Kodály köröndi metamorfózis
2009. július 13. írta: városjáró

Kodály köröndi metamorfózis

 

Felújítják az Andrássy út 87-89 épületegyüttesét. Ez a Kodály Emlékmúzeum háza. Hogy tényleg itt lakott-e Kodály, azt én nem tudhatom, mert akkor még nem éltem. :o) Mindenesetre a zenetörténészek azt mondják, hogy itt. Szóval ez az a ház. De nem is ez a lényeg. Hanem, hogy szét lehet-e építeni ennyire a tetetjét (ami bizony az utcafrontról is erősen látszani fog), vagy sem? Illetve, hogy ez még elfogadható kompromisszum-e annak érdekében, hogy az épületegyüttes egyéb területe műemléki hitelességgel helyreálljon?

Anno domini...

Ilyen volt


 


 

 


 


 

 

 

 




Ilyennek álmodták a rekonstrukciót

 

...és ilyen lesz

 

Képek forrása: btm.hu  hudozsnyik (Budapest anno... topik)  szuperingatlan.hu
 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr401243191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.07.13. 12:27:02

A válasz: nem.

Sajnos, elmúlt az az idő mikor a magyar tőkések építkeztek, a kornak megfelelően (lásd a városképp blogon a Margit krt. házat) építészeti stílusban. Elmúlt az az idő mikor az építészet igényes volt. Ma más idők vannak, ilyenkor azt bontanak amit akarnak, azt építenek át amit akarnak. Nincs "magyar tőke (sem állami, sem magyar vállalkozói)" és ennek meg vannak az eredményei.

Ezzel a házzal kapcs. meg, a Kodály Múzeum s az állam+főváros feladata, hogy rendbe szedje ezt a házat, na meg a környéket is. Nem a magánbefektető mindig a jó megoldás, hisz, tudjuk, a maximális beépítésre hajaznak, nem az építészeti értékre...

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.07.13. 12:48:16

@Sadia: "Ma más idők vannak, ilyenkor azt bontanak amit akarnak, azt építenek át amit akarnak."
Jaja, valami Ybl meg Hauszmann is mit épített a Várpalotából... Jajj, nagyobb lett, szélesebb, magasabb, meg rendes kupolát kapott a csonka helyett, meg mi mindent :))

Nna, ezért Városlakó mérges lesz, remélem látható volt a két smiley a végén :D

De komolyan, ismét néztem vagy negyed órán át, de akkora különbséget én nem látok a fantáziarajz és a kép közt. Magasabb lesz egy méterrel(?) a tetőgerinc mögött, de a tetőgerinc marad, a kupolák is, nem lesz egy teljes kockaemelet ráépítve, se hatalmas üveg függönyfal... Ha a kupolák megkapják a díszeiket meg a kis tornyocskát, arányaiban nem tudom, észrevehető lesz-e egyátalán. Illetve lehet, hogy az lesz, de ezen képek alapján nekem ez totál nem dönthető el.

És ha lesz is pár ablak a tetőn, akkor is jobban fog kinézni, mint abban a szétrohadt állapotban, amiben eddig volt. Ti meg itt is úgy írtok róla, mintha a Bazilikára vagy a Mátyás-templomra Finta József ráépített volna egy ötemeletes üvegtornyot...

Csak nekem tűnt fel, hogy egész Budapest a ráépítésről szól az elmúlt száz-százötven évben, másnak nem? És most nem a háborő utániakra gondolok elsősorban, hanem az 1700-as évek, 1800-as véek első fele házaira, amik közt szerintem alig van, amire nem nyomtak még rá pár emeletet. Persze van jobban sikerült, és van rosszabbul sikerült köztük, de maga az ötlet szerintem nem szentségtörés, hanem bevett szokás. Az egész várost ilyen befektetők alakították át, onnantól kezdve, hogy eltolták a régi piacot, a régi Városházát, hidat építettek a helyébe, stb. Akkor azok is ugyanilyen otromba lépésnek tűnhettek, ma meg ezekre vagyunk büszkék... Persze nem akarom ezt az átépítést a Kiegyezés utáni időkhöz, pláne a Millenium korához hasonlítani, de elég fura egy ennyire állandóan változó-átépülő városban görcsösen és minden áron elutasítani bármit, aki csak egy kicsit is változtat valamin...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.13. 13:50:15

@Hamster: Nem leszek mérges :)
Csak nekem ez a félköríves toldás, meg maga a vasbeton födém túl sok ide. (Persze a vasbetonsága nem fog majd látszani, és a félkörívet is bevakolják gondolom.) De nekem sokkal jobban bejönnek az arculatos ráépítések, mint a nagybefektetői hi-tech elkülönülések. Persze nem is én vagyok a vásárlói célszemély - sajnos. :) Van pl egy ráépítés a köröndtől két saroknyira, a Szinyei 14-ben. Ott is két emeletet kapott a ház, de - leszámítva az ereszcsatorna buheráját - teljesen belesímul az épület eredeti architektúrájába.

aesculus86 2009.07.19. 18:46:59

Jaaajj...Én nem értem, hogy sikerül a megtérülést mindig úgy kiszámolni, hogy mindig kell egy-két szintet ráépíteni, függetlenül a meglévő emeletszámtól (Zichy-palota, Hajós utcai "Opera Gardens szálló", stb.) Persze hogy-hogy nem ezeket a KÖH mindig engedélyezi, de mikor egy társasház ki akarja béleltetni a kéményét, hónapokig kell a műemlékhivatalba járnia...

Garlando 2009.07.20. 19:25:14

@városjáró: Ha megfigyeled erre nem építettek rá semennyit, pusztán lakhatóvá teszik a felső szinteket. A Vasbeton azért kell, hogy ne melegedjen nyáron fel annyira, legyen hőtároló tömeg.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.20. 23:14:40

@Garlando: Nem építenek rá semmit? Ez most valami vicc? Van a legfelső archív képen félköríves emelettoldalék a tetősíkon túl?!
süti beállítások módosítása