Terézvárosi buhera (frissítve)
2008. október 22. írta: városjáró

Terézvárosi buhera (frissítve)

Volt  egyszer egy szerencsétlen emlékezetű mélygarázsépítési álom a terézvárosi
Nagymező utcában. E (láz)álmot hosszú harc után, de visszaverte a
Nagymező utcért Egyesület hatékony tiltakozása. A figyelemfelhívás eredményeképp a helyhatóság - saját szabályaira is fittyet hányó - cséplőgépe végül meghátrálni kényszerült. S a beruházás egy évnyi huzavona után lekerült a napirendről.
Előkészítésének bántó nyomai azonban két évvel az önkormányzati akció beindulása után is ott láthatók a hajdani munkaterület mentén.

Például ez az ideiglenesnek szánt, ám az évek súlya alatt véglegessé kötött betonút és a mellé ragad Hegedű utcai pozdorjafal is. Szó szerint világ csúfjára.


 
 

 FIGYELEM! Október 31-én délelőtt 10 és 11 óra között Terézváros polgármestere online fogadóórát tart !
A Városjáró ott lesz volt !

 

Tisztelt Uram!

A Nagymező utcai mélygarázs ügye sajnos még nem zárult le.A befektető kérelme alapján a XIII. kerületi önkormányzat építési osztálya bírálja el a mélygarázs ügyét. Első körben az építési engedélyt nem adta ki.A fellebbezés folyamata jelenleg is tart.
A Nagynező utca burkolatát jelenleg azért nem lehet rendbe tenni, mert a fővárosi rendelet szerint a helyreállítást követően 5 évig nem lehet hozzányúlni.Egy ilyen lépés esetén az önkormányzatot milliárdos nagyságrendben perelhetné a befektető. Meg kell várnunk az építési engedély végleges és jogerős elutasítását. Utána lehet rendbetenni a Nagymező utca burkolatát és elbontani a Hegedű utcai paravánt.
A templom téri rehabilitációra csak akkor kerülhet sor, amikor a Nagymező utcai mélygarázs kérdése véglegesen eldől.
A Hegedű utcai menekülő utat a befektető építtette. A palánk jelenleg a gyerekek védelmét szolgálja (hiszen ott van a kéttannyelvű iskola).

Tisztelettel: Verók István

2008.10.31.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr10726975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IZs 2008.10.25. 15:29:45

Az persze nem értem miért ilyen kevés a graffiti ezen a deszkasoron, ha frissen festett fal lenne már összefestékezték volna, de épp egy hete örömködtem a fák alatt bóklászva, milyen jó, hogy megmaradtak

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.25. 17:50:30

Na ja, de minek ez a fal egyáltalán?

jusone 2008.10.27. 08:42:00

ez a mélygarázs ügy elég gáz. én a környéken lakom, minden nap külön harcot kell vívni parkolóhelyért. persze a nagymező utcaiak is szerették volna, hogy megépüljön, de nem a saját utcájukban. ráadásul láttam a terveket, korrekt kis park lett volna a felszínen + nem engedélyezték volna az autóforgalmat.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.27. 10:25:57

Az elején én is nyomonkövettem az eseményeket. Aztán - mivel nem ott lakom - elvesztettem a fonalat. Én is láttam olyan tervet, ami jobbá tudta volna tenni a környéket. Kérdés, hogy vajon úgy valósult volna-e meg a valóságban is? Persze az alapkérdés az, hogy be kell-e egyáltalán idáig engedni a parkolóforgalmat. Illetve, hogy a környék már létező parkolóházai mennyire tudnák már ma is kielégíteni az igényeket.
A fő gond a dologgal - úgy emlékszem - a fák ügyének (nem)kezelése volt, és a kipufogógázok nem megfelelő elvezetése. Egy terv szerint a legmagasabb épületszint fölé kellett volna kivezetni, egy másik szerint elegendő lett volna 3 méterrel a felszín fölött... Gond volt a garázs mélysége is. A helyiek szerint túl alacsonyan futott volna a födém, ami a tervezett új fák telepítését nem tette volna lehetővé. És túl közel a 100 éves házak alapozásához is. Sokismeretlenes volt annó ez az egyenlet.
És ismerve az önkormányzati cséplőgépek jellegét, nem lett volna biztos a pozitv kicsengés. De ez persze csak prekoncepció a részemről, hisz nem valósul(t) meg a dolog (egyelőre). Mint ahogy még ez sem - pedig itt viszonlag simán mehettek volna a dologok: www.helyitema.hu/VI.-Kerulet/Utolso-stadiumban-a-melygarazs-epitese.html

jusone 2008.10.27. 11:01:35

nekem az egészben egy dolog nagyon nem tetszik: ha jól tudom, mindkét ügy még egy előző testület alatt kezdődött, a szerződéseket még más kerületvezetők kötötték. én őket szedném elő...
ami a fákat illeti, azért tartom álszentnek ezt a "favédést", mert a fák egy része életveszélyes is lehet (lásd erzsébet tér), másrészt budapest több pontján azóta hasonló fákat vágtak ki, ami ellen senki nem tiltakozott. vajon miért?
egyébként valóban különböző szakmai vélemények voltak több kérdésben, ez is igen különös...
a legjobbat azokon nevettem, akik azt mondták, a nem itt lakók parkoljanak az 56-osok terén; kérdésem: onnan hogy jöttek volna be a városba? a 72-es trolival vagy a földalattival? mindkettő hatalmas tömegek szállítására képes:)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.27. 12:37:44

