Széteső Benczúr kert
2017. szeptember 06. írta: városjáró

Széteső Benczúr kert

Tavaly év végén és idén tavasszal újságcikkek sora foglakozott a terézvárosi Benczúr-Kert átépítésével. Az önkormányzat ígért fűt-fát-virágot a beruházás kapcsán. Végül lett egy ritkásabb növényzettel bíró, ámde annál zsúfoltabb ál-biblikusan néphiesch vegyeskert, ami záros határidőn belül hozta is az összes - korábban puszta riogatásnak minősített - hibáját. Ez már önmagában is elég elszomorító dolog, de ami ennél is aggasztóbb, az az önkormányzat javításhoz, karbantartáshoz való hozzáállása. Pontosabban hozzá nem állása.

A téren található eszközök egy része ugyanis már hónapok óta hibás, sérült - vagy épp nem megfelelően működik. Javításukról azonban sem a tárgyak jelentős részét készítő Kő Boldizsár, sem pedig a megbízó/tulajdonos önkormányzat nem gondoskodik. Pedig mint egy adatkikérésre megküldött önkormányzati válaszból tudható, a 6. kerületi önkormányzatnak 2017. május 27. óta szerződése van a Tündérkert 97 Kft-vel a kerület játszótereinek karbantartására.

Ennek ellenére az Új Benczúr-kert hosszú idő óta meghibásodott, eltört, eldugult eszközeit továbbra sem javították még meg. Arról nem beszélve, hogy ilyen jellegű hibáknak negyed évvel az átadás után meg sem lenne szabad jelenniük.

Mik is ezek konkrétan:

  • A csúszdadomb tetejének pallójával érintkező tömörített murva több helyen is kiárkosodott. Botlásveszélyt jelent.
  • A fából kreált meseházak több darabja is sérült. A bennük lévő állatkák csonkoltak, lefejeződtek.
  • A kertben álló ősplatán körüli paraván "homlokzatsora" számos ponton vertikálisan széthasadt. De maga a kialakítás is elhibázott. Nincs bejutási lehetőség a paraván mögé, a fa tövéhez. 
  • A csúszdadomb kerítésébe és aköré telepített festett fa állatfigurák több ponton meg vannak hasadva. Balesetveszélyt még nem jelentenek, de záros határidőn belül szét fognak törni, rohadni.
  • A zsilipes játék az átadása óta nem úgy működik, ahogyan azt az alkotó "barkácsagya" elképzelte. A fa mozgóalkatrészek nem felelnek meg a vizes funkció adta elvárásoknak (vetemedés, rossz pozicionáltság). A vízköpő gomb benyomása pedig még egy izmosabb felnőttnek is nagy kihívást jelent. Nem beszélve rossz elhelyezéséről, ami miatt gyerekek számára alig hozzáférhető.
  • A vizes játékok alatt alkalmatlan a vízelvezetés. Sem a zsilipes játék, sem a madaras ivókút alatt nem elegendő a vízáteresztő burkolat farácsos terítése. Megfelelő kapacitású, kiépített csatornaszemekre volna szükség.

A hibákról természetesen tájékoztattuk a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalt - válaszukra és a hónapok óta esedékes javítások elvégzésére azóta is várunk...

benczur.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1512808562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása