Hegyvidéki Pató Pálok
2011. október 07. írta: városjáró

Hegyvidéki Pató Pálok

Januárban blogunk segítségért fordult több fővárosi hivatalhoz és szervhez a Szt. János Kórház mellett futó Diós árok páratlan oldalának parkolási szabályozatlansága miatt. A parkírozó gépkocsik ugyanis rendszeresen rálógtak a gyalogosfelületekre, a várakozás rendje pedig hivatalosan évek óta nem szabályozott - egyedül a szokásjog és a Centrum Parkoló Kft. automatái adnak valamiféle iránymutatást.

Megkeresésünkre a Fővárosi Önkormányzattól érkezett visszajelzés. Megállapításra került, hogy a gyalogosokat védő korlátsor korszerűtlen és elhanyagolt, valamint hiányoznak a területen meghonosodott halszálkás várakozást engedélyező útburkolati jelek és KRESZ táblák is. A probléma megoldása érdekében a Főváros február végén felkérte a területért felelős Hegyvidéki Önkormányzatot a hiánypótló munkák elvégzésére.

A felkérésre azonban a XII. kerület hosszú
hónapokon át nem reagált. Többszöri levélváltás árán végül július végén kezdték magukénak érezni a feladatot, és írásos ígéretet tettek rá, hogy szeptember végéig az FKF Zrt-vel kitábláztatják a parkolást, gondoskodnak a felfestésről, valamint a gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében kiépítik a hiányolt U-korlátsort is. Ezen információk birtokában nyugodt szívvel vártuk a helyzet rendeződését.

Október eleji terepszemlénk során azonban szomorúan kellett tapasztalnunk, hogy bár a megadott határidő lejárt,  a szükséges intézkedések - az írásos ígéret ellenére - nem valósultak meg. Se KRESZ tábla, se felfestés, sem új korlát.

Talán egy újabb híradás hatására végre beindulhat ténylegesen is a kerületi munka. Magyarázatokból, fogadkozásból ugyanis aligha épülhet bármi - még a Hegyvidéken sem.


Természetesen ismét megkerestük a felelős XII. kerületi Önkormányzatot, de a Városgazdálkodási Irodától blogzártánkig semmiféle választ nem kaptunk kérdéseinkre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr843282031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh András 2011.10.07. 19:16:59

Kell venni egy olyan íróeszközt ami jól látható, de letörölhető nyomot hagy az autón, meghúzni a csíkot hogy ennyi kell a gyalogoknak, és az ablaktörlő lapát alá berakni egy cetlit hogyha elfogy a jelölőkréta/filc/mittoménhogymi utána jön a 100-as szög :D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.10.08. 14:53:09

Hát… a Rádayban talán, ott más közönség lakik, mint mondjuk mifelénk…
Itt nem ajánlanám - talán még éjszaka se, mert sohase tudhatod, mikor jön egy figyelmeztetés nélküli csapás…
Ráadásul a bunkó az bunkó - zengene az utca a "zanyázástól". Mar ő ugye sohase lehet hibás, mér' festették oda azt a hülye csíkot? (már, ha van…)

Németh András 2011.10.08. 20:22:48

@Mormogi Papa: nekem azért a Diós árok környéke sem tűnik túl veszélyesnek...
... pláne hogy a kórház parkolójáról van szó, és hát egy budai kórház már csak nem olyan veszélyes...
... ha meg mégis akkor közel a mentő :D

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.09. 12:21:32

A gyalogosrészre rálógóknak két fajtája van. Vannak a batárabb jelleggű autók tulajai, akik anna ellenére felállnak a járdára hogy a kocsijaik szemmelláthatólag nem fognak elférni a gyalogosok zavarása nélkül. Aztán vannak a "csak" figyelmetlenek, akik féltve a kocsjaik farát inkább a gyalogosk kárára parkolnak.

Ennek a résznek a baja nem csak az autósóok suttyóságában keresendő - bár ha jobban figyelnének, maguktól is beállhatnának jól. Itt az alap baj a fizikai szabályozás hiányában van - mivel káoszos az egész parkoltatási szisztéma. Felfestés hijján rossz fokban és rossz számban állnak fel a kocsik. Ráadásul a KRESZ értelmében ez az egész parkoltatás - pláne fizetősen - nem is lenne megvalósítható. Tábla és festés híjján járdára nem is állhatnának kocsik, pláne 45 fokban. És mégis állhatnak. Mert a kerület, a Főváros, és az NKH közösen szemet huny.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.10.10. 14:36:20

Még egy apró részlet, ami talán nem köztudott: a kórház hátsó bejáratának szomszédságában található épületben van a PIC, vagyis a koraszülött osztály. A kismamáknak, akik ugye nem maguk választották ezt a sorsot, naponta többször kell bejönniük a gyerekekhez, és az amúgy is sok tekintetben méltatlan körülmények mellett még a gondatlan parkolók miatt is vannak gondjaik… Különösen azoknak, akiknél nem az első gyerek lett "korababa".
Persze a főbejáraton át is lehet közlekedni, de ott se mindig biztonságos - lévén az is kocsiút. Egy korláttal védett járda feltétlenül könnyebbség lenne nekik is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.21. 18:22:09

UPDATE! A halszálkás parkolást legalizáló táblát végre kitették. Mától szabályossá vált az eddigi szokásjog. Már "csak" a járdaminimumra lógást (1,5 m) kellene korlátozni. És háromnegyed évnyi évődés után talán sikert könyvelhetné(n)k el!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.21. 19:29:50

@városjáró:
A halszálkás tábla anno kinn volt. Mikor az unokatesóm szült, akor még kinnt volt. Hatéves a keresztlányom.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.21. 19:48:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ne vedd magadra, de szarok rá, hogy mikor mi volt még meg, ha immáron évek óta hiányzott. De ez csak hab a romlott tortán. Számomra a korlátpótlás a lényeg. Gondolom 6x6 éve meg még az is megvolt... :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.22. 10:26:43

@városjáró:

A korlát mikor tűnt el nem tudom, de van egy sejtésem, hogy mikor az utat illetve a közműveket felújították, akkor tűnt el a korlát és a tábla is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.22. 10:36:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Kit izgat, hogy mikor tünt el?! Ne fárasszál már kora délelőtt...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.22. 13:58:31

@városjáró:

igyál egy kávét!

Szerintem igenis fontos tudni, mennyi idő múlva pótolnak egy KRESZ táblát.

például a Lipótmezei felső végéről a behajtani tilos ha eltűnik.......

Németh András 2011.10.22. 18:38:53

@városjáró: szerintem a te fajtád ül a hivatalban is. Ő is szarik rá, meg nem hagyja magát fárasztani :D

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.22. 21:19:20

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @Németh András:
Hát srácok, egyre cikibb amit nyomtok. Az ilyen mentalitás miatt rohad a város ahogy van. Az örök megmagyarázó, hol ájtatoskodó, hol leugató csinovnyikoktól. Hallgatnátok inkább - jobban járna Budapest.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.22. 23:16:19

@városjáró: Ezt visszautasítom!

Azért, mert neked nem tetszik amit mondok, még jogos a felvetésem.

Jelenleg a városban több olyan közuti jelzés van, ami valahogy valamiért nem került vissza egy építkezés vagy valami kapcsán. És pénteken találtam olyat is, amit egyszerűen nem vett le senki, pedig semmi keresnivalója már ott. A pénteki leletet konkrétan 3 éve kellett volna leszedni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.23. 00:33:58

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
És?! Még mindig nem értem, mi köze ennek ahhoz hogy én meg bátrokodom felhívni a felelősök figyelmét egy pont ilyen módon fennálló több éves hiányosságra? És nota bene bátorkodom szembesíteni is őket szarpaskolgató (hamis) igéreteikkel?

