Petíció  kandeláberért
2009. április 08. írta: városjáró

Petíció kandeláberért

Hétfői lámpaképeink megmozgatták a budapesti blogtársadalmat (de lagalábbis annak egy részét). Úgy döntöttünk, kéréssel fordulunk a kivitelezést lebonyolító projektcéghez annak érdekében, hogy gondolják át még egyszer Budapest új főutcájának végleges kandelábertelepítési koncepcióját. Már csak azért is, hogy ez a kiemelt fejlesztés ne csak infrastrukturálisan, de vizuálisan is megreformálhassa a jövő belvárosát.  Az alábbi petíciót kívánjuk számukra ezügyben megküldeni:

 

Tisztelt Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.!
 
 

Mint a sajtóhírekből és az önök által kiadott szórólapokból megtudhattuk, 2009. április 6-val megkezdődött a belváros új főutcájának nagyszabású kialakítása. Ezen munka a térség  forgalmi rendjének megváltoztatásán túl annak vizuális megújulását is ígéri. Megújuló térburkolatokról, bővítendő zöldterületekről és új közvilágítás kiépítéséről szól.

 
Ez utóbbi kapcsán olyan információk kerültek napvilágra, miszerint a mintegy öt és fél milliárdos költségű projekt során a korábbi tervekkel ellentétben sem korhű kandelábersor, sem trendi designlámpák telepítésére nem kerül sor, hanem a lehető legegyszerűbb villanyoszlop verzió,  az úgynevezett benzinkút oszlopsor valósul meg.

 

 

Mint a főváros sorsát szívünkön viselő budapesti blogerek úgy gondoljuk hogy ezek a műtárgyak méltatlanok lennének a Belváros új promenádjának szegélyezéséhez. Az egyébként is alacsony színvonalú vizuális arculattal bíró budapesti közterületek  ezen világítótestek alkalmazásával elesnének a projektből kihozható javulás lehetőségétől. Véleményünk szerint ez a most elfodadott kandelábertipus nem jó értelemben vett kompromisszum lenne a konzervatív és a progresszív megoldás között, hanem visszalépés, és csúnya szeplő a projekt arcán. Ezért megkérjük Önöket, hogy amennyiben valóban a fenti oszloptipus kiépítése mellett született határozat, abban az esetben változtassák meg döntésüket és a mintegy két kilométer hosszan megújuló szakasz közvilágítási megoldására találjanak színvonalasabb lámpasort.
 
Mindannyiunk érdeke, hogy Budapest alacsony színvonalú és meglehetősen vegyes vizuális összképe ne további kuszasággal és középszerűséggel gazdagodjon, hanem legalább lokális szinteken egységesebb, és szebb arculatot mutathasson.

Kérjük Önöket, hogy a Főutcaprogram lámpatelepítésének kérdését gondolják át még egyszer, hogy a 2010 első félévére megvalósuló új belvárosi főutca ne csak egy infrastrukturális pipaként vonuljon be a köztudatba, hanem tényleges vizuális, és környezeti megújuláskén - amelyből nem képezhetnek kivételt a világítótestek sem.
 

Köszönettel a budapesti blogerek:
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr191052571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fabot 2009.04.19. 04:27:46

Abszolút igazatok van, ez így KATASZTRÓFA lenne :(

Parasite 2009.04.19. 22:10:54

szépen küldjétek el mindenkinek a belvárosi önkormányzatnál, különösen karsainak aki alpolgármester és nem mellesleg építész is. nem kevés gázos ügy került napvilágra mostanában a belváros házatáján, leginkább lakás,- és építkezés ügyek, had izzadjanak még egy kicsit! cselovszki "úrral" az élen, akiről inkább nem írok semmit, mert kimoderálódna :/

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.20. 08:33:52

@Parasite: Már megküldtük. A terveim szerint a héten be is megyünk megnézni a terveket.

Ui: Ide nyugodtan írhatsz lesújtó véleményt politikusoktról/hivatalnokokról/bárkiről. Nem moderálom a kommenteket.