Átverés kicsiben
2018. január 25. írta: városjáró

Átverés kicsiben

December elejére kezdett bizonyossá válni a figyelő szemű várost járók számára, hogy a Clark Ádám tér ikonikus foghíjtelkére építendő új sarokhotel homlokzatának színe és kialakítása nem a korábban közzétett - és nehéz kompromisszumok árán elfogadott - látványterv szerint valósul meg, hanem egy jóval sötétebb tónusú burkolással, ami ráadásul már felrakásának pillanatában is sérült és abszurd mód koszos képet mutatott.

Írtam egy érdeklődő levelet az építő Market Zrt-nek és a házat tervező építészirodának, hogy milyen végső homlokzat várható ezen a kiemelt helyen? Egy hónap sem volt elegendő számukra, hogy akárcsak egy fél mondatnyi válaszra méltassák kérdésem. Megkerestem hát a közigazgatásilag érintett 1. kerületi főépítészi irodát is, hogy információikkal segítsenek végre a tisztánlátásban. Kis sürgetésre ugyan, de végül befutott tőlük a hivatalos felelet. Azt hiszem nem lövöm le a poént, ha elárulom: a dolog "természetesen" fű alatt változott át végső állapotára - a nyilvánosság és az átláthatóság legkisebb jelenléte nélkül. Épp úgy, ahogyan az manapság lenni szokás...

 cl1.jpgLátványterv...

cl2.jpg cl3.jpg

 

 

 

 


...és valóság

 

Tisztelt Uram (teljes név)!
A Clark Hotel homlokzata a korábban engedélyezett tervek módosításával készül, most látható homlokzatszíne (sötétbarna) megegyezik a végleges engedélyben foglaltakkal. A levele óta eltelt három munkanapban tájékoztatást kértünk a beruházótól, aki szerint a sérüléseket, koszfoltokat kijavítják, a színt egységesítik, várhatóan tavaszi befejezéssel.

Üdvözlettel:
Csány Éva főépítész
Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat

Kedves read only látogatók! Vihetitek a hírt szabad felhasználással! A lényeg, hogy tudjuk: a látványterv ezúttal is hamis volt!

UPLOAD! 15:00 

A kerületi főépítész asszony is érzi, hogy nem lesz túl jó fogadtatása ennek a színnek, de bízik benne, hogy megszokja majd a város (ezt is). Reményét arra alapozza, hogy a homlokzat eltitkolt bebarnulása - és a korábban közzétett tetőmegoldás megváltoztatása - ugyancsak a zseniális (de itt azért kissé sunnyogóvá vált) A. Gall felügyelete mellett történt. Még ha a dolog a közvélemény korábbi folyamatos informálásával ellentétben, végül titkosanzárt ajtók mögött zajlott is le. 

- Valóban megszokjuk majd? - kérdem maliciózusan. - Naná! - válaszolom meg önmagam. Ahogy a Kálvin Centert, a Lehel Csarnokot, a MÜPÁ-t, a Nemzetit, vagy épp a Duna Arénát is megszoktuk... Hiszen lehetett volna sokkal szarabb is, nemigaz?!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr9913603937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.