Fizetek főúr, volt egy feketém...
2009. március 11. írta: városjáró

Fizetek főúr, volt egy feketém...

 

Hosszú hányattatás után "révbe ért" a néhai EMKE Espresso és Kávéház is. Kiskörúti, nagykörúti társai után bankfiók lett belőle is - mindjárt kettő.
Fizetek főúr, volt egy feketém...

 

E szomorkás trendet figyelve nem mondhatjuk persze, hogy haldoklana a budapesti kávéházi élet, mégis furcsa látni ahogy az egykor patinás kávéházainkból banktelephelyek lesznek. Ahol hajdanán a kispénzű konrádok menedékre lelhettek, ma bankjegyszámláló készülékek pergése hallik. Nyílnak persze cserébe új kávézók, presszók, amerikai jellegű go to way cafék - nincs is baj velük. Csak szomorú nézni, hogyan válik múlttá a jelen.

Persze a klasszikus kávéházi hangulatot erőnek erejével nem is volna célszerű visszaállíttatni, hiszen a korebeli vonzerő - meleg, fény, biliárd - szerencsére ma már nem kuriozitás. Korunk kávéházai inkább a gyorséttermek, gyorskávézók lehetnek. Az efféle franchise helyek úgyis jobban bírják a varterek (sosem rendelők) hadát, mint a kislétszámos cukrászdácskák. Zongoraszó helyett ugyan plazmatévés klippzene szól bennük, de egy-két café mellett ezekben is meg lehet tárgyalni az élet nagy dolgait - s egyik-másikukban még friss napisajtó is akad. Tán ha az EMKE is átvedlett volna ilyenné... Fene tudja.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr34891878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fashionistas 2009.03.12. 13:51:26

hüp hüp.... :((
De ne nézzük ennyire szomorúan a jövőt. Inkább örüljünk hogy felvehetünk tök jó euró hiteleket, szuperjó adócsomagokat hoznak újra, és akár már a nap 24 órájába is rendelkezésünkre állnak a callcenterek.A BUX soha nem látott mélyponton van és a munkanélküliség is az eget veri.
Éljen a 21. század!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.12. 17:27:23

Hát igen. Nekem sem tetszik, hogy a nagy bankválság közepette sorra nyílnak az újabbnál újabb fiókok - miközben küldik el a dolgozóikat. Bár ha belegondolunk, a valamikor New York Palota, vagy épp a Gresham is korabeli biztosítótársaságok székházaként épült. Igaz, akkor épp felfelé ívelt a pénzpiac. Nem úgy manapság...

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.03.13. 14:08:38

a második világháború után megváltozott Magyarországon a társadalom, politikai és építészet, úgyszólván megtört. Kávéházi ember eltűnt a kávéházak államosították, s ami egyszer megtört, sajna sosem jön vissza.

Az a társadalom, politikai és építészet ami létrehozta Bp. szépségét, eltünt, és egyenlőre úgy tűnik örökre...
süti beállítások módosítása