Itt a lé a tét!
2011. május 08. írta: városjáró

Itt a lé a tét!


Morálisan ernyedt a város. És ezt milliárdos lokálpúderrel nem lehet egy slukk alatt orvosolni. A lényeg a mindennapok kisemberének jómódján múlik.

Ha nem kell a bevételed háromnegyedét kötelező ön- és családfenntartásra, vagy épp adósságtörlesztésre költened, máris vidámabban szeled az utcákat is. Mosolyogsz, ha kérdeznek válaszolsz. Nem vad ellenség, vagy ellenfél a szembejövő, hanem embertárs. Ebből fakadóan nincs benned személyes bosszúfűtöttség sem, nem akarsz beugatással, beleszarással, lenyúlással kompenzálni. Jól meg vagy a bőrödben, és ez kihat a mindennapi tevékenységedre is. Akár főnök vagy, akár beosztott. Nyugodt lélekkel, pihent aggyal fogékony vagy a jóra, a hasznosra. Nem nézed kárörvendő vigyorral az úton átkelni akaró bottaljárót, nem ülsz ablakon kibámulva ha kismama száll fel melléd a buszra, nem nézed levegőnek azt akiből nincs közvetlen hasznod - hanem várostársnak tartod. És ez visszahat rád is. Veled sem lesznek ilyenek a többiek - ergo a jó közérzet önmagát generálja.

Ha hivatalnok vagy, nem az lesz az életcélod, hogyan lépj le 16 óra 00-kor az irodából, vagy hogy miként pattintsd le az akadékoskodó(nak tartott) ügyfeleket, és nem akarod hörcsögként hazalopni a céges gemkapcsokat sem megbecsüléskompenzálásként. Ha portás, ellenőr, rendőr, vagy közterület-felügyelő vagy nem a bírságmaximálás és a hatalomgyakorlat lesz az egyedüli célod, hanem a rendezettség, a biztonság és a működőképesség megteremtése, segítése, fenntartása - hisz tudod, ha reggel hivatalosság is vagy, este már állampolgár. Ha melós vagy, nem akarod ellógni a fele munkaidőd és azt várni, mikor fusizhatsz vége egy jót feketén. Ha boltos vagy, nem a 150 százalékos hasznon agyalsz 8 órában, hanem örülsz a kifliért betérő vevőnek is, mert nyugodtan tudod, hogy sok kicsi sokra mehet. És megy is. Mármint ott, ahol a mindennapi élet nem életvitelharc, hanem magától értetődő cselekvés. Budapesten legtöbbeknek valószínűleg nem az. Ettől vagyunk - mi budapestiek - olyanok amilyenek.

Egy anyagi biztonságban élő társadalom ráadásul sokkal fogékonyabb a közügyek iránt is. Jut ideje civil mozgalmakhoz csatlakozni. Nota bene a civil mozgalmak is valódi civilek lesznek, s nem bújtatott hivatalos másodikutak. A kiegyensúlyozott polgárnak lesz kedve, energiája kiállni közös ügyekért is - ezáltal is tenni nem csak önmagáért hanem a városi köz-ért is.

Reméljük Budapest polgárai is elindulhatnak ezen az úton, és amit ma átépítenek, holnapra sem züllik le. Lesz odafigyelés, tulajdontudat. Mert ez a város mindannyiunké. Vagyis önmagunké is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr902887139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2011.05.08. 19:14:34

Teljesen egyetértek veled. És nagyon szeretném ha igazad is lenne.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.05.11. 14:21:42

Én nem tudom, jártam egyszer régen Thaiföldön. Ott sokkal rosszabb körülmények között élnek az emberek.
Sokkal többet dolgoznak, mint nálunk.
Innen nézve is nevetséges fizetésért.
A "nyugat" oda is betört, van mihez viszonyítaniuk.

Mégsem picsognak folyamatosan.
Nem savanyú arccal utaznak a metrón, keresve az okot, hogy be lehessen rágni valamin, vagy beszólni valakinek.
Nem.
Mosolyognak.
Életvidámak.
Segítőkészek.

Szocializáció kérdése.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.05.11. 15:40:31

Szocializációé - vagy inkább vallási hitbeliségé.
süti beállítások módosítása