Hát ezaz! Hogy ahány szakvélemény, annyi eredmény...
Az 56-osok terés 1000 férőhelyes parkoló viszont évtizede hiányzik. Azóta is csak egyeztet róla a 3 érintett kerület (VI.-VII.-XIV.). A Földalatti egyrészt este elbírná a tömeget, másrészt lehetne indítani parkolójeggyel érvényes színházi buszokat is (tudom, álom). De mondom, én kiváncsi lennék a már most meglévő garázsok esti (úgymond eseti) kihasználtásgára. Érdekes telítettségi adatok vannak ugyanis a Pollach Mihály tériről is - miközben újabbat akarnak egyesek építeni a Múzeumkert alá.

Link: zoldhullam.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=76957&bejcim=Muzeumkert_vagy_melygarazs&todo=

IZs 2008.10.28. 20:11:34

Kár két össze nem függő dolgot összekeverni, az általam említett Nagymező utcától két háznyira a Nagymező utcában van egy Főkefe telep, egyszintes bódékkal vagy épületekkel, oda egy parkolóház pont jó lenne, lefelé 1-2 szint felfelé kb.4 fsz. pontjó a Főkefének só meg homok tárolásra és nincs egy fa se kivágva. Erzsébet tér kidőlt fa meg a parkok karbantartását, a fák korhadásának vizsgálatát jelenti, persze sok fának alig marad gyökere amikor víz-gáz-villanyvezetékek-telefon- kábeltv és még kitudja minek az árkait ásva átvágják

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.28. 20:54:38

Üdv IZs! Bevallom én most nem értem, milyen két dolog került itt összekeverésre.

IZs 2008.10.30. 16:58:56

Üdv! Kedves kambekk a rossz állapotú, elhanygolt és vihar által kidöntött fák és a mélygarázsok miatt kivágni tervezett, ép, egészséges, nagy zöld tömegű fák lettek szerintem kissé összemosva. Engem, személy szerint a peremkerületi családi házban élőt elborzaszt az, hogy a belső kerületek lakói milyen kevéssé tudják és akarják megvédeni a fáikat, sokkal zöldebb várost szeretnék az unokáimra hagyni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.30. 18:29:57

Az az igazság a Nagymezőben, hogy ott az a két-három óriási platán az utca elején önmagában többet ér, mint az egész további szedett-vedett fasorocska.

2008.10.31. 17:13:29

Kedves Városjáró!

A környéken van nem messze a Király u. 40 is, ami ott rohad 2-3 éve, nem lett lebontva és nem lett szép új ház építve helyette. Egy teljesen értéktelen homlokzatot védtek meg a bértüntetők, mert akkor éppen a választási kampány körüli hype-
ban oda lettek szervezve és elérték a céljukat. Tudom, hogy nem helyiek tüntettek, mert a "Vasváriban" lakom 25 éve és nem sok környékbeli védte azt a romhalmazt, pedig ismerek párat. Szar ügy... minden reggel arra járok dolgozni és azt nézem, ez a kisebb gond, de a környéket lehúzza sajnos, az utcánkat elkerüli a fejlődés a szégyenfolt miatt. Szerintem ez a téma is megérne egy posztot, városcsúfítás témakörben...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.31. 21:07:48

Jó kis téma tényleg a Vasvári. De az az utca már 15 éve is romhalmaz volt a környékhez képest. (Természetesen nem bántásból mondom.) A Király 40 esete szerintem egyébként nem csak arról az adott házról szólt, hanem az önkormányzat hangneméről - mely azóta sem javult.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.31. 22:04:55

Én nem hiszek a legálfal értelmében - de ide még az is jobb volna, mint ami van. És ami, Verók válasza szerint, még pár évig lesz.

2008.11.03. 09:54:08

Bocs, de a hasonló adottságokkal bíró Székely és a Káldy is romhalmaz volt 15 éve most meg viszonylag rendezett... 1-2 újépítésű ház csodákra képes, nemde?

vendég 2008.11.07. 13:19:43

jusone 2008.10.27. 11:01:35

Az előző ciklusban is ez a koalíció volt.
Élükön a kiváló Verók polgármesterrel.

máccé 2010.04.13. 20:58:57

hát a pár évet eltalálta:D mert még mindig ott van, ahányszor arra megyek megnézem és sose értem, hogy mi célból van ott, de most már tudom!
süti beállítások módosítása