Időn túli időkerék
2008. december 08. írta: városjáró

Időn túli időkerék

 

Van is meg nincs is. Szobor is meg nem is. Tudunk is róla meg nem is. Elfelednénk is meg naná!

Pedig még akár jól is működhetne a dolog. Ha már közel 320 milliót sikeresen ráköltöttek!
Persze leginkább eladni lenne jó - hogy menthesse az állam, ami menthető. De nem tolonganak érte a vevőjelöltek. Pedig már néhány százezerért is gazdát cserélhetne a kronoszkerék - persze a karbantartási költségek és az üzemeltetés feladatának átvállalásával! Évek kérdése csak az egész...

A keréken mindenesetre nem segít az idő múlása. A 2004-es átadása után nem sokkal ugyanis leállt benne a speciális üvegszemcsék pergése. Besült a szerkezet, nedvességet kapott a kristálypor. S bár időközben orvosolták a meghibásodásokat, a homokszemeknél gyorsabban pörgő évek alatt angolosan kihátrált a projekt mögül a kezdeti ceremóniamesterek hada is. Mint ahogy az Időkerék addig befolyásos védnökeit is margóra küldhette a politika, máskülönben rég akadt volna hivatal, hivatalnok, nagyvállalat vagy egyéb mecénás, aki fantáziát látott volna az évi egyszeri átfordításban - és az ahhoz kapcsolható PR-értékben. Hiszen ennél nagyobb őrültségekre is jut évről-évre százszor több pénz is...

Mert nem igaz, hogy ne lehetne semmire se használni ezt a szerkezetet. Természetesen nem így, a semmi közepén... Elsőként el kéne onnan vinni frekventáltabb helyre. És/vagy jobban bevonni a Városliget életébe. Aztán kialakítani hozzá egy új ívet, ahol évete megfordulhatna (köralakú sínpáron végiggurulva). Körítve mellé egy új ceremóniát. Apropóként hozzá lehetne rendelni a Ligeti Szezonnyitól kezdve a Föld napján át a az időszámítás világnapjáig bezárólag bármit. A felállításakor ráaggatott EU happening ugyanis messze nem a legszerencsésebb apropó volt hozzá. Azon túl, hogy ambivalens érzésekkel töltötte el az átlagpolgárt, megfoghatatlan semmiként is lebegett egyúttal. Ráadásul 1982-ben, amikor a kerék ötlete először megfogant, valószínűleg minden felmerülhetett inspirációként csak épp az Európai Unió nem.
Száz szónak is egy a vége: valószínűleg szándékosan altatják ezt az egész hóbelevancot. Kérdés csupán, hogy miért és meddig?

Sic transit gloria mundi - szokták mondani. Csak ne kerülne mindig ilyen sokba nekünk az ilyesfajta (érdek)múlás...

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr83788087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budapestjovoje.freeblog.hu · http://budapestjovoje.freeblog.hu 2008.12.08. 16:32:16

Egy másik nagy Medgyessy-kormány emlékmű már el is tűnt, ennek pár hónapja a Magyar Nemzet cikksorozata járt utána. Itt egy összefoglaló:
budapestjovoje.freeblog.hu/archives/2008/09/25/Az_Osszefogas_harangjai/
süti beállítások módosítása