Lámpavasnak támaszkodva - fordul fel az ember gyomra...
2009. április 06. írta: városjáró

Lámpavasnak támaszkodva - fordul fel az ember gyomra...


Budapest új főutcáját
készülnek a Belvárosban megépíteni legfrissebb árakon számolva 5,5 milliárd forintért. Ez az összeg sokmindenre elegendő lehet, de nagy valószínűséggel a városjáró polgárokat leginkább befolyásoló utcakép környezetbe símuló - netán dinamikusan progresszív - alakítására nem.

Legfrissebb információk szerint ugyanis a műemlékvédelemi szakág befolyása miatt a projektfelelős Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft. az alábbi lámpaoszlopok telepítése mellett tette le a voksát.

 


 

Ha mindez a XXIV. kerületi Külső-vasúttelepi sor 1526/C előtt került volna felállításra, talán még elmenne - hiszen mit számít ott a design -, na de hogy egy városarculatformáló gigaprojket megoldásaként lássuk viszont, az több mint bűn!

 MIKÖZBEN...

 

Az eredeti tervek szerint valami ilyesmit láthattunk volna viszont az újjépépülő promenádon.

 
Forrás: Pesti Est


Bár ezek a lámpák sem a megszokott kategóriából kerülnének ki, talán még a konzervatívabb ízlésű, nosztalgiakedvelő polgárok számára is többet nyújhatnának, mint a végső befutó. És akkor az újonnan kialkítandó út- és járdafelületek burkolatvariációiról még szót sem ejtettünk...
 


Ráadásul mindehhez hozzátartozik az is, hogy egy éve még az archaizáló utcakép vágya volt kiolvasható a promótált víziókból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr21049467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.04.06. 18:07:53

Huhh, rosszabbra számítottam az indexes topicban elejtett szavak alapján, de persze így is botrányos. Mondjuk semleges, de elég ipari beütése van valóban. Ez elég ciki.

Nem lehetne valamit tenni? Mondjuk ezek a Budapestes blogok írhatnának egy levelet főépítésznek, vagy polgármesternek, vagy akárkinek, amiben protestálunk? Nem tudom mennyi a súlya a szavunknak, de biztosan több lenne mint pár magánszemélynek.

Mit szóltok ehhez?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.04.06. 20:42:27

Úgy néz ki mint az kórházi mérleg, amin a magasságot is meg lehet mérni egy léccel, amit a fejed tetejéig engedtek. Kiráz a hideg, ritka ronda.

@BDzsH:ha ebben tudna valaki segíteni, hogy milyen címre volna érdemes írni, és hogy kinek mi az ilyennel kapcsolatos tapasztalata, akkor minden további nélkül támogatom az ötletet!

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.04.06. 21:26:02

@retekblog: Hát azt hiszem ennek legnagyobb mestere a poszt írója!

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.04.06. 21:42:43

Honnan az info? Mennyire biztos ez?
Nem hihető nekem, hogy ilyet meg merne csinálni.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.04.06. 21:56:16

Ne már, ez biztos valami április elsejéről maradt poszt. Ha igaz, akkor nagyon gáz. Tényleg csinálni kéne valamit!

És ki az egész projekt tervezője? Ott volt a honlapon, vagy csak én nem találtam meg?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.06. 22:01:46

Az infó egy projektközeli olvtársunktól származik. Én hiszek neki. De hogy bebiztosítsuk magunkat, írhatjuk a levelet feltételes módban. "Úgy tudjuk" "Információink szerint" - vagy hasonló módon.
A legilletékesebbnek Rogánékat gondolom. Azon belül a Városfejlesztő Kft-t. Azután a Főváros Települési Értékvédelmi Ügyosztályát, a Beruházási Ügyosztályt, valamint a szépencsengő Városarculati Tanácsnoki Irodát. No és persze az BDK-t - bár ők max az üzemneltetésért felelősek. Valamelyikük csak magára veszi. A levelek aljára mindenesetre oda kell írni, hogy ha önmagukat nem érzik a kérdésben felelősnek, akkor nevezzék meg azt akit igen. Ez általában hatni szokott.

Én holnap-holnaputánra tudnám vállalni a peticióvázlat megírását, hogy aztán még alakíthassunk rajta. De ha meg tudjátok fogalmazni esetleg hamarabb, az is nyerő. (Biztos ami biztos, én mégegyszer rákérdezek az infrmációtulajnál is a dologra.)

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.11. 21:25:21

Mikor lesz már egy olyan honlap ami "tényleges" vizualizációk megtekinthetők?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.12. 08:06:09

Szerintem fogalmuk sincs még róla, hogy ténylegesen mit is fognak építeni. Mosta a bontásnál tartanak. Az legalább sima ügy.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.12. 18:47:32

@városjáró: a bontás mindig sima ügy, a "dekorázs" az tud bajos lenni,
hisz a pince egy tóban épül
s rá a ház,
akkor lesz aztán gáz

lolperec 2009.04.18. 17:33:45

úristen.. ez gány a köbön..
ilyen poszt-szoci-retro-skandináv..
Helsinki az már nyugat?! :D

miadar 2009.04.19. 04:53:29

Tele a világ energiatakarékos LED-technológiás közvilágítással, mi meg megyünk visszafelé a Hg/Na-gőz lámpáinkkal. Az oszlop ehhez képest átlagos...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.19. 12:48:53

@miadar: Nem vagyok egy lámpaszaki, de LEDet gondolom bármilyen formáju burába be lehetne csempészni egy bármilyen formáju oszlop tetején. Miért a leggagyibb formát sikerült vajon kiválasztani? Ha már ennyire semmilyen, maradhatott volna a régi is - átfestve.
Természetesen az energiafelhasználás kérdése is fontos. Első körben csak a kinézetre koncentráltunk.

Adazka 2009.05.23. 17:13:25

vajh ki is fogja ezt legyártani?
süti beállítások módosítása