Akadálytalan akadályosság - Moszkva tér
2010. augusztus 14. írta: városjáró

Akadálytalan akadályosság - Moszkva tér


Ha a Moszva téri metróátjáróból a legpraktikusabb úton szeretnénk eljutni a nagykörúti villamosokhoz és a (2)22-es autóbuszokhoz - vagy fordítva -, azt akadálymentesen aligha tudjuk realizálni. Lépcsővé változtatott járdaszél, 30 centis peronmagasság biztosítja ellene a napi tornamutatványt.

Mibe fájna vajon levinni lépéstávnyi szintre ezeket a magaslatokat?
Mibe fájna vajon apró gesztusokkal élhetőbbé tenni a napi életet?

Valószínűleg fillérekbe... Amiből persze nem lehetne évekig elszöszölni álmunkahelyek álbeosztásainak mélyén. Ezért inkább marad a nehezített napi lépcsőkényszer - az infrastukturális balkán...

 

 

 KÖSZÖNJÜK AZ ÉRINTETT (KÖZTERÜLET-FENNTARTÓ- ÉS KÖZLEKEDÉSI-) VÁLLALATOK, VALAMINT FŐVÁROSI ÜGYOSZTÁLYOK SZERETŐ GONDOSKODÁSÁT!

NÉLKÜLÜK HOL IS TARTANÁNK?! TALÁN MÁR EURÓPÁBAN...

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr32221595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuruttya 2010.08.14. 22:37:14

Okoska, az peron azért olyan magas, hogy ne legyen nagy szintkülönbség a közte és a combino padlója között. Tudod, hogy akadálymentes legyen..

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.08.15. 08:56:15

@Álmos: Te ugyan egy végtelen nagy fasz vagy, de megtisztelő, hogy évek óta nálam égeted be magad. De ha már ide vetett ismét a rossz sors, meséld már el nekük, hogy szerinted a metróátjáró felöli műszaki vágánynál - melynek széle lépcsőben végződik - mikor járt üzemszerűen valaha is combino??? És hogy a frissebben kiépített combino-peron tér felöli szélét - melyet az előbbiből fakadóan nem használnak le- és felszállásra - miért is nem lehet pár helyen lesüllyeszetni a könnyebb áthaladás érdekében?

ildsisy 2010.08.15. 09:47:41

Az egész Moszkva tér sz..., úgy ahogy van! És veszélyes nagyon a gyalogosok számára! Tisztára, lepusztult minden!!!!!!

Kuruttya 2010.08.15. 11:29:13

@városjáró: még a kiváló fényképeden is látszik, hogy pár helyen bizony le van süllyesztve a combinoperon ;) Ha nincs miről írnod inkább ne erőltesd szerintem.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.08.15. 14:31:27

@Álmos: Egyetlen helyütt van leeresztve a szint, csak épp a legkevésbé használt útirányban. Ne védd a szar szerintem. Ha ilyen űberokos vagy, gyere ki velem hétfőn egy terepszemlére és fotózzuk körbe a területet gyalogosbarátságtalanság témában! Várlak szeretettel (a kollégáiddal egyetemben).

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.08.15. 15:30:28

Na, a kóstólgatást befejeztük! Ha fasza gyerek vagy, kijössz a térre és együtt bevizsgáljuk a placcot!

Aranylab6 2010.08.16. 16:34:43

én amúgy nem is tudom, hogy hogyan lehet szabályosan átkelni a metrótól a széna tér felé... de komolyan... lehet, hogy tényleg ezt a szakaszt szánták az okosok kiejlölt gyalogos útvonalnak? nyilván helyben hagyta az építéshatóság. nyilván ugyanez a hatóság csicskáztat engem hetente, hogy akadálymentes, 120 cm széles ajtó kell egy sporttelepi öltözőnek... mert ott bizony fontos az akadálymentesítés... bocsánat, nem genyaságból, de ha valahol, itt mondjuk tényleg fontos lenne

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.23. 21:08:25

Pont a múlt héten jártam újra arra (a volt Széll Kálmán téren...) és a félsötétben a zasszony majd kitörte a bokáját. Pedig önjáró...
Most küldjetek oda valakit tolókocsival, aztán meglátjuk.
(Éppen egy esélyegyenlősi poszton járatom az agyamat.)

