Szánalmas kereskedőutca - avagy lezüllesztett Rákóczi út
2008. március 26. írta: városjáró

Szánalmas kereskedőutca - avagy lezüllesztett Rákóczi út


Ágy alá gyaláz a plázaláz


Hírszerző cikk anno 2007
Világgazdaság cikke
Koós Miklós írása 

Nem tudok nem politizálni, amikor ez a téma felmerül. Ugyanis mostanság ugyanazon urbanisták, városfejlesztők és politikusok kezdik zengeni nekünk belvárosrehabilitációs dalaikat, akik annak idején szűrés nélkül eresztették rá Budapestre a belvárosgyilkos plázákat.

A Ferenciek - Keleti pu. tengelyen a gengszter  rendszerváltáskor  7 db Centrum Áruház volt (emlékezzünk meg a messzehíres Textilházról is) és vagy féltucat RuBolt szaküzlet - a köztes Alkalmikat és Triálokat nem is számolva. Ha ezeket az óriási kereskedelmi területtel bíró áruházakat és szaküzleteket segítve terelte volna az akkori városvezetés (amely, ne feledjük, szinte azonos a jelenlegivel), akkor a privatizációjuk ellenére - vagy tán épp annak eredményeképp - versenyképesek maradhattak volna, sőt fejlődésnek is indulhattak volna. Ezzel szemben nem, hogy nem segítették a még meglévő üzletláncok tulajdonosait az akkori város- és kerületvezetők, inkább korlátlanul teret engedtek a piac-szipkázó plázák térhódításának amikor kiszolgálatlanul hagyták a motorizáció előretörése miatt megváltózó vásárlói igényeket.

Elvileg messze volt oda a Pólus, a Duna Pláza, vagy a budai Mammut, ám a létező konkurencia kinyíratásával egyenessé válhatott az út számukra. Még az utolsó utáni pillanatban is úgy nyilatkozott például a VII. kerület akkori alpolgármestere (aki ma is az!), hogy szerinte nekik, kerületvezetőknek, nem feladatuk a kereskedelem orientálása - oldja meg azt a piac. Így züllhetett le mai szinvonaltalanságára a Kossuth L. és Rákóczi út kereskedelme. Még ha két-három könyváruház meg is tudott honosodni a romok helyén.

Az útvonal homlokzatainak tekintetében pedig megintcsak nem megkerülhető a kerületvezetők felelőssége. Miért nem segíti vajon Erzsébetváros még azt a kevés, túlélni képes boltost sem, akik valamiféleképp, de felújítanák üzletportáljaikat? Hogyan engedhető meg például épp a néhai Lottó Áruház esetében, hogy egy renoválást követően ugyanazon műkőlapos burkolat kerülhessen vissza a homlokzatára, amely évtizedek óta elcsúfította azt?!

Persze egy olyan kerülettől, melynek saját Polgármeteri Hivatali bejárata is lassan egy évtizede ketarcú... sok jót elvárni csacskaság.

 

Rákoczi út - Lottó Áruház
Fotók: retronom.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr55396862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása