Terézvárosi fák alatt 3. etap - Főváros levele
2009. május 08. írta: városjáró

Terézvárosi fák alatt 3. etap - Főváros levele


Kis megsürgetésre immhol befutott a harmadik megkeresett fél válasza is a terézvárosi fasorok ügyben. Ezúttal a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Ügyosztályának levelét mutathatom be a Kedves Olvasóknak.

Tanulságos kis kör volt ez. Kiderült, hogy az össznépi egymásramutogatási mozgalom végülis megtorpasztható, ha kellő erővel álljuk útját. De azért még így is marad elég kiskapuja a szakmai gárdának, hogy Budapest faállapotaiért túl nagy felelősséget ne nagyon kelljen vállalnia. Jelesül a megfoghatatlanul misztikus Közgyülésre való hivatkozás - ahol, mint tudvalevő, ritkán esik latba szakmai érv. Annál inkább a politikai szempontok döntenek, így kényszerítve újabb körök megfutására a polgárokat.
Szép új világ 2009! 

Addig is íme a válasz (kiemelés tőlem):

Tisztelt Városjáró!

A 2009. április 5-én elektronikus úton küldött megkeresését, melyben három VI. kerületet érintő fasor (Andrássy út, Városligeti fasor, Bajza u.) állapotáról kért tájékoztatást, köszönettel megkaptam.

Tekintettel arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat 14/1993 (IV. 30.) sz. Fővárosi Közgyűlési rendelete értelmében kiemelt közcélú zöldfelületek, fasorok, parkok tényleges fenntartási feladatait ügyosztályunk megbízásából a FŐKERT Nonprofit Zrt. látja el, az Ön által feltett, a három VI. kerületi fasor állapotával kapcsolatos kérdésre - hivatali eljárásunk keretében - április 14-én a szakcéghez fordultunk tájékoztatást kérve.

Ön utóiratában  jelezte , hogy kérdéseit a Főkert NZrt-hez is eljuttatta, és érdeklődésünkre tudomásunkra jutott, hogy a FŐKERT Nonprofit Zrt. Önnek  közvetlenül küldte meg az érintett fasorok faállományának jelenlegi állapotáról szóló részletes tájékoztatását, mely felkerült a varosjaro.blog.hu honlapra is.
A Főkert Nzrt. levelét az alábbiakkal egészítjük ki.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a közterületi faállomány fejlesztési koncepciója készül a FŐKERT NZrt-nél, tekintettel arra, hogy a faállomány nagy része megöregedett, beteg, sokszor a környezetére veszélyes, kevés esztétikai és ökológiai értéket képviselő, gyenge állagú, mely állomány fokozatos cseréje és pótlása mindenképpen indokolt. Ez a feladat a közel azonos időszakban telepített közterületi fákat érinti a Fővárosi Önkormányzat kezelésébe tartozó kiemelt utcai fasorokban és közparkokban. A feladatkörünkbe tartozó faállomány összesen mintegy 130 ezer darab fát jelent. Terveink szerint e koncepció fogja megalapozni a költségvetési forrást, amely a program megvalósításához szükséges, várhatóan ősszel kerül a közgyűlés elé. Elfogadása és a forrás biztosítása esetén lehetőség nyílik a kezelésünkbe tartozó fasori és parki faállomány megújítására.

 

Köszönjük, hogy tájékoztatásunkra megküldte  Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának levelét.

Megkeresését, hasznos észrevételeit köszönjük.

 

Üdvözlettel:

Radnóczi Péter
alosztályvezető

 

Kezd körvonalazódni a kérdés. Az Andrássy út fasorával kapcsolatban a megkeresett három érintett közül úgy fest, a Főkert adta a legfélreérthetőbb választ - főként annak olvasatában, amit végül Radnóczi úr írt. Az alosztályvezető szerint ugyanis a Főváros helyett mindenben a Főkert szakmai szava a döntö és a megelőző/pótló munkákat is saját hatáskörben végezheti. (Ennek szakmai kontrollja azonban a Környezetvédelmi Ügyosztály feladata kellene legyen - teszem hozzá én.) Egyedül a forrás biztosítása marad a Közgyűlésre.

A Bajza fasor ügyében is a Főkert levele volt a legzavarosabb. Hiszen arra hivatkoztak benne, hogy a 24 hiányzó fa pótlási helyszínenire csak ajánlást fogalmazhatnak meg - miközben azóta megtudhattuk, hogy kiemelt fasorként azt a szakaszt is ők kezelik/ápolják, pótolják, vagy épp nem pótolják... Ráadásul a VI. kerületi polgármester szerint már 2006. vége óta tudtak róla (a Környezetvédelmi Ügyosztályon keresztül), hogy pótolniuk kellene - lásd Verók István levelét.

Az én (laikus) álláspontommal - hogy ne csak csonkoljuk / kivágjunk, hanem ha kell darabonként pótoljunk (aláültessünk) -, a leginkább a terézvárosi vezetés értett egyet. De elmondásuk szerint a kiemelt fasorok ápolására nekik nincs közvetlen ráhatásuk, mivel az fővárosi (azon belül is Főkertes) feladat. Ráadásul a fapótlásról szóló helyi terézvárosi rendelet a Főkertre is ugyanúgy érvényes kellene legyen, mint bárki másra.
Tehát még egy rosszpont a Főkert és/vagy a Főváros felé, amiért éveken át figyelmen kívül hagyták azt. Ugyanakkor a terézvárosiak felé is, amiért ők pedig nem tartatták be velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr281109537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.05.08. 19:39:15

Konkrétan mik voltak a hasznos észrevételeid? -csak kíváncsiságból... ha nem túl indiszkrét :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.08. 19:57:21

Ők is olvassák a blogodat, és meg is várták a többiek válaszát. Nesze semmi fogd meg jól? Majd ősszel...

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.08. 19:58:50

Pardon: az első mondatnak nincs vége, lemaradt a végén egy "Helyeees!"

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.05.08. 22:36:55

@*Anna:
Bevallom, én sem tudom hogy Radnóczi úr mire gondolhatott pontosan... Hacsak nem arra, hogy ne csonkoljanak, hanem cseréljenek. De ez annyira alap, hogy aki másként gondolta volna eddig, az se százas... Bővebb zárszót lásd a cikk végén.

StopSzmog 2009.08.04. 14:40:19

Figyelmedbe ajánlok (meg a taj-kert blognak is mindjárt) egy cikket.

Bardóczi Sándor: Körte korszak
epiteszforum.hu/node/13638
süti beállítások módosítása