Kapukereső - avagy házak kapuk nélkül (FRISSÜLT)
2009. március 27. írta: városjáró

Kapukereső - avagy házak kapuk nélkül (FRISSÜLT)

Múlt heti Vörösmarty utcás kapukereső játékunk után, aesculus és meastro1 olvtsársak javaslatain felbuzdulva, ezúttal újabb főkapuzat nélküli bárházakat mutatunk be. Talán nem mindegyikük esete oly' furmányos, mint a legutóbbi terézvárosi épületé volt, mindenesetre érdekes színfoltjai ők is fővárosunk utcaképének. Íme két budai példa:

Az első sorozat a Margit híd budai hídfőjénél álló házsort mutatja be. Az épületek kapu nélküli homlokzattal néznek a Dunára. Lakóiknak azonban mégsem kell az ablakokon át megközelíteniük otthonaikat. A dunaparti házsor ugyanis valójában a Frankel Leó út páratlan oldalának díszesebb arca. Ami odaát Frankel 11 az ideát Lipthay 12, ami ott 9 az itt 10, s ami ott 7 az bizony ideát már 8. Nem ördöngös számmisztika, de annál érdekesebb homlokzatjáték.

II. Lipthay utca 8-10-12  (fotó: városjáró)

 
Bruck-ház (Alpár Ignác 1899)

 

Az alsó képen látható délbudai ház esete már izgalmasabb (sajnos). Az épület - bár önálló homlokzattal bír - valójában a szomszédos 2-es számú lakóházzal alkot szoros kapcsolatot. Az eredetileg Fischer János és Detoma Alfonz tervei alapján épült századfordulós bérház bal szárnya ugyanis az '56-os forradalom harcaiban végzetes tanktalálatot kapott, és a későbbi korszellem, valamint a költséghatékonyság nem engedte meg, hogy eredeti állapotában éledhessen újjá. Ezért került mellé pár évvel később egy sokkal puritánabb formájú tömb - melynek falán tábla emlékeztet a tér történelmi múltjára.

 

XI. Móricz Zsigmond körtér 1,5  (fotó: maestro1)

Ha ismertek hasonló, titokzatos kapuzatú épületeket, küldjétek be őket bátran egy rövid kis leírással, hogy a titoklista tovább bővülhessen.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr361018107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.03.27. 18:14:41

Ennek-azt hiszem-megvan a megoldása: a ház balról mellette lévővel egy telken áll, tulajdonképpen annak megmaradt harmada. Ugyanis a másik kétharmadot szétlőtték a tankok ötvenhatban. A szétlőtt részt persze modern stílusban állították helyre, gondolom nem is akarták, nem is tudták az eredeti formát helyreállítani.
Nagy nehezen találtam egy képet a szétlőtt házról. A jobb szélső az. Látszik a szétlőtt kétharmad, és az a rész, ami ma is megvan:
server2001.rev.hu/oha/media/b_pict/00014490.jpg

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.03.27. 18:44:32

Lipthay u. 12: bejárat a Frankel Leó utcából? Még sosem néztem meg a választ, bár ott kell lennie a bejáratnak. Különben az egész ház a földszinti lakó teraszán és erkélyén járna be, ami elég kellemetlen tud lenni:-D

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.27. 20:23:38

@aesculus: Jelentem az infókat beépítettem a postba! :)

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.31. 22:07:28

Na, ilyen posztokat még! :) Tök jó, hogy írtál ezekről a házakról, a Móricz Zsigmond körtérit már én is meg akartam énekelni a városképpen, még tavaly október 23-a körül, de végül nem került rá sor. Ma sikerült beszöknöm a házba. Annak ellenére, hogy kívülről úgy látszik, hogy csak a ház durván 1/3-a maradt meg, ez nem igaz. A lépcsőház és a kapualj megvan eredetiben, ráadásul ezek a részek a 60as évekbeli homlokzat mögé esnek.

Szerintem is nagyon izgalmas történetű ház. Az üvegezett részek pedig egészen különleges megoldások a századfordulóról!

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.31. 22:15:08

Hopp és most látom csak - és bocs h sokat pofázok - de egy napóra is volt a régi házon.
süti beállítások módosítása