Hadik hadilábon
2010. szeptember 20. írta: városjáró

Hadik hadilábon



Mivel már vagy harmadszor hirdették meg, hogy "mostmáasztántényleg" megnyított a Hadik Kávéház, tegnap lecsekkoltuk - volna. Volna. Fizikailag ugyanis valóban megnyitott egy hasonnevű műintézmény a Gárdonyi-szobor tövében, ám szolgáltatásában, hangulatában aligha. Ottjártunkkor az újraélesztett Hadik süteményválasztéka három darab szánalmas egyenkrémesre és két szelet zsúrtortára korlátozódott, s kávéválasztékból sem voltak a toppon - miközben áraikkal szinte a Zserbóhoz igazodtak.

A Hadik üzlethelyisége különben is csak imitálja a néhai kávéházi hangulatot. Kicsi és piti. Elsőre érdekesnek tűnhet a selyemtapetta, a falra festett írók-költők csoportképe és a helyiség közepén álló tonettasztalra terített újságok legyezője, de ez nem sokat javít a hely kulisszajellegén. A galériájuk pl. már köszönőviszonyban sincs az alsó szint antik enteriőrével, ráadásul berendezni - több hónapos előkészületek után - sem volt képes a tulajdonosi gárda. Néhány falonfűggő kortárs festmény kivételével üresen kongott.

Nagyon nem értettük, hová lett innen "A" hely? Ennyi tellett hát százmilliókból? Aztán rájöttünk, hogy a (gazdasági) lényeg a kávézócska mögött lévő - legalább háromszor nagyobb területű - Szatyor Bárban keresendő (majd). Annak vadonatúj romkocsma-dizájnja már nagyságrendekkel élőbb és életszerűbb - igaz, semmi de semmi kapcsolatot nem ápol a néhai Hadik legendájával azon túl, hogy annak egykori területét birtokolja.
Vendégeik - akárcsak a sarki hadikocskának - nekik sem voltak. Hisz a választékot ők is a fallal elválasztott minihadikból tudták (volna) csak felvonultatni. Mivel azonban ott pangás volt e téren, hát a Szatyor is csak az italválasztékot tudta becsülettel biztosítani a betérőknek. Bizonyára váratlanul érte az üzenmeltetői Holdudvart a frissen(?) beütött megnyitó. Fájó szívvel, de elléptünk tőlük.

A sarkon töltött néhány percünk alatt vagy három vendégcsoport hagyta el hozzánk hasonló fanyalgással a "komplexumokat", és nézte értetlenül a be nem fejezett portálfelújítás letört szélű márványlépcsőjét, elrozsdálva hagyott napernyővázát, kilógó neonkábeleit... Visszanéznek tán, ha majd egyszer valóban lesz miért. Vagy inkább akkor se. Fizikailag ugyanis valóban megnyitott egy Hadiknak csúfolt díszletkávézó a Bartók Béla út 36. szám alatt, de küllemében, belbecsében, s nem utolsó sorban szolgáltatásában továbbra is várni kell arra, hogy a Gellért-hegy lábához visszaköltözhessen a - politikai píár terén oly sok pátosszal emlegetni szeretett - múlt század eleji kávéházi hangulat.


Aki viszont addig sem akar sütemény- és kávéválaszték nélkül maradni, az se csüggedjen! Pár lépésnyire a körtér felé mindenkit tele hűtőpulttal és friss kínálattal vár a valóban üzemelő Dr.Gelato. 

Lásd még:
Bartók Béla út - és ami mögötte van

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr752309413

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szatyor bár és galéria 2010.11.14. 18:34:17

Helyszín: 1111 Bp., Bartók Béla út 36. Látogatás: 2010. október 6. 18:20-21:20 > Az elnevezés úgy aránylik a használati tárgy nevéhez, mint a pottyantós wc az infra öblítésű wc-hez....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsenipontinfo 2010.09.20. 13:10:39

nagyon jó kis irás gratula

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2010.09.20. 14:17:58

Ajjaj! Pedig a kerület polgármestere valamelyik rádióinterjúban azt nyilatkozta, hogy szeretnék a Bartók Béla út Gellért tér és Kosztolányi közötti szakaszát a budai oldal Andrássy útjává tenni, és ezért odavaló egységek kaphatnak engedélyt. Én ezt akkor úgy értelmeztem, hogy kvázi kiszorítják a 'nem odavalókat', és drukkoltam, hogy valami világvárosiast hozzanak létre. Épp a nyitást valóban sokszor hirdető Hadikban véltem/reméltem felfedezni a zászlóshajót. Hát kár!

kávéimádó007 2010.09.20. 17:49:17

Sziasztok!

Én lelkesen keresem a jó kávézókat, és én ráakadtam egyre Gödöllőn. Hatalmas választékban vannak kávé különlegességek, mellette nassolni való is akad bőven és a személyzet is nagyon udvarias volt... Szóval vannak azért jó helyek is!Ha valaki egy kellemes helyre akar menni okvetlen látogassa meg!:)

caffe.tuztoronyhaz.hu

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.21. 22:31:57

Amilyen a mosdó...
Az Ég szerelmére, hagyjuk már ezt a "világvárosias" fals dumát. Nem attól lesz valami világszínvonalú, hogy "annak építik"...
Ezt a jelzőt az utókor akaszthatja rá - rendkívül indokolt esetben.
Különben ott leszünk, mint az usa egyes hírességei: világhírűek - mondjuk egész délnyugat-oregonban. De legalábbis annak egy részében...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2010.09.24. 11:45:02

na, én is teszteltem a hadikot, egyetértek. nem lesz a törzshelyem. hangulat nélküli retrogiccs az egész, és a dolog (retró nélkül) a szatyorra is igaz.

a kiszolgálás amúgy tök korrekt volt, a kávé iható és nem drága - de hát nem egy centrál a hely, az biztos.

pösti 2010.09.29. 11:25:02

Én is több eredetiséget vártam az "olyan mint" érzés helyett... a laminált padlóért különösen kár

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.09.29. 12:03:05

@Comandante en Jefe: A Centrál épp most változott meg. Beraktak egy gigantikus koktélpultot a bejáratba. Bentről már jópofa, de belépve elég zavaró, hogy megszünt a klasszikus beérkezés lehetősége. A faborítások és a bőrkárpitozás viszont megújult és fiatalodott kicsit a hangulat is. A kínálatban több a főétel mint korábban. És a kávékínálat is változott.
Kár viszont hogy a törzsgárda teljesen lecserélődött.
süti beállítások módosítása