Hunyadi tér a fórumon túl
2009. június 29. írta: városjáró

Hunyadi tér a fórumon túl

 

 

A május végén megtartott Hunyadi téri fórum után nagy érdeklődéssel vártuk, hogy az ígértek szerint felkerüljön a kerület honlapjára a tér átépítésének, felújításának aktuális látványterve - és a munkák részletes leírása. Sajnos mindhiába. A honlap vonatkozó oldala blogzártánkig nem frissült. Ezért a Városjáró Blog megkereste a terveket készítő csapatot, hogy - a tér körül szerveződő performance-akciókon túl - kézzelfoghatóbb információkhoz is hozzájusson a Hunyadi tér jövőjét illetően.

Íme a Kertvonal Kft. munkatársának részletes válasza. 

 

Sajnálom, hogy az információ nem jut el oda és úgy, ahogyan kéne. Erre azonban nincs ráhatásom.
A lakossági kommunikáció - netes fórumok, szóróanyagok, poszterek - nem feladatunk, de természetesen minden, a tervezéssel kapcsolatos kérdésre, megkeresésre készséggel válaszolunk. Igaz, Önön kívül nem is vette a fáradságot és nem keresett meg senki bennünket. Gondolom, az önkormányzatot sem (vagy nem akarnak hinni nekik?). Így nem csoda, hogy a KAP legfrissebb szórólapja és akciója szóbeszédre, korábbi tervekre, munkaközi anyagokra és feltételezésekre alapozva támadja újból a tervet.
 
Szegény fénypavilon! Mintha a paksi erőmű kettes blokkját kéne rákötni, szemkápráztató látványosság miatt! Pedig a négy egyszerű pilon ugyanúgy a tér megvilágítását célozta kicsit több lehetőséget és játékosságot megengedve, mint a hétköznapi kandeláberek.
Vagy mintha megengedhetetlen luxus lenne egy tenyérnyi vízfelület, néhány vízsugár, épp, mikor nyakunkon az egyre szélsőségesebb klíma. (Olyan ez kissé, mintha "drága" fűszert sem raknánk az ételünkbe, az amúgy is biztosítja a szükséges kalóriát. Nos, az ellenzőket megnyugtathatom, nem lesz fénypavilon, de reményeink szerint vízjáték lesz, mert szerintünk ma már csak úgy lehet közteret építeni.)
 
A gazdasági helyzetre is kényelmes mostanság hivatkozni, de azt gondolom, hogy ha megelégszünk egy kis burkolatcserével és cserjetelepítéssel, akkor újabb húsz évig nem lesz reális lehetőség arra, hogy a tér némi többletfunkciót nyújtson az itt élőknek.
 
A lakossági fórum meggyőzött minket arról, hogy a közakaratot nem írhatják felül szakmai szempontok, az észszerűség és a lehetőségek határain belül illik azt tiszteletben tartani. Így hát átdolgoztuk a koncepciónkat és megvizsgáltuk, hogy a fák zömének megtartása mellett – illetve egy hosszú távra tervezett fokozatos facserével – a fórumon bemutatott tervvariációk hogyan tudják biztosítani a tervezett gyalogos kapcsolatokat és a funkcióbővítéseket. A központos (fénypavilonos) tér inkább egy szimmetrikus, szabályos telepítési rendet igényelne, amelyik nem lenne megvalósítható az említett módon. Az átlós - sávos elrendezés e tekintetben rugalmasabb, mert a sávokon belül nem disszonáns a szabálytalan, ligetes elrendezés. Ugyancsak a fórumon elhangzott javaslatok alapján módosítottuk a burkolt felületek - kavics - cserjefelületek arányát. A módosított koncepciót két hete tárgyalta a testület és a második variáció továbbtervezéséről döntött. Ennek megfelelően készülnek a módosítások és a látványtervek, amelyek már a meglévő fákat (igaz, grafikai okokból csak jelképesen) konkrét helyükön ábrázolják. A módosított koncepció látványképeit hétfőn (06.29.) adjuk át az önkormányzatnak. Reméljük, gondoskodnak arról is, hogy mihamarabb felkerüljenek a képek a honlapra.
 
Az elmúlt hétekben döntés született arról is, hogy a játszótér területe kikerül a teljes beruházásból és első ütemként már az idén nyáron elkészül. Jelenleg a játszótér kiviteli terveinek elkészítésén is dolgozunk (gyakorlatilag egy ütemként kiemeltük a folyamatban lévő tervezésből - tehát nem külön megbízás alapján készül!), és a tervet július elején már szállítjuk is, hogy a kivitelezés a nyár folyamán megtörténhessen. A játszótér két korcsoportnak épül, jó minőségű tartós eszközökkel, a parkon belül is bekerítve –  és mivel egyazon tervezőcsapat készíti, összhangban lesz a tér egészével. Igyekszünk hát nem azon fanyalogni, hogy eddig miért nem történt meg sok minden, hanem örülünk a gyors döntéseknek, még ha ez cseppet sem könnyíti meg a tervezői munkát. Legalább a térrel történik valami jó végre!
Készülnek majd nagyobb poszterek is, melyeket az önkormányzat aulájában kívánnak kiállítani, ott közelről meg lehet nézni a terveket, részleteket és a kivágandó fák listáját. Ennek a képanyagát úgyszintén a jövő hét elején (06.29. után) adom át a megbízónak - hogy mikor lesz belőle tabló, nem tudom. Bízom benne, hogy hamarosan.
 
