Margit híd budai hétfő
2009. december 15. írta: városjáró

Margit híd budai hétfő

Az alábbi levelet két hete küldtem el a Főváros Közlekedési Ügyosztályának. Elolvasták, de azóta sem érkezett válasz. Remélem, hamarosan fog.


Tisztelt Ügyosztály!

Segítségüket szeretném kérni a Margit híd budai hídfőjének gyalogosközlekedése ügyében.
Szeretném javasolni, hogy a Margit híd felújítása alatt ideiglenes jelleggel telepítsenek felszíni gyalogátkelőket (zebrákat) a Margit krt elejének két oldala (Germanus park / Lipthay utca, vagy a Frankel Leó utca két oldala) és a villamosmegállók peronjai közé. Azt a fajta könnyen felfesthető sárga színű burkolati jelet, ami ilyen ideiglenes esetekben szokásos. Elképzelhető, hogy a hídépítési munkálatok miatt ennek helye esetleg változhat, de felfestésükkel mégis rendezettebbé, biztonságosabbá, s nem utolsó sorban akadálymentessé válhatna a már most is létező, de még "szabályozatlan" felszíni gyalogosáramlás.
A beruházás anyagi vonzata elhanyagolható. Pusztán néhány U-korlátelem kiemelését és sárga útburkolati jelek felhordását teszi szükségessé.

Javalslatom megvalósításában bízva várom válaszukat.

Köszönettel:
Városjáró

Ui: Kérem Önöklet, hogy amennyiben a jelzett javaslat nem az Önök hatáskörébe tartozik, küldjék azt tovább a megfelelő ügyosztály / hivatal felé, és erről tájékoztatni szíveskedjenek.

 

Igazán friss Update (11:00) !
Megérkezett a Főváros válasza. Hoztak is ajándékot,
 meg nem is.
De talán mégis könnyebé válhat a gyalogos lét - már rövidtávon is.

 

Tisztelt Városjáró (név)!

 

Kézhez vettük a Margit híd felújításával kapcsolatos e-mailjét.

 

A gyalogátkelőhelyek kijelölése – még az ideiglenes, sárga kivitelűé is – a Nemzeti Közlekedési Hatóság helykijelölő határozatához kötött. A gyalogátkelőhely kijelölése során a jogszabályban előírt feltételeket (láthatóság, megvilágítás, csatlakozó járda szegélyének 0-2 cm magasságúra történő csökkentése) biztosítani kell.

 

A Margit híd budai hídfőjénél a villamos peronsziget a Combino villamosokhoz alakítva megemelésre került, így a mellette lévő útpályánál a szegélymagasság 25 cm. Ennek következtében ideiglenes kijelölt gyalogátkelőhely létesítésére jelenleg nincs lehetőségünk.

 

A Margit híd átépítéséhez kapcsolódóan a Frankel Leó utcánál létesül majd felszíni, jelzőlámpával szabályozott kijelölt gyalogátkelőhely, azonban erre csak 2010 őszén kerül sor előreláthatólag.

 

A 2009. december 11-én megtartott helyszíni bejáráson azonban a munkaterületek figyelembe vételével felkértük a kivitelezőt a Frankel Leó utcai és a Lipthay utcai torkolatban is hajlított csőkorlátok ideiglenes eltávolítására, így könnyebbé válik a jelenleg is meglévő felszíni gyalogos közlekedés. A kijelölt gyalogátkelőhely hiánya ez esetben álláspontunk szerint nem okoz számottevő forgalombiztonsági problémát, mivel a gyalogosok által keresztezett útpályákon csak az építési, BKV és kerékpáros forgalom jelenhet meg.

 

Kérjük válaszunk megértő elfogadását.

 


Tisztelettel
Sz.G.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr581599139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2009.12.15. 10:43:15

Hát nekem megmondom őszintén nem nagyon hiányzik a zebra ott, szökőévente elmegy ott egy busz, azon túl forgalom nincs. A korlátokat sok helyen már szorgos kezek eltávolították, nem biztos, hogy a gyalogos forgalom akadálymentesítésének céljából.

