BUBI - és ami nem változott
2017. június 04. írta: városjáró

BUBI - és ami nem változott

Itt a nyár, munkám és szabadidőm újra a belsőbb városrészhez köt. Elérkezettnek gondoltam hát az időt, hogy a helyváltoztatást leggyakrabban tömegközlekedéssel abszolváló városjáróként végre én is BUBI-s legyek.

A projektgazdák szerencsére a kezdeti elszállt áraikat időközben lejjebb vitték, és az indulás kedvet szegő állapotaihoz képest mára lett kellő bérletvételi pont és bringaterminál is a városban. Beszáltam hát a rendszerbe én is. Bringalelőhelyből immáron jól el lettünk tehát látva. A belsőbb városrészen 300 méterenként bizonyosan belebotolhat ez ember egy BUBI állomásba. És a bringák is egyszerűen ki- és berakhatók a dokkolókba - a kiváltásához szükséges érintőkártya eleddig gond nélkül muzsikál. Ez a része tehát a dolognak pozitívan érintett. Ám ami nem változott a kezdeti kritikákban megfogalmazottakhoz képest, az a bringák (bel)városi tekerésre való tökéletes alkalmatlansága. Aki ugyanis használt már valaha is saját bringát (legyen az karbonszálas hi-tech gép vagy csak egy ólomnehéz cruiser szamár), az mind érezheti, hogy ezek a 24(!) kilós vasak, a maguk 3(!) sebességével mennyire alkalmatlanok bármiféle hosszabb lélegzetvételű városi közlekedésre.
Elszomorít, hogy hosszú fejlesztési időszak, hónapig tartó tesztelés, és vagy két tucatnyi világváros tapasztalatának begyűjtése után 3 évvel, még mindig ilyen tankokat sikerül csak a közbringások feneke alá tolni.

Még nem tudom, hogy belevágok-e - és persze, hogy a szabályzat valamiféle kiskapuja lehetővé teszi-e egyáltalán -, de pár használat után erősen érik bennem a (potyára?) megvett fél éves BUBI bérletem visszaváltásának - de legalkábbis negyedévesre cserélésének - erőteljes gondolta. Ez ugyanis igy nagyon nem frankó. Turistaként se nagyon, de napi használóként bizonyosan. Legyenek akármekkora kiugrások is a kihasználtságot mutató házi diagramokon. 

bubi_jpg.png

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr9012562335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moszkvicsslusszkulllcs 2017.06.18. 08:30:17

Tulajdonképpen milyen is tekerni a Bubi biciklikkel?
Olyan, mintha lapos lenne a gumi? Kényelmetlen az üléspozíció? Ráz? Rossz helyen van a tömegközéppontja? Vagy ennyire kardinális dolog lenne a 24 kilós saját tömeg?
Tényleg kérdezem, mert nem ültem még bubi biciklin.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.06.18. 16:15:24

@Moszkvicsslusszkulllcs:
A poszt élesítése után rákerestem korábbi kritikákra és csak igazolni tudom az ott olvasottakat. Iszonyatosab szar az áttétele. Három fokozat van. Ebből a legelsőt lehet kb annyival tekerni mint egy normál váltós biciklit 2/6-osban. Viszont így alig halad. Ahhoz hogy menjen is, meg már fel kell váltani kettesbe, ahol viszont olyan mintha hegyen mennél felfelé beragadt fékeű babettával - seggednél egy teli BP palackkal. A hamadikba meg már fel sem érdemes váltani, mert szétmegy a térded és megáll a bringa.

Én nem tudom, hogy ez a tömör gumik miatt van-e. Szerintem nem. Kis koromban volt ilyen kerekű orosz bringám és ment mint az állat. Itt inkább a gyatra áttétel, a nehéz önsúly és a kötelező dinamó áltak képződő surlódási visszafogás a ludas. Szinte nem tud szabadonfutni sem. És ez tuti nem normális.
süti beállítások módosítása