Fonódó fórumos anzix
2013. április 05. írta: városjáró

Fonódó fórumos anzix

A budai fonódó villamos projekt április 3-i fórumáról számolt be nekünk egy Margit körúton élő olvasónk.
 
Sajnos kevesen jöttek el a Marczibányi téri szabadidőközpontba szervezett fórumra - a terem félig sem telt meg. A projekt képviselői majd' két órán át ismertették a fejlesztést, próbáltak kifárasztani bennünket.

A  hozzászólok általában ellenezték a tervet, a várható többlet zajterhelés, a parkolóhelyek megszüntetése (kórházak, Lukács fürdő), és a megnövekedő villamosforgalom miatt (a tervek szerint oda-vissza két percenként járnak majd a villamosok, óránként 32 szerelvény - az autókkal azonos nyomvonalon). Illetve féltették a Bem rakparti fákat a kivágástól.

A BKK képviselői igyekezték meggyőzni a jelenlévőket arról, hogy nem lesz fennakadás a közlekedésben, a villamosok csendesen járnak majd (bár ilyen villamos aligha létezik), s hogy a város számára mekkora lehetőség is az EU-s pénz, valamint hogy a 2. kerületi önkormányzat kérését is teljesítik, mert felújítják a Frankel Leó utcát (az önkormányzatnak ez lett volna az egyetlen problémája?). Továbbá biztattak bennünket, hogy ingatlanjaink értéke nőni fog!

Érdeklődtünk, hogy, mi lett a sorsa a két évvel ezelőtt(!) írt beadványunknak, amit közel kétszáz lakótárs írt alá, illetve hogy a projekt várható negatív hatásaival kapcsolatos lakossági levélre miért nem válaszoltak? Egyáltalán hogyan gondolják, hogy a helyben lakók bevonása nélkül döntsenek egy olyan projektről, aminek megvalósítása sokak életkörülményeire lesz visszafordíthatatlanul rossz hatással? Ennél fogva miből gondolják, hogy az érintett ingatlanok értéke növekedni fog?

A BKK válaszából kiderült, hogy a 2. kerületi önkormányzat nem továbbította feléjük a lakók beadványát, így arról nem is tudnak. A tisztánlátás érdekében ezen beadványt átadtuk nekik. Belátták azt is, hogy a Margit hídnál élők lakásainak értéke nem fog növekedni, így az ott élőknek ebből az összekötésből nem sok hasznuk lesz, de elméletük szerint áldozatot kell hoznunk a "köz érdekében". Kártérítésről, kárpótlásról nem beszéltek.
 
Összegezve: A fórumon elmondhattuk ugyan fenntartásainkat, de nagyon úgy tűnt, hogy már minden el van döntve. Így az észrevételeinkkel ezek után sem fog érdemben foglalkozni senki, ám a külvilág felé mindez úgy "jöhet le", hogy ők igenis egyeztettek a polgárokkal.
 
Riczkó Andrea képviselő asszonytól mindenesetre meg fogjuk kérdezni, hogy miért nem továbbította beadványunkat a BKK felé, és  legfőképp miért nem jött el a fórumra sem? Vajon ennyire nem érdekli őt (sem) az itt élők sorsa? 

 
Eddig tehát a civil beszámoló. A fórumról készült, részletekbe menő, hivatalos anyag a BKK honlapján olvasható.
 
fonofo térkép.jpgkép: BKK

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr725200918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.06. 02:56:50

A múltkori BKK-s anyagban 5 perces csúcsidei követés volt, itt most 2 perc.

fromdtod 2013.04.06. 21:27:42

Nekem nagyon tetszik a villamos fejlesztés. Helyi lakos vagyok... Csak hogy legyen helyi ellenvélemény is. Szerintem ez a minden változtatást leszavazó közvélemény nagyon unalmas.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.06. 23:11:36

@fromdtod: A Városjáró Blog - értelmes keretek között - nyitott minden véleményre. Csak arra nem ha bármit/bárkit agyon akarnak hallgatni.

Te egyébként melyik érintett tömbben laksz? Találkoztál a 200 aláíró fenntartásaival? Teljesen megalapozatlannak tartod azokat?

cyan 2013.04.06. 23:27:11

Hűvösvölgybe megint az 56-os villamos fog járni? Mert a 61-es Óbuda és a körtér közt a térkép szerint. Hűvösvölgyi villamos a Moszkváig vagy tovább valamerre?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.06. 23:56:46

@cyan: Igen. Cirka fél évtized után visszakapja tradicionálissá vált számozását. "Cserébe" a 17-es szűnik meg...

www.bkk.hu/fejleszteseink/budai-fonodo-villamoshalozat/

Mondjuk ezt a számozási ide-oda tili-tolit sosem értettem. És mindig s pótcselekvő idiotizmusnak tartottam. De hát valami féleszűnek a BKK-nál (ex-BKV-nál, annó VEKÉ-nél) ez a heppje, és sajnos rendre ki is éli ezzel kapcsolatos agymenéseit... Rajtunk, utasokon.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.07. 01:12:18

@fromdtod:

Nem tudom, melyik tömbben laksz, de párat kérdezek (lehet lesz benne ami nem érint):

- Akkor is tetszeni fog, amikor a "parkolóhelyek megőrzése" címszó alatt a szerpentinen a felfele kígyózó busznak délutánonként nem csak a szembe jövő, hanem a parkoló autókkal is meg kell küzdeni?

