Jókai tér átalakítása - 2. lakossági fórum
2018. január 29. írta: városjáró

Jókai tér átalakítása - 2. lakossági fórum

Főként az érintett lakosság érdeklődése mellett január 29-én délután tartotta meg a Terézvárosi Önkormányzat a Jókai tér idénre tervezett több százmilliós átalakításáról szóló második egyeztető lakossági fórumot.

Szakács Barnabásnak, a terveket jegyző LÉPTÉKTERV képviselőjének segítségével Simonffy Márta és Dr. Bandula Csaba kerületi alpolgármesterek és Matus István főépítész vázolták a várható fejlesztést. A december elején megtartott korábbi fórumon is megjelent érdeklődők elismerése mellett elmondták, hogy az első irányzathoz képest számos lakossági észrevétel beépítésével sokat módosult (lakossági szempontból javult) a most bemutatsára kerülő terv.
Ennek eredményeként a tervezők olvasó résszé szelidítették a korábbi színpad ötletét és megváltoztatták a jövendőbeli szökőkút kialakításának tervét is. Elvetésre került a folyamatosan csobogó, nagyobb zajhatást eredményező megoldás. Helyette egy - az újlipótvárosi Hollán Ernő utca elején lévőhöz hasonló - lapos felületen cirkuláltatott lágy vízfelszínt terveztek, mely lapos felületre mind száraz, mind nedves állapotban olvasható irodalmi idézeteket vésnének majd föl. Ez a vizes elem a tér közepén lévő jelenlegi gázszabályzó felépítmény helyén jönne létre, ami ezzel egyidejűleg átkerülne az észak-nyugati sarokra. Az alpolgármester elmondása szerint a szükséges védőtávolság az új helyen is biztosítható lesz.

jokai_4a.jpg
Gondoltak a gyerekekre is. A téren közepén három ponton alakítanának ki számukra játszórészt. A játékok - valószínűleg a Benczúr kerti fiaskóból is tanulva - európai szabvány szerint készült, előregyártott elemekből állnának. És lenne a majdani téren egy kisebb méretű, süllyeszett megoldású trambulin is. 
A megjelent lakók örömmel fogadták a vázoltakat, emellé felvetették sakkasztalok felállításának, illetve úgynevezett baba-mama játszóeszközök kihelyezésének igyényét is.
 
Meghallva a lakossági szándékokat, a tervezők részéről nyilvános WC létesítésének gondolata is bekerült a tervbe. A szakemberek egy - az erzsébetvárosi Bethlen Gábor téren is megtalálható - automata pavilon felállítását vetették föl. Első körben azonban az önkormányzat nem szeretne illemhelyet a tér területére, mondván annak tiszítását és karbantartását nem tudnák megoldani, az FCSM pedig a gyakori rongálások miatt elzárkózik az együttműködéstől. Ha mégis a téren állna a majdani WC építménye, akkor az a Mozsár utcához közeli részre kerülne, de leginkább egy helyi üzlethelyiséget alakítanának át erre a célra. Ezt a variációt többen furcsállották, hiszen ugyanez a tavaly átadott Benczúr kertben vagy a közeli Hunyadi téren nem jelent problémát az önkormányzatnak. A WC kérdés végleges megoldásának megtalálása a felmerült kérdések alapján még várat magára.  

A korábbi átépítések rossz tapasztalataiból kiindulva a lakókat mindezenek túl leginkább a zöldterület arányainak változása érdekelte.
A tervezők elmondása szertint a jelenlegi 723,5 m2  1029 m2-re bővülne, ami nagyrészt a tér észak-keleti és dél-nyugati oldalában futó jelenlegi parkolásávok helyén jönne létre. A korábbi elképzeléshez képest a Jókai szobor jelenlegi füves környezetét nem burkolnák le, hanem fűbe ágyazott kőlapokon tennék megközelíthetővé a szobot, valamint egy oldalsó csapásirányből biztosítanák hozzá és mögé az átjárást. Az előregedőnek mondott nyárfák hosszabb távú kiváltására új fasort telepítenének, a tér átláthatósága érdekében pedig a Jókai szobor mögött álló 3 gömbjuhart, azok megtartása mellett, átültetnék a tér belsőbb részére. A megoldás eredményességét firtató lakossági kérdésre konkrét szakmai válasz nem érkezett a terveket készítő cég képviselőitől, csupán megnyugtatásul szolgáló igéret, mely szerint a (majdan) megbízott szakemberek és a fák jelenlegi állapota lehetővé teszi a növények időtálló áttelepítését. 

