Margit híd díszpótlás - index.hu nyomán
2010. szeptember 16. írta: városjáró

Margit híd díszpótlás - index.hu nyomán

Októberben kapcsolják össze a szétvágott Margit hidat


Visszakerülnek a régi díszes címerek, az eredeti, párizsi mintára öntött lámpaoszlopok, s a háborúban elpusztult díszes korlátokat is újraöntik. A hídfők aluljáróit ismét a kisföldalattiéhoz hasonló Zsolnay-csempék fogják díszíteni.

Mint azt Wild László, a felújítás építész-történésze elmondta, a Margit híd szépsége 1936-ban érte el a csúcspontját, ezt az állapotot próbálják majd visszaállítani. Az egykori állapotnak megfelelően újjáépítik a középpillér mellvédjeit, ide visszakerülnek az egykori sárkánydísszel ellátott oszlopok, obeliszkek is. A középpilléren újra látható lesz a magyar történelmi középcímer és a parlamentihez hasonló kőpárnára ültetett korona is.



fotó: index.hu
 

Nagyon jóóóóóó! Reménykeltő!

Jó pár éve pár baráttal a szigetcsúcs menti apályos Duna-mederből kibányásztunk egy tűzcsapnak tűnő, ám annál jóval nagyobb és nehezebb vasdarabot. Mint kiderült, a híd pilléreinek tetején álló valamikori obeliszkek egyik szárnyasgriff kandeláberfejét. Sajnos az akkor megkeresett szakemberek, városvédők, újságírók, hobbisták nem mutattak semmifajta érdeklődést a lelet iránt - hiába próbáltuk jó helyre jutattani azt. Hosszú szervezgetés után végül, ha minden igaz, a griff egy Dohány utcai restaurátorhoz került. Aki viszont a legutolsó információk szerint időközben elhunyt - és sajnos az is, akinek közreműködésével hozzá eljutott. Így az eredeti - 1876-os díszítőelem - minden valószínűség szerint örökre eltűnt a budapesti hídépítés-történet lelettárából.

Az index cikke szerint azonban helyreállítják a híd egykori díszitését, így a valamikori obeliszkeket és azok kandelábereit is. Kívánjuk és őszintén reméljük, hogy az újraöntött díszítőelemek méltó módon idézzék majd meg a Margit híd eredeti nagyívű stílusát!

 

 
fotó: városjáró 2003

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr542301690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.16. 22:57:11

Jó hír ez, még akkor is, ha rosszat is adtál mellé.

Reméljük, hogy tényleg jó munka lesz - hiszen jóval több idő kellett hozzá...

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2010.09.17. 13:51:18

A HÉV-Villamos aluljáróra lennék kíváncsi, már látszik a képen alul, hogy milyen Zsolnai lesz, de engem az is érdekelnek milyen "térrendszer" lesz.

Erről tud valaki valamit?

üdv

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.09.17. 18:37:14

Szép lehetett ez a dísz fénykorában.
süti beállítások módosítása