A "Budapest Korzó" beint! - nyilt levél a Studio Metropolitana-nak
2009. október 15. írta: városjáró

A "Budapest Korzó" beint! - nyilt levél a Studio Metropolitana-nak


Drótpostával érkezett!



A Budapest Korzó csapatát megkereste a Studio Metropolitana, hogy vegyenek részt az "Erzsi és Józsi" - Városrészek találkozása Utcafesztiválon. Szervezetünk visszautasította a közreműködést, és nyílt levelet fogalmazott meg ennek okairól.

A város múltjával, jelenével, vagy jövőjével foglalkozó bloggerként úgy gondoltuk, hogy levelünk érdeklődésére tarthat számot. Amennyiben egyetért indokainkkal, vagy esetleg nem ért egyet velük, kérjük, terjessze ezt a levelet, manifesztóként, vagy vitaindítóként.

Köszönettel: a Budapest Korzó csapata

 A Városjáró Blog egyetért a megfogalmazottakkal.
Örömmel vállalja a nyílt levél széleskörű közzétételét!

Tisztelt Studio Metropolitana!


A Budapest Korzó nyílt levéllel fordul Önökhöz. Felkértek bennünket, hogy vegyünk részt az "Erzsi és Józsi" - Városrészek találkozása Utcafesztiválon. A Budapest Korzó úgy döntött, hogy nem vesz részt az akcióban. Indokainkat ezen nyílt levél segítségével szeretnénk ismertetni.

A Budapest Korzó úgy gondolja, hogy

...drasztikus forgalomcsökkentés nélkül nem lesz érdemi változás a Rákóczi út helyzetében. Tudjuk, hogy a Rákóczi út újraélesztésének egyik fontos eleme a kiskereskedelem revitalizációja, de forgalomcsökkentés nélkül ez nem valósulhat meg. Legalább a rendezvény napjára indokolt lett volna a Rákóczi út lezárása az átmenő forgalom elől. Ennek hiányában a zaj- és levegőszennyezés magát a rendezvényt is élvezhetetlenné (és életveszélyessé) teszi.

...ha "a Rákóczi úti kiskereskedők egy része kijön árulni a Blaha Lujza téri sátrakba, egy része kedvezményt ad aznapra", az nem lendítené fel a forgalmukat. Inkább az, ha helyben maradhatnak - miért menjenek a Blahára, ha egyszer van boltjuk, és azt szeretnék, hogy az emberek ott vásároljanak náluk? Sokkal inkább fellendíti a kiskereskedelmi forgalmat, ha a boltok nyitva vannak és az emberek el is tudnak jutni oda, például sétálni lehet az utcán, át lehet kelni a zebrákon, ha meglátnak egy boltot a túloldalon, biciklitárolók vannak kihelyezve a boltok elé, akadálymentesített bejáratok (és járdák) vannak. A kiskereskedők Blaha Lujza térre való kicsalogatása egyértelmű beismerése a Rákóczi út és vele együtt a kiskereskedelem halálának! A Blaha Lujza téren ugye megközelíthetőek lesznek a boltok, mert a busszal, villamossal, metróval érkezők - azaz a gyalogosan közlekedők - megfordulnak itt, ám ez a momentum éppen a kereskedők egy helyre gyűjtésével "plázásít", ami köztudottan a kiskereskedelem halála.

...a Rákóczi út járdájára festendő bicikliút ötlete nagyon rossz üzenet a városi kerékpározás jövőjét nézve, hiszen tovább erősíti a létező gyalogos-kerékpáros konfliktust, és megerősít egy elavult szemléletet, amely a kerékpárt nem járműként kezeli. Továbbá figyelmen kívül hagyja, hogy a fenntartható és kerékpárosbarát város legfontosabb feltétele a motorizált forgalom csillapítása.

..."a Bike and Roll biciklis kocsmatúra" elnevezése nem szerencsés, mivel ráerősít a sztereotípiákra, hogy a kerékpárosok ittasan tekernek.

...a SMArt You street art pályázat és a graffitimentesítő akció együttes szerepeltetése a programban abszurd.

...a Rákóczi út tematikája jelenleg hatsávos autópálya. Amíg ez az autópálya ott van, addig más téma nem fér el.