A tervezőcég képviselőjével közösen Simonffy Márta alpolgármester asszony elmondta, hogy a Liszt Ferenc térrel ellentétben itt nem preferálják a kitelepüléseket és a vendéglátófunkció térhódítását. A Jókai teret egy "visszafogott, csendes, irodalmi, elmélkedős" hellyé kívánják alakítani.
Mindezeknek alapvetően örülnének a helyiek, de többek szerint már most is van olyan vendéglátóhely, ami kitelepülve is üzemel, és ha az átalakítás után egy szintre kerül majd az autós és a gyalogosfelület, akkor meg lesz annak veszélye, hogy arra is étteremterasz kerül. Az alpolgármester asszony sietett megnyugtatni a aggódó lakókat, hogy ez továbbra sem szándéka az önkormányzatnak. A teret a pihenés és a feltöltődés helyszínként szeretnék újrapozicionálni. 
Ennek érdekében a tér jelenlegi zegzugosságának vonalát megtartva, 5 méter magas, előnevelt sövényfalat állítanának fel a Mozsár utca felőli részen, elé pedig utcabútorokat, nappali szobák hangulatát idéző ülőhelyeket tennének -  betonvázra szerelt stilizált kanapékkal, fotelekkel, állólámpát formázó közvilágítással. Az olvasójelleget erősítendő pedig a Városligetből áthelyeznék a térre Stróbl Alajos Olvasó lányok szobrát is.

Mivel az átalakítás után a tér körül jelenleg meglévő 79 férőhely 53 db parkolóhelyre csökkenne, természetesen sok kérdés érkezett a várható közlekedési rendről és a parkolásról is. Volt olyan téren lakó, aki ezt a csökkentést is keveselte, mások szerint azonban már ez a csökkentett férőhelyszám is ellehetetleníti a jövőbeni gépkocsitárolásukat. Dr. Bandula Csaba a gépjárműtulajdonosok érdekeit képviselve elmondta, hogy ennél drasztikusabb kiszorításra a közeljövőben nem lehet számítani. Ezt erősítette meg a kerület főépítésze is, aki szerint valószínűleg átalakulnak ugyan az elkövetkező 10 évben a nagyvárosi autóhasználati szokások, de rövidtávon ő sem lát rá esélyt, hogy a parkolók száma a jelenleg tervezettnél jobban csökkenjen. Álláspontja szerint legkorábban akkor lehet majd mélyebben foglalkozni a kérdéssel (parkolóházak, esetleges mélygarázsok), amikor elkészül a kerület új településszerkezeti terve. 
A tér átépítése után azonban kizárólag célforgalom behajtását engedélyeznék, amivel szándékaik szerint mérséklődhetne a teret használó autók száma. Megszüntetnék az Andrássy út felőli akadálytalan behajtást, amit közlekedési tábla felállításával kívánnak majd elérni.
A célt támogatandónak tartották a megjelent lakók, de ezt a fajta szűrést egy süllyedő oszlop telepítésével látnák csak valóságosan is biztosíthatónak. Ennek megvalósíthatóságáról kisebb vita alakult ki a hivatal és a résztvevők között. Az alpolgármester úr szerint forgalomtechnikai okok (feltorlódó autók) miatt nem engedne ilyen zárást a BKK. Heltai László LMP-s képviselő szerint azonban ez nincs így, mert számos belvárosi utcában minden további nélkül megépülhettek ilyen célú süllyedő oszlopos zárások - csak megfelelő tervezést igényelt azok elhelyezése (Semmelweis utca, Városház utca). Ezért érdemesnek tartaná a kérdés újratárgyalását. 

A tér burkolatának konkrét anyagáról még nem született döntés, de a tervezők mindenképpen valamiféle térkő terítésében gondolkodnak. Több lakó is felvetette, hogy a Zeneakadémia előtti kockakőhöz és a Nagymező utcai  nyomasztó szürke burkolathoz hasonló megoldást nem látnának szívesen a téren. Ehhez kapcsolódva felmerült egy megfontolandó észrevétel is, mely szerint a Mozsár utca - Jókai tér úthálózatát hosszú évek óta terhelő kerülőforgalmat viszaterelhetnék a Nagymező utcába, annak újbóli megnyitásával. A 15 évvel ezelőtti lezárása óta ugyanis értelmetlenül nagy terhelés éri a Jókai térre vezető Mozsár utcát valamint az Andrássy és Bajcsy Zsilinszky utak  kényszerkerülő miatt igénybevett szakaszait.

A 19 órakor záródó fórum házigazdái megköszönve a résztvevők aktivitását igéretet tettek rá, hogy a most felmerült igényeket, gondolatokat, észrevételeket a korábbiakhoz hasonlóan beépítik majd a tervezési munkafolyamatba és annak kiforrásakor ismét tájékoztatják majd az érdeklődő lakosságot a Jókai tér átalakításának állásáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1113614661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása