Király ez az utca
2008. február 03. írta: városjáró

Király ez az utca

Utam ismét elvezetett városunk egyik minta (rom)negyedébe, a három éve 700 millió forintért átépített Király utcába.
A látvány magért beszélt.
Az utca továbbra is oszlik-foszlik, szakadoz - s felelősökért kiált!
 
Mióta ugyanis fő- és kerületi polgármesterek gyűrűjében, csillogó mosolyok közepette átadták, szinte folyamatosan építkeznek mellette és rombolnak is benne együtemre.
Mondhatnánk, hogy így volt ez előtte is - a probléma az, hogy is így maradt.
 
Hazugság azt állítani, hogy az átépítés megkezdésekor (2004 közepén) nem volt ismeretes, hogy rövid időn belül építők hada fogja ellepni a különböző üres, vagy üresítés alatt álló telkeket! Kerület- és városvezetőink tudva tudták, hogy toronydaruk, billencsek, betonkeverők sora fogja majd igénybe venni a következő években is a térséget. Mégis mintegy háromnegyed milliárd forintot költve szórták kart kaba öltve a közpénzt - fölöslegesen.
Fölöslegesen, hiszen ma - három évvel az átadás után - legalább akkora csatatér a Király utca, mint amilyen volt "átkozottabb" idejében.
 
A Király Udvar építése következtében hónapokig szinte járhatatlanná vált a díszkő burkolattal ellátott Kazinczy sarok, és a sokáig húzódó felújítása után mára ismét porladásnak indult a kövezet.
A VAM Design évekig húzódó épületrekonstrukciója alatt a drága pénzért kialakított virág- és favermek elbontásra kerültek, hogy a beruházó magasépítő monstrumai elférhessenek a munkaterület mentén. Helyükön ma sem áll semmi.
A Gozsdu beruházás is erős nyomot hagyott az utcán. Kilazult járólapok és derékbetört oszlopok őrzik mindmáig a "gondoskodó odafigyelés" nyomait.
Az utca elején folyó Centrál Passage építésének okán pedig hosszú-hosszú hónapokig egyszerűen elterelték az utca egyébként is kacskaringósra álmodott nyomvonalát, fölterelve általa a forgalmat az eredendően parkolósávnak szánt kockakősávra - mára erősen amortizálva azt.
 
Bár az építkezések nagy része mostanára véget ért, az utca állapotán ez mit sem változtatott. Az utca 2004-es áron számított 700 milliós felújított szakasza jelenleg is csatatér, noha az "összefogás projektjeként" aposztofált beruházás utógondozásával megbízott VII. kerületi alpolgármester többször igéretet tett a három éve folymatosan zajló amortizáció megállítására.
 
Néhány facsemete visszakerült ugyan eredetileg megálmodott vermébe, ám a járólapok, útburkolati elemek és parkolás-szabályzó márványtömbök - még a pár hete befejezett Centrál Passage mentén fekvő járdaszakaszokon is - romjaikban hevernek.
A tér(d)világító neoszecessziós lámpatestek - a mindenfajta rendszert mellőző elhelyezésükön túl - megdőlve, kilazulva meredeznek. A csatorna és egyéb aknafedlapok környéke máig is repedezett, hiányos - függetlenül attól, hogy zajlik-e még közműmunka mellettük, vagy sem. A kiskockakőből terített díszburkolások pedig sok helyütt felmarva, barikádmintaként szolgálnak évek óta - jobb esetben ökörhúgyozásra hajazó formában várják az idetévedő városjárókat.
 
Mindez azonban csak részben vezethető vissza az utcában és környékén zajló öntörvényű építkezéskere. A billencsek által megkímélt járdák, fedlapok és márványoszlopok folyamatos elhasználódása ugyanis felveti azok minőségbeli alkalmatlanságát is, és a folyton változó helyrepofozóbrigádok hanyag munkavégzésének lehetőségét is.
 
Kinek a felelőssége mindez? Ki fogja valaha is garantálni végleges és minőségi helyreállítást? Miért nem lehet előre gondolkodni, s miért a pillanatnyi érdekek vezérlik mindmáig a munkálatokat? 
 
De leginkább mikor válhat végre belvárosunk méltó ékkövévé e szakasz, hogy ne legyen végre ennyire folyamatosan meztelen a Király - utca?!
 
 
---ooo---   ---ooo---   ---ooo--- 
 
 
Nagy lehet a gond, hiszen a felelősök csak hallgatnak.
Úgy látszik, költeni könnyebb volt, mint felelősőket találni...
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr17322805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.Hammerschfield Talán 2008.02.05. 01:43:50

Kedves KAMBEKK,
emlékeim szerint a volt alpolgármester, Fürst György mintha azzal bájolgott volna a médiában, hogy a Király u. felújítása a kerületnek nem kerül semmibe, mivel a beruházók, főként az Autoker finanszírozza. (Akkortájt épült a Király udvar a Székely Mihály sarkon). Aztán egyszercsak mégis elkezdték az Önkormányzat költségei között emlegetni \kimutatni. Neked pontos infod van az említett 700 millióról és annak elővezetéséről \ felhasználásáról?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.02.05. 09:56:13

Friss adataim nincsenek. Csupán a sajtóban olvasott, és az online fórumokon kapott infók alalpján számoltam. De én is úgy emlékszem, hogy a rendbehozatalt az építtetőkkel finanszíroztatták volna.
Megpórbálok útánajárni online módon ismét. És erre bíztatok másokat is!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.02.11. 13:45:02

Elvi válassz érkezett az erzsébetvárosi polgármestertől:

"Az utcában az építkezések nem fejeződtek be. Azonban a terézvárosiakkal közösen átmeneti rendbehozatalt tervezünk, készül egy aktualizált költségvetés. Korábban 15 millió Ft körüli helyreállítási költséget becsültek.
A mi oldalunkon a Kazinczy utcánál és a Holló utcánál történt a legnagyobb rongálás. A napokban a Holló utcához kellett hívni a közterület-felügyeletet, mert a "fülön" egy nagyobb autó parkolt. Tettek rá bilincset, remélhetőleg 15 ezer forintért meg fogja tanulni a szabályos parkolást."

Sajnos azonban pár kérdés nyitott maradt.
- Pontos háridő
- Kijelölt felelős
- Minőségellenőrzés
- További építkezések munkagépeinek utvonalellenőrzése

Egyszer talán, mint Luca széke, sohanapján elkészülhet. Se!
süti beállítások módosítása