Veszélyben a Tüdőgondozó zöld tüdeje?
2011. szeptember 08. írta: városjáró

Veszélyben a Tüdőgondozó zöld tüdeje?

Aggódnak a környékbeliek a Vörösmarty utca 47/b alatti Tüdőgondozó Intézet udvarán álló fákért. Információik szerint a Terézvárosi Önkormányzat el kívánja távolítani azokat, mondván veszélyeztetik az intézménybe látogatók testi épségét, valamint a növényzet mellett álló fal stabilitását. A fák történetét közelebbről ismerők szerint azonban ez nem teljesen igaz, mivel a szomszédos ingatlant elválasztó téglakerítéssel csak egy fa érintkezik, és annak állapota – meglátásuk szerint – nem okozhat rövidtávon kárt.

A jelzett telken egyébként két épület áll. Az utcafronton elhelyezkedő egyemeletes, rossz állapotú szárnyat az önkormányzat több éve kiürítette - jelenleg is üres. Hasznosítására többször tettek kisérletet. Tervek között szerepelt a lebontása, helyén park kialakítása is, de ezt 2009-ben a műemléki hatóság nem támogatta. Az épület sorsa jelenleg tehát bizonytalan. A telek hátsó részén álló jó állapotú ingatlanban pedig a kerületi tüdőgondozó működik. 

A helyzet kettős. Egyfelől sokan szeretnék, ha tovább élhetne a tüdőgondozó udvarán az a néhány fa, amely az elmúlt évtizedekben megtelepedett ott, másfelől a biztonságért felelős hivatal valószínűleg nem akar veszélyeztető kockázatot vállalni. Jó volna kompromisszumos megoldást taláni, mert a felszámolt vegetációt újratelepíteni mindig költségesebb és időigényesebb munka, mint gondozni és karbantartani a már meglévőt.

Patthelyzet? Ti hogy látjátok? 

Terézváros Budapest egyik legkisebb zöldterületi arányával rendelkezik. 1998 óta változatlan nagyságú (42 ezer m2) a Terézváros területén gondozott parkok területe. Így a kerületben az egy lakosra jutó gondozott parkterület nagysága kb. 1 m2 volt 2004-ben.
Területét tekintve Terézváros a második legkisebb fővárosi kerület (2,4 km2, és ennek is mintegy 1/5-ét a Nyugati pályaudvar teszi ki). Megközelítőleg 41.800 lakos él itt (a főváros lakosságának mintegy 2,5%-a), de a kerület átmenő forgalma az itt található intézményeknek, a pályaudvarnak és a körútnak köszönhetően ennek sokszorosa. Egyike a legsűrűbben beépített kerületeknek, gondozott parkjainak területe mindössze 42 ezer m2, és ebben - akárcsak az alapterületben - csupán a szomszédos VII. kerületet „előzi meg”.


Forrás:
Budapest Főváros Terézvárosi Önkormányzatának Gazdasági Programja 2007-2013



A kérdéssel kapcsolatban természetesen megkerestük a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt-t ahonnan sajnos érdeklődésünkre egyelőre nem érkezett válasz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr303203481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása