Budapestnek saját hetilap kell
2008. október 16. írta: városjáró

Budapestnek saját hetilap kell

Most, hogy kihunyni látszik Budapest utolsó, nyomtatott formátumú lokális napi hírforrása - a Népszabadság hányatott sorsú Budapest rovata -, egyre világosabbá kezd válni, hogy a fővárosnak szüksége volna végre egy tematikus budapesti hetilapra.

Egy olyan hetilapra, melynek feladata az Fővárosi Közgyűlés üléseinek ismertetésén túl a fővárosban történő építkezések, felújítások, bontások, kinevezések, leváltások, eladások és vételek híreinek közzététele lenne. Egy olyan hetilapra, mely beszámolna a Főváros jóváhagyását, anyagi hozzájárulását igénylő nagyobb budapesti beruházásokról, pályázatokról, fejlesztésekről - netán megszüntetésekről. Kiemelt figyelmet szentelve a fővárosi közszolgáltatók  (BKV, FKF, FCSM, Főtáv, Vízművek, Főkert) tevékenységeinek. Legalább egy oldalnyi terjedelemben pedig a közérdeklődésre számot tartó olvasói leveleknek is helyük volna. Természetesen korrekten megválaszolva az előző hetekben beérkezetteket.

A főváros hetilapja - elkülönített módon  megjelentetett hirdetésekre alapozva - ingyenesen  kerülhetne az olvasókhoz. A jelenleg még létező Budapesti Piac nevű képződmény strukturájához hasonlóan, de annál lényegesen magasabb színvonalon.
Az újság nem tartalmazna kereskedelmi jellegű programajánlókat, receptklubot, filmajánlót, kertész-sarkot, de a Főváros által finaszírozott egészségügyi, oktatási/kulturális és sportintézmények híreit, felhívásait igen. Terjedelmi lehetőségeihez mérten pedig kiegészülhetne helytörténeti cikkekkel, esetleg várostörténeti játékokkal is.

És hogy kik szerkesztenék a lapot? Nos, ha a FőpoHi a "Budapest Hivatalos Lapja" címet és rangot megadná hozzá, valamint az információs municióról is folyamatosan gondoskodna, akkor a kereskedelmi reklámbevételek elosztásával (politikai hirdetés kizárólag választási időszakban jelenhetne meg!) valószínűleg lenne rá szakmai jelentkező bőven.


E vágyott budapesti hetilap megszületéséig azonban mindenképp hasznos volna, ha a Főpolgármesteri Hivatal felfejlesztené végre az évek óta stagnáló internetes portálját, s az abban szereplő híreket végre nem másod-, vagy harmadközlőként nyújtaná át az olvasóinak, hanem mint primer hírközlő. De már az is előrelépésnek számítana, ha a hat éve beindított - ám mára csupán lakossági dühöngőként (sem) használt - fórumát valóban interaktív agórává tenné, így járulva hozzá a fővárosiakat érintő kérdések hatékonyabb megvítatásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr65717991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firkász · http://napibp.blogspot.com 2008.10.17. 10:00:10

bár én is szívesen olvasnék egy ilyen hetilapot, eddigi tapasztalataim alapján igény ugyan volna rá, de önálló termékként nem életképes. legalábbis papíralapon.

más kérdés, hogy egy valóban működő Budapest-portálként igen, a magam részéről a Napi Budapest mindenesetre ennek a munkavázlata. :)

persze mi, fővárossal foglalkozó bloggerek is összedughatnánk a fejünket, és kitalálhatnánk valami okosat.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.17. 12:03:45

Igen, a budapesti blogok előretörése is bizonyítja, hogy van érdeklődés a főváros ügyei iránt (a neten legalábbis biztosan). De azokhoz, akik nem rendelkeznek számítógéppel, vagy nem tudják RSS-el belőni az összes lokális hírforrást, mégiscsak el kéne juttani valahogy a híreket. Főleg, hogy a civil blogisták nem is tudnak hozzájutni az naprakész infókhoz. Sajtótájékoztatók, közgyűlések események (legalábbis a magam tapasztalatiból kiindulva) csak megkésve csekkolhatóak - és nagyon bonyolult módon. A Te blogod ereje is abban áll, hogy mint hivatásos újságíró, hozzájutsz a hírek alapjaihoz. Ezért egy tudósítók nélküli mezítlábas blog-lap maximum gyújtőportál lehet.
Persze a lokális ügyek megjelentetésére tökéletes terepként szolgálhatnak - lásd: buszos tiltakozások, vásárcsarnok féltések, netán túlépítések vagy házbontások kontrollja - de ez is csak egyfajta híralapnak jó.
Lehetne persze maga a www.budapest.hu is az előszámú fővárosi hírforrás, de akkor fel is kéne hozzá nőnie a szerkesztőségüknek. Anélkül - mint látható is - csak másod, és harmadközlők maradnak. (Sitejuk évek óta igen alacsony színvonalon mozog. Információs értékük gyakorlatilag alulról verdesi a nullát.)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.10.17. 18:46:46

fejösszedugásban az enyémre is számíthattok : )
nekem is tetszene, de szerintem piaci alapon kizárt egy ilyen elindítása ill. fennmaradása :/ gondold végig hány próbálkozás volt az elmúlt évtizedben. vagy gondolj arra hogy a Helyi Théma sem ennyire bulvárnak indult, de nem nagyon volt más választása, ha életben akart maradni...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.17. 19:43:39

Miért ne lehetne fővárosi támogatása is egy ilyen hetilapnak! Nálunk a II. kerületben a Budai Polgár főszerkesztőjének havi nettó FÉLMILLIÓ a fizetése - és a két további munkatársnak is kábé ennyi jár. Mindezért havi 2 lapszámot kell legyártaniuk. Hoppola hoppendáré!
Ha egy budai kerület ki bírja mindezt gazdálkodni, akkor a Fővárosnak is futná rá. Gondolom Nyári Krisztiánék sem éhbérért melóznak - miközben a munkájuk szemlátomást hajítófát sem ér.

