Online fórum, online fogadóóra Budapest kerületi honlapjain
2010. február 09. írta: városjáró

Online fórum, online fogadóóra Budapest kerületi honlapjain

Budapet.hu - van ugyan fórumuk, de kizárólag civil szócséplés zajlik rajta. A Hivatal deklaráltan nem reagál a felmerülő kérdésekre.

I. kerület - semmi

II. kerület - semmit (tavaly nyárig volt fórumuk, de összpárti egyetértésben felszámolták)

III. kerület - semmi

IV. kerület - semmi

V. kerület - semmi

VI. kerület - valamikor üzemelt online polgármesteri fogadóóra, de mivel péntek délelőtt 10 órakor lehetett egyedül hozzászólni, értelemszerűen elhalt. A korrábbiak nem visszakereshetők.

VII. kerület - semmi. (Illetve a helyi MSZP futtat egy saját fórumot, de ez eléggé furcsa, mert egyszerre hivatali és egyszerre külsős fórum.)

VIII. kerület - semmi. (Illetve a helyi MSZP ott is futtat egy saját fórumot a fentihez hasonló kettősséggel - csakhogy ma már kisebbségben van a frakciójuk a kerületben, így gyakran béna kacsaként magyarázkodnak.)

IX. kerület - semmi

X. kerület - semmi

XI. kerület - pozitív kivétel. Van fórumuk.

XII. kerület - van ugyan fórumuk, de hol eltüntetik, hol visszaállítják. Gyakorlatilag élettelen, mivel a Hivatal nem reagál a bejegyzésekre.

XIII. kerület - semmit

XIV. kerület - pozitív kivétel. Van fórumuk Válaszol a Hivatal címszó alatt.

XV. kerület - semmi

XVI. kerület - semmi

XVII. kerület - semmi

XVIII. kerület - megújuló honlap. A polgármester online fogadóórát tart, melyre előzetesen is be lehet küldeni kérdéseket. Van új fórumuk is, bár a korábbi topikok eltűntek róla.

XIX. kerület - semmi

XX. kerület - pozitív kivétel. Van fórumuk.

XXI. kerület - semmi

XXII. kerület - semmi

XXIII. kerület - semmi
 

Igaz, a legtöbb helyen van mód elektronikus úton ügybejelntésre, de az messze nem egyenlő a nyilvánossággal, és nem tekinthető lakossági párbeszédnek sem. Mert miért is kellene minden egyes polgárnak privát levélben feltennie ad absurdum ugyanazt a kérdést, amikor nyilvános megvitatás esetén akár százak érdeklődését is ki lehetne egyszerre szolgálni? Miért teher még mindig választott képviselőinknek a számonkérhető párbeszéd folytatása, s miért elégszenek meg csupán a törvényi kötelezettségek legminimalistább kipipálásával?

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr331742477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kétkedő · http://egypar.blog.hu/ 2010.02.10. 12:38:52

Valahol érthető a dolog, névtelenül fórumozás/ blogolás :) az embert nem megfelelő stílus felé könnyen elcsábíthatja. Ha lenne valamilyen előzetes regisztráció név szerint, amit mondjuk nem is kötelező a nicknévként használni, csak az üzemeltető lát, talán életképes lehetne. Egyelőre maradnak az index fórumok és a blogok. :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.10. 13:46:35

@Kétkedő:
Pedig lenne rá megoldás, ha szeretnék.
Kezdve az SMS alapú visszaigazolástól, a név/címmel ellátot hozzászólások előírásáig. Vagy - mint ahogy az e-magyarországon ment - okmányirodai regisztrálással. Ennél persze jóval egyszerűbb lenne a nyílt üzemmód - (akár önkéntes) moderátorral, és egy hetes válaszadási kötelesség vállalással.

