NEM!
2008. szeptember 19. írta: városjáró

NEM!

Az elmúlt napokban többen is javasolták, hogy ha ennyire nem vagyok kibékülve a budapesti civiliáda hatékonyságával, alakítsak én is egy szervezetet. Kézenfekvő ötletnek tűnt… Ám én mégis azt mondtam: NEM!

Nem, mert nem akarok a Főkert helyett fát ültetni. Nem akarok a BKV helyett pontosan és tisztán futó járatokat üzemeltetni. Nem akarok a Csatornázási Művek helyett árkot tisztítani, fedlapot cserélni. Nem akarok az FKF helyett utat takarítani, zebrát festeni, korlátot javítani. Sem pedig az ifjúságvédelmisek helyett átnevelni a magukat a street art képviselőinek hazudó vandálokat.
 
Nem akarok civil mozgalmakat indítani törött lépcsőlapok cseréjére, csordultig telt utcai szemétedények üríttetésére, járdaszélekre hányt hókupacok elszállítására.
Nem akarom megtanítani az útkaparókat utat kaparni, a harangozót harangozni, a kertészt locsolni, a péket sütni, az orvost gyógyítnai és a közterület-felügyelőt bírságolni.
NEM és NEM!
Csak azt akarom, hogy mindezen személyek, intézmények és hivatalok végezzék végre el azokat a feladataikat, melyekre leszerződtek velük, s melyek elvégzésére ők szerződtek a Várossal - legyenek akár a legapróbb fogaskerekei is ennek a gépezetnek, vagy maguk a GÉP - melyet egy szóval úgy nevezhetünk: városüzemeltetés.
 
Lehet hogy naiv vagyok ilyen elvárásokkal. De hiszem, s tudom: a hiba nem az én készülékemben van.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr80670695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Álmos 2008.09.20. 01:06:00

Ne is. Ne csinálj semmit. Úgy lesz az jó.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.20. 11:19:23

Barátocskám, azzal hogy a polgárok a bruttó fizetéseik után annak felét átadják az államnak, azzal hogy az ingatlanaik után, melyben élnek, kommunális adót fizetnek az önkormányzatoknak, azzal, hogy a gépkocsijaik után súlyadót-reg.adót-átírási illetéket fizetnek ide is-oda is, azzal hogy vállalkozásaik után iparűzési adót kérnek tőlük, máris mindent, de mindent megtettek azért, hogy a városuk, melyben élnek MŰKÖDJÖN! Nem civil szervezetek tartják életben ezt a gépezetet, hanem azok a hivatalok, közintézmények és közvállallatok, melyekről beszéltem. Igazán sajnálnám, ha szemellenzős sapkád alól nem látnád a Napot!

Eboue 2008.09.21. 01:39:03

OFF
ez a videó elég kemény a falfirkás BIA-a eksönről.
Mivel nem voltam ott, kiváncsi vagyok, hogy mennyire reprezentálja a videó az ott történteket.
hvg.hu/itthon/20080920_video_budapest_grafittimentes.aspx
Szóval mit szóltok?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.21. 09:40:12

Eboue, köszi a videt! A kisfilm tökéletesen adja vissza zt, ami a Jászaion történt. Meg az egész akció civiségét - s ezáltali őszinteségét.
Kifordított jószándék rulez!

Kuruttya 2008.09.27. 15:59:43

Kambekk, akkor ezek szerint a város tökéletesen működik, felesleges lenne bármit is csinálni. De ha ez így van, miért téped itt a szádat, hogy szar az egész..?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.27. 20:37:29

Tökéletesen csak kéne neki működnie, de nem műküdik... Noha minden feltétel adott hozzá. Épp ezért nem helyettük végzett civilmunka kell ide, hanem tökös számonkérés. Ezért tépem a számat - ha úgytetszik.

De érted te ezt szerintem, csak szívatósat játszasz.

Garay Klára 2017.08.04. 20:14:02

Abszolut igazat adok neked! Nekem is ajánlgatják, hogy hozzam létre a Városliget baratai civil szervezetet és alkkor majd komolyan vesz a hatóság. 1. Esze ágában sincs. 2. Az illegitim jogalkotásra ott az alkotmánybíróság, jó fizetésért. A Főkert zsebre teszi a pénzt az államtól, a szakembereket elküldi és semmihez nem értő közmunkásokat sétáltat az utcán és a gépész dolgozók láncfűrésszel és kosaras autóval gyógyítják a fákat... Nem valóban nem tartom normálisnak, hogy ezek ellen civil szervezettel kelljen harcolni. Lám, a Védegylet megfellebbezte a Kossuth téri fák kivágását. 2 év mulva az ügyészség kimondta, hogy ez törvénytelen volt. És? Most majd visszanő az 50 éves fasor?
IGENIS minden cég és mindenki tegye a dolgát, és akkor lesz mihez hozzáadni az állampolgári kezdeményezéseket.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.08.17. 13:28:01

@Garay Klára:
Pedig 9 éve, amikor ezt a posztot írtam, a városvezetés még nem volt ennyire konkrétan tolvaj és lakosságellenes, "csak" ostoba és beleszaró. De a károkozás ezzel már akkor elkezdődött sajnos.
süti beállítások módosítása