Tudom, gonosz vagyok...

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.10.17. 23:02:04

Azért szerintem nem ártana, ha álláshirdetések is lennének benne, mert tényleg, e évben többen keresnek munkát, a tavalyi évhez képest.
Remélem azért, hogy ez a hetilap kötetlenebb lenne, szinte bárki írhat alapon. Csak azért, mert én is és gondolom, sokan mások is benne lennének, hogy egy pár cikket megírnának, de nem heti rendszerességgel.

Tél Miksa 2008.10.19. 09:49:04

Létezik már valami hasonló, papír alapon, azt is "Budapest"-nek hívják, és kb. havonta jelenik meg. Főleg várostörténeti írások vannak benne, de aktuális problémák is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.19. 11:53:15

Igen. Van is átfedés a készítők között. De az inkább magazin, semmint naprakész hírújság. Nem rossz persze, de más.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.10.20. 01:25:25

De azért a neten sem ártana egy figyelő portált indítani, ami a fővárosi blogokat gyűjti össze (persze még azon írások is beletartozhatnak, ahol nem csak Bp.-el foglalkozó oldalakon jelennek meg).
Az újsághoz visszatérve: blogmelléklet ne legyen benne? Szvsz. még azt is olvasnák (kb. mint a Metropolban a metrom, csak annak a helyére már egy, horoszkóp rovat került).

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.10.20. 21:16:13

Időről időre felmerül ez a dolog. A Népszabadság Online Budapest mellékletének megszűnésével valóban érzek egy kevés űrt, amit ma már nekem leginkább a blogok és fórumok pótolnak. Ennyire ne lenne érdeklődés? Nem hinném... Akkor meg miért?

Fejösszedugásban rám is lehetne számítani!

HBP. · http://www.tar.hu/hbp 2008.10.20. 23:48:13

Sajnos nagyon szűk a piac, bár sokan siratták a vörös Budapesti 7 Nap-ot, celeb részről is, valahogy az ilyen tematikus lapok sorra bedőlnek, írni kellene erről valami szakdolgozatot, nagyobb cikket :)
Emlékszem, volt valami zöld színű, napi lap, Budapesti lap, vagy mi, arra előfizettünk, a fasiszta szomszéd a felét ellopta, postás nem kézbesítette.
Valahogy - néhány lokálpatrióta társaságot, távoli múltú kertvárosi kerületet leszámítva - a bp-iek nem érzik maguknak a városukat, robotként és droidként élnek benne...ne törődnek vele, csak lehasználják.
Ráadásul a kultúra önmagában pusztul, az elitet leszámítva.

HBP. · http://www.tar.hu/hbp 2008.10.20. 23:52:44

Itt ni: lapok.bp7nap.hu/ujsagok/2008-07-31/BH00_12.pdf

búcsú.
Szerencsére még tölthető az összes szám, kerületenként, dátumonként, oldalaként bontva.

HBP. · http://www.tar.hu/hbp 2008.10.21. 00:03:56

szerkesztői búcsú: lapok.bp7nap.hu/ujsagok/2008-07-31/BH00_03.pdf

R.I.P.

Amúgy a Nők Lapjában, abban az aljában is szokott hébe-hóba Bp melléklet lenni (csak nyomtatott változatban!)

fukisunni22 2008.11.07. 08:33:43

Van már ilyen. Hetente jelenik meg, a színvonal egy másik kérdés.
www.fovarosi.hu/

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.07. 10:58:11

Be is volt (és van) linkelve a postba. Csak hát nem voltam én sem teljesen kibékülve vele. És ugye ez is csak netalapú cuccos.

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2008.12.15. 18:29:06

Hát, több létező összerántásával létre lehetne hozni egy hetilapot. De a Budapesti 7 nap megszűnte azt mutatja, hogy a nyomtatott lapok piaca bizony költséges, és könnyen veszteségessé váló buli. Ja, és a fővárosi "Budapesti Negyed" c. periodika is meghalt 2008-ban. Talán ha a Pesti Műsort, egy tv-újságot sikerülne az önkormányzat hivatalos híreivel, a kerületek híreivel, és sok színessel vegyíteni, akkor megélhetne egy ilyen hetilap. Mivel azonban ilyen most nincs, sajnos kénytelenek vagytok a budapestjovoje.freeblog.hu/ -nál megmaradni! :-)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.12.15. 21:00:11

Üdv! :)
A Budapesti Negyed szép kort élt meg. 15 év nem semmi. El kell ismerni, hogy etéren jófej volt a Főváros. De a végén már nagyon uncsi és városidegen témákkal rukkolt elő. Én asszem az Tanulmányok a szexturizmusról c. résznél szerettem ki belőle. Az Amsterdami számmal meg aztán már végképp nem tudtam mit kezdeni. De talán nincs is ezzel gond. 15 év alatt kifutotta magát a lap. Én jobban sajnálom a Mi budapestünk sorozatot. Annak a mérete több, kisebb téma feldolgozását tehette volna még lehetővé. Dehát ugye a pénz...telenség...re való hivatkozás nagy úr!
süti beállítások módosítása