Nagy ez a város, sok benne sajnos a szutyokság. Ez a blog pont ezzel próbál szembeszállni. Nem hivatalból, hanem ÖNSZORGALOMBÓL! De ha nem elég nagy a merítés, írd meg te is, add be te is, harcolj ellene te is! Jöhetsz mellém társszerzőnek. Nyitott a pálya. Aztán ha ügyesen végzed e városjobbító munkád, neked is megköszönik tán. Vagy sem - ahogy te se nagyon másnak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.23. 01:29:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Akkor jó, mert tisztára kezd úgy tűnni...
(A társszerzőséget pedig komolyan ajánlottam fel. Helyszín, ügyleírás, kép - és megposztoljuk, megküldjük, nyomonkövetjük, számokérjük.)

Németh András 2011.10.23. 11:01:17

@városjáró: konkréten neked mi a bajod? mert szerintem valahol kezdünk elszáguldani egymás melett az információs szupersztrádán

tolod itt ezt a posztot a neten (ha jól olvasom azért mert a hócipőd tele vele hogy hiába téped a szádat a hivatal felé hisz ott le sem szarnak, meg a fülük botját sem mozdítják) erre megjelenik két-három kommentelő. És miután hozzászól te "le se szarod" az ő témábavágó sztoriját meg "nem izgat" hogy mi az ő véleménye. Utána én próbálom leírni neked hogy hé bátyám uram(asszonyom) kicsit fogd már vissza magad mert most épp egy fokkal sem tűnsz konstruktívabbnak mint valami utolsó hivatali bürokrata, akikkel épp harcolsz. És még én vagyok ciki, meg miattam rohad a város? Mit is beszélsz.

Mégis mit vártál hogy egységfrontba tömörülnek az olvasóid és megtapsolnak hogy ó te nagy "városjáró" de jól megláttad a problémát, és olya jó hogy mindent megteszel még ide is tolsz egy posztot, támogatunk mindenben sőt még a korlátot is felépítjük a dicsőségedre.

Kapjál már észbe, ha feldobod a posztot akkor arról az emberek véleményt fognak formálni, leírják hogy igen fontos a probléma amit észrevettél, igen szép dolog hogy teszel a megoldásárt, és leírják a saját kapcsolódó élményeiket (mégha te szarsz is rá) hisz ott talán kaphatnál olyan infókat ami alapján láthatnád hogy volt régebben rendszer a parkolásban csak valahol elkalódott a megoldás.
De nem, te szajkózod a saját történeted és nem figyelsz arra hogy a többi mit mond, és hidd el a te fajtádra rá is csukják majd az ajtót, és okolhatsz ezért mindenki mást magadon kívül, de ettől még nem lesz korlát.

Korlát attól lenne ha fognád oszt megkeresnéd a helyi "tegyük élhetővé a környéket" egyesületet és kalákába odaépítenétek valamit. Ugyanis ha a hivatal azt látná hogy hogy itt tényleg tenni akarás van, nem csak hibakeresés meg mutogatás hogy mindenki alkalmatlan akkor lehet hogy hamarabb célt érnél.

Az a baj hogy nagyon magas lóról lenézve nehéz bármit is elintézni a mai világban...
És az én hallgatásom, vagy épp csacsogásom nincs hatással a városra. És hiába is hiszed, hogy attól hogy te beszélsz jobb lett Budapest, mert nem.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.23. 12:21:35

@Németh András: Nem akarom én, hogy szobrot emeljetek nekem azért amit tenni próbálok a lokális környeztetemért, de hogy az okoskodókat sem kell mosolyogva eltűrnöm, az is ziher. És ennek köze sincs ahhoz, hogy a Hivatalok kit mennyire szarnak le.

Ha konstrultív egy komment azzal semmi baj, de ha valaki csak a saját nyomorát maga előtt tolva akarja tőlem számonkérni hogy én miért vagyok lassúbb sikerű, elég fura mentalitás.

vadbirka 2011.10.24. 15:49:40

A XII. kerületi Önkormányzat irodáitól vagy intézményeiktől soha nem lesz válasz. Hosszú évek tapasztalata alapján ez tény kérdés. A megoldás amit én is követek a jogi út, és feltételezve,hogy pártatlanság van a Közigazgatási Hivatal. Jelnleg három (jogi ügy)feljelentés van folyamatban remélve ,hogy észhez térnek.
süti beállítások módosítása