Jókai téri fá(c)k
2012. november 07. írta: városjáró

Jókai téri fá(c)k

Érdekes parkfejlesztésbe botlottunk a Jókai téren. A tér nyárfáit az elmúlt héten legallyazták, többet közülük ki is vágtak - szó szerint lelombozóvá téve a hangulatot. A kertészek talán abban bíznak, hogy a meghagyott egyedek tavasszal kisarjadnak majd? Nem tudni. Mindenesetre elég ijesztően néz ki így a tér meghagyott fasora. Eközben persze ültettek pár új cserjét és három-négy csavart tuját is a térre, valamint egy provizórikus fakorláttal is elkezdték körberakni a területet - de mindez a Jókai tér lehangoltságán és ápolatlanságán vajmi keveset javít.

jo arch1_1.jpg
2006
(fotó: http://www.cybergreg.hu/jokaiter/)

 

jo4.jpg
2012  (fotó: városjáró blog)

Az önkormányzat ráadásul úgy látott neki a fák kivágásának és a zöldfelület megrendszabályozásának, hogy azt sehol sem publikálta, arról előtájékoztatást nem adott ki. A dolog azért is érdekes, mert a hivatal mai képviselői ellenzéki korszakukban erősen szívükön viselték a tér fáinak sorsát. S bár az azóta eltelt majd' egy évtizedben akadt a fákkal némi gondazért kíváncsiak lennénk rá, mi állhat vajon e drasztikus fapusztítás mögött? S mit gondolnak a témáról a fák kivágása ellen egykoron odakötöztetéssel is demonstráló politikusok?

Rajtunk nem múlik. Megkérdezzük. Amint befut a válasz, közzétesszük!

Addig is beszéljenek a képek:


U P D A T E  !

Képriport a drasztikus gallyazásról:
http://www.euroastra.info/node/65733

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr534894435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi Kacsa 2012.11.07. 19:04:47

A fák károsak ősszel! Hullajtják a levelüket! Ki kell vágni, és akkor nem kell hetekig sepregetni ott! A hinta körüli gumi(?)kockák is károsak! Nem kell pótolni, előbb-utóbb elfogynak.

Kicsi Kacsa 2012.11.07. 19:06:33

Hinta is káros! Tűzre vele!

Rocko- 2012.11.07. 19:16:25

kísértetiesen emlékeztet az évekkel ezelőtt a szabadkikötő úton elkövetett "városrendezésre".
gyk.: ez volt: criticalmass.hu/files/csepel_szabadkikoto_ut2008.jpg
ez lett: csepel.info/wp-content/uploads/weiss-manfr%C3%A9d-%C3%BAt.jpg

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.11.07. 19:37:42

A választ Hassay Zsófiától és Illés Zoltántól várjuk!

allegretto23 2012.11.08. 08:04:54

Illés úr gondolom azóta már túljutott az ötödikes Élővilág tankönyvön és megtudta azt, amit azelőtt nem tudott, -de azok a Jókai tériek, akik nem az önkormi színét nézték, meg hogy hisztizni lehessen egy kicsit a szocik ellen persze már akkor is tudtak- hogy a rohadék nyárfa, amikor virágzik gyakorlatilag lakhatatlanná teszi a Jókai teret és környékét, mert az orron-szájon kívül még az ember gatyájába is jut a nyárfapölyhőből. Nem tudom elmondani milyen élvezetes kitakarítani pl a perzsából a mindenhová bejutó fehér kis szöszöket.

Esetleg tudja valaki melyik fideszközelinek van formára nyírt bokor- és fa biznice? Mert mindenhová ezeket ültetik mostanában... Mivel elég költséges fenntartani és nem is hosszú életűek ezek a műbokrok, nem nagyon tudok más okot elképzelni - esztétikai értéke finoman szólva megkérdőjelezhető- mint, hogy valakinek igen szép pénzt hoz ( továbbá: térkő biznice? szökőkút biznice? -az a másik két cucc, ami nélkülözhetetlen lett minden térfelújításkor)

Virt02 2012.11.08. 08:06:23

"A dolog azért is érdekes, mert a hivatal mai képviselői ellenzéki korszakukban erősen szívükön viselték a tér fáinak sorsát."

Akkor se a fákkal törődtek, vagy a kerülettel, vagy az ott élő emberekkel, csak azzal, hogy a saját karrierjüket építsék. Hiszen politikusok.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.08. 08:48:23

@Rocko-:

De legalább amiatt, hogy fa dőlt a sínekre, nem áll meg többet a HÉV.

Lebowskii 2012.11.08. 09:02:22

@városjáró: tőlük várhatod...
Terézváros Önkormányzattáól 5 hónapja nem kapok semmilyen visszajelzést a fejlesztési tervvel kapcsolatban, pedig a hivatalos mailcímökre írtam.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.08. 09:04:58

A képeket elnézve, a térről nem csak a fák tűntek el, eltűnt a térkő, a hinta, a rend, a tisztaság, ...

Rocko- 2012.11.08. 09:12:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: nem emlékszek ilyenre.
no meg ha volt is, nem kell egy egész fasort kiírtani hozzá, elég megvizsgálni a fákat hogy melyik milyen állapotban van.

károly szántana 2012.11.08. 09:19:56

A nyárfa gyorsan növö növény, 30-40 év után kifejezetten veszélyes tud lenni, amikor az elszáradt karvastagságú ágai letörnek, a kívülröl látszólag egészséges fa belül sok helyen bélkorhadt. Teljesen szokványos gyakorlat drasztikusan visszavágni öket. Én mondjuk biztos nem ültetnék egy darabot se, pont a fent említett szöszök miatt, amik szembe jutva gyulladást okozhatnak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.11.08. 10:32:36

@károly szántana: Én magam allergiás vagyok elég sok pollenfélére, de ez a szösz pont kimaradt nálam. Így engem - azon túl, hogy időnként valóban szöszöl - nem irritált soha a nyárfa. Viszont a nyári lombkoronája mindig is tetszett. Ellentétben a körúton is alkalmazott ostorfákkal, amik olyanok mintha a nyomorék folyondárok volnának... Nyeklenek-csuklanak az ágasbogaik. Leveleik mintha csak ragasztva volnának, lombképződésük kvázi nulla.

@Lebowskii: Egy hetet kapnak. Utána jön a személyes megkeresés.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.08. 11:02:41

Jól látszik, 2006-ban megcsinálhatták, aztán azóta le is szarták.

Fideszezni pedig itt marhaság, az a tér nem az uccsó 2 évében pusztult le, függetlenül attól, hogy ők sem foglalkoztak vele.

A kanadai nyárfákra pedig eleve fejpénzt tűznék ki, nem nagyon értem, kinek jutott ilyet eszébe városokba tenni.

Szerencsére itt nálunk a lakók szép sunyin az összeset kipusztították és más fákkal pótolták.

Jokkura 2012.11.08. 11:05:18

@városjáró: Sok sikert hozzá:) ,Én a VII. ker polgiházzal vagyok hasonló cipőben ,csak itt a romkocsma- pénzmosóda van terítéken.
Egyéként láttam és iszonyatos pusztítást végeztek ott a fanyesők,persze a csöves-hajléktalan csoport után...:) A Liszt Ferenc téren ,meg étteremesek az urak,amikor a szomrot újraformálta egy fa ( a vihar segítségével) ,akkor 4 hétig nem volt eltakarítva, mert a teraszok üzemeltetése ,fontosabb volt ,mint a balesetveszély elhárítása...
Éljen a narancsliget...

2012.11.08. 11:06:43

Egyesek ezt a helyet Rocktogon térnek hívják... ugyanis rendeszeresen ott alapoznak a bulira, illetve ott afteroznak. Talán le kéne keríteni meg őrbódét állítani rá nem?

...0 .. 0... · http://wece.blog.hu/ 2012.11.08. 11:11:35

de hát elindult a fejlesztés, csak nem látod, és kötekszel szokás(od) szerint
:)

lutria 2012.11.08. 13:45:04

Tegnap a mi utcánkban is kivágtak több egészséges,még mindig zöld levelű fát,lényegében csak az 5 évvel ezelőtt ültetett,max 10cm törzsátmérőjű csenevész fákat hagyták meg.
Csináltam pár darab előtte-utána fotót,nem igazán tetszett a noname- felirat nélküli járművekkel dolgozó favágóknak,pedig valszeg nem az ő felelősségük,hanem aki elrendelte a tarvágást.
10 éve még madárcsicsergésre ébredtem,volt a házunk előtt több jegenyefa,tele madarakkal,néha még mókus is,az egyiknek letört egy száraz ága-kivágták mind az öt fát.Pár év múlva ültettek helyettük tucatnyi vékonyka facsemetét,1 éven belül az 50%-uk kipusztult,azóta sem pótolták őket.Most kivágták a maradék por-hangfogó lombos fát,a madaraknak már nincs hová leszállni,fészket rakni...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.11.08. 18:39:09

@lutria: Ha átküldöd esetleg a képeket és a helyszínt, akkor közzétesszük! A fűnyíróelvet nem szeretjük mi sem!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.11.08. 23:23:27

@városjáró: Küldtem pár éve több anyagot ennél jóval barbárabb fairtásról a XIV. kerületben. Arról miért nem esett szó? Igaz, a Weinek úr volt ott a góré akkor…
@Anti Anyag: -nak ebben igaza van: a Jókai tér már 2010-ben olyan állapotban volt, hogy írtak is róla: a körülötte álló házak lakói (pl. ismerős, többgyermekes anya) messzire elkerülték, mivel a hajléktalanok vették birtokba - a "nappali-délutáni műszak" meg szétverte, szét sz@rta, stb…
A kerítás annyit ért, mint egy kalap… mert őrzés, az nem volt.
Nem tudom, nem a Hunyadi térről kellene-e inkább pár szót ejteni, ami szintén nem hibátlan, de alakulóban van. Még valami zene-kioszk szerüséget is felfedezni véltem - bár a rendelőből hazafelé menet elég sötét volt az építési terület.
Hogy a Jókain az a pár mutatóba megmaradt nyárfa milyen állapotban volt, azt nem tudom. Biztosan nem használt nekik a Verók alatti szobor körüli állvány- és színpadépítés sem :-P Akkor ugyan csak taposták, vastraverzeket vertek le és hasonlók… szóra sem érdemes :-P

HaTaczy 2012.11.10. 09:19:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Országállapot-kirakat
Senki nem szereti, ha a kirakat csicsái becsapják a tényleges készlet (/valós állapot) meghamisítása miatt.

HaTaczy 2012.11.10. 09:23:25

@doggfather: Gyorsuló világunk jövőképe, de még nem a Mad Max-kor, azt majd kicsit később fogjuk bemutatni, kedves nézelődő honfitársunk :)
Az idő nem áll meg, csak majd Ön a döbbenettől.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.11.11. 15:48:22

@városjáró: Bácskai utca a Róna utca - Nagy Lajos király útja között. Igaz, ültettek pár csenevész izét - de a jórész ok nélkül kivágott, vagy példátlan mértékben lecsupaszított fák helyén mikorra lesz majd árnyék és madárfészek?
Az utca lakóinak szerencséjére a kertekben és a közeli kis téren még megmaradt néhány oxigéntermelő klorofill működésű élőlény :-P

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.11.11. 23:26:07

@Mormogi Papa: Tuti beszéltünk róla annó? Én ennek a térségnek a faügyeire nem emlékszem :(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.11.12. 21:47:42

@városjáró: Írtam róla privatim - még tán fotókat is küldtem. Csak hát nem volt közös a "vadászterület" :-P
süti beállítások módosítása