- Akkor is tetszeni fog, amikor a Margit krt 5 és 3 közé beforduló villamos gázolni fogja a gyalogosokat?

- Akkor is tetszeni fog, mikor a Tátra szerelvények miatt visszaalakított Mechwart ligeti peronnál a három éves gyermeked lába beszorul a villamos és a járdasziget közé?

- Akkor is tetszeni fog, amikor majdanában a Combino úgy áll meg a Frankel Leó úti megállóban, hogy a szerelvénytől semerre? A Margit krt 3 és 5 közötti szakasz a Vidra és a Margit krt között egyszerűen rövid, egy 3 kocsis Tátra szerelvénynek. Kétkocsisért meg nem érdemes a felhajtás, mert akkora tömeget busszal töredékéért elszállítasz.

- Akkor is tetszeni fog, amikor a MAmmut előtt bedugulnak a villamosok? A Moszkva téri bevezető ugyanis nem bírja a fordítást és a fonodó együttes terhelését.

A Margit krt-i ággal még egyet is értenék, de tudom, nem vagyunk olyan jók logisztikában, sem forgalomszervezésben, hogy zökkenőmentesen összeeresszünk bármit a hatossal.

Teszem hozzá, Óbudán az erősebb irány a 86-os busz, nem a 17-es villamos.

@cyan:

Hüvibe mindig is az 56-os járt, jár és fog járni. Csak a hülye békákások időnként másik táblát tesznek ki rá.

@városjáró:

A számozósdi annyira szarul sikerült, hogy kb két hete a Moszkva téren egy vidéki párnak még a 28-as buszt mondtam, hogy az megy Zugliget felső felére.

The Fireman 2013.04.07. 19:47:11

„Hüvibe mindig is az 56-os járt”
persze, miután a 83-asról 56-osra számozták Sztálin miatt.

szb9 2013.04.08. 16:41:23

@cyan: @városjáró:
egy kis szemléltetés a leendő hálózatról:
home.sch.bme.hu/~szb9/bpmetro-jovo-.pdf
mivel saját alkotás (a jelenlegi hivatalos térkép alapján), ezért nem garantálok semmit de én ezt olvastam ki a BKK-s cikkből + állítólag a M4-es metró miatt ritkítandó 47-est majd az 56-os fogja pótolni Budafok felé, bár ez az idézett cikkből kimaradt.

cyan 2013.04.08. 22:57:59

@szb9: Hüvibe a két vágány már most sem mindig bírja el a villamosokat, sokszor kell várnia a vezetőnek, hogy kiürüljön az egyik sínpár. Az utasok meg leszállhatnak a régi végállomáson és gyalogolhatnak, ha sietnek. Hogy fogja elbírni a 18-ast is? Agyrém....

Ezek tényleg csak az íróasztal mellett tudnak kitalálni mindenfélét? Kiülni és megnézni élőben a dolgokat az nekik ennyire derogál a BKK-ban?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.08. 23:55:03

@cyan: Jártak már ezek együtt Hüvibe. Végül is hangolás kérdése "csak" az egész... :)

szb9 2013.04.09. 10:03:17

@cyan: Hüvi úgy fogja elbírni, hogy most csúcsidőben a 61-es kb. 4 percenként jár, aztán majd a fonódóban a 18-as meg az 56-os is csúcsidőben 8 percenként fog járni felváltva, így összességében akkor is 4 perc lesz a különbség két indulás közt.

KeszeiA 2013.04.11. 14:02:55

Nem akarlak elkeseríteni, de láthatóan Te nem voltál ott ezen a fórumon. Riczkó Andrea ugyanis végig ott ült az első sorban. Lehet, hogy jobban kellene tájékozódnod, mielőtt ilyeneket leírsz...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.11. 14:21:11

@KeszeiA:
Ha adsz egy telefonszámot, összehozlak a beszámoló írójával. Őt kell meggyőzd, nem engem. Mindazonáltal örömömre szolgál és büszkeséggel tölt el, hogy emiatt a kommented miatt regeltél be ide. (Ennél csak az lett volna jobb, ha eredeti neveden teszed - kedves B.B.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.11. 19:15:04

Na mi van B.B., jöttél, böffentettél, elhúztál? Nagy arc vagy, az mán fix!
süti beállítások módosítása