Budai Vár. Hadd várjon!
2008. november 12. írta: városjáró

Budai Vár. Hadd várjon!

Olvasom, hogy az I. kerületi Önkormányzat változtatási és építési tilalom bevezetésével kívánja presszionálni a Kormányt, hogy számukra elfogadhatóbb átépítés jöjjön létre a volt Honvédelm Főparancsnokság épületénél. Panaszolják, hogy a tervek alakulásába nem kaptak betekintést. Szép és jó ez az aggodás, a bökkenő csupán az, hogy egy olyan mentalitású városban (országban), ahol minden de minden a pénzlenyúlásról szól, koncepciót, szélesebb körű egyeztetést, társadalmi konszenzust keresni örültség. Ide atom kell!

Budapestnek különben nincs arculati énképe se városvíziója, amit hosszútávon a nagyvilág felé közvetíteni szeretne. Lóg bele a nagy nullába. Ami egyfelől érthető is. Hiszen Bécshez, Párgához képest mi egy porfészek vagyunk. Nem világváros, maximum egy helyi vízfej. Épeszű ember lemondott már róla, hogy a Várat a prágai Hradzsinnal vesse össze. Vagy a nagykörutat Rákóczi utat a bécsi Mariahilferrel. Pláne az Andrássyt a párizsi Chams Elysées-vel. Nézzünk már magunkba! És éljünk a saját szintünk adta lehetőségekkel. Nem kell óránként világmegváltani. Elég ha egy márciusban felszedett díszburkolatot novemberre vissza bírunk állítani eredeti állapotára. De amíg ez nem megy (márpedig baromira nem megy), addig ne akarjuk már globálcsicsákra elszórni a milliárdokat. Ezzel nem érnénk ugysem a riválisaink lába nyomába se.

Persze agyalni jó egy ilyen luxusberuházáson. Meg kormányzati negyedeken és városházaprojekteken is. Meg is él belőle jónéhány konjuktúralovag. De az együttgondolkodás, a reális ész érvek, a valódi feladatok és célok már rég nem játszanak szerepet a döntéshozói fejekben... Félő, hogy soha nem is játszottak.

De persze álmodozni jó... Addig sem kell foglakozni a jelennel.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr50764794

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: domino qiu qiu 2017.12.27. 13:47:14

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tél Miksa 2008.11.12. 11:16:47

Csak egy apróság: a Nagykörutat inkább a Ringgel vetném össze Bécsben...

Kuruttya 2008.11.12. 14:09:03

Azt hiszem sikerült a pesszimista önsajnálat legmélyebb pontjára süllyedned. Fogadjuk el hogy egy kalap szart sem érünk, kár is reménykedni? Ezzel a mentalitással biztos sokat lehet elérni. Szerintem lődd főbe magad, úgy hamarabb véget ér ez a nyomorúságos lét.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.12. 14:27:07

Hirtelen jött ki belőlem a gondolat. Magam sem voltam biztos a körút/hilfer párhuzamban. De akkor legyen Rákóczi út/Mariahilfer a példa.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.12. 14:58:06

Tudod Álmos, a pesszimista ember tulajdonképpen csak egy jól tájékozott optimista.

thyles (törölt) 2008.11.13. 22:34:32

Különbségek bőven vannak Pest hátrányára, de ez a porfészek-dolog nagyon durva túlzás, és így összehasonlítani a mezőnyt téves egyszerűsítés.

Amúgy igazat szól a posztíró, csak kicsit sok az érzelem és az ebből eredő elírás ;)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.13. 23:13:08

Kellenek a hangzatos szavak, hogy felfigyeljenek a blogra :)))
A porfészket úgy értem, hogy világviszonylatban egy köpésre tőlünk sokkal jobb minőségben, nagyobb választékban, emberibb kivitelben megkaphatják az emberek mindazokat a szolgáltatásokat, élményeket, amiket mi itten olya büszkén kínálgatnánk nekik.
Hülye példa, de amíg egy Swatch óraszíjért Bécsbe kell kiküldeni a gyorsfutárt, mert a hazai szervíz nem tart belőle, addig nincs miről álmodozni...
süti beállítások módosítása