Nemnorma fa
2013. július 14. írta: városjáró

Nemnorma fa

Olvasni, hogy a kormány kiemelten fejleszteni akarja a Normafát. Mint hirdetik, átfogó fejlesztési terv készült a "Normafa parkra", a téli sportokkal és az évszaktól független szabadidős lehetőségekkel kapcsolatos beruházások mintegy 5 milliárd forintból valósulhatnának meg. A háromszáz hektáros terület gondozása, fejlesztése a hegyvidéki önkormányzat feladata lesz. Lenne itt minden... A sípályánál, valamint az Anna-rét alatt kezdődő, úgynevezett egyetemi lejtőn egy-egy csúszó, azaz csákányos liftet alakítanának ki, melyek síszezonban működnének, míg a Normafa és a Harangvölgy között négy évszakos ülőliftet építenének, melyre a Mátyás király útnál is fel lehetne szállni. Bobpálya is készülne a környéken. A polgármester szerint amennyiben idén megszerezik az összes szükséges engedélyt, az érdemi munka már a jövő év elején elkezdődhet, így 2015 végére a projekt több fontos eleme is megvalósulhat.

normafa1.jpg
A bibi csupán annyi, hogy a Normafa már most is egy nagy park, nem kell azon fejleszteni, hogy az is maradjon. Gondozni és karbantartani kell! Minden egyéb beavatkozással épp az erdős pihenőövezet kerülhet ugyanis veszélybe. Bobpálya? Plusz ülőliftek? Hová, ahol nem kell érte növényeket, fákat likvidálni? 5+15/20 milliárd? Mikor még arra sincs pénz és akarat, hogy a jelen szutymákosságán javítsanak - akár szellemi, akár anyagi téren. (Nincs pl egyetlen nyilvános wc sem az egész térségben - és korántsem a luxus sípályák hiánya miatt.)

Arról nem beszélve, hogy ekkora fejlesztés nem épülhet meg 1000 új parkoló nélkül, és a forgalom sem vihető fel hozzá egyetlen egy főúton keresztül. Ergo ezek terén is bele kell majd nyúlni a jelenlegi város- és természetszövetbe. Ami speciel aggodalommal töltheti el az embert. Mert ne higgye senki, hogy két új sípálya, egy bobpálya, egy új libegő és fene tudja mennyi és miféle egyéb kiszolgálólétesítmény (értsd: új szállás- és vendéglátóhely) megközelítésére a nép majd a meghosszabbított Fogas/Kisvasút kombóval fog felmenni. Nem beszélve a megnövekedő közműigények kialakításáról. Persze mindezt Eu-s pénzből, mert ugyan a durvaanyját a "tavaris" jelentésnek, de a támogatásukra azért igényt formálnánk... 

Persze akinek az építés/bontás hozza a bevételt, az lelkes. Csak palira nem kéne hozzá venni a népet. Mert mint az a Kossuth tér vagy épp a Római parti mobilgát tarolásaiból/tarolásvágyából is látható, a természeti értékek védelme ennek a kurzusnak sem szentség. És akad a területen számos olyan - nehezen kibogozható tulajdonjogokkal bíró, ám annál nagyobb haszonnal kecsegtető - ingatlan is, melyek hasznosításba vételével, átminősítésével (értsd: állami annektálásával) szép summához juttathatók baráti döntés-előkészítői erők... Nem rögtön persze, de apránként.

Egyébként jellemző az ötletgazdák Jánus-arcúságára, hogy pont akkor kezdték el felpíárolni magukat a nagy autóbehajtás ellenőrzésükkel és parkféltő aggodalmaskodásukkal, amikor épp rá kívánják tenni a kezüket a János-hegyre (is).

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr605403611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása