Civilek nélküli civiliáda - avagy hogy szeressük Budapestet?
2008. szeptember 15. írta: városjáró

Civilek nélküli civiliáda - avagy hogy szeressük Budapestet?

Na jó, kezdjük!

Pár napja attól hangos a sajtó, hogy a Bojár Iván vezette Szeretem Budapestet Mozgalom vezetésével nekigyürkőznek a civilek a budapesti falfirkák eltávolításának.
Ez mind szépen és jól cseng. A bökkenő csupán csak annyi, hogy mindez ebben a formájában nem igaz! Ilyen civil mozgalom ugyanis de facto nem létezik. Alapítottak ugyan Bojárék 2004-ben egy egyletet, azonban ennek a szerveződésnek összesen két-három rendezvénye, ha volt - egy sajtóbemutató a Bem rakpart 6. szám alatt 2004 szeptemberében, egy tagságtoborzó/ötletnap a Millenárison, valamint egy építészeti ötletpályázat kiírása. 
 
Már az alakuló ülésen feltűnő volt, hogy a mozgalmárság égisze alatt elsősorban a már akkoriban is színen lévő vendéglátósok (Pesti Est) és marketing menedzserek (Cafe Csoport) szerettek volna még inkább előtérbe kerülni Budapest közéleti színpadán. Már ott a Bem rakparton sem volt egészen világos, miért is kéne erre létrehozni egy civil egyesületet? Bojár Iván és Gábor Iván hosszan beszéltek, de nem mondtak semmit. Akkor még csak nem értettem, miért. Ma már azt nem értem, miért nem értettem...
 
A Millenárison 2004 végén megtartott tagtoborzójuknak 600 budapesti önkéntes dőlt be, megadva elérhetőségeit, terveit, vágyait Budapest szebbé és jobbá tétele érdekében. Az alapító ex-polgármesterek, ex-képviselők, kiugrott kultúrosok, és busás közberuházási megbízásokat lefölözni vágyó nagyvállalkozók azonban megvezették a népet, s megvezették Budapestet is. Az ötletekből és a valódi civil energiákból semmi nem valósult meg. Nem is valósulhatott meg, mert a toborzó után nem sokkal a mozgalom intézőcsapata megállíthatatlan fluktuációba kezdett. A kialakított "akciócsoportok" gazdái eltűntek, a mozgalom kontaktcímei gondozatlan szemétgyűjtővé váltak - a beadott gondolatok szétfoszlottak a légben... A mozgalom tehát megalakulása után pár hónappal kvázi megszűnt létezni. A pártoló tagságot ígéreteikkel ellentétben soha nem informálták, hol is tart a szervezet munkája, mikor milyen akciók várhatók, s hogy azokhoz miként is lehetne csatlakozni. Nem adtak életjelt magukról, mert nem is éltek - csupán pamfletek szintjén. Mozgalmuk nem szólt másról, mint hangzatos propagandabeszédekről, s egyes hangadók repozicionálásáról. A legszomorúbb mégis inkább az volt, hogy mindehhez felhasználtak több száz naivan aktív budapestit.
 
A szög a zsákból először 2005 végén kezdett előbukkanni, amikor Bojár lett az Európa Kulturális Fővárosa címért folytatatott versengésben a Főpolgármesteri Hivatal által üzemeltetett „Budapest 2010 programiroda” igazgatója - s egyben a városvezetés fő píárosa is. Eközben a SzeBu vezérletével lezajlott városépítészeti ötletpályázat  anyagai - kisebb-nagyobb változtatásokkal - átemeleődtek a későbbi kultfővárosi programhalomba, az egykori mozgalmi szólamok pedig egyre inkább, mint a szociálliberális oldal fővárosi (választási) programja hagzottak el. Elrugaszkodva a civil polgárok vágyaitól és a realitásoktól is.
 
Végérvényesen azonban a 2006-os önkormányzati választások után vált el az ocsú a búzától. Mikor is a Szeretem Budapestet Mozgalom alapítóvezére a liberális politikai oldal színeiben fővárosi képviselővé nem vált, s bekerülve az önkormányzati gépezet jólfizetett hivatalnokainak sorába Városarculati Tanácsnok nem lett. Azóta mégannyira sem civil szerveződés a SzeBu, mint volt előtte.
A legutóbbi hónapok fővárosi akciózásait mögött ugyanis már rég nem egy létező "civil" szerveződés tevékenysége áll, csupán a civil társadalomra való hamis hivatkozás beemelése a városüzemeltetés tehetetlenségének palástolására. Valódi civiliáda tehát nincs jelen Budapest közigazgatásában. Mert azon kevés területen, melyen megmutatkozhatna, évekre előre bebetonozta saját magát a városvezetés - a civilekkel való együttgondolkodás valótlan illúzióját keltve.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr49664632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2008.09.15. 21:21:56

így járt szegény Jóska Fischer is. addig-addig volt zöld, meg civil, míg egyszer csak miniszter nem lett. szerintem azok a civilek, akik csak pozíció, meg erőforrások nélkül szeretnek, olyan Don Quijote módjára harcolni, azokra egy speciális szót kell alkalmazni: lúzercivil. ha most netalántán a biciklis egyesület vezetőjét az önkormányzat felkérné koordinációra, és elvállalná, akkor a biciklis mozgalom is meghalna?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.15. 21:45:01

"lúzercivil" :))) Ez jópofa!
Nem a civilséggel van baj egyébként, hanem ha az csak fedés. Bojáréknál elejétől fogva csak fedés. A bringásoknál van vagy féltucat civil egylet. Egy ideig megtűrik őket - néha pozcióba is emelik - aztán dobják is el, ha tenni is kéne az ott megfogalmazottakat. Lásd Bodor Ádám esetét.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.09.15. 21:57:22

ezt látom én is, hogy ez az új divat, a civil álca, ingyenblog, milliomos reklám.
ezzel az akcióval ráadásul duplán hazudnak, mert egyrészt csak azért is arra megy ki a játék, hogy demszky gábor leszedte a graffitiket a körútról, másrészt meg hogy mert demszky gábor leszedte a graffitiket a körútról, a körút csillog-villog, problémamentes. és ez rossz.
varoskepp.blog.hu/2008/09/15/le_a_falakkal

az egész bűzlik, és hozzá kéne nyúlni, csak nem tudom hol

BIA 2008.09.15. 22:31:32

Te, Kambekk! Már a napokban a Szeretembudapestet.blog.hu-n is megírtam neked, hogy baromságokat beszélsz. Valami, nemtom honnan jövő utálat van benned, ezért nem restelled a tényeket tendenciózusan elferdíteni. Mi az, hogy nincs Szebu? Meg, hogy nem lehet tudni, hogy mit csinál? Ott van a programunk, a múlt évben elvégzett dolgaink, a mostani program is órára, percre lebontva. Biztosan elbeszélgethetünk még itt sokáig arról, hogy szerinted nem vagyunk, én meg szajkózhatom, hogy de igen, de szerintem ez értelmetlen. Már megmondtam neked, gyere oda 19-én, nézz körül, mérgelődj egy kicsit, aztán vagy besegítesz nekünk, vagy mégjobban utálkozva hazamész. Nem jó? Ami meg a bűzlést, a gonosz politikusok ármánykodását illeti, te olyan kis hülye naív gyerek vagy, hogy szinte fáj. Nem tök mindegy neked, hogy ki az az álnok alávaló politikus, aki helyetted nekilát a két kezével egy kicsit jobb közeget tenni? Persze tudom, hogy pont nem egy olyan témával foglalkozik most a Szebu és a Városarculati Tanácsnoki iroda, ami neked tetszik, bár az attitüdödet látva, ha az órisáplakátoknak estünk volna neki, akkor azt kérnéd számon, hogy miért éppen azzal kezdünk. ha a kutyaszarnak, akkor meg azt, hogy miért azzal, és miért nem mondjuk a hajléktalanokkal. Esküszöm neked, akár baszogathatsz is, a legnyitottabb szívvel fogadom az észrevételeidet, ha azokban egy parányi alkotó elem lenne. De nincs. Puszta méregfröcsögés. Vedd a fáradtságot és gondold végig, te az utcáról, hogyan látnál neki, hogy az emberek jobban éljenek egy nagyvárosban? Mivel kezdenéd? Nem csak úgy általában, hanem tényleg, konkrétan, holnap reggel, mondjuk 10 és 11 között? Hol fogod meg ezt a hatalmas, formátlan problémahalmazt? Mert mi ott fogtuk meg, hogy - basszál le érte, - de leszedtük a vadplakátokat, amik 17 éve tanyáztak a város falain, lámpaoszlopain, hídlábain, lehúzott üzletredőnyein. Volt, nincs. És most nekimegyünk a tag-eknek is. Arról nem kell sokat mesélned, hogy a graffiti mekkora művészeti érték lehet, mert van róla tudomásom, '89-ben, amikor a mai firkások nagy öregjei születtek,én írtam először a graffitikról egy hatalmas kolumnás cikket a Magyar Narancsban, majd rendeltem és publikáltam tanulmányt a Café Bábelben. Művészettörténész vagyok, kortárs művészettel is foglalkozom, ugyanakkor budapesti lakos is, és nem csak kibicelek, mint te, hanem látom, hogy az emberek mennyire csüggedtek, fásultak a mindent ellepő falfirkáktól. Különben a SzeBu több száz példányban küldte ki Malcolm Gladwell Fordulópont című könyvét polgármestereknek, rendőrkapitányoknak, hogy megismerjék azokat a módszereket, amelyek segítségével pld New York is megszabadult a falfirkáktól és a bűnözéstől. Hosszan locsoghatnék még. De megkíméllek. Jó fikázást, rosszkedvű Kambekkem. Szevasz Bojár

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.15. 22:33:20

Úgy is mondhatnánk, hogy vannak a valódi civil kezdeményezések (jók, vagy rosszak - mindegy), és vannak az úgynevezett "szakszervezeti megmozdulások". Mint ahogy pl. érdekképviseletet hozott létre a Liszt Ferenc téren működö vendéglátósok csapata (Broadway Egyesület), vagy ahogy "pikniket" rendezett a Kamermayer téren működő T. Nagy Tamás féle kávéház- és szállodaegyütettes (Kamermayer Piknik).
Nem gonoszabbak ők, mint mondjuk a Nagymező utcaiak Egyesülete, csak míg az egyik a köz érdekében civil, addig a másik a saját érdekében mozgalom.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.09.15. 22:47:11

azt hiszem, hogy a hülye naív gyerek az én volnék, ugye. szóval.
1; gusztustalan politikai kampányt civilnek álcázni, de konklúzióként mégiscsak ugyanott kötni ki.
2; gusztustalan azt hazudni, hogy a tagek (egyszeri) leszedésével minden jó lesz, miközben a tag egyrészről a legkisebb baj, másrészről ráadásul a többi baj quasi következménye. továbbra is, lsd fenti link tőlem. csók.

BIA 2008.09.15. 22:57:48

Szó sincs egyszeri leszedésről. Ennyire okosak azért mi is vagyunk. Kudarcba fulladt akciót pedig már láttunk korábban eleget. Olyan programot raktunk össze (részleteket lásd a "nem létező" SzeBu web és blog-oldalain), amely sokkal komplexebb, mint eddig bármelyik. Persze semmi nem garantálja, hogy majd éppen nekünk sikerül egy bonyolult jelenséget felszámolnunk, de ebben - már most is látszik, - az egyik legkomolyabb ellenségünk az emberek apátiája, hitetlensége vagy defetizmusa lesz. Leginkább egyébként azokat az embereket szeretnénk fölrázni, akik az elsznvedői a firkáknak, csak éppen nem tudják kihez és hogyan fordulhatnának. Akik úgy érzik, hogy teljesen egyedül maradtak a dologgal. Beléjük szeretnénk azt a hitet plántálni, hogy összefogással sikerülhet. Égig érő okosságokba csomagolt, önmagáért való fikázódással nem. Abból, egy kis zsörtölődésen kívül semmi nem sül ki. De, ha összehangoljuk közel ötven intézmény, civil szervezet, lakók, üzlettulajdonosok, közműcégek, rendőrség, falfirkaeltávolító vállalkozások, stb. munkáját, akkor talán... Ha így sem, akkor tényleg a fene tudja. Akkor valóban nincs remény - kutyaszarostul, falfirkástul, hajléktalanostul, cigarettacsikkestül. Egyébként nem bánnám, ha beidéznéd, hogy ki és hol állította/hazudta, hogy a tagek leszedésével minden jó lesz. Mert mi azt mondtuk, hogy ez egy hosszú, a vadplakátokkal indult munkafolyamat egyik állomása. Ez is gáz?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.09.15. 23:14:38

a tagek leszedését senki sem mondja, hogy csúnya dolog lenne, mert nem az, sőt nagyon dícséretes. a kommunikáció rossz, de legalább már látom ez honnan gyökerezik. mindenesetre nem szeretném kambekk blogját szétkommentelni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.15. 23:15:36

Az előbb elszállt a kommentem, megpróbálom ismét:

Kedves Iván!
Azt hiszem két malomban őrülünk. Amiről te beszélsz az a jelen álcivil mozgalmának ténykedése. Amiről pedig én meséltem, az a 2004-ben létrejövő Mozgalom élettelensége.
Nem vagdalkozom. Ott voltam annó a Millenárison. Ott lettem volna a megannyi valóban civil agyból kipattant ötlet megvalósításánál is. Csakhogy nem volt megvalósítás. 2007-ig a mozgalmatok halott volt - még csak plakát szinten sem léteztetek. Persze mint Octogon főszerkesztő, vagy mint önkormányzati képviselő, tanácsnok bizonyára tevékenyen teltek az éveid, de a Bem rockparton memutatkozó és a Millenárisban 600 tagtól legitimitást szerző Mozgalom nem létezett. (El sem tudnál számolni ezzel a többszáz fővel. Hisz - megbocsáss - de nincs is tagságotok. Pedig kezdetben volt...)
Az a baj, hogy kevered a pozicióidat - még ha jó cél is vezérel.
És hogy a fizetésedért (17 év ide vagy oda) elkezded végre végezni a munkád, nem más mint a minimum. Még ha ezen a szaros 93 ezer négyzetkilométeren ennek kevés hagyománya is van.
Tudod mit nem értek Iván? Hogy miért nem nevén nevezitek a dolgokat? Mire fel akcióztok itt, mikor a munkát enélkül is nap mint nap el kéne végeznetek.

S ha már itt vagyunk, hadd kérdezzem meg mégis hogy képzelted azt a 30 milliós hyde parkot a Városligetben? Mire fel merted volna csak gondolatban is elkúrni ilyen ócsksságokra a közpénzt? Miközben ugyanannak a ligetnek a közepén évek óta ott rohad egy gyaloghíd?
De hadd kérdezzem meg tőled, mint városarculati tanácsnoktól azt is, hogy hol tart a két éve beharangozott Arculati kézikönyv? Hol tart a közszolgáltatók munkájának városképet befolyásoló összehangolása? Hol tart a mosolyok között sokszázmilliókért átadott közterületek gondozásának vároarculati megkövetelése. Egyszóval hol a látszta mindannak, ami ellen oly bőszen firkáltátok soraitok Bárkay kollégával annó a Nészabadságban? Hol van, Iván? Hol van?

BIA 2008.09.15. 23:40:47

Ami azt illeti, valóban a fizetésemért dolgozom. Ezt mint köztisztséget viselőn nyugodtan számon is kérheted rajtam. Nem tudom miért baj(od), hogy amint fogalmazol, keverem a pozícióimat? Nem tapasztalok ilyet, minden munkámat éppen abban az adott pozíciómban végzem el, amelyikhez éppen az tartozik. Szó sincs keverésről. legfeljebb egy kicsit többet dolgozom, mint az megszokott. Légyegében ugyanazért: egy élhetőbb, szebb, szerethetőbb, egészségesebb és versenyképesebb Budapestért. Nem is vagyok ezzel egyedül, talán még te is hasonló céloktól vezetve hörögsz, ha szóba kerül a nevem. Visszanézve a 2004-es indulásra, tudod, kambekk, velünk, a SzeBu-val sem történt más, mint a legtöbb civil szervezettel. Nagy lelkesedéssel nekivágtunk, majd tapasztalat híjján az alapítókból egyenként kifogyó lendület következtében az egész SzeBu leült. Annyira azért nem persze, hogy ne bonyolítottuk volna le a Szeresd Budapestet pályázatot, s ezzel el is indítottuk a városról való szabad ötletelés hagyományát. Talán emlékszel, 2005-ben még nagyon, de nagyon nem voltak ötletek, fesztelen gondolatok a várossal kapcsolatban. Pusztán fantáziátlan infrastruktúra fejlesztési elképezlések, ön és közkorlátozó szabályok, stb. Ez a kor elmúlt, s ehhez tevőlegesen járult hozzá a SzeBu szellemi holdudvara. Ami a naponta elvégzendő munkát illeti, így, ahogyan megfogalmazod, nem igaz, hogy így is - úgy is el kéne végeznünk. Az emberek felrázása is a munka része, hát ezért akciózunk. Én nem a te, "ha a nagymamámnak kereke volna" típusú, minden realitást nélkülöző hőzöngve bíráló megközelítésedből indulnék ki. Van ami van. A falfirka témához időnként egy-egy kis hatáskörű akcióval hozzányúltak eddig is, de érdemi eredmény nem született. Amit mi most összeraktunk, ilyen volumenú összefogás még soha nem volt. Ebben nagyon sok munka és nagyon sok ötlet, hozzáadott érték van. A 30 milliós Hyde Park, azaz a Szónokok Hordója csak a sajtóban harminc. A valóságban 22,6 + Áfa. Az adatot a Főkerttől kaptam, ez a fővárosi cég kell az általa felügyelt parkban a munkát elvégezze. Nincs módom válogatni. Szerintem is sok és keresem a megoldást, hogy miképpen lehetne költségt csökkenteni. A városligeti gyaloghíd nem oly régen lett közpénzből felújítva, igaz valami nyikhaj taknyok már letegelték. A két éve beharangozott Arcuulati Kézikönyv... - ez így nem igaz. Tizenegy hónapja vittem a fővárosi kabinet elé a témát, akkortól van felhatalmazásom. Érdemi munkát a városházán különben is csak 2007 május elsejétől volt módom végezni. A munka egyik részével készen vagyunk, a másik részét még idén be kell fejeznünk. Ez olyan munka, ami nem tűr kapkodást. Bécsben több, mint két évig csinálták ezt a munkát úgy, hogy volt előzményük. Nekünk nem volt ilyen. Mindent, módszert, szerkezetet, funkciókat magunknak kellett végiggondolnunk. Most, hogy elmondtam, majd jól megkapom tőled, hogy felelőtlenül kapkodtunk, nemigaz? Bárkayval speciel - nézd majd vissza - a legtöbbet a vadplakátokat cseszegettük. Ez volt az első, amit felszámoltam/tunk. Szóval hol van? A szeméttelepen van az egész. Szevasz, kambekk. Maradok még mindig az igazi nevemnél. Te csak bújkáljál tovább és a nickname fedezékéből károgj. Bojár

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.16. 00:00:36

Ui: A városligeti gyalogoshíd nem lett felújítva. Az ott rohad a Robinson Étterem mellett. Lehet, hogy nem is gyaloghíd az, hanem inkább átjáró a Földalatti alagútszerkezete fölött. De ott van és rohad.

BIA 2008.09.16. 00:06:07

Ha az a civil mozgalom, hogy olyan emberek, akiknek egyébként teljesen más munkájuk, megélhetési forrásuk van, a szabad idejükben, vagy akár sokszor azon túl is, akár éjszakába nyúlóan egy olyan ügyért dolgoznak, amely munkának a haszna nem személyesen őket gyrapítja, akkor azt kell mondjam, hogy a SzeBu ilyen. Itt nagyon sokat dolgoznak emberek, pillanatnyilag azért, hogy a Nagykörút falfirkáktól mentes legyen. Hálás is vagyok nekik és nagyon nagyra tartom őket. Akár a SzeBu néhány mozgalmáráról, akár a programot nagy kedvvel támogató különféle cégek munkatársairól van szó. Például azokról a remek emberekről, akik a reklámkampányt kitalálták és összerakták. Akik a reklámfilmet forgatták, stb. Mindenki ingyen, a cél társadalmi hasznában meggyőződve dolgozott. Amit pedig a 2004-ről, meg a 2005-ről írtam, a jelen helyzet éppen azt igazolja, hogy rá kellett jönnünk, mi egy civil szervezet felnőtté válásának útja. Egyikünk sem csinált ilyet korábban. Egyikünk sem hibák nélkül való. De, azt gondolom, rájöttünk, hogy miként kell profin megszervezni egy mozgalmat, miként kell profin előkészíteni ügyeket. Most itt tartunk. Láthatod, a SzeBu több egymástól eltérő üggyel is foglalkozott már, de mindegyikben volt egy közös motívum: az, hogy egy jobb várost akarunk és azért teszünk dolgokat. Nem csak dumcsiklub. Valóság. Nem tudom ki lehetsz, de voltaképp mindegy. 19-én 11h-kor a Szt István körúton takarítunk, ha van kedved és időd, gyere. Szevasz, Bojár

a. 2008.09.16. 00:15:54

én nem látok mást, csak egy olyan embert, aki próbál szétszedni valakit, aki szintén alulról kezdte, de szerencsére olyan pozicióba került, hogy lehetősége van a dolgok jobbá tételére, és ezzel élni is akar. szerintem teljesen mindegy, hogy melyik párt szineiben indul valaki, mindenkinek egyéni joga eldönteni, hogy kivel szimpatizál. és inkább a szaros kis blogoddal nem a szkepticizmust kellene szítani, mert az semmit nem visz előre. szervezz akkor inkább te is civilmozgalmat, ne csak a szád járjon.

automentesnap 2008.09.16. 00:50:33

- nekem nincs bajom azzal, ha valaki éppen a tagek ellen küzd, mert hadd tegye.
- nekem ez nem szívügyem van sok másik, amiben tevékenyen, önként és ingyen részt veszek.
- nem apatikus vagyok, hanem nem zavar (ilyen is van) illetve ez nem fér bele az időmbe/energiámba, illetve én nem itt fognám meg.
- nem akarok belemenni a művészet vs. nem művészet vitába.
- se a köztulajdon vs. magántulajdon vitába (pl. lmv.hu/falfirkaduh)
- metrón találkoztam a 3ba hajtogatott szóróval, azon kb. korrekt, hogy fölsorolják, ki mindenki támogatta a kiadvány megjelenését.
- akit érdekel, saját pénzén tehet a firka ellen, erről tájékoztatják végre
- én sem tartom civilnek a mozgalmat, már a Szigeten sem tartottam annak, sorry
- de ettől még lehet jó, amit csinálnak.
- csak lássuk pontosan, hogy milyen pénzből és kik. transzparencia-függő vagyok.

mindössze ennyit akartam hozzáfűzni.

Lilyom 2008.09.16. 01:49:11

Nem véletlen hogy született egy olyan poló is hogy I heart Budapest csak le lennél ilyen. :D

Budapest nem attól lesz jobb hogy lemossuk a tageket amik nem összetévesztendőek a művészi rajzokkal attól csak szebb ez a szemétdomb max egy kicsit.
De hogy én égek a külföldiek előtt hogy milyen mocsok, bűz és kosz, igénytelenség és káosz van MINDENHOL már nem kell kimenni a cityből ezért, undoritó !!! S ez persze meg semmi, érdekes kellemes városkép ?!!! Kb 12 éve élek itt de egyre hányingerkeltőbb...

Az baromira senkit sem érdekel hogy ez a cirkuszporond mi vagyunk a Főváros, itt a reflektorfény he!? ehhhh... mindenki csak menekül haza a budai kis kastélyába merengeni...

Stzoli 2008.09.16. 02:18:56

A hátsó sorból közelítem meg a dolgot.
Megnéztem a www.szeretembudapestet.hu honlapot, mert kiváncsi lettem rá az itt olvasott hozzászólások után, és mert sohasem jártam még ott. Hát ronda, baromira ronda, olyan 80-as évek áporodott feelingje van az egésznek. Na, ha ez maga a mozgalom "bázisa" sajnos semmi jót nem nézek ki belőle. Már pedig részben kommunikációról van szó, vagy nem?
Valahogy innentől kezdve nem tudok hinni a "szebunak". Sajnálom, ami szar, az szar.

Lilyom 2008.09.16. 02:50:38

Egy szervezet közpénzből ami láthatóvá tenné mire megy el az a temérdek sok innen onnan folyó pénz a városnak.
Egy cég aki egyrészben a mocsok egy részének eltakarítását vállalja magára plussz alkalmaz mindenfele muveszt hogy tegyek szebbe de ez dísz könyörgöm.
Ide komoly építészeti városfejlesztési tervek kellenek hol vannak ? Volt olyan hogy akár lattam is szornyu. Szoval tudjuk rég konkrét tervek nincsenek de a pénz a szakértőkre el lett költve és különben is meg hát miért ne ? Ez a divat itt költeni aztán gondolkodni vagy még azt se...a korrupcio lepel fuggony és kész.
Jöhet a következő újságcikk ? Itt m.agyarországon sokan tekintik totál amnéziásnak az embereket. :)

Lilyom 2008.09.16. 02:52:38

Sok ember utál itt lakni ez tény, és ez ellen tenni kell vmit......ennyi,

Budapesti 2008.09.16. 04:13:58

Végre valami Budapestért történik és megpróbálja valaki lehúzni.
Amint hallom itt mindenki segíti ahogyan tudja ingyen a rendezvényt, egy teljes Nagykörút megtisztul, erre valaki irígy és próbál lejáratni.
NA! EZ A SZÉGYEN!

alita · http://www.epulettar.hu/projekt/2239.aspx 2008.09.16. 06:54:30

Millenniumi Földalatti Vasút (Kisföldalatti, 1 Metró) egykori felüljárója, Budapest XIV., Városliget
Felújítva 2005-ben.

Az a baj... 2008.09.16. 08:36:38

Az a baj BIA, hogy te egy hős vagy ! Az is baj, hogy nincs szükség hősökre, mert az élet nem rajzfilm.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.16. 09:23:17

Kedves alita, látom félreérhető voltam. Én erről a "hídról" beszélek: forum.index.hu/Article/viewArticle?a=80366651&t=9046017

guszti 2008.09.16. 16:15:41

Kicsit olyan ezt a blogot olvasni mint vásárlói fídbekkeket az extreme digitalnál. Ott is elég nagyot szórnak a vélemények, lol!
Nade megmondom én, Háromnevű barátom, mi veled a baj. Az, hogy éppen tinédzserek zsebeit pakolod ki, egy órán belül harmadszor a nyugatiban, persze szigorúan jobbító szándékkal, még nem lenne sem baj, sem gyanús, csak az teszi furcsává a képet, hogy közben magasról szarsz rá, hogy a szemed láttára rabolják ki a bankot a sarkon. Illetve nem szarsz, hanem falazol. Csak csöndben vagy, nagyfiú vagy már ugrálni, hagyod a dagadt ruhát másra, majd hülye lennél kirúgatni, megveretni magad. Szólok, rosszat teszel, bűnrészes vagy, segítesz megtéveszteni az embereket, mivel te is szarsz rá, elhiszik hogy tényleg csak filmforgatás.
De ezt még el is fogadnám, oké, hős nem vagy, hősnek lenni valahol szar azért, a hősök korábban halnak mint a mosónők. De bevállatad a díszállat-státuszt a békés nyugdíjasévek reményében, tehát ne sipákolj légyszi, ha lekamucivileznek. Az vagy baszki, egy rossz csókos. Az ilyenek miatt nem érdemes itt civilnek se lenni.
Nade jöjjön a számonkérés, Tanácsnok Úr!
Mindenekelőtt hangot kel adnom örömömnek, hogy a gonosz tagek kérdésével immáron megfelelően magas szinten foglalkoznak a városházán, és a "civil" aktivitás is példás.
Viszont szeretném megkérdezni a Tanácsnok Urat, hogy valóan ezt gondolja-e a város egyik legfőbb gondjának? Persze, a külcsíny fontos, meg hogy steril legyen minden, hátha sikerül úgy becsomagolni a szart, hogy úgy nézzen ki elsőre mint egy rendes város. Akik benne élnek meg úgyis hálátlan kutyák, csak hőbörögni tudnak. A rücskös oszlopok is nagyon szépek, csak épp egy esetleges baleset következményét tehetik kettővel súlyosabbá, elég ha a gyerek nekirohan, nem is kell biciklivel lestuccolni hogy lekapja a fél arcodat. Dehát viselkedjen a büdös kölyke, fő hogy ne legyen vadplakát. Meg életszag, fúj!
De ezen még lehetne vitatkozni. Azon, ami fontos lenne, nem lehet. Mert téged, és politilus barátaidat nem érdekli a téma. Hogy miért vannak olyan állapotok ingatlan- és közvagyon-gazdálkodás szintjén, amik messze kimerítik a szervezett bűnözés fogalmát. Hogy valódi civilként, legitim közösségi érdek képviseletét felvállalni ma már őrültség, mert jobb esetben nem ütöd meg az ingerküszöböt, rosszabb esetben csak költségnövelő tényező, eltakarítandó jogi akadály vagy a beruházás útjában. Hogy a várost éppen egyre elvtelenebb héjják kapják szanaszét, csak mert lejárt a 15 év, a panama sosem látott méreteket ölt, pedig eddig sem volt piti.
Hol voltál kedves, mikor az ég zengett, mikor 2 hete nekiereszették a dózert egy 96 éves moziépületnek, hol voltál, amikor a gengszterek megszavazták hogy lehet bontani a zsidónegyedet? Szóltál egy szót is érdemben, vagy lapítottál, hőscivilkém! Tényleg ennyivel fontosabb, hogy szobrot állíthass magadnak 30 milla közpénzből? (bocs, 22+fa) Mivel érdemelted ki? Hogy kellemes fizuért eljátszhattad a civilszférát, kiszorítva ezzel sok valódi civilt egy csomó lehetőségből, meg faszságogra is szereztél egy kis lóvét magadnak és becses családodnak, a nekik szánt keretből?
Ne mond, hogy most hallod tőlem először, hogy politikus barátaid és munkaadóid annyira elromlottak a rendszer nagy váltásában, hogy fel sem fogják, mennyire gyenge téged odaállítani.
Egy gázabb figurát láttam életemben, egy Gordos Dénes nevű klerikálfaskó képes volt a komplett - azóta megszűnt - KVI-apparátust, a takarítónőig bezárólag kivezényelni a svéd EU-környezetvédelmi biztos asszony látogatásakor, a protokollban szerepelt civilekkel való talcsi is, de azt el kellett kerülni, hogy a valódi civilek is beférjenek a terembe.
Remélem érted már, hogy nem az a baj, hogy te szeretnél jót akarni. Az a baj, veled is, a politikus barátaiddal is, hogy kiégett, gőgös, alkesz juppik vagytok, és messze többet vesztek ki a közösből, mint amennyire méltóak vagytok. Csak azzal tudtok védekezni már, hogy lássuk meg, épülnek új dolgok is, szépül, fejlődik minden, a büdös plebs meg mégis hisztizik, persze, a szép új dolgoknak se tud eléggé örülni senki, ha már 2x-3x kifizette, és látja, hogy még legalább ugyanennyiszer ki kell majd. Én szeretem a sportszeletet, de ha a kutas bemondja hogy ezerkettő, tuti a fejéhez vágom.
Nézd már meg légyszi, mint művészethez nagyon értő szakember, hogy szerinted mekkora értéket képvisel a városháztéri palánk! Meg ha úgyis gép előtt ülsz, nézd már meg a google maps-en hány európai főváros tart fenn ekkora zárt placcot az elvtársaknak parkolni, a város legértékesebb telkén! Ha rajtam múlna büncsiből mind menne dobálni a coint a centrumnak, meg vitatkozni az idiótákkal. A kertet meg bevetném fűvel, és beengedném a mammákat kutyát szaratni, még össze is szedetném helyettük közmunkásokkal, meg ilyen kamuarcokkal mint Te.

Most majd azzal jösz hogy hisztizek, igen, a posztíró is hisztizik, meg még nagyon sokan hisztizünk, a többség nem is artikulál túl szépen. De értelmes, felnőtt emberként, ha láttál már gyereket, meg tudod külömböztetni, mikor nincs, és mikor van alapja a hisztinek, épp csak nem kapott kisautót vagy tényleg álmos, éhes a kölök, azért nyíg mindenért. Ha lassan marinéninek itt többe kerül a mócsingos-vizes parizer, mint hollandiában az ehető, előbb-utóbb verni fogja botjával a kordont még mielőtt akár csak egy meleg is felbukkanna. Vakarhatod te a grafitit tulajdon 10 ujjaddal, ha ettől még jövőre lebontják a feje fölül a házat.
Nembaj legyen minden márványgránit meg prospektuszöld, csak plakát meg grafiti ne legyen, szép legyen a körút. Bár tökmindegy, úgyis eltakarja előled a dugóban araszoló kovácspisti-óriásplakát. Mert azt lehet, az jó. Csak ezek a rohadt kölykök, mindig ezekkel van a baj...

BIA 2008.09.16. 19:26:45

Guszti: "hol voltál, amikor a gengszterek megszavazták hogy lehet bontani a zsidónegyedet? Szóltál egy szót is érdemben, vagy lapítottál, hőscivilkém!"
Rajtam kívül az egész Közgyűlésből kb még hárman, vagy négyen szavaztak két ízben is a zsidónegyed bontásai ellen. Ketten szólaltunk fel Z halmágyi Judittal. A nagy pártok csendben lesütött szemmel szavaztak a megegyezés szerint, de voltak, akik a mi padsorunkból is megszavazták. Nézd meg, olvasd el a közgyűlési jegyzőkönyvben. Tudtuk, hogy lúzerség, nyomás is volt rajtunk, de muszáj volt így tennünk. Különben rengeteg cikkben, interjúban keltem ki a dolog ellen, még egy építészeti pályázatot is szerveztünk az Óvás és az OCTOGON közösen pld a Király utca 40 megmentése érdekében, ha már így rákérdeztél...

Perillustris 2008.09.16. 23:21:56

"Nézd már meg légyszi, mint művészethez nagyon értő szakember, hogy szerinted mekkora értéket képvisel a városháztéri palánk! Meg ha úgyis gép előtt ülsz, nézd már meg a google maps-en hány európai főváros tart fenn ekkora zárt placcot az elvtársaknak parkolni, a város legértékesebb telkén!"

Itt a pont.

BIA · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.09.17. 00:26:15

Ott a pont. Ebben mindenkinek igaza van, akit felháborít. Neked is. Valóban irritáló kiváltság az a rohadt parkoló. Én is útálom, de nem leszek álszent. Mivel nem rajtam múlik, hogy így van-e, vagy sem, ezért ahelyett, hogy naponta kikötném magam a ronda palánkhoz, véresre ostoroznám gyenge testemet, ellenben folyton rohanok, hát beparkolok én is a pillanatnyilag számomra is rendelkezésre álló helyre. Nem mentségként, de (nem morálfilozófiai, hanem egyszerű gyakorlati tapasztalatokon nyugvó emberismeret alapján)játszunk el a gondolattal, hogy száz emberből - téged is belevéve - hányan tennének mást? Különben pedig, zajlik már az építész szakma előtt jól ismert tervpályázat, amelytől remélni lehet, hogy felszámolja majd ezt a tényleg méltánytalan helyzetet. Aztán, hogy abból lesz-e valami, vagy sem, erre szerintem ma még nehéz biztos választ adni. Ha nem az lenne itt a műsor lényege, hogy kitaláljuk mekkora önellentmodásokkal terhelt gazember politikus is vagyok, még hosszan mesélhetnék arról, hogy a hazai közéleti kultúrába hány olyan idegesítő beidegződés égett bele, amely a hozzánk hasonló "mihaszna politikusok" teljesen érthetetlen, a kívül maradókkal szemben méltánytalan kiváltságait szaporítják. Aki valamilyen különös oknál, vagy (mint esetemben számodra kedves kambekk + guszti + Perillustris) nehezen megérthető, de határozott céltól vezetve idekerül, egy csomó dolgot ingyen kap, akkor is, ha kéri, meg akkor is, ha nem. Én is csak itt szembesültem azzal, hogy milyen felháborítóan feudális társadalom a miénk, hogy Mikszáth Magyarországa és a miénk között legfeljebb mennyiségi, de nem minőségi különbségek írhatók le. Egy ideig kis levelek kíséretében visszaküldözgettem a nekem szóló ingyen színházjegyeket, koncertjegyeket, ezt-azt, mondván, "köszönöm, nagyon megtisztelő, de van fizetésem, majd veszek, ha kíváncsi leszek a produkcióra. Én is jobban szeretem, ha megveszik a lapomat, mint, ha elkunyizzák," stb. Soha nem kaptam választ, és a jegyek, különféle seggnyaló "figyelmességek" azóta is rendületlenül jönnek, mert az intézményvezetők úgy gondolják, hogy a sorsukról döntő képviselők majd szeretni fogják őket ezért. Pedig ez csak a korrupció negédes formája. Közintézményvezetők közpénzen köztisztviselőknek, politikusoknak tesznek kéretlen szívességet, amit persze a megélhetési politikusok közül sokan nem bánnak. Én nem vagyok megélhetési politikus, mert amióta a városnál nyomom, kevesebb a jövedelmem, mint előtte volt. Nem fogom neked a zsebemet kiforgatni (bár speciel az én vagyonnyilatkozatom nyilvános), te sem teszed nekem, de én negyvenkét évesen, 23 évnyi munkaviszonnyal a hátam mögött, piaci körülmények között kialakult tisztes polgári jólétben érkeztem ide meglehetősen széles nyilvánosság előtt deklarált célok elérése érdekében. Jobb szeretném, ha ezekről beszélgetnénk, ha azon kívül, hogy idegesítelek, arról is megtudnék valamit, hogy te mihez kezdenél Budapesten, ha olyan helyzetben lennél, kerülnél, hoznád magad, amilyenben most én vagyok? Ha meg csak az intézményesült korrupcióról, a felháborító kiváltságokról akarsz, akkor azokról meg nekem is van egy-két indulatos gondolatom. szia B

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.17. 01:41:16

Nocsak BIA, kezdesz olyan lenni, mintha emberből volnál :)))
Hogy speckó én mit (vagy miként) tennék (és teszek is) Budapestért (a szúk környezetemben), azt már sokszor leírtam itt-ott-amott. Nem kezdenék bele újfent (most így éjjel fáradt vagyok hozzá). De első körben biztos leülnék kenyéradó puszipajtásommal (demszkyvel), és mint a barátja (hiszen azok vagytok) elmesélném neki és a tanácsadói körének (vagyis a társaidnak), hogy bizony amit csinálnak az sumák, hazug, álszent, amorális, satöbbi. Na most vagy elgondolkodnának rajta (hiszen baráttól hallják), vagy haverság ide-oda, kirugnának téged is a csába. Hogy mit vesztenél ezzel, azt csak te tudodhatod - viszont, hogy mit nyernél, azt én is: hitelességet.

EMA 2008.09.17. 13:13:37

Kedves BIA!

Annak idején megkérdezték tőlem, hogy miért nem jó nekem egy képviselői poszt, miért akarok egyenesen főpolgármester lenni? A Te példád mutatja, hogy mennyire nem elég az egy-két jószándékú képviselő, ha a rendszer totálkáros. A korrupt banda elsöprése nélkül marad a falfirka-takaritás.

Neked nem kemtammal kéne vitatkoznod, de szerintem ezt Te is tudod. Egyébként Kemény Tamás a neve, de szerintem, ezt is tudod. (mint ahogy az én nevem Éva Mihály Amichay - ha az EMA nem lenne világos). Ennek a városnak a lakóit túl sokáig hitegették, túl sok hazugsággal etették, és etetik a mai napig is. Ezért "hisztisek" és a falfirka eltüntetésének nemes szándéka már nem elégiti ki őket.

Folyósói beszélgetésekben lehettünk azonos véleményen Beleznay Évával is, de én valódi civilként hiszizek a városért és más munkából élek, mig ő azért kapja a fizetését, hogy kiszolgálja a jelenlegi hatalmat. Ő tehát kiirta az épitészeti pályázatot egy olyan terület beépitésére, amelyet a civil városlakók többsége szeretne zöldként látni továbbra is, és még egy liberális sátrat sem akar a Városházaparba! A hatalom pedig leszarja a civil véleményt, ha az az ő üzleti elképzelkéseit zavarja!

Demszky a választások előtt kilóra megvette az ellenzékét - már akit meg tudott venni. És, megbocsáss, Téged megvett, ami Neked többe került, mint az a fizetés, amit felveszel havonta. Kemtamnak igaza van: a hitelességedet veszitetted azzal, hogy beálltál közéjük. Nem tudsz tenni sem a zsidónegyedért, sem a többi, tényeget érintő dologért, merad a falfirka eltakaritása - Te is tudod, hogy ez nagyon kevés. Éppen ezért, megértem, hogy dühöngsz, de a célpont nem Kemtam vagy a többi, hisztiző civil kéne legyen.

Tudod, ha egy fehér kesztús ember kezet fog egy szaros kezűvel, akkor nem a szaros kezűre mpndják, hogy fehér kesztű tapadt a kezéhez...

EMA 2008.09.17. 13:34:15

A városháza parkolójával kapcsolatban pedig, ne haragudj, de az ember az elveihez nemcsak akkor kell, hogy ragaszkodjon, amikor az kényelmes neki. Kétségtelen, kényelmetlen úgy autózgatni a városban, hogy nem áll az ember rendelkezésére egy kényelmes, központi parkoló - a kérdés, hogy kit képviselsz akkor, amikor igénybeveszed a privilégiumot.

Nem véletlenül állitottam, hogy mint polgármesternő, az első napon azt a parkolót szüntetném meg: az ugyanis pontosan azt jelképezi ami ma a valódi helyzet a városban - a képviselők saját magukat képviselik a városvezetésben.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.17. 14:34:04

Ejgen, ez a beparkolós önvallomás engemet is elgondolkodtatott. Nem kicsit farizeus innentől kezve minden szó... Ebből is látszik, hogy sokkal többről szól ez a sztori, mintsem BIA és az én csörtémről.

gratula 2008.09.17. 15:01:00

'tisztaszeretnéklenni de kollaboráns vagyok BIA" : „Különben a SzeBu több száz példányban küldte ki Malcolm Gladwell Fordulópont című könyvét polgármestereknek, rendőrkapitányoknak, hogy megismerjék azokat a módszereket, amelyek segítségével pld New York is megszabadult a falfirkáktól és a bűnözéstől.”
Nyilván ennek a forrása is a „SzeBu-civilek” éhező szájától elvont falatokból lett összespórolva.

"tisztaszeretnéklenni de kollaboráns vagyok BIA": „Vedd a fáradtságot és gondold végig, te az utcáról, hogyan látnál neki, hogy az emberek jobban éljenek egy nagyvárosban? Mivel kezdenéd? Nem csak úgy általában, hanem tényleg, konkrétan, holnap reggel, mondjuk 10 és 11 között? Hol fogod meg ezt a hatalmas, formátlan problémahalmazt?”

Magyarország vagyonától sikerült megszabadulni, Magyarország adósságállományát sikerült akkorára duzzasztani, hogy generációk nyöghetik. Olyan ez a SzeBu, mint haláltáborokban a zenekar. Ők is csak a hangulatot javították nemes cselekedetükkel. Há mé ? Nem hasznos ?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.17. 15:17:07

Visszatérve az alapkétkedésemhez (hogy tudniilik mennyire is "civil" és "élő" ez a Mozgalom), itt tenném fel a kérdést BIA-nak, hogy mekkora is a SzeBu tagsága? Kik ők, hányan vannak, milyen fórumokon egyeztet velük a vezetőség, mikor van taggyűlésük, valamint hogy mi lett a 2004-es 600 fő regisztrációjával (többek között az enyémmel és még több barátom tagságával)? Választ szeretnék olvasni, nem újabb agitációt a majdani belépésre vagy társulásra.

Köszönettel várom a választ!

BIA · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.09.17. 23:36:13

Sziasztok! Igyekszem sorban válaszolni. Kambekk (Tamás?) Szia, bocs de esküszöm nem ugrik be, hogy találkoztunk-e, arcról biztos menne, úgyhogy most sem tudlak magam elé idézni. Mindegy, ez csak nekem számítana. Szóval néhány közepesen lényeges pontosítás az állításaiddal kapcsolatban: Demszky nem barátom. Ez semmit nem minősít, csak tény. Törleszkedés lenne, ha most itt azt írnám. Még csak nem is találkozom vele gyakran. Van, hogy hónapokig sem, pedig még az irodáink sincsenek messze. Tisztelem a demokratikus ellenzékben végzett munkájáért, a polgármesteri tevékenységét pedig nem most, amikor már mindannyian, sokszor az általam hajdan közkinccsé tett gondolati panelekkel fikázzátok, hanem 2002-ben kritizáltam a sajtóban, amikor még cseppet sem volt illendő urbánus közegben akár szakmai alapon is megbírálni őt. Számos olyan fontos témával nem most, hanem 2000-ben szembesítettem egy interjúban, amikor... - mindegy, nem nyalom tovább a seggemet. Tehát nem haver, hanem munkatárs, főnök, ilyesmi. Különben szerencsém van, szinte tökéletes önállósággal működöm, bármelyikőtöket szívesen látom egyszer a városházán, bemutatom a munkatársaimat, akik nagyon jól, szar pénzért piaci közegben megszokott követelményrendszernek megfeleltetve dolgoznak. "sumák, hazug, álszent, amorális,"- figyelj, Tamás. Ez olyan nagyon egyszerű lenne így. A politika itt a házban pont annyira és pont ugyanazért ilyen, ha ilyen, amiért az összes pártban és a politika minden szintjén az, mégpedig a kampányfinanszírozás rendezetlenségei miatt. Ettől a döglött haltól bűzlik és rohad az egész hajónyi rakomány. De ami a közvetlen munkatársakat, Ikvay főpolg.mest.helyettest, Gauder Pétert (SM), ZHJ-t, vagy néhány más kollégát illeti, ezeknek az embereknek a hozzáállása - ha szakmai ügyekben vitatkozni lehet is velük, - a moralitás, vagy a közjó akarás, vagy a nagyon sokat dolgozás terén nem megkérdőjelezhető. Ezek az emberek és munkatársaik, meggyőződésem szerint iszonyatosan sokat tesznek azért, hogy ez a hely tényleg jobb, élhetőbb, egészségesebb, szebb, büszkébb legyen. Borzalmas akadályfutás résztvevői, akiknek viccből sokszor zsákba csavart lábbal kell teljesíteniük a távot, a lelkes fikázó kórus által garantáltan minden sikerélmény nélkül. Pusztán, mert hisznek a szakmai, vágy társadalmi céljaik igazában. És, hogy látok-e, ahogy bárki tv-néző, vagy újságolvasó (ahogy én pl. megkímélem magam mindezektől) óriási tolvajokat néha a folyosón, vagy cinikus, álszent ügyeskedő pitiáner gazfickókat mondjuk az ülésteremben, hát persze. Te is, ti is látjátok őket. Éppolyan messziről figyelem a mozgásukat. Éva hasonlata a glasszé kesztyű-szaros kesztyű dologgal szíven ütött, mert igen, látom, hogy kívülről nézve én ezekkel olyan egy csapatban focizónak nézek ki. Láttam már én is olyan fotót, ami az üléstermet mutatta, valahol ott voltam én is, köröttem meg néhány életfogytos-gyanús nehézfiú. Mondta is a feleségem, hogy látványra olyan, mintha mi egy tagolatlan szövedék lennénk. Pedig, had tördeljem a kezem kissé morális ítélőszékem, makulátlan életű blogtársaim előtt, ez mondjuk nagyon nem így van. Visszatérve Éva hasonlatára, van egy másik hasonlat is, ami a szűznek maradás és a lelkes aktív coitus összebékíthetetlen antagonizmusáról szól. Ennek pedig nem az a kézenfekvő tanulsága, hogy aki résztvevő egy ilyen aktusban, az szükségképp kurva, hanem sokkal inkább valószínű, hogy szereti a szexet. Civilben. Műkedvelő módon. Ha meg közkívánatra, akkor meg úgy. Én itten csínbe mentem. E lépés mindazon ódiumával, hogy aki tőlem eltérő módon nem ment csínbe, az erkölcsi fennsőbséget érez majd arra, hogy jól baszogasson. Nem a motivációimért. Nem a tetteimért. Nem az eredményekért, amelyeket vagy elértem, vagy nem, hanem mert szar a társaság, ahol az időmet töltöm - ha demagóg lennék (ahogyan soha sem lennék ilyen) azt mondanám: helyettetek, értetek. Fogalmam sincs hová szavaztok, de megnyugtathatlak benneteket, ha a fehér kesztyű rajtatok lesz a következő választáskor, semmiképpen ne húzzatok x-et vele sehova, mert már ez a pici demokratikus késztetés is nyílt bátorítása lesz valamiféle igen szaros dolognak. Szóval visszatérve: csínbe mentem, és egyelőre nem bánom, mert olyan testközeli tapasztalatokra tettem szert, amilyeneket, ha csak a partvonalon kívül, magamat labdaszedő pozícióba, egy-egy felémtévedő bogyó indulatos visszadobásával jelöltem volna ki, na akkor még ma sem értenék. Egyszerűen jobban, mélyebben értem, hogy mitől ilyen megveszekedetten elkúrt ez az ország. Aki a bojárt messziről nézi, hihet ezt, azt amazt. Benfenteskedhet vele kapcsolatban, démonizálhatja, becsmérelheti, stb. De a motivációmról semmit nem tudhat, csak ismert motivációs klisék alapján magyarázhat: "ráment a nagy lére", "elkapta a hatalomvágy", "megvették kilóra"(Éva), de srácok, az élet ennél sokkal, de sokkal gazdagabb. És sokkal izgalmasabb is. Ha azt mondom, hogy voltam garfikai restaurátor, kisegítő, anyagbeszerző, éttermi pultos, képtárban raktáros, koktélkeverő, bölcsődei fűtő, sajtódokumentátor, galériás, fesztiválszervező, könyvkiadó, műsorvezető, tanár, mézecskalásárus, stb., akkor azért ebbe a sorba tán csak belefér, hogy egy kicsit most itt is eltöltök némi tanulóidőt, nem? Igyekszem jól csinálni, igyekszem hasznos lenni, és azért is lenne jó, ha egy kicsit bejönnétek, mert akkor azt tudnám megmutatni nektek, hogy van egy iroda a házban, ami nevetséges pénzből csúcsra jár, miközben számos tisztelt politikustársam ugyanezért a juttatásért annyit nem tesz, hogy a névjegykártyájára rávésesse a városházi funkcióját. Erről is van egy sztorim, de ezt már tényleg csak személyesen az irodámban mondom el. Elnézést, kissé elkalandoztam, régen nem sorban válaszolok, de egy gondolatra még reagálnék, a Gladwell könyvvel kapcsolatos maró iróniára, amely már-már nekem is megmutatta a valóság fonákját. Szóval a SzeBu, mint minden civil mozgalom, támogatásokból él. Mint minden alapítvány, köteles üvegzsebet láttatni a nyilvánosság felé. Bennünket is támogat egy-két sikeres cég, amelyek évi 1%-a is elég jelentős ahhoz, hogy ilyen arcátlan akciókra vetemedjünk, és fontos közposzton ülő embereket új módszerekkel ismertessünk meg a lehető legközvetlenebb formában. Tudom, hogy ugyanennek a pénznek a helye jobb lett volna egy kutyamenhelyen, hogy a pont ezekre a könyvekre áldozott papír miatt fogynak az erdők, olvadnak a sarki jéghegyek, de mi mégis sandán, sunyin és szarral bekenve + érdekösszefonódva, megtettük. Ezer bocs. Csak, ha lesz második kötet, akkor teszünk ilyet mégegyszer. Fuck! Most látom csak, hogy kambekk legutolsó kérdéseire nem válaszoltam. A SzeBU Mozgalom Egyesületnek, mint minden egyesületnek 10 alapító tagja van. A mozgalom pártoló tagságának számáról, látod nincs pontos információm. Azt tudom, hogy az Iwiwen van vagy 9000 klubtagunk. A 600 regisztrált fővel szemben, mint írtam, a szervezési, mozgalomalapítési fiaskóink miatt lesütöm a szemem, és állandó dilemmában vagyok, vajon most, hogy végre kezdjük elkapni rendesen a fonalat, megkereshetnénk-e őket mégegyszer egy önvallomásos levéllel, vagy inkább hagyjuk. Te mit gondolsz, kambekk? Már ciki lenne? A hiányzó, meg a bizonytalanul tudott adatoknak utána nézek és adok majd pontos választ is. Üdv B

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.18. 00:59:25

Üdv Iván!
Hmm... Veszem a mély lélegzeteket és próbálok irányt venni. Bénultság üli meg kissé a lelkem. Mély csalódottság. Végtelen hitetlenség. És persze düh - ami persze hatalom nélkül mit sem ér.
Zavarban is vagyok bevallom, mert nem tudok mit kezdeni az önvallomásoddal. Jó volna hinni neki. De hiteltelen lettem már rég. Mert minden mindennel összefügg. Nagyon-nagyon magasan, és nagyon-nagyon mélyen egyaránt. Az igazi méregkeverőkről pedig még csak fogalmam sincs - noha kénes szagukat naponta arcomban veri a szél.
Nem vagyok bennfentes ember. A nagy eksönökről én csupán a sajtóból értesülök. A kisebbeken néha ott vagyok "senkiházi szemlélődőként". Néha kérdezek, s olyankor megfagy a bevettválasz-gyártók körül a levegő. Beszédes csend vákuuma üli meg a termet, ám végül feloldódik minden az ingyensütemények melegétől - mégiscsak ők vannak hazai pályán.

Professzionálisan véve nem tudnám tudom megítélni az általad említett "korrekt" kollégáidat. Bár… a Studio Metropolitanatól feláll a szőr a hátamon. (Ez persze most kissé bulvárosan hangzik, és illene bővebben is kifejtenem, hogy több lehessen puszta savazásnál, de a lényege mégiscsak ez.) Üzemel, nem vitás. Csak kiért? Átlátni ugyanis néha a szitákon, bármennyire fényes aranyfonállal is szőtték azokat. Botrány... Talán ez a legjobb szó, ami eszembe jut velük kapcsolatban. Skandalum! Amit és ahogy... Ezek... "Miértünk"... Akkor inkább a balkán!
Csapongok, tudom. De hátha mégsem csak ugatok.

SzeBu tagság megkeresése? Inkább ne. Mármint ha engem és barátaimat kérdezed. 9000 klubtag? Nem igazol semmit. Csonka Andrásnak is vagy 10000 ismerőse van :))) Talán egy új névvel. Nyílt sisakkal. Bevállalva a "rangos támogatókat" és a politikai segítők sorát. Amolyan páholy módjára. Lehet, hogy akkor csökkenne a kilencezres tartomány, s közelebb mutatna az alaptízeshez, de helyükre billenhetnének a fogalmak - s a civil identitás is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.19. 21:52:16

Hát megvolt az akciónap! Hurrá!
Az akció indulását délelőtt magam is megtekintettem (tök véletlenül éppen arra volt dolgom, másként hogy a francba is tudtam volna odamenni, full munkanap full délelőttjén), és - bár nem akarnék még jobban belerúgni ebbe a hadovacunamiba - nem volt teljesen kóser ott sokminden. (Apropó kóser: a Rotschild Áruház vajon mit szólt hozzá, hogy a sprickolás idejére vesztegzárat kapott?) :)
Láttam tömeget - melynek 3/4-e sajtós volt. Láttam két felségjelzés nélküli fehér furgont a Falk M. utca tövében, amiből hivatásos melósok szálltak ki elekromos szekrényt és falat suvckolni. S láttam Demszkyt és Bojárt is a túloldalon fehér és kék kezeslábasban slagozni a falat. De - fene vigye szkeptikus énem - ami ott délelőtt 11-kor látható volt, az nekem egy minimum 1 milliós költségű fővárosi akciónak hatott, semmint civil megmozdulásnak - még ha egy jólműködő civil csapat szerezhet is gazdag és befolyásos szponzorokat céljai kiteljesítéséhez. Gyanítom azonban, hogy itt inkább arról volt szó, hogy a föpolgi meg a városarculati tanácsnok kedvéért erre a mai délelőttre beindult végre az a gépezet, aminek minden nap működnie kellene. S melynek neve egyszóval: városüzemeltetés.

Mondom, nem akarok még nagyobbat rúgni a SzeBu-ba (BIA fentebbi kommentejivel végülis elég erőteljes meaculpát fújt a mozgalma és önmaga píárolása terén), de a lóláb számomra továbbra is kilógik... Bocsássa meg nekem az Ég!

bp_tags · http://www.fotolog.com/bp_tags 2008.09.20. 12:03:22

mi is szeretjuk Budapestet!

www.fotolog.com/bp_tags

udv,
bp tags crew

EMA · http://www.kapcsolat.hu/index.php?cmd=/public/blog/view/id_63467/full_1 2008.09.20. 12:14:20

Én nem jártam arra, mert aki keményen dolgozik a hétköznapokon, aligha tud magának kiszakitani egy napot némi látványtakaritásra, meg alapjában nem is értek egyet azzal, hogy a főpolgi saját becses kezével kell takaritson fotósok keresztüzében olyasmit, amit naponta, rutinszerűen kellene, hogy elvégezzenek azok, akiknek ez a munkája.
BIA korábbi, költői kérdésére szeretnék válaszolni azzal, amit már korábban leirtam egy sorozat részeként: a közterületek tisztaságának megszervezéséről.
www.kapcsolat.hu/index.php?cmd=/public/blog/view/id_63467/full_1
A várostakaritás ugyanis nem idénymunka. Ellenkezőleg: sziszifuszi, következetesen elvégzendő napi dolog, amit városüzemeltetésnek hivnak, amely a városgazdálkodás egy jelentékeny része. Igaz, ezt nem művészettörténészek szokták csinálni, jobb helyen, mégha olya sokoldalú is a művészettörténész, mint BIA.
A tanácsnoki munkáról meg inkább nem szólok...
Az egész városháza átszervezése kellene a nagy városgazdálkodási reform első lépcsője legyen. Az első lépés pedig konkrétan és szimbólikusan is a városházi parkolók megszüntetése és a tér kinyitása a gyalogos városlakók előtt. Mert igenis van olyan tevékenységsor, amely érinti az összes köz-tisztasági problémát, csak ezt tudni kell megszervezni, ismerni kell az egyes lépések hatását egymásra. De egy olyan városban, ahol a legtöbben azzal foglalkoznak, amihez nem értenek, ott a lelkesedés és a jószándék is értelmetlenségbe fullad.

gratula 2008.09.20. 22:14:12

Kambekk, hálás vagyok neked ezért a posztért. Ritkán adódik, hogy sikerül megnyilvánulásra bírni egy kollaboránst. Lehet, hogy naív vagyok, de én úgy érzem őszinte a vergődése, és ez a Te érdemed.
Észre sem veszi , fel sem fogja a pancser, hogy átlátszó a köpönyeg. Az ilyen szófosó, agresszív és önimádó „voltam garfikai restaurátor, kisegítő, anyagbeszerző, éttermi pultos, képtárban raktáros, koktélkeverő, bölcsődei fűtő, sajtódokumentátor, galériás, fesztiválszervező, könyvkiadó, műsorvezető, tanár, mézecskalásárus, stb.” figurák a jó húzásai a hatalomnak. Tanácsnok. Beemelik majomnak, egy darabig elszórakoztatja őket, aztán vagy lelép vagy rávernek valamit. Jöhet a következő seggnyaló.
Méghogy civil. Süt róla, hogy fingja nincs mekkora a rés a valóság és a között, amit mond. Valószínűleg amikor még nem volt tanácsnok, akkor sem tudhatta. Az értelem inkább fejlődni szokott mint visszafejlődni.
Gaudert tolja, azt a Gaudert, aki ird és mondd összesen kilenc milláért képes volt szembe hazudni minden civilnek, csakhogy 500 férőhelyes mélygarázst gründolhassanak a haszonlesők a Hunyadi téren. Amit a Studió Metropolitana csinál, az nem hajmeresztő, hanem kifejezetten hányinger. Az anyjukat lehazudnák a képkeretről egy kis megbízásocskáért. Civilek. Nem. A civilek ellenségei.

BIA · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.09.21. 10:09:09

kambekk beköszönt nálam az iwiw-en, aminek örülök, mert eztán, ha lesz alkalom, személyesen is folytathatjuk a vitánkat. Nyilvánosan feltett kérdéseire ott az alábbi választ írtam neki.

Szevasz Tamás!
Valóban jobb, hogy látom az arcodat, így már emlékszem rád. Megkérdeztem a munkatársaimat a tagság kérdéséről. Kerestem, de most hirtelen nem találom az e-mailt, amit szerettem volna idemásolni, hogy mit írtak nekem. Ezért most emlékezetből idézem fel, amit kaptam: a SzeBu-nak, mint egyesületnek 10 tagja van. Ez az alap tagság ma már némileg átalakult, hiszen a korábbaik közül, éppen az elkedvetlenedés, megnövekedett elfoglaltságok miatt kiszálltak néhányak, Gerő András, Kardos Dóra, Melis András, Pataky Laci és műsok. Helyükre pedig újak léptek be: Végvári Bori, Kocsis László, Fodor Gyula, Galambos Sándor, Morvacsik József, Streitmann Norbert. A kezdeti, 2004-es pártoló tagság, jónéhányszáz fő dolgában a titkárságunk úgy döntött, hogy ezt a kabátot újra kell gombolni. Ehhez az iwiw-et választották/tuk, amin ma 8300valamennyi klubtagunk van. Őket értesítjük és mozgósítjuk, ha eseményünk, illetve akciónk van. Nemrégiben indítottuk a blog oldalunkat, ami interaktívabb, közösségibb, mint a korábbi honlap. Az a tagsági rendszer, amit úgy tűnik számonkérsz rajtunk, általában nem jellemző a miénkhez hasonló mozgalmakra. A legkiterjedtebb Critical Massnak sincsenek ilyen tagjai, de a Podmaniczky Páholyban tömörülő majd tucatnyi egyesületnek, alapítványnak, amelyek egy-egy civil mozgalom bázisát alkotják, szintén nincsen. Végtére is ezek a mozgalmak, klubok, szervezetek, nem pártok, amelyeknek egyébiránt szintén meglepően csekély a regisztrált tagsága ahhoz képest, hogy mekkora súllyal vannak jelen az egész társadalom élete alakításában. Ami a pénteki napot illeti, a Holán Ernő-Szt. István krt sarkára szervezett sajtóeseményen kívül(ahol nagy örömömre sok újságírót láttál) a további három helyszínen (Blaha, Ferenc krt-Üllői sarok, Mester utca)becsléseim szerint összesen kb ötszáz civil vett részt aktívan a munkában. Fogalmam sincs, hogy mindannyian regisztrált tagok-e, de, hogy a mi mozgósításunkra voltak jelen, az biztos. Látom, hogy te egy örök, sőt hivatásos kétkedő vagy, de bízom abban, hogy a SzeBu munkájával, annak lépésről lépésre elérni kívánt eredményeivel majd egyszer újra megnyerjük a Millenárisban még megvolt, később elveszített bizalmadat. Szia, Iván

shadai · http://www.judapest.org 2008.09.26. 12:30:59

Bojár Iván András a regnáló "városvezetés" egyik legartikuláltabb kritikusa volt, aztán önmaga és mások arculcsapásával, nettó hiúságból eladta magát egy tál lencséért. Jól megérdemelten szerepelt ezek után a megboldogult Matula Magazin 49. számának címlapján:

matula.hu/p/front/49bojar.jpg

A fenti vallomása az új parkolási szokásairól a legszánalmasabb dolog, amit mostanában olvastam (pedig mint minden budapesti, én is nagy dózisokban kapom a szánalmakat).

Sajnálom.

ps: a kamu-civilség tényleg mindent beterít - talán tényleg csak a Critical Mass és a városi bringás mozgalom a kivétel. Na meg a gasztroblogok.
süti beállítások módosítása