Átadott Madách tér - kihagyott ziccer
2014. július 01. írta: városjáró

Átadott Madách tér - kihagyott ziccer

Meglehetősen csendesen, de asszem átadták a 2012-ben nagy hírveréssel ötletpályázatra bocsájtott Madách teret. Legalábbis már kordon nem állja útját a népnek. Igaz, hogy a végül megvalósult átépítés köszönőviszonyban sincs a lakossági szavazás nyertesének pályamunkájával - ami alapjaiban kérdőjelezi meg az egész szavazósdi értelmét -, de legalább kipucolták és újraburkolták a teret. Meg kapott fákat is. Más tészta, hogy a létrejött zöldterület nem igazán hasznos zöld, inkább amolyan vizuális effekt. Főleg a végeken kialakított rámpás fűmező. Azon heverni tuti nem lesz érdemes. De akkor minek van? A szemnek? Ahhoz képest elég cifra, hogy pünkt a közepibe rakták be a különböző közműcégek aknafedeleit.

Közműves tereptárgyból amúgy sincs hiány a téren. Legalább öt ilyen-olyan műanyagdoboz állja útját az árkádok felől érkezőknek jobbra is balra is. És fedlapokból is van vagy egy tucatnyi. Kész főnyeremény, hogy egyik se olyan mint a másik - de legalábbis a párjától tuti különböző mintázatú. Biztos nem volt 10 egyforma... A kör alakú darabok kőlapokba illesztését persze itt sem sikerült hézag- és szögletmentesen megoldani, még ha az öntöttkavicsos és a sziloplasztos kitöltetés csúcsra is lett járatva. De legalább tudjuk általuk, hogy merre is járunk.

Nem úgy az autósok. A tér ugyanis a kiskörúti úttest felől "Minkét irányból behajtani tilos - kivéve kerékpár" táblával védett, ám a káoszosítás érdekében azért lefúrtak egy "Egyirányú forgalmi út" táblát is az előbb említettől négy lépésnyire, kb a néhai parkoló határának vonalába. Vagyis ha van autó amelyik mondjuk a kiskörutat és a teret elválasztó járdán születik, az mégiscsak áthajthat a téren, hogy aztán az Asbóth utcánál kaphassa el a fakabát, hiszen oda is kitettek egy "Minkét irányból behajtani tilost". 

Kukából sincs hiány. Kár hogy mindet valamely gyalogos áramlás útjába tették. Nem a falak mellé, nem az árkádok oszlopainak tövébe. Nem. Pont bele valamely útirányba. Mintha egyébként nem találna rá a célközönség. Igaz ez a semmivel se passzoló - életveszélyes sarkokkal és élekkel ellátott - bringatámaszokra is, amiket szintén sikerült egy jótékonyan útban álló műanyag(!) ivókút mögé betenni (amiből persze kihagyták a kutyaitató funkciót), hogy a zebráktól érkezőknek még véletlenül se sikerüljön egyenes vonalban, vagy legalább könnyed irányterelődéssel továbbhaladniuk az immáron gyalogosbaráttá tett téren. 

Pozitív viszont, hogy megmenekülhetett másodjára is a "védett ipari műemléknek számító" Vendéglátóipari Múzeum kezelésében(?) lévő múltszázadi hirdetőoszlop - igaz, betört alsó üvegtáblájának cseréje meghaladhatta a projekt költségkeretét, mert ott rútul benne továbbra is szegény.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr716467387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása