Megint egy új korlátvilág
2011. március 10. írta: városjáró

Megint egy új korlátvilág

Ismét egy újabb korlátdizájnnal álltak elő a belvárost átálmodó formatervezők. Ezúttal a Március 15. tér átépítéséhez közeli Belgrád rakpart egyik buszmegállójánál. Fura, de tűrhető darab! Bár egyes vélekedések szerint a kiálló részei ütközéskor könnyen okozhatnak súlyos sérüléseket. Mindenesetre jó lenne tudni, vajon ez is csak a 2526/422-dik stíluspróba-e, vagy netán terjedőre veszik vele kapcsolatban a figurát?

Hasznos volna ugyanis igazodni végre valamihez ebben a szétarculatosított városban. Annó a Zújfőutcánál is ez lett volna a szakmai cél, aztán megfeneklett (hálisten) a sajátságos minőség(-telenség) koncepciója. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az újjáépített  Március 15. tér friss faveremrácsainak és kukáinak új formavilága.


A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr252729099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moszkvicsslusszkulllcs 2011.03.16. 12:43:43

Szerintem is balesetveszélyes ez az új korlát.

A narancssárga ún. Rilsan korlátokat azért cserélték le hajlított csőkorlátokra, mert 2-3 évente volt egy nyársalásos baleset.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.22. 08:21:22

A jó utcabútorok - adott esetben egységes stílusuk - sokáig fennmaradnak. Még utángyártásra is akadhat példa. Nem kell feltétlenül mindig "újat" csinálni, bár a változatosság ugye :-)))
Elrettentő példa szerintem a BAH csomópont sárga lámpaoszlop dizájntalan dizájnja...
Ugyanakkor: legyen balesetveszély-mentes, nehezen rongálható, nem egybesérülékeny (értem ezen, hogy egy koccanás miatt ne kelljen kétszáz méteren cserélni!), esztétikus, legalább egyeseknek szép (bármit is értsünk ezen :-) a környezetéhez illeszkedő - és lehetőleg feleannyiba kerüljön "folyóméterenként", mint a mostani.
Talán erről az alapról kellene indulni :-)))

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.03.22. 11:32:11

@Mormogi Papa: Túl sok a követelmény. Ekkora együttállásra mifelénk képtelenek :(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.22. 15:55:00

@városjáró:
Pedig még nem is említettem: a hulladékudvarok számára értéktelen legyen az anyaga!

Amúgy múltkorjában egy "becsúszó szereléssel" egy kocsi kidöntötte a sarkon a közlekedési lámpát meg egy Kresz-tábla tartót, s mellé desszertként még vagy öt dékarót.
A két elsőt viszonylag hamar helyreállították. A karókra várni kellett… Pedig (mint hallottam) darabonként 90 ezres plusz áfa… voltak, még új emelések előtt.
süti beállítások módosítása