Hűvösvölgyi terepváltás
2008. január 27. írta: városjáró

Hűvösvölgyi terepváltás

Hosszú kínálgatás után tavaly év végén nettó 580 millió Ft-os áron értékesítésre került az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) II. Völgy utca 9-11 alatti ingatlanegyüttese. Az összesen 15.640 m2 területű ingatlanon 3 épület is található, melyek közül egy áll műemléki védettség alatt - a többi bontható. A terület új tulajdonosának (Bakucz Miklósnak - Baliton Kft) egy sajtóban olvasható nyilatkozata szerint még nincs kiforrott terve az ingatlacsoporttal kapcsolatban.

A terület jelen KVSZ szabályozása szerint L6/A-II-01 övezetbe tartozik. Ez alapján "a kialakítható lakásszám a 2.000 m2-t meg nem haladó területű telkek esetében 2, az ennél nagyobb telkek esetében 2 plusz az 2.000 m2 feletti telekterület figyelembe vehető részének 500 m2-rel történő osztásából származó hányados egész része lehet".

A II. kerületi Önkormányzat még június elején Kerületi Szabályozási Terv kidolgozását kezdte meg a fenti telekcsoportot magábafoglaló tömbre vonatkozóan - az OPNI telkeire változtatási tilalom elrendelése mellett -, mely szabályzat kidolgozása azonban máig még nem készült el. Sajtóhírek szerint ez csak év közepére várható.

Ugyanakkor szintén ebben a tömbben található a Magyar Rádió mintegy 25.000 m2 nagyságú Óvodája és Tenisztelepe is, mely nemrég szintén privatizálásra került. Erre a területre jelenleg az IZ-II-07 szabályozás az irányadó.

Mindkét telekcsoport nagyarányú ősfás telekrésszel rendelkezik. Az itt található fák szinte összeérnek a védett Budai Tájvédelmi Körzettel. Az új tulajdonosok várhatóan funkcióváltással kívánják majd hasznosítani ezen ingatlanokat, ami megváltoztathatja a környék családiházas, laza szerkezetű beépítettségét és forgalmát is. Mindez megnövekedett terhelést jelenthet az környék infrastruktúrájára és természeti értékeire egyaránt.

FONTOS TEHÁT, HOGY A II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT MILYEN SZABÁLYOZÁST FOGAD EL, MENNYIRE TEREMTI MEG A MA MÉG LÉTEZŐ ŐSFÁS VEGETÁCIÓ VÉDELMÉT, ÉS MILYEN FOKÚ BEÉÍPTÉST ENGEDÉLYEZ MAJD!

KISÉRJÜK HÁT FIGYELEMMEL A FOLYMATOT, HOGY KÖRNYEZETÜNKET ÚGY ADHASSUK TOVÁBB UNOKÁINKNAK, AHOGYAN MI MAGUNK IS MEGÖRÖKÖLTÜK!

 

 OPNI telekcsoport

 

MR telekcsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5313443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KopaszMercis 2008.01.27. 16:13:05

esso? odajartam oviba GEC :)

Panelproli 2008.01.27. 16:23:20

Rohaggyatok ti is, "rózsadombi" burzsuj gecók! Akkor egy szavatok sem volt, amikor ugyanez történt kicsit beljebb. Nem fogok egy könnycseppet sem ejteni, ha valakinek a 200milliós vityillója a beépítés után már csak 150-et fog érni.

., (törölt) 2008.01.27. 17:35:37

"KISÉRJÜK HÁT FIGYELEMMEL A FOLYMATOT, HOGY KÖRNYEZETÜNKET ÚGY ADHASSUK TOVÁBB UNOKÁINKNAK, AHOGYAN MI MAGUNK IS MEGÖRÖKÖLTÜK!"
Igaz! És Orbánt is visszazavarni, libaszaros falvába a Svábhegyről!
Nagyon mérgezi itt a levegőt!

ez van 2008.01.27. 17:48:14

Neb.ki, miért az önkormányzat nyakába akarod varrni kúrmányod sarát? Egyébként nyugodtan mehet a telek a levesbe, ha egyszer ez is egy morzsányit hozzjárul a rezsim megbukásához.

cilike 2008.01.27. 18:05:32

a rózsadombot már szérkúrták. kinek jó ha a hűvösvölgyet is szét akarják? nem szabad hagyni!
de mi köze ehhez Orbánnak vagy bárkinek? ez sima önkormányzati felelősség!