Apropó, kivágandó fák: a KAP sajnos nem járt utána a jelenlegi helyzetnek, megelégedett azzal a néhány "panellel", ami kéznél volt.
A módosított koncepciónkban Dr. Schmidt Gábor dendrológiai szakvéleményét vettük alapult. Nem csak azért, mert nagy tiszteletnek örvendő tanárunk volt, hanem azért, mert a fák állapotának megítélését komplexebb szempontrendszerre alapozza, mint az általam ugyancsak tisztelt Soproni Egyetem szakértői. Schmidt tanár úr szemléletét osztva úgy vélem, hogy városi környezetben nem elégedhetünk meg csupán a fák életben tartásával. A városképi szempontokat félretéve - ami ugyan szerintem nem hagyható figyelmen kívül, de a zöldek szerint igen - ökológiai szempontból sem feltétlenül előnyös pusztán a biztonságos életben tartásra törekedni. Ha megfelelő körülmények közé megfelelően kiválasztott fát ültetünk, annak ökológiai teljesítőképessége várhatóan jobb lesz 10-15 év múlva, mint a még 10-15 évig épphogy életben tartható, folyamatosan csonkolt (diszkrétebben fogalmazva: könnyített koronájú) egyedeké. Sajnos, hely nincs arra, hogy meg is tartsunk minden fát és közben ültessünk újakat is. Ha tehát egy-egy egyed életben tartása a cél, éppen 20-30 év múlva lesz lehetőség arra, hogy ép lombozatú, erőteljes, és ráadásul még szép(!) fát is láthassunk a téren.
A hivatkozott tanulmány 14 db fa kivágását javasolja. További 2 db fa kivágása a sportpályán balesetvédelmi okokból szükséges. További 4 db fa kivágását javasoljuk térkialakítás, illetve akadálymentes járda kialakítása miatt. Ez összesen 20 db a 86-ból, számításaim szerint nem éri el a 80%-ot, mint ahogyan a KAP szórólapján szerepel. Megjegyzem, a sportpályán lévő két fát már réges-rég ki kellett volna vágni, mint ahogy az elmúlt évtizedben egy normális parkfenntartás esetén a 14 db jobbára csak vegetáló, alánőtt, korhadt, beteg egyedek zömét is. Sajnos ez nem így történt, ezért hát van még mindig min vitázni.
 
Míg a vita tovább folyik, mi tovább tervezünk - a helybéliek jó részével együtt remélve, hogy legalább a játszótér augusztusra megvalósul.
 
Üdvözlettel:
Papp Katalin
kerttervező

 

 

Újabb fejlemény, illetve újabb gyors döntések a mai (06.30.) napon:  

Polgármester úr döntése értelmében kizárólag az engedélyezett 9 db fa kerül kivágásra, ebből 2 db-ot már korábban ki is vágtak balesetveszély miatt. Ezért most átrajzoljuk ismét a kertet, némi igazítások kellenek. Előbb a játszótér terveit kell befejeznünk, utána tudjuk "lekövetni" a tér egészével az újabb fejleményt. Sajnáljuk, hogy a vízmedencék melletti fák megmaradnak, jót tenne a térnek, ha ott egy kicsit levegősebb lehetne. De megértjük a döntés motivációját is - illetve reméljük, hogy végre beáll a nyugalom, és végre dolgozhatunk.

P.K.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr491207729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.03. 11:39:05

@Kult: Yes! Végülis csak háromszor reklamáltam, meg náluk...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.03. 20:19:22

@Kult: Nolám, ma estére a fórum videóanyagát is sikerült felpakolniuk (bő 1 hónapos késéssel). Igaz, a lakossági kérdések már nem fértek bele az anyagba. Azt majd egy hónap múlva - se.

bil.budapest 2009.07.06. 18:35:09

kösz városjáró, hogy utána jártál. értesítem a Kincsünk a Piac tagjait a dologról. Mellesleg, szerintem a tervezők is simán szólhattak volna, hogy átalakították a terveiket.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.22. 16:04:55

@városjáró: Ha egy hónap nem is, de plusz két hét azért kellett hozzá... De végre a teljes fórumvideó felkerült a kerületi honlapra ("Természetesen" igen gyenge hangminőségben).
HALELÚJA!

mangold26 2009.07.24. 01:07:40

A Kincsünk a Piac - Hunyadi tér lakossági csoport válaszlevele Papp Katalin tervezőmérnöknek.