Csakhogye nem igazán szeretnék... Nálunk a II.-ban tuti nem! Hiába sejttették hónapogig az ellenkezőjét :(

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.02.10. 14:35:10

Pedig nem kell hozzá ilyen - elég egy jó fórummotor, és egy gyakorlott moderátor. Reghez kötött hsz, és ha olyan, lehet tiltani IP alapján, hiába regel újra.
Élő embert igényel a feladat, ennyi. Munkabér, amit meg lehet spórolni

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.06. 08:58:53

@Lesley:
De vajon miért spórolnak vele? Valószínűleg a beágyazódott magyar mutyizás miatt. Pontosabban amiatt, mert magukat átlagon felülnek vallják, akiknek a dolgai úgyis "maguktól" elintéződnek, ha kell. Amihez sosem szükséges végigjárniuk azt a kanosszát, amit egy átlagembereknek. Halvány fogalmuk nincs róla, mennyire fontos lenne nyitniuk az átlagemberek felé - mert ők egymás között baromira nyitottak (hisz mutyilandban "kéz kezet mos" alapon mindenki segít a másiknak, bebiztosítva a maga későbbi igényeit). Így saját szintjükön az ügyeik elintézéséhez nem kell tenniük semmit. Nekik nyal a fél világ. Az ügyfélszolga rögtön intézkedik, az engedélyező rögtön kiadja a pecsétes papírt, a hókotró rögtön felsózza a privátjárdát - és amilyen hülye a hentes, rögtön odaadja nekik a legszebb karajt.

Amíg ez bevett szokás maradhat, addig sajnos "meg kell őket dolgozni" a kommunikatívabbságért. De én inkább azt szeretném ha az efféle képviselők maguktól visszaszállnának közénk, mert a végén ők is csak por és hamu lesznek.

Vehicular cyclist 2010.03.14. 22:05:59

Zuglót jó példaként említetted, merthogy válaszolnak is. Hát, amint itt láthatod, igen csak módjával válaszolnak. De főleg a cselekvéssel (annak hiányával) van baj:

criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100314/dagonya-ii-mexikoi-korong-u-sarok#comment-332638

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.26. 20:00:24

Hmm, nem védem én ezt a here V.-ot, de ma a kerület lapján ez áll:
"Verók István, Terézváros polgármestere 2010. március 26-án 10.00 és 11.00 óra között on-line fogadóórát tart.
A megadott időpontban várjuk kérdéseiket!"

Mi több:
"Folytatódik a Terézvárosi Kabaré az E10-ben" - sic!
Esküszöm, nem én találtam ki!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.26. 21:12:04

@Mormogi Papa:
Hopp, erről lemaradtam. Két hete még tuti hogy csak a tavaly novemberi egytelen hozzászólás volt fenn. Semmi felhívás, hogy ma lesz újabb online.
Lám, nem is volt most se senki. Délelőtt 10-kor pénteken... Hülyék ezek.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.26. 21:36:12

Dehogy, csak ha nem tudnak róla, nincsenek kényes kérdések. A látszat a fontos...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.26. 23:49:08

@Mormogi Papa: Ja. Pedig elvileg tök jó egy ilyen nyilvános fórum. Mámint nekünk - ott élőknek, ott dolgozóknak, arra járóknak, budapestieknek. Elvileg.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.27. 14:30:56

@városjáró: Egyszer küldtem nekik egy javaslatot, hogy hogyan lehetne - viszonylag kevés költséggel: néhány útburkolati jel megváltoztatva felfestésével, 2x10 méter parkolóhely megszüntetésével és egy trolibuszmegálló áthelyezésével - sokkal "átjárhatóbbá" tenni a forgalmat az Izabella-Szondi(y)-Podmaniczky Bermuda-háromszögben. Ennek legalább négy éve, de válasz még nem jött...
(pedig csökkenteni lehetett volna - bikini-háromszög méretűre :-)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.27. 15:05:55

@Mormogi Papa: Ez hogyan lett volna pontosan? Most hirtelen nem látom át a helyszínt.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.28. 18:01:48

@városjáró: A helyszín az Izabella utcának a két másik közötti szakasza, ahol a maximum három (az is csak ott, ahol mindkét oldalon tilos a parkolás, de inkább csak 2,5) sávos utcában sikerült a két trolimegállót egy magasságba tenni az utca két oldalán. Ebből következik, hogy a Ferdinánd híd felé haladó autók közül legfeljebb 2 - 3 fér a troli elé (nem ritkán szabálytalan és veszélyes előzés következtében - és még mázlijuk van, ha találnak helyet az előzött troli előtt), a troli meg sokszor csak 3 lámpaváltás után tud beállni a megállóba, mert nem haladnak. Csúcsforgalomban ez 4 - 5 váltás is lehet...
Ha a dupla (!) megállót, ahová a hídrós is meg a Podmaniczkyről is jönnek trolik, áthelyeznék a Szondi közelébe egy külön sávba, akkor még az Izabelláról ott jobbra forduló kocsiknak is könnyebb lehetne a dolguk.
A Szondi sarkán meg a 73-as fordulásával van baj: "természetesen" a szembe közlekedők közül senki nem engedi be, így vagy akkor fordul, mikor már inkább piros a lámpája, mint sárga, vagy megvárja a következő zöldet, amikor megint nem engedik el - és akkor már az Andrássy felől jövő minden gépkocsi ott áll mögötte és szentségelnek... mert nincsen külön fordulósáv. Ha maximalisták akarnánk lenni, lehetne erre külön program is a közlekedési lámpában, "akár" troliérzékelővel is, hiszen itt már külön felsővezetéken van az áramszedője. És a XXI. században vagyunk, vagy mifene. Bár ez többször kétséges :-(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.28. 18:05:10

Bocsánat: hídrós = hídról.

(Persze tudom, az amcsi cég, akik a saját szakállukra a legparányibb esőtől is ... csúszós díszburkolatot csináltatták a saját székházuk elé a sarkon, nos ők talán nem örülnének, ha oda kerülne a megálló - meg néhány átszállónak is többet kellene gyalogolnia - de megfigyelésem szerint a forgalom jóval flottabbul mehetne.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.28. 22:42:20

@Mormogi Papa: Köszi a pontosítást. Kezdem átlátni a helyszínt. Az egymással szemben lévő megállók valóban szűkítik az átfolyást, de a Podma felé vezető sávnál van egy záróvonal. Tehát ha bent áll egy troli, akkor elvileg tilos kikerülni. A felüljárról érkezők és a Podmáról jobbra kisívben befordulók viszont külön belső sávban ki tudják kerülni a Csemege előtt megálló troli(ka)t. Szerintem, ha ez utóbbi megállót levinnék a Szondihoz, akkor megszünne a 72-essel való kapcsolat és túl közel kerülne az Andrássy is - ami már most is inkább az Aradihoz van közelebb.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.28. 23:04:54

Ha a parkolást felszámolnák az Izabella-Szondi sarkon, akkor tényleg ki lehetne ott tiszítatni a pályát a kanyarodó 73-asnak. (Andrássy felé 1 sáv, Podma felé 1,5)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.29. 09:19:21

@városjáró: Ezzel szemben áll az, hogy a hídról érkező 76-os elvileg ugyan hamarabb kap zöldet a kanyarodósávban, de igen nehézkesen fordul az Iza külsőjébe valamiért, és ha (gyakran) csuklós áll bent, mikor jön a 73-as a Podmaniczky felől, akkor kész a tragédia... Mellesleg ez a troli (73) rendszeresen a belső sávban áll meg fordulás előtt, részint azért, mert a kutya se figyeli, hogy a fordulósávban rendszeresen rakodnak - parkolnak (az egykori Szabadkőműves páholyház szállodává átépítése, meg a diszkontáruház a fő bűnösök), de leginkább azért, mert a külső sávból nehezen tud befordulni a szűk helyen :-(((
A 72-essel való kapcsolat nem szűnne meg - és mivel naponta használom, elmondhatom: igencsak kevesen szállnak át a 76-os "viszonylatról" arra... Aki meg 73-assal jön, az már a végállomáson felszállhatott volna rá :-)
Egyébként az Andrássy még mindig sokkal messzebb van. Ennél apróbb megállóköz is akad: a 73-76 vonalon a jelenlegi Garay utcai (remélem) ideiglenes végállomás és a Péterfy Sándort utcai amire még rádupláz az István utcai egy saroknyira... De ez nem baj: tudjuk, miért alakult így...

"de a Podma felé vezető sávnál van egy záróvonal. Tehát ha bent áll egy troli, akkor elvileg tilos kikerülni." - írod. Ez így igaz - éppen ezért életveszélyes, amit a türelmetlen sofőrök csinálnak - viszont mindennapos. :-(((
A tetejébe itt van az új sarokház alatti kétszintes parkoló két bejárati kapuja is - újabb gondokat okozva, mert a Podma felől érkező parkolni kívánók simán megállnak, megakasztva a forgalmat mert ők ugyan nem kerülik meg a háztömböt a Rózsa felől :-((( ahogyan az szabályos lenne...
süti beállítások módosítása