Hofstatter 2008.01.27. 18:08:00

Látom a kultúra megint elszabadult..

Viszont az opni helyére cipőkanállal pont be fog tudni passzírozni egy három házas mini "lakókertet"
a beruházó; max 1,5 év.

Tessék figyelni..

Ipari-antidepresszió 2008.01.27. 18:27:12

Most mi a baj azzal, hogy egy szép lakópark épül oda?

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.27. 19:04:05

bírom sajnálni azt aki 580 millióért vesz telket (:

én remélem, hogy valami szép házakat fognak odaépíteni

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.01.27. 19:32:02

Nem sajnálni vagy irigyelni kell a vevőt, hanem rákényszeríteni az önkormányzatot, hogy egy - a környék építési szokásainak megfelelő - erős szabályozást alkosson.
Tudni kell, hogy a II. kerületben sincs rendelet a magántelken végzett fakivágásról. Ez itt pedig nagyon fontos kérdés lenne.

A helyi KVSZ-en már fél éve molyolnak. Nem kicsit beszédes, hogy vajon miért...

Hofstatter 2008.01.27. 23:53:53

Miért baj, hogy lakópark épül?

Először is azért, mert több épületet húznak fel egy telekre mint eddig. Ahol kényelmesen elférne a ház, oda terveznek kettőt.

Másodszor: a kevés és ritka kivételtől eltekintve, ezek semmilyen építészeti értéket nem képviselnek.
Egy százéves polgári villanegyednek nem fog díszére válni a huszonhetedik terület maximalizáló lakópark beruházás, sőt..

Ott a páratlan lehetőség a kerület kezében, de úgy látszik a polgármester nem egy lángész.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.01.28. 00:35:36

A polgármester tényleg nem egy lángész, hanem egy lángzsolt :)

Állítólag a Rádió telkének értékesítéséről sem volt fogalma... Mondjuk ezt élből nem hiszem el!
A környékkel kapcsolatban egyébként az elmúlt ciklusok mindegyik vezére azt hangoztatta, hogy ebben a térségen több beépítés már nem lesz. Aztán csak összejött egy 47 lakásos meg egy 36 lakásos telepecske az addigi fás-ligetes (állami) telkeken.

Mondta is nagyanyám régebben: akkor higgy politikusnak, ha ló legel a sírján!

Hofstatter 2008.01.28. 05:25:17

Legalább valaki veszi a lapot.. :)

Tudott róla avagy sem, most már mindegy.
Inkább az a kérdés: látja-e hogy tennie kell a zöld területek és az építészeti örökség megóvása érdekében; ott az új kvsz. Ha nem elég szigorú, tessék rajta módosítani. Ja és be is tartatni.

Sokatmondó, beszédes jel lesz, ha a rádió óvodája helyén is lakópark épül majd.

Hofstatter 2008.01.28. 05:43:33

Nem gyártok több szóviccet, ígérem.. :)

Más.
Átépítik a diplomata lakóparkot a józsefhegyi úton.
azt írja itt a kerületi média referens; idézem:
( kontraszt.masodikkerulet.hu/forum/topik/index.php?forum2_topic_id=27&Mzoom=forum2101112101012 komment #114 )


"Tervező a korábban – 2004-ben – elkészített, 2006-ban jogerőre emelkedett módosított építési engedéllyel rendelkező tervet kívánja az új befektetői igények szerint módosítani.
Tekintettel arra, hogy a bemutatott terv jogerős építési engedéllyel rendelkező tervhez képest sem lakásszámban, sem beépíthetőségben, sem épületvolumenben változást nem eredményez, valamint az épületek építészeti megjelenése friss, korszerű megfogalmazású, a tervet a Tervtanács egyhangúlag építési engedélyezésre javasolja."

Na, lássuk.
(itt a kép, a beruházó oldaláról kölcsönöztem:
kepfeltoltes.hu/080128/diplomatalakop_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)


"..épületvolumenben változást nem eredményez,"
nem lett egy kicsit nagyobb, mint a régi?

De a legjobb rész:
"..az épületek építészeti megjelenése friss, korszerű megfogalmazású,"
Friss? Korszerű megfogalmatású??
Mi folyik a kerületi a tervtanácsban? :)