Üdvözlettel:
a Budapest Korzó csapat
www.budapestkorzo.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr341451977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pösti 2009.10.16. 13:24:00

A "kiáltvány" nagy része valóban jogos kritika,de ez az esemény-noha felülről(SM)jön-jó alkalom lenne,hogy a fenti érvek nagyobb publicitást kapjanak(valami kreatív és provokatív:)),ezért kicsit furcsa ez a dacos sértődöttség...

szciklon 2009.10.16. 20:24:05

@pösti: Kreatív és provokatív?! Ki és kivel szemben? Ez egy fővárosi szervezésű esemény. (Szerintem nem túl fair elmenni meghívottként egy rendezvényre, majd belülről meghekkelni, bár őszintén szólva ez az ötlet is felmerült :-))) )

Alízium · http://minerva-szki.hu/szakkepzesek/ujsagiro-1.php 2009.10.26. 15:24:54

Ez a rendezvény értelmetlen ebben a formában Az észrevételek jogosak. Arra lennék kíváncsi, hogy sikerült végül?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.10.28. 13:56:53

@megállnék egy szóra:
Évek óta hiába firtatom, hallgatnak róla az illetékesek, hogy kiknek a tulajdonában is állnak a belvárosi üzlethelyiségek? Pedig ennek ismeretében már csak egy lépés lenne megtudni, mekkorák is a bérleti díjak - melyek mindennél pregnánsabban befolyásolják a helyi kiskereskedelmet. Egyet tudni: a Semmelweis utcai volt Expressz Utazási Iroda helyisége az V. kerületé, és a bezárásakor érvényes bérleti havidíja 1 millió 500 ezer forint volt. Ezt becsületes vállakozás kitermelni nem tudja. Innentől firtassák csak naivan a Főváros fizetett bércivilei (SM) a kiskereskedelem elsivárosodásának kérdését. Hamis lesz minden eredményük...

megállnék egy szóra 2009.10.29. 00:34:52

@városjáró:
A Kossuth Lajos utcáról:
"Városi főutca típusú
szerepeik azonban a motorizáció térhódítása óta jelentős mértékben
háttérbe szorultak és ez hozzájárult ahhoz a folyamathoz, ami
– különösen a Károly körút és a Vámház körút mentén – a
kereskedelmi színvonal látványos esését, a Kossuth Lajos utca
mentén bezárt üzletek sokaságát eredményezte. [...] Külföldi és hazai tapasztalatok egyaránt azt igazolják, hogy a
forgalmi és kereskedelmi funkciót egyaránt hordozó, nagy
áteresztő képességű utcákon a kereskedelem működőképességét
a nagy megálló sűrűségű felszíni tömegközlekedés, a széles,
jelentős gyalogosforgalom biztonságos bonyolítására alkalmas
attraktív, karakteres gyalogosfelületek és a rövid idejű parkolás
lehetősége egyaránt javítják."
Lásd. az általad is már hivatkozott bpportal.mavinformatika.hu/bp-portal/bpszive_akcioterv.pdf webhelyet

Ezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy tuti nem csak a bérleti díjak miatt ürültek ki az üzletek.
Gondolom a belváros többi részén is hasonló bérleti díjakat határoznak meg a tulajdonosok és a bérlők mégsem zárnak be.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.10.29. 08:27:04

@megállnék egy szóra:
Röviden válaszolva: is. Bővebben válaszolva, nagyon is fontos kérdés a bérleti díj. Nem csak világmárkákra van szüksége egy városnak. Még egy belvárosnak sem. Mit számít ugyanis, hogy 500 ezerért lehet táskát vásárolni, ha a zippzáras megélni képtelen! Szánalmas álomkergetés kizárólag prémiumszegmens boltok és kávézók sorára gyúrni. Ettől még nem lesz komfortosabb a helyiek élete. Érdemes persze elmerengeni a hazai (kis)kereskedelem működésén is. Nem nomrális trendek szerint működik ugyanis. A kiegésztő termékek forgalmazása kvázi megszünt. Csakis újat és drágát érdemes forgalmazniuk a boltoknak - abból tudnak ugyanis megélni (talán). Hamarabb tudsz 80 ezerért aranygyűrűt venni, mint az elszakadt óraszíjad helyett egy másikat. De a választék biztosításával is gondok vannak. A széles szortiment csak az első napokban biztos. Utána gyakran már csak a resztli jut. A termékskála is sokkal kisebb, mint mondjuk Bécsben, vagy Prágában. Közérttől a lámpaboltokig, bútortól az tévékig. Elpártolnak az ilyen üzletektől a vásárlók? Naná! Ennek oka persze már mélyebbre vezet, mint hogy megállhatunk-e a bolt előtt, vagy hogy kié az adott üzlethelyiség.

A linkre viszont ne hivatkozzunk túlzottan. Én is csak kínomban tettem...
süti beállítások módosítása