Újfőutca utcabútor prototipusok
2010. február 18. írta: városjáró

Újfőutca utcabútor prototipusok


Tegnap sajtótájékoztatón számolt be az V. kerület vezetése a készülő Főutcaprojekt aktuális állásáról (1-2). Ismét alhangzottak a már tucadszor ismételt lózungok, büszkélkedtek egy sornyit az európaegyetlen(nek álmodott) majdani Szabadság téri szőkőkúttal, és bemutatták végre a várhatóan kihelyezésre kerülő utcabútorok prototipusainak egyikét-másikát is. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

A (kissé ámátőr jellegű) sajtófotókért és a (továbbra sem naprakész) látványtervekért "köszönet" a 10 hónapos késést is csak megsürgetésre leküzdő belvárosi sajtóosztály munkatársainak.

Íme a felfénylő jövő:

 
Túrkászásmentes kuka
 


Kerékpárkarika
 


Pollerek (a hegyük talán világítani is képes majd)
 


Ergónómiai pad karfával és politikussal

 


Ergonómiai pad karfa- és politikusmentesen
 


Szőkőkút modell - bávatag
 


Szőkőkút modell - makro 

 


Szőkőkút modell - totál
 


Rajzolt kandeláber - terv


Sajtóanyagos pad látványterv - meg nem valósuló elemmel



Sajtóanyagos kuka- és bringatartó látványterv - meg nem valósuló elemekkel

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr711769446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.02.19. 08:06:26

És igen, ott vagyok :) Természetesen palmtopot buzizva (abba jegyzeteltem)

pösti 2010.02.19. 16:47:54

Ha már az autós közlekedést nem lehetett felszámolni -noha a felújítás alatt kiderült,hogy ez "kibírható" lenne (sebaj majd 20 év múlva)-legalább a parkolást kellett volna ténylegesen száműzni (max a szükséges minimumot beiktatni)...
Így csak egy újabb Ráday...

pösti 2010.02.19. 16:49:04

Az utcabútorokról meg vagy jót vagy semmit...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.19. 17:44:39

Tudom, hogy én folyton csak a tudatlan játszom, de létezik már egy végleges közlekedés áramlási tervrajz? Nem olyan, amin a nagy P betűket utólag prossal áthúzták, mert nem épült helyükre egyetlen mélygarázs sem... Hanem olyan ami az áprilistól élő forgalmi irányokat mutatja.
Aki tud (ONLINE!) ilyet, jelezze!
Thx

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.02.19. 19:22:26

ezek a kandeláberes látványtervek tényleg kemények :)

a képen pedig amelyiken dá a palmtopot buzizza ott egy ember megpróbálja elvarázsolni rogánt?

Kétkedő · http://egypar.blog.hu/ 2010.02.20. 13:25:33

Ebbe a lopakodó F–117 Nighthawk, illetve róka kinézetű kukába bepakolni sem lehet annyira könnyű. Kiüríteni hogy fogják? A pad egész jónak tűnik, van karfa! Végre valóban utcabútor lehet az utcabútor.

mangorlo 2010.03.02. 23:58:07

mintha kihegyezett karok lennenek beszurva a foldbe, majd ha lesz sok baleset jo penzert kicserelik. a demszky karok olyanok amilyenek de van tetejukon gomb. a tobbi cucc jo bicos is, de a szokokut az nagyon kafa

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.05. 22:59:01

@mangorlo: Élőben annyira nem veszélyesek. Belül üregesek. Szerintem ha nekik megy egy autó, elhajlanak majd - de talán az ütközési energiát is elvezetik. Csak tudnám, hol fognak ezek leddel világítani?! Mert az Okt. 6. utcán már kintlévő oszlopkon egy darab Led csík sincs (és nem is lesz, ahogy megnéztem). Viszont a Szabadság téri kövezés és szökőkút kezd formát ölteni. Egységnyi területen ez lesz a negyedik burkolat- és kandeláberstílus. Eszem-faszom megáll!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.13. 16:45:52

Újabb terepszemle, újabb érthetetlenség!
Konkrétan azt a burkolati katyvaszt nem értem továbbra sem, ami a Kecskeméti utcánál fogadja a járókelőket. Volt eddig egy viszonylag érthető koncepció a járdák és az úttest vizuális elválasztására - mészkő-gránit alkalmazásával. Erre mit látni végül? Hogy szétcseszik az egészet azzal, hogy a mészkő járdasávba rendszertelen gránitcsíkokat visznek, az útkeresztezéseknél pedig ad hoc sávokban folyatják össze a kettőt. Ilyen az egész placc az Egyetem téren meg a Kecskemétiben is. Ráadádsul az egészet megfejelik érthetetlen szintezési különbségekkel is. Gondolok itt a Papnövelde, Szerb, Királyi Pál utcák feléig tartó "hagyományos" járdaszegély-úttest viszony és az azt felváltó egybeútfelületek váltakozásira. MINEK?!

És hát a Petőfi S. utcai padok... Ahogy szépen le vannak téve két ferde poller közé, alig fél méterre a parkolósávtól, arccal az úttest felé... Komolyan innovatív! (Se!)

A spontán kirakott közlekedési táblaoszlopok ócska horganycsöveiről meg aztán már tényleg ne is szóljunk, mert csak szétvet tőle az ideg! Ez volna a vizuális egység, az innovatív városarculat? Ez?! Ez kérem a messzebűzlő gyagyi!

Viszont ha már ennyi pad meg dizájnkuka készült, akkor dobhatnának Cselóék pár darabot végre a Vörösmarty térre is. Mert ott konkrétan egy darab sincs belőlük jelenleg.
Vagy az már nem "tervezési terület"? Arra már lehet magasról tenni? Azt oldja meg más?!
süti beállítások módosítása