Egy viszont nagyon bosszant, még pedig az hogy a múlt héten a villamosmegálló és a szemközt levő Match üzletet választották le 2 méter magas kerítéssel, látszólag teljesen ok nélkül. Ezt magyarázza meg nekem valaki hogy miért kellett.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.12.15. 10:56:30

Gondolom felvonulási területnek sajátították ki. De azóta nem lehet ott átslisszolni a Vidra utca felé. Ezért mondom, hogy kéne egy zebra valahová mégis.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2009.12.15. 11:06:05

Hát de akkor vonuljanak fel....de nem vonulnak, ráadásul ha jól láttam mindkét oldalon nyitott az elzárás....ha meg teszem azt zebra lenne ott, sztem simán rátették volna kordont és kész, ugyanúgy nem tudsz átmenni.

Nem vagyok fideszes 2009.12.15. 12:49:50

A hivatalban, izé, a Hivatalban megint beizzították a bullshit-generátort. Értelmes választ várni tőlük naívitás volt.

Puncskocka 2009.12.15. 16:06:38

legalább válaszoltak, legalább.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.12.16. 08:54:49

tökre jó, csak közben (a pesti hídfő kapcsán) arra gondoltam, hogy minek zebra, ha nincs autósforgalom?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.12.16. 10:25:29

@solaitid: Egyfelől felújítási/áruszállítási forgalom van. Másfelől szerintem jobb ha a gyalogosok rendezett körülmények között kelhetnek át, mintha csak ad hoc. A pesti résszel nem foglalkoztam. Ott a villamosmegálló keleti végében van zebra. Budán nincs.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.12.16. 16:28:33

@városjáró: én pont ezt bírom a mostani helyzetben, hogy mindenfele lehet menni. minek egy szűk folyósóra szorítani a gyalogosokat, ha pont most lehet szabadon közlekedni? vagy vegye körbe zebra a megállót végig.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.12.16. 17:07:58

@solaitid: Jó, hát te mindig a szabadosság híve voltál. De talán a többség nem.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.12.16. 17:27:56

@városjáró: én most itt csak arról beszélek, hogy mióta nincs forgalom, a jászain senki sem használja az aluljárót.

Vaandor 2009.12.16. 17:50:36

Szerintem korrekt.
Az tényleg furcsa, hogy még ideiglenes zebránál sincs kivétel a szegélysüllyesztés alól. De ha ez így van, akkor tényleg a lehetőségekhez képest legkorrektebb válasz és válaszlépés ez. (Egy nagyon jó kezdeményezésre!)

Ami engem kicsit zavar: A hídfők környékén a bringás forgalom meg-nem-oldása. Az egy dolog, hogy a hídon a járdán és tolva. De a híd előtt és után?

Pesten mintha kétirányú bringautat próbáltak volna kialakítani a levezető sávokból: még nem láttam, hogy azt Buda felé használnák, inkább a villamosmegálló után sorolnak át balra.
Ugyanakkor Budán kerítések akadályozzák meg az azonnali visszasorolást jobbra. Itt tehát tényleg kétirányú lett a déli sávok forgalma - csak ez pont szabályozatlanul.

Szóval fura.
(Ritkán járok arra, nem kizárt, hogy amiket írok, már nem is úgy vannak.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.12.16. 19:59:08

@solaitid: Valóban. De szerintem ott is szükség lehetne egy zebrára - mert én a rendzett közlekedési viszonyok híve vagyok. Ám ha az "itt és most lehetetlen" akkor legalább a zöld korlátok kiszedése lenne indokolt. Úgyhogy igazad van. Meg is írom következő kérvényként.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.01.15. 11:41:22

Leszerelték a zavaró korlátokat. Így mind Pesten, mind Budán könnyebbé vált a gyalogosáramlás a megállóknál. Köszönet érte!
süti beállítások módosítása