Budapest, 2009. 07. 23.

Kedves Katalin!

Olvastuk az interneten „városjáró” blogjában a levelét, sajnáljuk,
hogy nem nekünk írta, de ennek ellenére szeretnénk pár – általunk
fontosnak gondolt – dologra reagálni benne.
(varosjaro.blog.hu/2009/06/29/hunyadi_ter_a_forumon_tul)

Először is örülünk a friss, naprakész információnak, melyet a blogon olvashattunk, és sajnáljuk, hogy velünk nem osztotta meg hamarabb ezeket, e-mail címünk és telefonszámaink a rendelkezésére álltak. (Mi már korábban is szorgalmaztuk a személyes találkozót, információcserét, erről szóló levélváltásunkat külön mellékelem, a lényege, hogy április 28-án megszakadt a kommunikáció közöttünk azzal, hogy egy találkozó szervezésével Ön jelentkezik majd.) A lakossági fórum óta tehát nem sikerült az újabb tervekbe betekintést nyernünk.

A szórólapunkban szereplő adatok mind Öntől, illetve a lakossági fórumról származtak (a fák 80 százalékának kivágása, a fénypavilon, stb.). Más, naprakészebb adatok hiányában kénytelenek voltunk ezekre támaszkodni. Az Ön mostani információiban (illetve a Terézváros c. újság júniusi számában megjelent vázlatos látványterven) sem találjuk viszont azokat az elemeket, amelyek nagyon hangsúlyosan szerepeltek a személyes beszélgetésünkben, levelezésünkben és a lakossági fórumon is. Így a parkőrzés megoldása (tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem kifejezetten tervezői, hanem üzemeltetői feladat, bár az esetleges kerítést meg kell tervezni), a WC felújítása és működtetése, a piac bútorainak felújítása, és a piacnak a térrel való egységes kezelése tervezői szempontból, valamint a fafiatalítás fokozatos megoldása.

A fénypavilon egyéni ízlés dolga, nekünk speciel nem tetszik (ha ismeri a régi viccet).
De azt nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ellentmondó vélemények képviselői is tartsák tiszteletben egymást, mi eddig is, ezután is e szellemben tevékenykedünk, ami az Önök munkáját illeti, szeretnénk, ha ezt Önöktől is megkapnánk.
Hiszen ha mi nem dolgoznánk két éve a Hunyadi tér felújítása, a piac és a csarnok megmaradása érdekében, akkor Önök most nem tervezhetnének semmit erre a térre, mert már rég mélygarázs lenne alatta, derékig érő cserjék felette, a piac meg lent lenne egy pincében, míg a csarnokban paprikafüzéres-pálinkás hungarikumokat áruló butikok sorakoznának („Európa ház”).

Sokkal több értelmét látnánk annak, ha a civilek és a lakosság a korábbi tervszakaszokkal is megismerkedhetne, javaslatokat tehetne, hiszen így konstruktív vita alakulhatna ki, mint ahogy erre volt is példa a közelmúltban. Ha csak a kész tervekkel szembesítenek mindenkit, akkor, ha végképp nem értünk egyet valamivel, más eszköz nem marad, mint a jogi úton való beavatkozás, melynek eredménye csak a késlekedés, nem pedig a vágyott kompromisszum elérése.

Reméljük, hogy a legfrissebb tervekbe minél hamarabb betekintést nyerhetünk, és az információáramlás akadálytalanabbul folyhat a jövőben.

Üdvözlettel:

Kincsünk a Piac – Hunyadi tér lakossági csoport
hunyaditer@freemail.hu


PS. Fenti levelünket az Ön internetes közleménye után kezdtük fogalmazni. A mai napon (2009. 07. 23.) jutott a kezünkbe a Terézváros c. újság július-augusztusi száma, melyben Verók polgármester már beszél a WC felújításáról, az őrzés megoldásáról és a szabadtéri piac felújításáról is. Mindez persze annak fényében, amit 3 nappal korábban a Hírszerző c. internetes híroldalon nyilatkozott (“A bódésort, ahol most az őstermelők vannak, illetve, ahol az MDF-szerű piac működik lebontjuk, az épületbe kapnak majd helyet”. - www.hirszerzo.hu/cikk.ez_egy_adu_a_kezemben_-_verok_istvan_a_vi_kerulet_ugyeirol.116283.html) megintcsak érdekesen alátámasztja a meglévő óriási bizalmi deficitet...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.24. 08:29:48

@mangold26: Köszönöm a bejegyzést. Remélem ha csak áttételesen is, de hozzájárulhattam a gördülékenyebb kommunikációhoz!

mangold26 2009.07.25. 20:28:05

@városjáró: Mindenképpen hozzájárultál, nem is csak áttételesen. Mi is köszönjük, hogy te érdeklődtél a tervező asszonynál. Azóta ő is válaszolt nekünk és úgy tűnik, a megszakadt kommunikáció folytatódhat.
További jó városjárást!
süti beállítások módosítása