Ez az "álmos" meg elalhatna már végre, ha csakis a szervezetlenség és hülyeség iskolapéldáit védendő von kardot...
(Ha jól tudom, a név korábbi viselőjét lenyilazták, hogy be ne jöhessen a Kárpát-medencébe. Nem az "űszőmedanszébe", nagyokos!)

Szóval a bértollnokoktól ments meg Uram, minket!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.08.23. 23:19:13

@Mormogi Papa: :)

@Aranylab6: Ez jogos felvetés. Zebra ugyanis egyetlen helyen van csupán kijelölve a tér vágányai körül, mégpedig csakis a Várfok utca aljánál - miközben még vagy három veszélyes helyen kénytelenek az utasok átvágni a sínek szabdalta területeken.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.08.24. 12:09:38

Nekem eddig ez nem nagyon tűnt fel, nem esik nehezemre a környéken szabályosan közlekedni, bár ennek lehet két oka. Az egyik, hogy tény, nem járok arra olyan nagyon sokat. A másik, hogy a Moszkva tér egészében katasztrofális állapotban van -úgyhogy ezért nem emelném ki csak azt a lépcsős dolgot.

Amúgy nem is tudom ki volt, talán még a Kóka, ígérte, asszem szerződésben is, hogyha megválasztják, akkor belekezd a tér felújításába. Mondjuk nem értem az ott élőket, hogy mennyivel volt jobb egy másik ingyenélőt választani, aki még csak garantálni se garantált semmit, ezáltal nem is csinált semmit. A mi kerületünkben BÁRKI szerződéssel ígérne hasonlót én simán rászavaznék. A cukormáz, ígéretekkel tele van a padlás.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.08.24. 13:16:06

@sanche: Elbírna egy önálló sorozatot is a Moszkva tér. Én most épp az akadályos akadálymentességet vettem észre. De épp ebből látszik, milyen egyszerű gesztusokkal mennyire nagy fejlődést lehetne elérni még ezen az ezer sebből véárző romhalmaz téren is. Nem kell ide Kóka, nem kell ide senki parlamaneter. Az a Közterületfenntrató kell, az a Főkert kell, az a BKV kell, ami már 20 éve hazudja hogy jól és jó helyen költi el az igenis rendelkezésre álló milliárdjait. Mindezek kordináláshoz viszont kell egy fasza főpolgármesteri hivatal. Ez valóban nincs. Ée ennek hiányában az érintett kerület/kerületek is boldogan játszák a tehetelen hülyét. Miközben a katáskörük nekik is meg van. Ha máshoz nem, a feldatok ellátásának megköveteléséhez.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.24. 17:35:16

@városjáró: Sorozat készülhetne még például az átjárhatatlan átjárókról…
Ne menjek messzire: az Erzsébet Királyné és Mexikói út sarkán lévő átkelő, nem messze a farizeusul "Mozgásjavító Bentlakásos Iskolá"-nak titulált intézménytől, melynek rászorultjai valószínűleg nem könnyen veszik az akadálypályát… A "zebra" egykor fehér kitöltéssel ellátott részei megsüllyedtek - jómagam is majd' a bokám törtem rajtuk…
Nem messze innen a Hungária-Thököly sarkon se vidámabb a helyzet - és mennyi helyen még…

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.08.25. 09:55:23

@városjáró: Csak azért írtam, mert pont a Te urbanistás kommentedről jutott eszembe ez az ügy(arról kérdeznéd a főpolgármester jelöltet, hogy mi a rák biztosítékot tud adni az ígéreteire).

Kókától függetlenül(most levertem a lustaságot, utánanéztem és tényleg ő volt), szerintem ez lenne a legideálisabb dolog, amit fent említettem. Mondjuk kell három projektet mutatni, minden polgármesternek, amikre garanciát adnak, hogy belekezdenek, ellenkező esetben letöltendő börtönbüntetés :) esetleg csak lemondás és soha többé nem lehet polgármester. Nyílt, jogerős szerződéssel dokumentálni ezt. És valahogy úgy, hogy három projektet 1 éven belül és még hármat amit négy éven belül. Ezzel azért sok problémát oldanánk meg.Biztosítva lenne, hogy legalább valami mindenképpen történjen.
Unaloműzésből olvasgattam a múltkor kerületi választási ígéreteket. Döbbenetes, hogy mindenki ugyanazt ígéri, ugyanazok a szóvirágok... A Moszkva-tériek meg gondolom minden párttól megkapják az ígéretet, hogy rendbe hozzák a teret... Engem a szóvirágok már nem érdekelnek, de 3-6 projekt közül el tudnám dönteni, hogy melyik a jobb. Ha mindenki ugyanazt ígéri, akkor döntsenek a szóvirágok-másokra bízom, a lényeg, hogy elkezdődik a dolog. Amíg nincs ilyen, addig az általad sorolt cégek és főleg a polgármesterek azt csinálnak, amit akarnak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.08.25. 14:30:20

@sanche: Igaz! Viktorkirály úgyis állandóan nemzeti közmegegyzésről, meg társadalmi szerződésről papol. Mutassanak példát!

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.08.25. 18:40:57

@városjáró: Nah..akkor az ötlet adott, a kedves vezetőnk hozzáállása is adott... úgyhogy hajrá, terjeszd be neki a javaslatot!
Holnapra meglegyen ám! :D

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.08.26. 13:44:32

@sanche: Gondolkodom egyfajta peticióban szerencsés(?) narancsegyüttállás esetére, amiben az I-II-XII kerületek + Főváros + Állam kapna egy közös felszólító levelet, hogy tegyék rendbe a kommenisták által 40 éve lerohasztott teret.

Nem milliárdok számolatlan szórására szólítanám fel az érinetteket, hanem ésszerű ráncfelvarrásra. Ha Nagy (I.) Gábor Tamás büszke rá, hogy teraszosította a Markovits I. utcát, ha Láng (II.) Zsolt büszke rá, hogy a semmibaja Mechwart ligetet 250 millióból újrakövezte, ha Pokorny (XII) Zoltán büszke rá, hogy a legeldugottabb mellékutcákban is térkővel burkoltatja a járdákat, s ha Tarlós is a rend és a rendezettég híve, akkor nosza, ugorjanak neki együtemre és negyed éve alatt tegyék helyre.

Az óra október 3-dikával indul és 2011. január 31-én üti el az számonkérés gongját! Ha nincs értékelhető előrelépés (hangaztos pamflettek - tőlük és itt - már nem játszanak), akkor mindegyikük kap egy-egy csomag rodhatd narancsot a postafiókjába! Aztán megint egyet, és megint egyet... Csak megunják, és meglépik végre amit megkíván tőlük (de bárkitől) a lokális haza.

Vagy nem... De akkor sem nekünk lesz szégyenkeznivalónk miatta!

Normális 2011.01.14. 00:05:36

@városjáró:
Ebbe a rohadtnarancs-vásárlásba besegítek én is, szívesen. (Esküszöm, nem pártszimpátia-alapon.)
De az bicskanyitogató volt, hogy pl. a Mechwart Liget megkövezésének határától 5 (öt) méterre képesek voltak a parkoló bejáratánál tátongó, többéves, arasznyi mély, gumi-és futóműszaggató kátyút hónapokig érintetlenül hagyni.
Felhívtam az aszfaltozót, hogy saját pénzemen, pár TV-kamera jelenlétében megcsináltatnám azt kb. fél négyzetmétert. Mondták, nem mernék önkormányzati engedély nélkül a munkát elvégezni, viszont pár napra rá a kátyú eltűnt :)
süti beállítások módosítása