matekozzunk egy picit! Mi értelme van ott a három sávnak, ahol az aztán kettőben folytatódik? Tárolni azokat, akik nem férnek be abba a kettőbe?

felucca 2011.09.14. 11:31:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"...A Károly krt-on létrejött egy zöld, ami gyalogosan kvázi megközelíthetetlen, élvezhetetlen, csak ott van középen...."

Az Oktogonon pont ugyanilyen van. Ott érted a funkcióját? Igen? na, akkor itt is meg fogod érteni.

"...Apró érdekesség,hogy mindkét esetben a motorizáció rovására...."

Csak a Károly körúton. A Roosevelt téren sem nem ront a helyzeten, sem ne javít. Pusztán a tér dugótároló kapacitása szűnik meg, nagyon helyesen. Mert ahhoz ez túl jó hely. Nem itt lesz a dugó, hanem amott. Egy kevésbé jó helyen.

Egyébként mit vártál? Hogy közúti kapacitásnövelés lesz a Belvárosban?

záporjózsi 2011.09.14. 11:37:37

@városjáró: Érdekes. Mindenesetre nekem a 12 m-es szélességű utcán a 3-5 emeletes, régi házak nem tűnnek perspektivikusnak - fűtől és fától függetlenül. Ahhoz az utcaszélességet meg kellene növelni. A 15 m-t természetesen soknak tartom védőtávolságnak, de ha gond van és egy tűzoltó fazonra igazít egy fát életvédelmi okokból, akkor a kertészet végette el a stabilizálást és/vagy a kivágást és újratelepítést.

záporjózsi 2011.09.14. 11:39:52

@felucca: Ez jó kérdés, hogy mennyire lesz dugótároló és átjárható a tér, de az biztos, hogy a fenti kialakításhoz hasonló módon a jelenlegi kapacitás nagyjából biztosítható. Alapvetően a tér semelyik iránynak nem jelent szűk keresztmetszetet, így a kapacitása a dugó forrásaihoz igazítható.

cso zsi 2011.09.14. 23:52:02

@felucca: Valamit sikerült ma elérni a környéken, mert este 6-kor a Nagymezőig volt visszatorlódva a kocsisor.
De mint tudjuk, nálunk a "megszüntetés" az általában csak a probléma máshová áthelyezésével egyenlő.
Attól, hogy a szőnyeg alá söpörték, még ott van.
süti beállítások módosítása