Parkolási gyorshír
2011. október 21. írta: városjáró

Parkolási gyorshír


Miután az FKF Zrt. (októbertől BKK-Közút) és a XII. kerület továbbra sem tett lépést parkolóügyben, megküldtük a kérdést az Autózz! szakblognak is, hogy megtudakoljuk, a közlekedésguru olvasók szerint kell-e ilyen kialakítású parkolónál felfestés vagy tábla? Hamar kiderült, hogy bizony kell! Mi magunk is így láttuk már a kezdet kezdetén is - hiába próbálták meg "hivatalosék" hetekig-hónapokig elbagatelizálni ennek szükségességét.

S lőn világosság, háromnegyed évnyi levelezés után végre kikerülthetett az út mellé a megállást legalizáló, hiányzó kresztábla. Mostantól tehát (ismét) szabályossá vált az eddigi szokásjog.

Már "csak" a járdaminimumra lógás alapproblémáját lenne végre jó megoldani. Még pár (kényszer)forduló, és ez is sikerülhet. Hiszen a kerület hónapokkal ezelőtt megígérte - s mi miért ne hinnénk, hogy komolyan gondolta!


A szabály az szabály! A hivatalok számára is.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr283320826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.10.21. 21:58:07

A BKK-Közút meg a XII. kerületi önkormos is... jók lennének halálnak.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.10.21. 22:44:48

"Már "csak" a járdaminimumra lógás alapproblémáját lenne végre jó megoldani."

Az tuti, hogy a képen látható autó nem szabályosan parkol.

Szóval az szerintem OK, hogy azon a helyen legalizálják halszálkás parkolási rendet, de akkor tessék érvényesíteni azt is, hogy a a gyalogoknak elég hely maradjon...

Németh András 2011.10.23. 11:13:48

Kedves Blogger!

Szóval sikerként lehetne elkönyvelni hogy kikerült ez a tábla, de ha megnézem ezt a fotót amit a posztba tettél akkor azt látom hogy áll egy nem túl nagy limuzin a parkolóba, és halszálka parkolás esetén, ha szabályos próbál lenni és nem foglalja el a járdát akkor nagyon neccesen fér el. De ennél az autónál az átlagautók szerintem akár fél egy méterrel is hosszabbak lehetnek. Tehát ez alapján itt fizikailag képtelenség egy nagyobbacska autóval halszálkás módszerrel parkolni a járda és az út közt (rálógás nélkül). Magyarul egy arra nem alkalmas részre sikerült kiharcolni a nem megfelelően kialakult szokásjog szerinti parkolás kötelezővé tételét.

Gratulálok!

Németh András 2011.10.23. 11:23:10

Ha beírod a gugliba hogy "halszálkás parkoló méretei" akkor az első találat az ez: www.uvt.bme.hu/targyak/kterv_I/kterv_I_II_kgysch/kterv_I_II_kgysch_12.pdf

itt leírják hogy az a méret ahova így befér egy autó (jelen esetben a felépítendő korlát és az út széle közti rész, hisz ide kell parkolni) 5,2 méter kell hogy legyen, ami kivételes esetben 4,7 méterre szűkíthető

A fotón jól látszik hogy itt még a szűkített távolság sincs meg.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.23. 13:00:10

Úgy látom, nem olvastál eléggé vissza a linkeken. Ez a tábla dolog csak egy szabálykövetést megkövetelő mellékszál.
Az alapügy lényege nem ez, hanem a gyalogosrész felszabadítása.

A táblázásnál jobbnak tartottam volna egyébként egy felfestést - hogy mondjuk 1 fizikailag alkalmas férőhelyre ne akarjon 2 autó beállni, így a rálógás is megszünhetett volna - de az FKF képviselője szerint ennek "aszfalttöredezettségi akadálya" van/volt/lesz.

Háromnegyed éve fut ez a történet. Többtucatnyi levéllel, bejelentéssel. Nem vagyok még a végén, de reméelm, valami elindult. Több mintha csak kommentelgettem volna itt-ott-amott.
Persze a legtutibb bizonyosan az lenne, ha holnap kimennék 15 pollerrel és lefúrnám a járdába - hidd el, ez is eszembe jutott. De ezt mégiscsak a fenntartónak kéne megtennie. Mert a végén még engem büntetnek meg illegális építkezésért...

Az meg, hogy minden elkummantott önkormányzati feladat elvégzéséért nép mozgalmat kelljen szervezni, egy vicc.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.25. 13:12:17

@Németh András:

Nézd meg a helyet a norc-on (most melózok, innen nem tudok linkelni), feljebb kiszélesedik, és van elég hely. A kép egy szerencsétlen helyről készült, de a kanyar (kb 20 m) után van hely.

Megjegyzem, a túloldalra kikerült egy megállni tilos, szinte végig a Józsa Béla úttól lefelé.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.25. 13:15:31

@városjáró:

"Az meg, hogy minden elkummantott önkormányzati feladat elvégzéséért nép mozgalmat kelljen szervezni, egy vicc. "

Tegyük hozzá: Egy nagyon rossz vicc.

Ahoj- 2011.10.27. 14:02:38

Azt is elintézhetnéd hogy a taxisokat nem büntessék meg ha ki-beszáll az utasuk. Az is vicc ami a tegnapi aktívban megjelent hogy a taxiállomás előtt van egy megállni tilos tábla a körúton...oda beáll a taxi, megbüntetik, holott az a taxiállomás

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.27. 14:17:15

@Ahoj-: Most egy olyan megállni tilos tábla leszedetését tűztem ki célul, ami egy olyan Andrássy úti BM kirendeltség miatt tiltja a megállást, ami már több hónapja elköltözött. Igazándiból egy csavarhúzó és 10 perc kérdése lenne az egész, de félő, a bürokrácia elhúzza évekig is akár.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.10.28. 15:55:24

Astanavistabéjbi!
Lehet, hogy van egy ilyen taxiállomás, EGYETLEN EGY.
Viszont amit a taxisok naponta művelnek számtalan helyen, az a vicc!
Mondom ezt úgy, hogy harminc éve elég sok taxis (később sok volt taxis) kollégám van-volt. Akik kicsit másképpen álltak hozzá a kérdéshez.
Napoonta látott példa: ahol megáll a taxis, nem droszton és nem is leparkolva, hanem lehetőleg egy sávot lezárva, a BKV járat buszöbölbe állását ellehetetlenítve percekig körmöli a menetlevelét (vagy mi a fenét), esetleg simán dohányzik percekig - és fütyül mindenkire. A második-harmadik beállót már ne is említsük.
Közben persze a biztonság kedvéért rutinosan bekattintja a vészvillogót, aminek indokolatlan használatát szívem szerint büntetném. Nem csak a taxisok esetében.
Ismerőssel történt: vidéki úton a beláthatatlan kanyart bevéve (engedélyezett sebességgel) meglátta, hogy egy kocsi áll az úton. Minzt utóbb kisült, a gyerekeknek pisilni kellett...pont az út szélén, a fák elött. A szembe forgalmi sávban meg jött egy kocsi. A legkisebb rosszat választva erősen fékezve a fáknak hajtott. A kórházban a kollégák (orvosról van szó) annyira figyeltek rá, hogy az ott kapott tüdőgyulladás vitte el - ki se került az intézményből.

Németh András 2011.10.28. 22:13:28

@Mormogi Papa: nagy levegővel sikerült nagyot csavarni a poszton

és úgy tűnik az ismerős csak hitte hogy a legkisebb rosszat választja, mármint ha egy baleseti helyzetben van idő választgatni, ott leginkább csak vészreakciók meg próbálkozások vannak, a végén úgyis a fizika rendezi le a dolgot...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.10.31. 11:10:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Szerinted számíthat bárki is arra, hogy a beláthatatlan kanyar mögött egy idióta leáll ??? Relatív gyorshajtás ? Az egészen más fogalom. Nem arról van itt szó, hogy nedves, havas, jeges lett volna a talaj... Ha kiszámíthatatlanul eléd rohan valaki a járdáról, az is "relatív gyorshajtás miatt" bekövetkezett baleset neked?
@Németh András: Orvos lévén a legkisebb rossz azt jelentette számára (mint a kórházban még elmondta), hogy a lehető legkevesebb embert veszélyeztesse. Vagyis egyedül saját magát. Ha a kollégák jobban figyeltek volna rá, megmaradhatott volna - tehát ez már egészen másféle etikai kérdés.
Nem kellene szánszándékkal mindenbe belekötözködni, nem gondoljátok?
Csakis a kötözködés kedvéért...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.31. 12:15:29

@Mormogi Papa:

KRESZ
26§
A járm sebességét az (1)-(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy ű kell megválasztani,
hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt,
amelyre az adott körülmények között számítania kell.

Németh András 2011.10.31. 22:09:09

@Mormogi Papa: megy itt az agyalás erről a parkolós mizériáról, erre bedobod a saját élményeid és mégis mit vártál hogy mit teszünk?
biztos csúnya gonosz kötekedős kommentelőknek tűnünk, és azok is vagyunk, de nekünk nincs érintettségünk a sztoriban, és kívülről látszik hogy megvolt a relatív gyorshajtás (ez nem jelenti hogy pl mi nem csattantunk volna bele az álló autóba, számomra is van rengeteg kanyar amit úgy veszek be 80-as tempóval hogy ciki lenne ha épp ott állna egy defektes IFA, de a relatív gyorshajtás akkor is állna), és a rövidke sztoridból meg az is látszik hogy nem jól választott az ismerősöd, akkor sem ha az általános orvosi etikai kódexet végigpörgette a fejében mielőtt nekikormányozta a kocsit a fáknak. Ha meg ennyire tudotosan ment neki a fának akkor miért nem csinálta jobban? (szóval szerintem oksa hogy utólag azt mondta hogy tudatos volt, de azért maradjunk annyiban hogy látta az álló autót, a szemből jövőt, meg hogy az álló kocsi előtt épp pisiltetés folyik és ha mindezt végignézte és utána elemezte a helyzetet, majd kiválasztotta a fákat mint ütközési célpontot, és azután elkezdte irányba kormányozni az autót ....
.... nekem hihetőbb hogy megyek a beláthatatlan kanyarban egyszer csak ott egy áll egy kocsi, bassza meg, satufék kormányrángat hogy elkerüljem, és közben a fizika szépen beindul és jól bevágódok az árokba neki a fáknak)

ja és megint csak kötekekszem, de a sztoriból csak annyit ismerek amennyit te kifejtettél nekem...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.01. 15:58:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"minden olyan akadály előtt,
amelyre az adott körülmények között számítania kell."
Na, ez az amire nem lehetett ép ésszel számítani, akármit is tartotok a fejetekben.
(No meg sebességkorlátozás nélküli kanyart, amin naponta hajt, hatvan körül bevenni száraz úton - ez ki szerint relatív gyoreshajtás? a körülmények ismerete nélkül én is pofázhatok, ha akarok - de minek???)
Az eset egyébként vagy harminc éve történt, az áldozata meg egy országosan ismert szakorvos, aki igen jól vezetett és nem szegett kreszt.
Az addig rendben van, hogy ez titeket nem érdekel - de ha nem agyképűsködtök, már régen nem lenne téma...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.11.01. 17:25:20

Nem akarnátok végre leállni az offolással? Untat a vitátok!
süti beállítások módosítása