A CET HALL gyomrában - avagy épületbejárás a Közraktárak helyén
2010. március 14. írta: városjáró

A CET HALL gyomrában - avagy épületbejárás a Közraktárak helyén


A Porto Investment Hungary Kft. meghívásának engedve blogcsapatunk a hétvégén építészeti bejáráson vett részt. Feltérképeztük a valamikori ferencvárosi Közraktárak helyén épülő üvegbálna, a CET formálódó komplexumát.

A  holland Kas Oosterhuis tervei alapján megvalósuló 31.000 nm összterületű létesítményben jól haladnak a munkálatok. Várhatóan 2010 végén megnyithatja kapuit a CET, amely a tervek és a vágyak szerint nem holmi dizájnosított bevásárlóközpont lesz, hanem maga a fiatalos idő- és élettér  - erre utal a Central-European Time elnevezés is. Olyan szórakoztató kulturközpont, amely összekapcsolja a 19. századot a 21. századdal.

A Non-Standard Architecture iskola alapján tervezett CET szíve a második emeletén megvalósuló 1050 főt befogadó multifunkcionális rendezvényterem lesz, amelyhez kapcsolódik majd egy felette található étterem és tetőterasz is. Innen pazar panoráma nyílik majd a városra, valamint a két korabeli épületszárny között húzódó átriumra. A  központ további területét váltakozó mértékben könyvesház, kézműves üzletek, egyedi kereskedések, kávézók és szolgáltató boltok veszik majd birtokba – mi több egy speciális hazai sörmárka márkabemutató sörfőzőegysége is kialakításra kerül a beruházók szándékai szerint. A látogatókat 2x3 mozgólépcső, 1 panorámalift, 3 személylift, és egy 3000 kg-os terhelést is kiálló teherlift fogja szolgálni.
Az épület alatti mélygarázsban 250 autónak nyújtanak majd parkolási lehetőséget, de igény esetén az szemközti Corvinus Egyetem tömbjében található kétszintes nyilvános garázsban is letehetők lesznek az idelátogatók autói. A gépkocsiforgalom a Zsil utca felöl közelítheti meg a komplexumot, a terület Duna parti részén pedig teraszokat, illetve egy közel 200 méter hosszú gyalogos sétányt fognak kialakítani. Ez utóbbi csatlakozni kíván majd a telek déli végénél húzódó Nehru parthoz - amelynek felújítása azonban csak a Főváros hosszabb távú terveiben szerepel. 

Mint Márton Imre házigazda elmondta, a beruházás egyetlen forint közpénzt sem igényelt, sőt maga az épület is a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában marad. A majdani bérlők az önkormányzattal kötnek szerződést és nekik fizetik a bérleti díjat is, a befektető pedig szolgáltatási díjat kap az önkormányzattól. Igaz, az első két évben ha a bérleti díjak nem fedezik a működési költségeket, a Főváros 500 ezer, illetve 300 ezer euróval járul hozzá a CET működtetéséhez. Ezután azonban a nyolcadik év végéig teljesen az üzemeltető rizikója lesz a működtetés. Innentől pedig a Főváros fix szolgáltatási díjat fizet a beruházónak - a 25 éves üzemeltetés lejárta után pedig maga gondoskodik a komplexum hasznosításról.

Ám addig még sok a munka CET-tel. A szerkezetépítési munkákkal részben már elkészültek, de a komplexum igazi arculatát biztosító üvegborítású acélhéj szerkezet felszerelése - amely a két északi épületpár között mintegy 160 méter hosszan ível majd át és fogja közre az egykori Közraktárak téglaépületeit - még a következő hónapok feladata. Mint megtudhattuk speciális technológiával oldják meg hogy a 4,5 centi vastagságú üveglapok precízen és hosszú élettartammal kerülhessenek fel a különleges formai megoldásokkal bíró környezetbarát házra. A szórakozó- és kulturközpont hűtése és fűtése ugyanis genotermikus módon, a talajvíz hőmérsékletének kihasználásával történik majd.

A beruházás érdekessége, hogy a valamikori Közraktárak három épületét hosszanti irányban erőteljesen vissza kellett bontaniuk az építőknek. Telekalakítási anomáliák miatt az északi épületpár korábbi 50 méteres házait 20 méterrel megrövidítették. A déli épületet pedig felében el kellett bontaniuk - melynek sajnos egy
halálos áldozata is volt. Így az északi épületfront bejáratait tulajdonképpen a régi épületek egykori belső térelválasztó falainak felhasználásával építik újjá - miközben arculatukban az eredeti állapotokat idézik majd meg. Ilyen archaikus megoldásokat alkalmaznak majd a két épület közé álmodott passzázs - a korábbi oldalhomlokzatok - falain is. A nyílászárók körüli régi téglaarchitektúrát csavarozott gipszkarton elemek váltják fel. A dunaparti dísztégla homlokzat mögött pedig vasbeton tartófalak biztosítják az épület stabilitását. Mivel a mai kor szabványainak és építésbiztonsági előírásainak csak új szerkezetek és anyagok beépítésével lehetett megfelelni, az épületet eredetileg tartó kovácsoltvas oszlopokat és a tetőzet korábbi fagerendáit nem hagyhatták a helyükön. Ám vizuális díszítőelemként a felújítás végén mégis találkozhatunk majd velük a belső terekben.

A szórakoztató és kulturközpont végső belső arculata még tervezés alatt áll, de a beruházók szándékai szerint olyan élhető teret alkotnak majd meg, amelyek tükrözhetik "azt a baráti szeretetet, mellyel a CET várja majd a látogatóit".

Reméljük sikerül az álmokat valósággá varázsolni! Az év végi megnyitásig már csak 3/4 évet kell aludnunk.

Közraktárak anno...
Google Earth (c)


Fotó: Hamster (c)
 



Fotók: zagyva.hu


Látványtervek



Képek: CET
 

2010. március 13.


 



Fotók: KáPé
További képek itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr621837149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása